NABAVNA DOZVOLA
Re: NABAVNA DOZVOLA
Ok, ali ne znam zašto je odgovor upućen meni, pa nisam ja tražio prečice a pogotovo ne neozbiljan pristup.jolly wrote:Oruzje je ozbiljna stvar, pogovoru iz perspektive zakonodavca, ali i vlasnici oruzja ce se sloziti sa time.Barut wrote:Točno.damirdj75 wrote:Oruzje i slabi zivci nikada nisu bili dobitna kombinacija![]()
I mene je živcirala papirologija i procedure kad sam sređivao vozačku dozvolu, a tu ima i te kako više zafrkancije nego s oružjem, polaganje i svašta još. Riješiš to jednom i miran si. Oružni list ti više ne istječe (kao vozačka npr.)
Sent using Tapatalk
Bez uvrede, ali neozbiljan pristup administracijskom postupku, odnosno ocekivati nekakve precice, na brzinu nece uroditi plodom.
Postoji procedure koju treba slijediti.
Samo sam komentirao da me procedura za vozačku malo živcirala zbog nekih nesuglasica s ispitivačima. Ali u usporedbi s time, procedura za oružje je jednostavna, pogotovo za sportske strijelce. Jedino što mi je bilo glupo u toj priči jest to što sam prvu dozvolu čekao 6 mjeseci, ali to je bilo najviše zbog toga što se policajcima nije dalo dolaziti na terensku provjeru, a to je srećom sada ukinuto.
S druge strane, mislim da bi proceduru nabavke trebalo još malo pojednostavniti, kako si i sam pisao, da se privuče veći broj rekreativaca.
The truth is hate to those who hate the truth.
Mene sad zanima jedno,imam oružje pod "sport" i oružni list "trajno" oružje sam nabavio kada sam bio član streljačkog kluba,e što sada ako više nisam član kluba?dali se oružje mora prodati ili nitko ništa ne pita? 
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Mislim da ćeš prije ili kasnije ostati bez oružja, nažalost.
Možda da se učlaniš u drugi klub,možda da pokušaš prevesti na držanje za samoobranu...
O kakvome se oružju radi ?
Možda da se učlaniš u drugi klub,možda da pokušaš prevesti na držanje za samoobranu...
O kakvome se oružju radi ?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Filip1204 wrote:Mene sad zanima jedno,imam oružje pod "sport" i oružni list "trajno" oružje sam nabavio kada sam bio član streljačkog kluba,e što sada ako više nisam član kluba?dali se oružje mora prodati ili nitko ništa ne pita?
Ako je klub ozbiljan, postoje ove opcije:
1. Da te klub prijavi na MUP da vise ne ispunjavas uvjete za posjedovanje sportskog oruzja.
2. Da te prvo nazovu, i upozore da nisi platio clanarinu i da ti daju opciju da platis zaostatke clanarine za sve godine sta nisi placao clanarinu.
Ako je klub neozbiljan, onda ide dok ide, ali jednog dana neko ce ti zakucati na vrata, radi preuzimanja oruzja.
Da sam na tvom mjestu, ja bih ili rjesio status strijelca, ili prodao oruzje. To bi bio moj savjet.
Prelazak u drugi klub, je rjesenje ako dopijes ispisnicu iz starog kluba. (ali onda bi te mogli pitati zaostatke clanarine, ako su ozbiljni)
Znaci ova pirueta nije bas preporucena, samo da zbrises u drugi klub.
Prvo rijei dugovanja, u starom klubu.
Napominjem da je HSS vjerojatno svjestan ovih situacija, i sad idu provjere preko mup-a.
Ako ne placas clanarinu, nisi registriran kao natjecatelj, ne ides na natjecanja - nemas osnove za posjedovanje oruzja.
Sa Izvora:
http://www.hrvatski-streljacki.hr/dokum ... 102021.pdf
Citat
AD7.
Za donošenje odluke o visini članarine i naknada Hrvatskom streljačkom savezu za 2022.,
predsjednik Hubert Kišpal je izrazio kako trenutna cijena od 200 kn za izdavanje potvrda o
članstvu i natjecateljskom statusu za potrebe MUP-a nije prihvatljiva te da se cijena za tu
potvrdu treba povisiti. Ostali članovi su se nakon rasprave o tom prijedlogu usaglasili da se
cijena podigne na 300 kn. Predsjednik je također izrazio potrebu da stručna služba HSS-a
pošalje dopis MUP-u da se obavi provjera članova klubova kojima je izdana potvrda o članstvu
u HSS-u radi nabave oružja. Visina ostalih članarina i naknada ostaje ista.
