F-class i plinska kočnica
Moderator: Original_G
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
Re: F-class i plinska kočnica
Sabatti je solidan izbor, entry level puska. Tikka je takodjer dobar izbor. AL iza rekreacijuMarko2Marko wrote: se ne slažem u potpunosti.
sama puška nije skupa, za 1500€ dobiješ f-class ready sabattija, koji vrhunsko nosi. ali ga uzmeš u 284 shehane ili 6,5 creedmoor, imaš pušku za 1000m. ako uzmeš u 308, onda ti je puška za 1000m možda nakon promjene cijevi, jer je ova od 28'' možda prekrača i možda treba brži twist nego 11''. video sam i varmint tikku sa novom cijevom u 6,5 creedmoor koja je bila konkurentna svima.
sam 100% uvjeren da je recimo 90% preciznosti od cijevi, a samo 10% od neke skupe akcije i ostalih sitnica. ali cijev je potrošna roba, koja se mijenja na 1 ili 2 godine, a kundak i akcija ostaju. i ako imaš sabattija, ne trebaš ništa dirati. ostali nimaju takve preciznosti, da je nebi ljudi mogli dostiči sa fabričkim sabattijem, ili sa srečom kod nove cijevi. a znaj da prava tekma tek počinje kad če ljudi znati čitati vijetar. tako da dok ljudi ne znaju čitati vijetar i u vijetru pucati samo muševe, jedan sabatti ili nova cijev na tikki je potpuno konkurentna na balkansku razinu streljaštva, imho...
ALi ne mogu konkurirati na ozbiljnom natejcanju medjunarodnog nivou u f-class.
Ni jedno evropsko, ili svjetsko prvenstvo nije dobijeno sa tvornickom puskom i sa kovanom cijevi.
Ove dve puske koje si naveo, su vrhunske tvornicke puske kovane cijevi, ali za rekreativni nivo natjecanja.
A kod nas su se pocele mijesati po tekmama kelbly i dolphin puske, sa cijevi 30-32 incha, i u toj konkurenciji Sabatti i Tikka ne mogu doci do izrazaja.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Marko2Marko
- Desetnik

Da, ali sam uvjeren, da kad staviš gor drugo cijev recimo lothar walther, kad tvornička bude iztrošena, potpuno si konkurentan kelbiju ili bilo kome drugome. Jer i momci sa skupima puškama nemaju potpuno vrhunske cijevi, i po mome su te cijevi jednako precizne kao lothar walther koji je stavljen na sabattija.
Dok se na balkanu ne naučimo čitati vijetar i dok nam puškari ne nabave stvarno najbolje cijevi (ali to neče biti nikada!), skoro sa svime si konkurentan, imho.
Dok se na balkanu ne naučimo čitati vijetar i dok nam puškari ne nabave stvarno najbolje cijevi (ali to neče biti nikada!), skoro sa svime si konkurentan, imho.
- jolly
- Cinker - bojna

Sa ovime se slazem, ali procitaj malo starije teme o tome kako je u HR skoro pa nemoguce promijeniti cijev.Marko2Marko wrote:Da, ali sam uvjeren, da kad staviš gor drugo cijev recimo lothar walther, kad tvornička bude iztrošena, potpuno si konkurentan kelbiju ili bilo kome drugome.
Turn better into best!
Ne zelim biti "crnjak" no koliko se sjecam na ovih malo tekmi koje su odradjene nisam vidio Sabatija u prvih 15 ?jolly wrote:....Sabatti je solidan izbor, entry level puska....
Sa druge strane ekipa koja je u prvih 10 ima vrhunsko oruzje i TRENIRA barem 10 puta vise od svih nas ostalih....
DA se moze napraviti vrhunska puska bez poznatih "brand name komponenti " dokazao je Vaso u Osijeku, Mauser akcija, doradjena cijev od Browninga, okidac rucno dotjeran na 30 grama i to Mauzerov, kundak rucni rad.... znaci MOZE SE !
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Naravno da zelis biti crnjak... hehe.. jace od tebe.lex-lutor wrote:Ne zelim biti "crnjak" no koliko se sjecam na ovih malo tekmi koje su odradjene nisam vidio Sabatija u prvih 15 ?jolly wrote:....Sabatti je solidan izbor, entry level puska....
Sa druge strane ekipa koja je u prvih 10 ima vrhunsko oruzje i TRENIRA barem 10 puta vise od svih nas ostalih....
Medjutim, Sabatti je tek uletio na nase trziste, od cega ga vec dve godine sputava pandemija korone, i nedostatak natjecanja.
Ali druge puske su tu, itekako pristune. Tikka, steyr, itd...
Moje je misljenje da Sabatti vrijeme tek dolazi. Ne postoji tvornicka puska sa takvim tehnickim predispozicijama kao Sabatti, i prilagodjenim kundakom i ostalim detaljima, duzinom i profilom cijevi, na toj razini cijene, itd...
