COVID19 - opasnost 21. stoljeća

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: COVID19 - opasnost 21. stoljeća

Post by Mirok » 18 Nov 2021, 12:46

Ne mogu ne spomenuti,svjedoci smo grubosti policije ,hapšenja i upotrebe sredstva vezivanja jedne učiteljice.
I objašnjenja su kako je to u njenom interesu,interesu zaštite zdravlja djece u školi,zaposlenika,sviju nas,jer zamislite htjela je doći na svoje radno mjesto,a nije pokazala potvrdu.
Stvarno je to jedna opasna epidemiološka situacija,a učiteljica je bioteroristkinja.
Danas imamo obilježavanja stradavanja u Domovinskome ratu i skupove i kolone.
I tu nema epidemioloških mjera(gledam upravo na dalekovidnici),,nema zabrana,ograničenja,nema distance,desetine tisuća ljudi na jednome mjestu,nema obaveze maski,ljudi se rukuju ,ljube......
Gdje su sada ti koji nas štite od zaraza,u našemu interesu,za dobrobit sviju nas.....
Ništa nije potrebno kada je to politici u interesu,tada nema korone ,opasnosti,ničega...
Nema ni zagovornika oštrih mjera da nešto kažu...
Ali uopće ne sumnjam,od sutra će sve biti po starom.
Korona će opet postati pogubna,narod će biti za sve kriv,pooštravati će mjere,zabranjivati ljudima da rade,hapsiti...
A možda će početi i da biju....

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Nov 2021, 12:49

jolly wrote:30 godina nisam cuo ovaj izraz.... fortran, cobol, algol.... programski jezici... to sam ucio u srednjoj skoli! Znaci, jos se koristi! Nisam js za pemziju! :A25:
Ma za kakvu pemziju Jolly.
Mada samo da mi je se dočepati.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Nov 2021, 13:26

johnnyboyy1711 wrote:
Mirok wrote:
damirdj75 wrote::D a imaju puno argumenata...
Čitao sam negdje da su mnogi ljudi od nauke i mislioci , do najboljih ideja došli upravo dok su bili na zahodskoj školjci.
Radim na simulacijama prijenosa topline (u medicinske svrhe za ranu dijagnostiku kožnog raka) kroz ljudsko tkivo kao istraživač/asistent na fakultetu strojarstva, u Fortranu pišem kod za numeričko računanje, jučer sam si razbijao glavu cijeli dan jer jednu petlju nisam mogao pojmiti kako bi bilo najbolje da se složi... Cijeli dan sam izgubio.

... ovo me je sad nasmijalo do suza, jer upravo to mi se jučer dogodilo... ni više ni manje, petlja je danas napisana.
Događa se. Meni je na pamet pala veza između dizel električnih podmornica i velikih Euro VI dizel generatora dok sam se tuširao. I kakav poguban efekt može imati na regulator okretaja, ispiranje cilindra...

Ali svi imamo jednu zajedničku crtu. Ušli smo u WC sa prilično predznanja i nakon jako puno uloženog truda.
Nije bilo u pitanju 1 dan čitanja društvenih mreža i googlea.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Nov 2021, 13:30

Možda je netko uložio mnogo vremena u društvene mreže, literaturu i Google .
Pa je na taj način stekao kvalitetno predznanje.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Nov 2021, 13:41

Mirok wrote:Možda je netko uložio mnogo vremena u društvene mreže, literaturu i Google .
Pa je na taj način stekao kvalitetno predznanje.
Vjeruj mi Mirok da je taj način nekompatibilan sa znanjem. Ono što dobiješ je "znanje". Koje je opasno, jer osoba nije svjesna neznanja i smatra da učenje od nule nije više potrebno.

Ništa ne može zamijeniti godine školovanja i desetljeća terenskog iskustva.
Ne stiče se to googleom, društvenim mrežama i sa nekoliko knjiga.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Nov 2021, 14:28

Svi znamo da se znanje stiće iz više izvora.
I školovanjem,radom ,iskustvom,iz literture,medija ,društvenih mreža,Googlea .....
I na kraju svatko od nas ima svoju pamet i donosi zaključke.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 18 Nov 2021, 15:19

Jest, za druide i vraceve, i njihove naucnike (u modernom svijetu, nazovimo ih "influenceri"), medjutim, za civlizacijska dostignuca potrebno je nesto vise.
Pismo.
Znanost - znanstvena teza - znanstveni pokus - znanstveni dokaz - iz cega slijedi sustavna izgradnja i akumulacija znanja kroz pismo - generacije to nastavljaju i grade kroz: skola - visoka skola - industrija koja prati znanstvena dostignuca, odnosno ekonomija koja ovo prati, i pokretac je modernog razvoja. Na ovaj nacin je dostignut tehnoloski, ili u ovom slucaju medicinski nivo zapadne civilizacije, koja se gradi od prvih grcko antickih zapisa, zadnjih 2000 i vise godina
(matematika, medicna, geografija, umjetnost, povijest, itd), i pretekla je ostale kulture koje su mimoisle element znanstvenog dokaza i sustavne akumulacija znanja kroz pismo.