Prijedlog Huberta Kišpala jednoglasno je usvojen.
Kraj citata
E, DA..... Procitaj jos i ovo, tumacenje MUP-a:
https://www.las.hr/images/stories/strel ... acenje.jpg
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Član sam ja kluba još uvjek ali ne odlazim više na natjecanja pa me to zanima
Što je sa onim "počasni član"? Dali to prolazi?
- jolly
- Cinker - bojna

Fora.Filip1204 wrote:Član sam ja kluba još uvjek ali ne odlazim više na natjecanja pa me to zanima
Prolazi, ako:
1. je tako navedeno kao opcija clanstva u statutu kluba
2. ako skupstina kluba, ili barem izvrsni odbor izglasa da budes pocasni clan, obicno to biva na osnovu zasluga za klub ili dugogodisnjeg clanstva.
Naravno, tako nesto zahtjeva zdrave odnose, i prethodno placanje clanarine, i sve obaveze u klubu. (ako je klub ozbiljan)
S time da po mome tumacenju i ovo bi trazilo makar da te svake godine registriraju kao aktivnog strijelca, 30 kn. (to treba neko platiti, jel)
Nazovi klub, tajnika ili onog ko to vodi, i pitaj opcije.
Moj savjet, prodaj oruzje nekome sa nabavnom dozvolom, i na miru si.
Od ovih situacija, samo su problemi i tebi i klubu. Osobno nisam impresioniran.
Prethodno si napisao da nisi vise clan kluba. Moras se odluciti jesi ili nisi.
Filip1204 wrote:Mene sad zanima jedno,imam oružje pod "sport" i oružni list "trajno" oružje sam nabavio kada sam bio član streljačkog kluba,
Turn better into best!
Jesam plačaju tih 30kn godišnje za karton ali nemam nijedno natjecanje u sezoni sada
Ovako,isprike,ako je na krivom mjestu,ali nisam uspio nigdje naći konkretan odgovor vezan za Njemačku...
Prijavio sam se za lovački ispit...i sad mene zanima kad sve riješim, predam za nabavnu/nabavne jel mogu ja oružje kupiti u Njemačkoj,pošto tamo radim tj stanujem??
I jel se može municija kupovati također u Njemačkoj??
Koliko sam tamo gledao,dosta jeftinije me sve izađe...
Koja je procedura za to sve,naravno ako je moguće?
Jel se može oružje prevesti vlastitim automobilom i na granici prijaviti,da se izbjegnu i troškovi špeditera?
Prijavio sam se za lovački ispit...i sad mene zanima kad sve riješim, predam za nabavnu/nabavne jel mogu ja oružje kupiti u Njemačkoj,pošto tamo radim tj stanujem??
I jel se može municija kupovati također u Njemačkoj??
Koliko sam tamo gledao,dosta jeftinije me sve izađe...
Koja je procedura za to sve,naravno ako je moguće?
Jel se može oružje prevesti vlastitim automobilom i na granici prijaviti,da se izbjegnu i troškovi špeditera?
- jolly
- Cinker - bojna

Sa polozenim ispitom ces zatraziti nabavnu dozvolu.
Ako zelis kupiti oruzje u Njemackoj, sa trgovcem u Njemackoj dogovori detalje, a kad je sve dogvoreno kod nas na mup ces napraviti EU nabavnu dozvolu. (moras znat tip, modelm serijski broj puske, itd)
Ako pusku kupis u njemackoj (osobno preuzmes), onda nema vremena za gubljenje, u roku od 8 dana, moras je registrirati u svojoj PU.
Ti samo polozi lovacki. Dalje ide rutinski. Usput kad budes radio nabavnu prvi put, pitaj na mupu i o EU nabavnoj.
Inace, postupak za prvu nabavnu dozvolu se moze i otegnuti na duze od 2 mjeseca.