E, sad, ekipa u prvih deset?
Sve si tocno rekao.
Zato mislim da je vrijeme zrelo da se uspostavi klasa budget puske, za nas koji ne ciljamo ka medjunarodnim natjecanjima, sto ce pokriti oko 80% trenutnih natjecatelja na razumnom budgetu ... nazovimo to... puske radnicke, ili srednje klase.
Turn better into best!
Već kada se Sabatti spomenuo toliko puta. Ima li ga tko na forumu.
Kako se pokazalo poligonalno užljebljenje. Je li stvarno lakše održavati i postiže veću brzinu.
Kako se pokazalo poligonalno užljebljenje. Je li stvarno lakše održavati i postiže veću brzinu.
-
Marko2Marko
- Desetnik

Ako pogodiš dobru cijev, onda se sve može. Nije costum akcija i laminirani kundak i bixnany trigger toliko bitan nego vrhunska cijev. Imho.lex-lutor wrote:Ne zelim biti "crnjak" no koliko se sjecam na ovih malo tekmi koje su odradjene nisam vidio Sabatija u prvih 15 ?jolly wrote:....Sabatti je solidan izbor, entry level puska....
DA se moze napraviti vrhunska puska bez poznatih "brand name komponenti " dokazao je Vaso u Osijeku, Mauser akcija, doradjena cijev od Browninga, okidac rucno dotjeran na 30 grama i to Mauzerov, kundak rucni rad.... znaci MOZE SE !
Ali trebati je mijenjati cev, i tada snadži se. Majstor stolltom pisao je kako on to rješava kod vas.
Dečki koji stvarno vole ovaj sport su vidjeli da nije takvi strošak sa custom puškom, jer kroz godine ostale stvari postaje puno veči strošak, pa onda puška za 4k€ više nije tako 'skupa'...
Prije ili poslje svi koji vole malo vise pucati shvate da je puska zapravo NAJ-JEFTINIJI dio te price , naravno ako gledamo korz 3-4-5 godina pucanja..Marko2Marko wrote:...Dečki koji stvarno vole ovaj sport su vidjeli da nije takvi strošak sa custom puškom, jer kroz godine ostale stvari postaje puno veči strošak, pa onda puška za 4k€ više nije tako 'skupa'...
Nemoguće je Nemoguće
Malo me zaintrigirao naslov, pa sam na kraju pročitao sve postove pod "temom".
Ostavljajući po strani 90% istih koji nemaju previše veze s temom i vrlo kratko rečeno, plinske kočnice, razbijači pucnja, skrivači plamena i slično,
u F-Class jednostavno nije dozvoljeno i to s jako dobrim razlogom.
Stoga, nikome niti ne pada na pamet pokrivati nešto što je zabranjeno i time imati balastx2 na pušci (ta težina se dade bolje iskoristiti dužom cijevi).
Nakon prvih nekoliko nastupa, na svojoj prvoj pušci (SAKO TRG22) kojom sam počeo pucati "long range" kod nas (čitaj lokalne pucačke zabave), skinuo sam
plinsku kočnicu. Razlika u visini pogotka na 100m je bila 8 cm. Puška sada odskakuje 2 mete u stranu nakon svakog hitca, ali ne pada mi napamet ponovno
montirati plinsku i leći na klasičnu streljačku liniju među ljude. Također, nemam namjeru sudjelovati na tekmama gdje se na liniji s više strijelaca upotrebljavaju
iste.
Niti jedan ozbiljni organizator, a pogotovo Savezi NEĆE DOZVOLITI upotrebu istih na svojim natjecanjima.
Uz garantirano oštećenje sluha susjednih strijelaca, riskira se i oštećenje očiju.
Usput rečeno, long range i F-klasa se uspješno puca jedino i isključivo free-recoil stilom i (F-klasa kalibrima do 8mm), recoil pads su više nego dovoljni (i lagani) da bi
absorbirali recoil i prenijeli ga na rame (kad i ako do njega kundak uopće stigne).
Savjet svima koji se žele baviti F-klasom je da dobro pogledaju fotografiju neke od natjecateljskih pušaka i da, ako njihova puška ne izglada kao i ona s fotografije
jednostavno ili nabave sličnu, prilagode svoju pušku/cijev/kundak i opremu (svaka akcija je dobra-neke su bolje, ali ne bitno) ili odustanu od te discipline (možda i najpametnije
ako vas u startu limitira cijena naj jeftinije komponente, tj. puške).
Što se pak tiče cijene natjecateljskih pušaka, notorna je glupost da one moraju za entry level biti skupe.
