Pucanje u šumi u metu dok nije lov, što točno riskiram?
Pucanje u šumi u metu dok nije lov, što točno riskiram?
Čujem da su nekima oduzimali oružje, ali ne razumijem. Ukoliko dođe do ovoga, zašto se točno tereti ta osoba? Kakav zakon je prekršila i kakva je kazna?
Zar to nebi trebao biti manji prekršaj za koji se plati novčana kazna i idemo dalje?
Živim u vukoj*bini i jednostavno nemam drugog načina za pucati (osim kad je lov), streljana je jednostavno predaleko. Mala je šansa da će me itko uhvatit na djelu ali eto.
Vrijedno je rizika jer ovako nebi potrošio kutiju metaka u godini.
Zar to nebi trebao biti manji prekršaj za koji se plati novčana kazna i idemo dalje?
Živim u vukoj*bini i jednostavno nemam drugog načina za pucati (osim kad je lov), streljana je jednostavno predaleko. Mala je šansa da će me itko uhvatit na djelu ali eto.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Pucanje u šumi u metu dok nije lov, što točno riskiram?
Po meni:
Moras imati dozvolu za lov, lovacku isakznicu, i oruzni list.
Uz to, moras imati barem verbalnu dozvolu lovnika ili uprave lovackog drustva za vjezbe gadjanja - provjeru karabina.
Sve van tog, moze biti problem.
Mnoga lovacka drustva imaju strogo odredjene lovne dane, mnoga drustva nastoje odrzavati mir u lovistu, lovnik u svakom slucaju mora znati gdje su lovci s oruzjem po lovistu, itd itd...
Znaci moras se drzati tih okvira i dogovoriti na najbolji moguci nacin.
Gledaj to ovako: ako puknes metak (u metu), a lovnik nema pojma ko i zasto puca, problemi mogu uslijediti.
Moras imati dozvolu za lov, lovacku isakznicu, i oruzni list.
Uz to, moras imati barem verbalnu dozvolu lovnika ili uprave lovackog drustva za vjezbe gadjanja - provjeru karabina.
Sve van tog, moze biti problem.
Mnoga lovacka drustva imaju strogo odredjene lovne dane, mnoga drustva nastoje odrzavati mir u lovistu, lovnik u svakom slucaju mora znati gdje su lovci s oruzjem po lovistu, itd itd...
Znaci moras se drzati tih okvira i dogovoriti na najbolji moguci nacin.
Gledaj to ovako: ako puknes metak (u metu), a lovnik nema pojma ko i zasto puca, problemi mogu uslijediti.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Jako puno riskiraš!
Možeš biti optužen za upotrebu lov oružja van streljane ili mjesta određena za vježbe gađanja,može ti netko pripisati i krivolov(u lovištu si sa puškom),može netko reći da dovodiš u opasnost ljudske živote(gljivari,planinari,šetači....) i dr.
Kazne za to su novčane,plus oduzimanje vjerojatno svega oružja,dalje ti se može desiti da ti se izvrši pretraga nekretnina u potrazi za nezakonito stečenom divljačinom(ako je optužba krivolov,isprazne ti škrinju i analiziraju meso)....
To je mali dio toga što ti se može dogoditi ,a ako stvarno nastane kakva šteta ili ugroza nekoga ,onda kazne i optužbe idu u nebo....
Ja se nadam da ti se to neće desiti...
Možeš biti optužen za upotrebu lov oružja van streljane ili mjesta određena za vježbe gađanja,može ti netko pripisati i krivolov(u lovištu si sa puškom),može netko reći da dovodiš u opasnost ljudske živote(gljivari,planinari,šetači....) i dr.
Kazne za to su novčane,plus oduzimanje vjerojatno svega oružja,dalje ti se može desiti da ti se izvrši pretraga nekretnina u potrazi za nezakonito stečenom divljačinom(ako je optužba krivolov,isprazne ti škrinju i analiziraju meso)....
To je mali dio toga što ti se može dogoditi ,a ako stvarno nastane kakva šteta ili ugroza nekoga ,onda kazne i optužbe idu u nebo....
- jolly
- Cinker - bojna