Osnovna dva dokumenta su ti nabavna i EU nabavna, a adminsitrativni detalji i postupak moze malo varirati tu i tamo, i zato ti je vazno da ti trgovac od kojeg kupujes da tocne upute.
Ako zelis kupiti oruzje u Njemackoj, sa trgovcem u Njemackoj dogovori detalje, a kad je sve dogvoreno kod nas na mup ces napraviti EU nabavnu dozvolu. (moras znat tip, modelm serijski broj puske, itd)
Ako pusku kupis u njemackoj (osobno preuzmes), onda nema vremena za gubljenje, u roku od 8 dana, moras je registrirati u svojoj PU.
Ti samo polozi lovacki. Dalje ide rutinski. Usput kad budes radio nabavnu prvi put, pitaj na mupu i o EU nabavnoj.
Inace, postupak za prvu nabavnu dozvolu se moze i otegnuti na duze od 2 mjeseca.
Osnovna dva dokumenta su ti nabavna i EU nabavna, a adminsitrativni detalji i postupak moze malo varirati tu i tamo, i zato ti je vazno da ti trgovac od kojeg kupujes da tocne upute.
Turn better into best!
Za nabavnu mi je sve jasno...položi,pa traži nabavnu.
Tih osam dana mi je isto bilo jasno,to u svakom slučaju nije problem,jednom mjesečno idem kući,nekad i dvaput.
Dio za transport oružja mi nije bio nikako jasan,svi nude slanje preko špeditera,nikako nisam uspio naći jel mogu jednostavno ja oružje pokupiti,ubaciti u auto i zaputiti se za HR.
I za streljivo nigdje ne nalazim,jel mogu ja kupovati i nositi streljivo preko granice...jer razlika je u cijeni,a i u izboru...a nema slanja streljiva.
Doduše,u svakom slučaju sam ja mislio otići u Frankoniu i popričati s njima,što točno treba njima...pa da vidim šta i oni kažu.
Znači,u biti ja moram i znati sve podatke o oružju koje mislim uzeti da bih dobio EU nabavnu??? Onda u svakom slučaju moram s trgovcem prvo sve riješiti,tj rezervirati oružje da bi mi on dao serijski broj...
Puno hvala...
Tih osam dana mi je isto bilo jasno,to u svakom slučaju nije problem,jednom mjesečno idem kući,nekad i dvaput.
Dio za transport oružja mi nije bio nikako jasan,svi nude slanje preko špeditera,nikako nisam uspio naći jel mogu jednostavno ja oružje pokupiti,ubaciti u auto i zaputiti se za HR.
I za streljivo nigdje ne nalazim,jel mogu ja kupovati i nositi streljivo preko granice...jer razlika je u cijeni,a i u izboru...a nema slanja streljiva.
Doduše,u svakom slučaju sam ja mislio otići u Frankoniu i popričati s njima,što točno treba njima...pa da vidim šta i oni kažu.
Znači,u biti ja moram i znati sve podatke o oružju koje mislim uzeti da bih dobio EU nabavnu??? Onda u svakom slučaju moram s trgovcem prvo sve riješiti,tj rezervirati oružje da bi mi on dao serijski broj...
Puno hvala...
- jolly
- Cinker - bojna

Njemacka je zemlja EU, koja ima medju najstrozim zakonima o oruzju u EU.
Oko tih uvjeta za speditera, itd.... bio sam svojevremeno odustao od nabavke u Njemackoj, ali mozda se nesto i promjenilo.
Zato sve dobro provjeri.
Takodjer, mislim da u Njemackoj ne postoji nesto sto ne mozes nabaviti u Austriji, mozda i u Sloveniji.
Konacno, razmisli kakva puska ti treba. Ako kupujes pusku all-round za lov, u univerzalnom kalibru, da nije kolecionarski i uskospecijalizirani primjerak, mozes to kupiti i kod nas. Razlika u cijeni, mozda i bude, ali ako te to postedi zivaca i maltretiranja.... mozda vrijedi razmisliti.
Ja sam izvan Hrvatske kupovao, iskljucivo kad nisam mogao naci u Hrvatskoj.
Oko tih uvjeta za speditera, itd.... bio sam svojevremeno odustao od nabavke u Njemackoj, ali mozda se nesto i promjenilo.
Zato sve dobro provjeri.