Miloš Vukoje je dugo vremena pucao i skoro redivito pobjeđivao na daljinama iznad 500m Mauzer akcijom zavarenom za cijev, a na istu akciju je bila zavarena šina za optiku.
Sve upakirano u kundak ručne izrade. Kako vam je Marko i rekao, ključne komponente te pobjedničke puške (uz majstora koji je vario
) su bile prava cijev i pravi bedding
koji je akciju upario s kundakom, dobar hand made metak i vrhunski strijelac koji cijeli život puca NA VJETRU.
Bez ikakve namjere da budem arogantan i polemiziram ovo gore je moje iskreno razmišljanje i observacije sa mnogih utakmica na domaćoj i međunarodnoj sceni, s time da sva ta priča
počinje s daljinama od 500m na više, jer pucanje do 300m, nije i nikada neće biti long range.
LP
Tomica
Ostavljajući po strani 90% istih koji nemaju previše veze s temom i vrlo kratko rečeno, plinske kočnice, razbijači pucnja, skrivači plamena i slično,
u F-Class jednostavno nije dozvoljeno i to s jako dobrim razlogom.
Stoga, nikome niti ne pada na pamet pokrivati nešto što je zabranjeno i time imati balastx2 na pušci (ta težina se dade bolje iskoristiti dužom cijevi).
Nakon prvih nekoliko nastupa, na svojoj prvoj pušci (SAKO TRG22) kojom sam počeo pucati "long range" kod nas (čitaj lokalne pucačke zabave), skinuo sam
plinsku kočnicu. Razlika u visini pogotka na 100m je bila 8 cm. Puška sada odskakuje 2 mete u stranu nakon svakog hitca, ali ne pada mi napamet ponovno
montirati plinsku i leći na klasičnu streljačku liniju među ljude. Također, nemam namjeru sudjelovati na tekmama gdje se na liniji s više strijelaca upotrebljavaju
iste.
Niti jedan ozbiljni organizator, a pogotovo Savezi NEĆE DOZVOLITI upotrebu istih na svojim natjecanjima.
Uz garantirano oštećenje sluha susjednih strijelaca, riskira se i oštećenje očiju.
Usput rečeno, long range i F-klasa se uspješno puca jedino i isključivo free-recoil stilom i (F-klasa kalibrima do 8mm), recoil pads su više nego dovoljni (i lagani) da bi
absorbirali recoil i prenijeli ga na rame (kad i ako do njega kundak uopće stigne).
Savjet svima koji se žele baviti F-klasom je da dobro pogledaju fotografiju neke od natjecateljskih pušaka i da, ako njihova puška ne izglada kao i ona s fotografije
jednostavno ili nabave sličnu, prilagode svoju pušku/cijev/kundak i opremu (svaka akcija je dobra-neke su bolje, ali ne bitno) ili odustanu od te discipline (možda i najpametnije
ako vas u startu limitira cijena naj jeftinije komponente, tj. puške).
Što se pak tiče cijene natjecateljskih pušaka, notorna je glupost da one moraju za entry level biti skupe.
Miloš Vukoje je dugo vremena pucao i skoro redivito pobjeđivao na daljinama iznad 500m Mauzer akcijom zavarenom za cijev, a na istu akciju je bila zavarena šina za optiku.
Sve upakirano u kundak ručne izrade. Kako vam je Marko i rekao, ključne komponente te pobjedničke puške (uz majstora koji je vario
koji je akciju upario s kundakom, dobar hand made metak i vrhunski strijelac koji cijeli život puca NA VJETRU.
Bez ikakve namjere da budem arogantan i polemiziram ovo gore je moje iskreno razmišljanje i observacije sa mnogih utakmica na domaćoj i međunarodnoj sceni, s time da sva ta priča
počinje s daljinama od 500m na više, jer pucanje do 300m, nije i nikada neće biti long range.
LP
Tomica
- jolly
- Cinker - bojna

Ima.IB43 wrote:Već kada se Sabatti spomenuo toliko puta. Ima li ga tko na forumu.
Neke sam isporbao.
Ali nek vlasnici kazu svoje.
Turn better into best!
Hvala Slottom na detaljnom odgovoru. Samo jedno kratko pitanje. Kada si skinuo kočnicu sa TRGa, jeli došlo samo do pomaka POI ili je trebalo korigirati i metak (punjenje, OAL) za vratiti grupe.
PS
Ja sam početnik, pa se suzdržim od nekih komentara. Ali u ovo kratko vrijeme, zaključio sam da je puška zapravo manji trošak. Ovo okolo puške (ciljnik, alati, instrumenti, streljivo) košta puno više.
Recoil radim na opisani način, puška je slobodna. Zečije uši koristim kao podlogu za ruku, pa naslonim kundak na palac. Ne voli kundak zečije uši, puška skače, zakreće i rasipa. Bez zečijih ušiju, trenutno sa plinskom kočnicom, puška putuje ravno na mene bez zakretanja i zanošenja. Pogađa uvijek istu točku, a grupe su kakav mi je metak. Trenutno do 300m, OK.