Mirok, vrlo dobro objasnjeno.
Nazalost, u pravu si.
Po meni, svako lovacko drustvo bi moralo imati mjesto za vjezbe gadjanja. Time bi taj problem bio rjesen
Medjutim, mnogi ga nemaju.
Koliko god to cudno zvuci, moj dojam kroz sve ove godine jest: lovci imaju averziju od pucanja. Neki zato jer je municija skupa pa nema smisla pucati u papir, a drugi zato jer odmah pretpostavljaju krivolov iz svakog pucnja.
I to sve skupa dize mit o miru u lovistu u nebesa. Mir u sumi - Sveta krava lovstva. Nema pucanja radi mira u sumi... (Lako za povjerovat, da ja ne vidjam redovito srne kako pasu na streljani, zeca, cak i tokom treninga)
Tako da je postenom i savjesnom lovcu kojem je stalo do provjere puske, i malo treninga otezava se zivot maksimalno.
Ovaj se problem moze rijesiti jedino zakonski, u izmjenama zakona o lovstvu:
Uvesti: Obaveza provjere karabina pred lov (za gosta), ili sezonu (za clanove) + kad zatreba. (za sad je samo preporuka)
Uvesti: I obaveza definiranja mjesta za vjezbe gadjanja u lovistu, za svakog lovozakupnika - jer je to uvjet prethodne tocke.
(trenutno nema ove obaveze nigdje , ovo je sad na volju upravi drustva, a mene nikad niko nije pitao ni u gostima ni u drustvu jel mi upucana puska, pa to ispada da je praksa na terenu - a lovim u gostima, u drustvu i komercijalno)
Po meni, svako lovacko drustvo bi moralo imati mjesto za vjezbe gadjanja. Time bi taj problem bio rjesen
Medjutim, mnogi ga nemaju.
Koliko god to cudno zvuci, moj dojam kroz sve ove godine jest: lovci imaju averziju od pucanja. Neki zato jer je municija skupa pa nema smisla pucati u papir, a drugi zato jer odmah pretpostavljaju krivolov iz svakog pucnja.
I to sve skupa dize mit o miru u lovistu u nebesa. Mir u sumi - Sveta krava lovstva. Nema pucanja radi mira u sumi... (Lako za povjerovat, da ja ne vidjam redovito srne kako pasu na streljani, zeca, cak i tokom treninga)
Tako da je postenom i savjesnom lovcu kojem je stalo do provjere puske, i malo treninga otezava se zivot maksimalno.
Ovaj se problem moze rijesiti jedino zakonski, u izmjenama zakona o lovstvu:
Uvesti: Obaveza provjere karabina pred lov (za gosta), ili sezonu (za clanove) + kad zatreba. (za sad je samo preporuka)
Uvesti: I obaveza definiranja mjesta za vjezbe gadjanja u lovistu, za svakog lovozakupnika - jer je to uvjet prethodne tocke.
(trenutno nema ove obaveze nigdje , ovo je sad na volju upravi drustva, a mene nikad niko nije pitao ni u gostima ni u drustvu jel mi upucana puska, pa to ispada da je praksa na terenu - a lovim u gostima, u drustvu i komercijalno)
Turn better into best!
Mirok wrote:Jako puno riskiraš!
Aha. Ma kad nije lov nema šetača...ma kakvi planinari...nista od navedenog lol. Tu baš nitko ne ide. Da ima ljudi nebi to radio. Jedino kad je lijepo vrijeme čuje se. Nije da ima kuća blizu, ali pošto je pusto i tiho čuje se vjerujem na više od kilometar zračne linije. Čak se slabo i lovi tu.
Možda da se zaletim do Slovenije po prigušivač ako se može uzeti bez dozvole, iako tako riskiram još jednu kaznu znači.
I položio sam za lov iz razloga jer volim pucati tj. više volim taj aspekt pucanja nego sam lov. Tako da ovo je jako loše, imam i dosta zemlje, da se bar može na svojoj zemlji na neki način legalno.
-
Mirok
- Brigadni General

Samo da se pojednostavi to sa mjestima za vježbe gađanja u lovištima.
Mislim da bi bilo interesa lovaca i da bi se češće gađalo,mnogim lovcima to nedostaje.
Upravo kao i našemu prijatelju koji je postavio temu...
Mislim da bi bilo interesa lovaca i da bi se češće gađalo,mnogim lovcima to nedostaje.
Upravo kao i našemu prijatelju koji je postavio temu...
-
Mirok
- Brigadni General

Sa prigušivačem opet kršiš Zakon,a on će ti možda prigušiti kakvih 20 db i opet će se čuti.
Ja sam ti samo iznio što i kako bi mogao proći sa puškom i pucajući u šumi.....
Potpuno te razumijem.
Imaš li kakvu mogućnost dogovora u svome LD u vezi toga?
Kako se kaže.....složna braća kuću grade...
Potpuno te razumijem.
Mirok wrote:Sa prigušivačem opet kršiš Zakon,a on će ti možda prigušiti kakvih 20 db i opet će se čuti.
Potpuno te razumijem.
Da, nevjerujem da je iznad 25db...ali i to je nešto...kad sam već to spomenuo neznam kojeg vraga su prigušivač zabranili, da nije koristio bi to i u lovu svakako.
A vidit cu to sa LD, sumljam ali vidit cu raspitat ću se.
Hvala na odgovorima!
-
Mirok
- Brigadni General

Ne bi li to svima u tvome LD koristilo,svi bi mogli to koristiti?0spryth0 wrote:Mirok wrote:Sa prigušivačem opet kršiš Zakon,a on će ti možda prigušiti kakvih 20 db i opet će se čuti.
Potpuno te razumijem.
Da, nevjerujem da je iznad 25db...ali i to je nešto...kad sam već to spomenuo neznam kojeg vraga su prigušivač zabranili, da nije koristio bi to i u lovu svakako.
A vidit cu to sa LD, sumljam ali vidit cu raspitat ću se.
Hvala na odgovorima!
- jolly
- Cinker - bojna