Takodjer, mislim da u Njemackoj ne postoji nesto sto ne mozes nabaviti u Austriji, mozda i u Sloveniji.
Konacno, razmisli kakva puska ti treba. Ako kupujes pusku all-round za lov, u univerzalnom kalibru, da nije kolecionarski i uskospecijalizirani primjerak, mozes to kupiti i kod nas. Razlika u cijeni, mozda i bude, ali ako te to postedi zivaca i maltretiranja.... mozda vrijedi razmisliti.
Ja sam izvan Hrvatske kupovao, iskljucivo kad nisam mogao naci u Hrvatskoj.
Turn better into best!
Kako se gleda na ovo…
“ Članak 34.
(1) Vlasnik oružja i streljiva koji napušta mjesto prebivališta ili boravišta na vrijeme duže od godinu dana, a oružje i streljivo koje prema ovom Zakonu posjeduje na temelju oružnog lista ne nosi sa sobom, dužan ga je predati na čuvanje osobi koja ima oružni list za takvu vrstu oružja ili ovlaštenom trgovcu oružjem.”
Znači li to ako vlasnik oružja jednom u godini dana dođe doma da zadovoljava zakonski okvir iako u tom trenutku nema prebivalište ili boravište u HR? Kako se uopće može tražiti nabavna dozvola ako osoba u tom trenutku nema prebivalište ili boravište u HR?
“ Članak 34.
(1) Vlasnik oružja i streljiva koji napušta mjesto prebivališta ili boravišta na vrijeme duže od godinu dana, a oružje i streljivo koje prema ovom Zakonu posjeduje na temelju oružnog lista ne nosi sa sobom, dužan ga je predati na čuvanje osobi koja ima oružni list za takvu vrstu oružja ili ovlaštenom trgovcu oružjem.”
Znači li to ako vlasnik oružja jednom u godini dana dođe doma da zadovoljava zakonski okvir iako u tom trenutku nema prebivalište ili boravište u HR? Kako se uopće može tražiti nabavna dozvola ako osoba u tom trenutku nema prebivalište ili boravište u HR?
Zanimaju me tri puške...ništa egzotično...Mercury PA sačmarica, Winchester XPR i PA malokalibarka Rossi 7022... XPR i nije neka razlika u cijeni...to mi je svejedno gdje uzmem.
Ali Rossi je samo 250€,a Mercury PA 400€.
A i ne znam gdje tako nešto nabaviti kod nas....ili u Sloveniji....za sličnu lovu.
Ako netko zna,bit ću zahvalan.
Ne znam kako se ovo drugo računa,imam dokumente na HR adresu...napravio sam privremenu odjavu iz HR na 5g.
To ću se raspitati u PU kad budem došao do nabavne.
U svakom slučaju,oružje mi ima tko čuvati,šogor je lovac...
Ali Rossi je samo 250€,a Mercury PA 400€.
A i ne znam gdje tako nešto nabaviti kod nas....ili u Sloveniji....za sličnu lovu.
Ako netko zna,bit ću zahvalan.
Ne znam kako se ovo drugo računa,imam dokumente na HR adresu...napravio sam privremenu odjavu iz HR na 5g.
To ću se raspitati u PU kad budem došao do nabavne.
U svakom slučaju,oružje mi ima tko čuvati,šogor je lovac...
Kako su meni objasnili,to je privremena odjava zbog školovanja/posla i slično.
Ona se radi ako ne želiš se trajno iseliti iz HR,da ti ne bi izbrisali prebivalište u HR.
E sad,kontam da po tome imam ja prebivalište u HR,a boravište u DE...jer dokumente vadim na adresu iz HR.
U svakom slučaju budem se prvo raspitao,kad budem predavao za nabavnu...
Evo što kaže i slovo zakona,po ovome štima to da imam prebivalište u HR...ako ja dobro čitam.[img]//uploads.tapatalk-cdn.com/20220106/33acd89c885cde3dc3820cfa7b77e9f0.jpg[/img]
Ona se radi ako ne želiš se trajno iseliti iz HR,da ti ne bi izbrisali prebivalište u HR.
E sad,kontam da po tome imam ja prebivalište u HR,a boravište u DE...jer dokumente vadim na adresu iz HR.
U svakom slučaju budem se prvo raspitao,kad budem predavao za nabavnu...