Na internetu se moze naci podatak da je zemlja ravna, odnosno da je zemlja okrugla. Sto je onda tocno?
I da bi se sa interneta povukao tocan podatak, potrebno je imati odredjeno formalno predznanje, koje daje samo sustavna izobrazba.

Kako smo kao drustvo sve manje obrazovani (jer skolovanje postaje skupo, stadard je nizak i javlja se potreba da se cim ranije pocne zaradjivati, makar i na nizim poslovima) , naravno da ce alternativni, brzinski izvori neprovjerneog znanja kroz masovne medije (internet, TV, tabloidi, blogovi, platforme za recene influencere), sve vise utjecati na neverificirane stavove populacije i drustvene trendove.
A onda imamo sta imamo: polarizaciju drustva, sto nije dobra pojava.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 18 Nov 2021, 16:11

Jutros sam naišao na objavu meni nepoznate osobe koja, ni manje ni više, tvrdi kako formalno obrazovanje diskvalificira sugovornika u ovim raspravama. Šalje jasnu poruku - svatko tko je završio škole i fakultete indoktriniran je i nepovratno je izgubio moć rasuđivanja. Pa ide red Matrix crvene i plave pilule, jer je valjda to nivo opće kulture koji je autoru ipak poznat i koji je valjda neupitan.

Evo isječka iz tog bisera:
Cijelo školovanje je totalni i najveći gubitak vremena koji sam imao prilike vidjeti. Čak neću reći gubitak vremena, nego je iznimno štetno ako pustiš da ti te debilne informacije utječu na percepciju. Sve bitno , naučio sam sam, čitajući i proučavajući, kod školovanja je problem što primiš puno smeća i ako se zakvačiš na to, ostaneš zakinut za prave knjige, prave autore i prave informacije. Ako se ne zakačiš na sistemske informacije, problem ti svakako ostaje ogroman gubitak vremena koji bi mogao utrošiti sto puta pametnije.
Ne bavi se on tu svojim školovanjem, nego cijelo, sve, valjda unazad 3000 godina, ništa ne valja. Objava ima 25 lajkova i nekoliko čestitku u odgovorima. Jesmo li kao civilizacija napravili puni krug i došlo do ovakvih nebuloza?

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Nov 2021, 16:29

Pa sve je objasnio. :)

Ako si obrazovan, nemaš tu što tražiti. U pravu je.
Nije napisao da obrazovane niti želi, "zaboravio" je. Obrazovanima je teže prodati muda pod bubrege.

Nije bez razloga da su svim diktaturama kroz povijest, obrazovani bili smrtni neprijatelji. Više su se njih bojali nego naoružanih građana. Zmija bez glave ne ujeda, samo se koprca. Ali odrubljena zmijska glava još uvijek može ugristi neko vrijeme.

Netko je na temi već spomenuo. Prvo se ukloni pametne. Glava. Onda imaš spreman teren za diktaturu.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Nov 2021, 17:27

Sve diktature su prvo podijelile ljude.
I obrazovanih i pametnih su se prvo riješile,kao i onih koji su bilo što preispitivali.
Današnja događanja idu u smjeru da su promijenili redosljed,pa su prvi na udaru ljudi koji razmišljaju,preispituju i traže znanstvene dokaze,kao i praktične dokaze.
Ta polarizacija ide bez obzira na stupanj naobrazbe,ali i to će doći na red.
Ovaj citat koji je Nino objavio bih volio u cijelosti pročitati,jer nisam siguran da autor govori da je sve obrazovanje smeće(naravno da nije),ili kaže da je nekome time uništena sama percepcija.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 18 Nov 2021, 17:40

Evo cijeli
Sviđa mi se ovo doba kad se ljudi masovno bude iz Matrixa.

Svi moji razgovori sa ljudima od 2008 do 2020 su izgledali nekako isti. (Manje više vodim čitav život iste razgovore, ali 2008 stavljam kao neku bitnu točku jer se tada desila orkestrirana financijska kriza).

Sugovornik: Opa super, završio si faks, sad imaš papir.