PS
Ja sam početnik, pa se suzdržim od nekih komentara. Ali u ovo kratko vrijeme, zaključio sam da je puška zapravo manji trošak. Ovo okolo puške (ciljnik, alati, instrumenti, streljivo) košta puno više.
Recoil radim na opisani način, puška je slobodna. Zečije uši koristim kao podlogu za ruku, pa naslonim kundak na palac. Ne voli kundak zečije uši, puška skače, zakreće i rasipa. Bez zečijih ušiju, trenutno sa plinskom kočnicom, puška putuje ravno na mene bez zakretanja i zanošenja. Pogađa uvijek istu točku, a grupe su kakav mi je metak. Trenutno do 300m, OK.
- jolly
- Cinker - bojna

Da pojasnim Stoltomu, puska koju IB spominje sako trg, 308, streljana pampas. (nema mogucnosti dalje od 300m)
Turn better into best!
Manje vise sve si rekao, sa time da tih >500m su jos uvijek puste zelje nas obicnih smrtnika...stolttom wrote: Bez ikakve namjere da budem arogantan i polemiziram ovo gore je moje iskreno razmišljanje i observacije sa mnogih utakmica na domaćoj i međunarodnoj sceni, s time da sva ta priča
Nemoguće je Nemoguće
Projektom "Lič" pokazali smo i dokazali članstvu koje posjeduje entry level puške da se može pucati i
pogađati F-Class meta na 1000m. Znači cheer-up Lex. Ti to možeš.
NAJBOLJA tekma-druzenje u zadnjih 10g !!!stolttom wrote:Projektom "Lič" pokazali smo i dokazali članstvu koje posjeduje entry level puške da se može pucati i
I sto jest-jest ... Howe, Tikke, SSG-i, sa 308W uz pravi metak bile su u meti.. neki cak IZ PRVE po STRELOKU... Upucavanje je bilo na 100m, na LIC-u korekcija temperature i daljine + nadmorska = BINGO!
JEdva cekam LIC-second edition, samo ovaj puta u rov ponesem dva sandwitch-a i gajbu !
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Lex, poznajemo se dugo, nemoj ti meni da se snebivas sa dva sandwicha.... Meni se vise svidjaju tvoje ideje o kolektivnim cevapima... 
Turn better into best!
E sada, moze i KOTLOVINA, to je bolja opcija za druzenja... Cevapi za predjelo i Kotlovina za glavno jelo.... po pitanju deserta moze i Tiramisu..jolly wrote:Lex, poznajemo se dugo, nemoj ti meni da se snebivas sa dva sandwicha.... Meni se vise svidjaju tvoje ideje o kolektivnim cevapima...
Nemoguće je Nemoguće
Ako koga zanima.
Puno je diskusija i različitih odgovora na temu utječe li plinska kočnica na harmonike cijevi i treba li ponovo razvijati punjenje ovisno jeli montirana ili nije.
Skinuo sam je i usporedio.
Ovako je bilo kod mene
Promjena u brzini zrna i varijaciji brzine nije bilo.
Promjena u grupama nije bilo.
Samo je trebalo ponovo upucati optiku. Otklon je bio 5 cm gore i 2 cm lijevo bez kočnice, 100m.
Metak ostaje isti. Samo je trzaj mrvicu izraženiji.
Puno je diskusija i različitih odgovora na temu utječe li plinska kočnica na harmonike cijevi i treba li ponovo razvijati punjenje ovisno jeli montirana ili nije.
Skinuo sam je i usporedio.
Ovako je bilo kod mene
Promjena u brzini zrna i varijaciji brzine nije bilo.
Samo je trebalo ponovo upucati optiku. Otklon je bio 5 cm gore i 2 cm lijevo bez kočnice, 100m.
Kod mene :IB43 wrote:...Promjena u brzini zrna i varijaciji brzine nije bilo.
-308-Win ( SSG69) sa plinskom kocnicom na 100m grupa u minus cca 4 MOA L/R sve OK ( brzina cca 780 m/s 185 grs zrno )
-300-WINMAG - Nema promjene ni po visini ni L/R ( brzina cca 980 m/s 185 grs )
Ista kocnica i istra zrna !
E pa ti sada budi pametan...
Na 300 met. na zalost nisam imao prilike testirati ....?
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Lex pretpostavljam da 308 win, i 300 win mag nisi pucao iz iste puske, jelda?lex-lutor wrote: Ista kocnica i istra zrna !
E pa ti sada budi pametan...
Ajde reci koja puska je 300 win mag, za 308 win si vec napisao da je SSG.
Turn better into best!