Evo što kaže i slovo zakona,po ovome štima to da imam prebivalište u HR...ako ja dobro čitam.[img]//uploads.tapatalk-cdn.com/20220106/33acd89c885cde3dc3820cfa7b77e9f0.jpg[/img]
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ja bih se prvo kod MUPa raspitao za sve.
Jer kod nas je propis da boravište može trajati do godinu dana.
Ako je tako,onda je pitanje kako će te tretirati,pošto si se odjavio na 5 god ?
Jer kod nas je propis da boravište može trajati do godinu dana.
Ako je tako,onda je pitanje kako će te tretirati,pošto si se odjavio na 5 god ?
Nije ti to isto. Jedno je izvaditi dokumente, a sasvim drugo je tražiti i dobiti Nabavnu dozvolu u mjestu odjavljenog prebivališta.Stanky069 wrote: ... E sad,kontam da po tome imam ja prebivalište u HR,a boravište u DE...jer dokumente vadim na adresu iz HR.
Kad daš zahtijev za nabavnu, policija ti mora doći odraditi provjeru, a kako će doći za provjeru na adresu sa koje si odjavljen?
Dio provjere je to da oni utvrde da nemaš neku aktivnu ili prekršajnu ili kaznenu prijavu koja bi mogla biti prepreka izdavanja Nabavne dozvole,
pa kad skuže da ti već godinu dvije ili 5 godina boraviš negdje drugdje di njima takvi podaci nisu dostupni, jasno bi bilo da provjera nije kompletna.
Ovo drugo, da ti već imaš Oružni List i oružje, pa to ružje ostaviš kod šogora, koji ima OL za iste vrste oružja, tu ja ne vidim problem, to bi išlo.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Da,ali pročitaj ovaj dio zakona sa slike...po tome ispada da ja i dalje imam prebivalište u HR.
Ja nisam odjavljen s te adrese,tu adresu imam i dalje...na njoj i budem kad sam u HR...supruga i djeca stanuju na njoj...na tu mi adresu dolazi sve iz HR.
Tu adresu navodim svugdje u HR.
Nisam se ja s adrese odjavio,već ispunio papir na kojem piše da ja privremeno boravim izvan HR u Njemačkoj u gradu Stuttgartu zbog zaposlenja.
I morao sam izvaditi novu osobnu sa HR adresom,ali vrijedi točno 5g,tj do datuma do kad mi vrijedi ta privremena odjava.
Znači da sam ja odjavio prebivalište,ne bi mogao imati dokumete na tu adresu uopće....već bi morao staviti DE adresu.
Jer postoji i trajna odjava,znam neke koji su je napravili.
Ova privremena se može napraviti 3 puta na rok od 5g,poslije se moraš trajno odjaviti iz HR.
A ako budu komplicirali...i to lako riješim.
Odem u svoju PU i povučem tu privremenu odjavu,za to ne treba nikakva dokumentacija.
Predam za nabavnu,kad riješim sve ponovo se odjavim i to je to.
Nećak je tako izveo sa vozačkom za motor ...
Ja nisam odjavljen s te adrese,tu adresu imam i dalje...na njoj i budem kad sam u HR...supruga i djeca stanuju na njoj...na tu mi adresu dolazi sve iz HR.
Tu adresu navodim svugdje u HR.
Nisam se ja s adrese odjavio,već ispunio papir na kojem piše da ja privremeno boravim izvan HR u Njemačkoj u gradu Stuttgartu zbog zaposlenja.
I morao sam izvaditi novu osobnu sa HR adresom,ali vrijedi točno 5g,tj do datuma do kad mi vrijedi ta privremena odjava.
Znači da sam ja odjavio prebivalište,ne bi mogao imati dokumete na tu adresu uopće....već bi morao staviti DE adresu.
Jer postoji i trajna odjava,znam neke koji su je napravili.
Ova privremena se može napraviti 3 puta na rok od 5g,poslije se moraš trajno odjaviti iz HR.
A ako budu komplicirali...i to lako riješim.
Odem u svoju PU i povučem tu privremenu odjavu,za to ne treba nikakva dokumentacija.
Predam za nabavnu,kad riješim sve ponovo se odjavim i to je to.
Nećak je tako izveo sa vozačkom za motor ...