Ja: Cijelo školovanje je totalni i najveći gubitak vremena koji sam imao prilike vidjeti. Čak neću reći gubitak vremena, nego je iznimno štetno ako pustiš da ti te debilne informacije utječu na percepciju.

Sve bitno , naučio sam sam, čitajući i proučavajući, kod školovanja je problem što primiš puno smeća i ako se zakvačiš na to, ostaneš zakinut za prave knjige, prave autore i prave informacije. Ako se ne zakačiš na sistemske informacije, problem ti svakako ostaje ogroman gubitak vremena koji bi mogao utrošiti sto puta pametnije.

Sugovornik: Joj , joj, uvijek malo radikalno kod tebe. Ali sa tim papirom ćeš moći raditi gdje hoćeš. Znaš, bitno je imati papir.

Ja: Taj papir, kao i kompletna osnovna i srednja škola ne vrijedi ništa. Od prvog razreda osnovne škole pričam da će sustav puknuti i ništa osim konkretnog rada neće vrijediti. U škole bi trebalo vratiti vrtlarstvo, domaćinstvo, kako servisirati bojler, popraviti krov. Znaš ono, životno vrijedne skillove. Još bolje da se sustavne škole ukinu i da se to uči u konkretnim samo-organiziranim zajednicama.

Sugovnorik: A daaaaaj, briješ. Meni se to čini malo preradikalno.

Sugovornik u 2021, stavlja memeove sa red pillom i priča o sustavu koji nam se urušava pred očima. Dobrodošao sugovorniče stari :)

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Nov 2021, 17:51

Dakako da formalno obrazovanje ima svoju važnost.
Ali složio bih se sa autorom da bi se učenje trebalo usmjeravati i na praktičnost,svakodnevicu.
Finci(kaže se da imaju najbolji obrazovni sustav) to već rade i koliko sam čuo su ukinuli ocjenjivanje,a navodno su sada ukinuli i predmete kao pojedinačne cjeline.
Takav model mi se čini kao neka sredina i pokazuje dobre rezultate.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 18 Nov 2021, 17:58

Mirok wrote:.....A možda će početi i da biju....
Sto prije to bolje ! :mrgreen:
Nemoguće je Nemoguće

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 18 Nov 2021, 18:06

Mirok wrote:Dakako da formalno obrazovanje ima svoju važnost.
Ali složio bih se sa autorom da bi se učenje trebalo usmjeravati i na praktičnost,svakodnevicu.
Finci(kaže se da imaju najbolji obrazovni sustav) to već rade i koliko sam čuo su ukinuli ocjenjivanje,a navodno su sada ukinuli i predmete kao pojedinačne cjeline.

On bi ukinuo škole i vještine učio u nekakvim zajednicama.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Nov 2021, 18:27

Ariel wrote:
Mirok wrote:Dakako da formalno obrazovanje ima svoju važnost.

On bi ukinuo škole i vještine učio u nekakvim zajednicama.
A neki bi obrazovanje sveli samo na zanate i šegrtovanje. Nazad u srednji vijek.

Prvo po obrazovanima. Njih prve.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Nov 2021, 18:31

Uvijek se može otići u radikalizaciju.
Radikalizacija nikako nije dobra,bilo kakva bila i po bilo kojoj temi.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Nov 2021, 18:34

lex-lutor wrote:
Lex,misliš to ono.......da bi se tada konačno počelo rješavati probleme,jer više nema nazad ?
I znaš šta.........slažem se :A25:

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Nov 2021, 19:19

Mirok wrote:
lex-lutor wrote:
Lex,misliš to ono.......da bi se tada konačno počelo rješavati probleme,jer više nema nazad ?
I znaš šta.........slažem se :A25:
Stavite ovo u bookmark. Pa se vratite kroz koju godinu i ponovo pročitajte.

Umjesto mira, priželjkiva se nasilje sa neistomišljenicima. To nikako nije u skladu sa slobodama i pravima. Sasvim suprotno, to jest radikalizacija.

Kada razbistrite glave, pročitajte ponovo.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Nov 2021, 20:11

Pročitaj sa razumijevanjem.
A možda će početi da biju.
Znači druga strana može izazvati reakciju.
Srećom i pripadnici policije svakodnevno izražavaju protest prema novim mjerama.
Nema tome dugo kako su policajci u znak solidariziranja sa prosvijednicima na Markovom ,skinuli kacige za vrijeme prosvijeda.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Nov 2021, 20:25

Razumio sam jako dobro. Ne idu muda pod bubrege. Nikako.

A gdje su nestale peticije?

Kako su vas izmanipulirali. Tužno je gledati, jer oba ste ispravni i dobri ljudi.

Post Reply