Naci ce se vec opozicija. (sta ce to nama, treba mir u lovistu, zasto hoces bacat pare na municiju, jesli ti poludio, pucat na papir, kako znamo da poslije neces ici u krivolov, nek puskar upuca pusku, i tome slicno)Mirok wrote: Ne bi li to svima u tvome LD koristilo,svi bi mogli to koristiti?
Vidjet cemo kako ce se stvar razvijati, ali volio bih da kolega nadje svoje mjesto pod suncem za vjezbe gadjanja
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Nešto si mislim.....izdvojeni su,puno prostora,nema puno ljudi,ni puno lova......
Kada bi bilo pameti u glavama ljudi........bilo bi idealno
Kada bi bilo pameti u glavama ljudi........bilo bi idealno
Evo kolega da ti odgovorim iz prve ruke. Nas nekoliko ljubitelja oružja (i struke) iz vojske koji smo željeli "znati više", tj vježbati i u svoje slobodno vrijeme, dugo vremena smo mučili istu muku kao i ti (i još mnogi drugi).0spryth0 wrote:Čujem da su nekima oduzimali oružje, ali ne razumijem. Ukoliko dođe do ovoga, zašto se točno tereti ta osoba? Kakav zakon je prekršila i kakva je kazna?
Da bismo izbjegli neugodnosti vezane za prijave itd, stupili smo u kontakt sa jednim lovačkim društvom, i u dogovoru sa lovnikom naišli smo na odobravanje naših aktivnosti, i to baš na mjestu koje je njima predviđeno za upucavanje oružja.
I evo već sigurno 5 godina pucamo i uživamo bez straha od dolaska policije ili bilo kakve kontrole- Samo se najavimo i čovjek nam kaže dali je slobodno ili ne.
Predlažem da probaš isto, u svojoj okolici. Još bi bolje bilo ako bi vas bilo nekoliko, pa da idete kao grupa, vjerujem da bi vas i potencijalno LD shvatilo ozbiljnije.
Nadam se da sam pomogao bar malo...živ bio!! lijep pozdrav
siniša wrote:Evo kolega da ti odgovorim iz prve ruke. Nas nekoliko ljubitelja oružja (i struke) iz vojske koji smo željeli "znati više", tj vježbati i u svoje slobodno vrijeme, dugo vremena smo mučili istu muku kao i ti (i još mnogi drugi).0spryth0 wrote:Čujem da su nekima oduzimali oružje, ali ne razumijem. Ukoliko dođe do ovoga, zašto se točno tereti ta osoba? Kakav zakon je prekršila i kakva je kazna?
Da bismo izbjegli neugodnosti vezane za prijave itd, stupili smo u kontakt sa jednim lovačkim društvom, i u dogovoru sa lovnikom naišli smo na odobravanje naših aktivnosti, i to baš na mjestu koje je njima predviđeno za upucavanje oružja.
I evo već sigurno 5 godina pucamo i uživamo bez straha od dolaska policije ili bilo kakve kontrole- Samo se najavimo i čovjek nam kaže dali je slobodno ili ne.
Predlažem da probaš isto, u svojoj okolici. Još bi bolje bilo ako bi vas bilo nekoliko, pa da idete kao grupa, vjerujem da bi vas i potencijalno LD shvatilo ozbiljnije.
Hvala što ste podijelili svoje iskustvo! Da, vidit cu sa LD
Kako nitko nije spomenuo pravilnik i mjesta za vježbe gađanja. Zar ne bi on trebao pojednostaviti otvaranje takvih mjesta?
Nažalost, izgleda da taj pravilnik nitko ne doživljava, što dokazuje i nedavni odgovor koji sam dobio iz MUP-a. U tri mjeseca kako je na snazi, nitko nije zatražio otvaranje takvog mjesta.
Nažalost, izgleda da taj pravilnik nitko ne doživljava, što dokazuje i nedavni odgovor koji sam dobio iz MUP-a. U tri mjeseca kako je na snazi, nitko nije zatražio otvaranje takvog mjesta.
- jolly
- Cinker - bojna

mjesta koja su do sad definirana kao takva, tek za godinu dana trazit ce novo licenciranje. strpi se.
Turn better into best!
Ispravite me ako sam u krivu.
Ali mislim da zakon nije predvidio pojedinca koji bi jednostavnim načinom vježbao "u prirodi".
Kada se svemu udovolji, dobije se prava streljana. Sa zidovima/nasipima, oznakama, odgovornom osobom....
Novi zakon je i nedvosmisleno naveo da za zračno oružje i oružje sa tetivom C kategorije vrijede ista pravila kao i za vatreno oružje.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1593.html
Ali mislim da zakon nije predvidio pojedinca koji bi jednostavnim načinom vježbao "u prirodi".
Kada se svemu udovolji, dobije se prava streljana. Sa zidovima/nasipima, oznakama, odgovornom osobom....
Novi zakon je i nedvosmisleno naveo da za zračno oružje i oružje sa tetivom C kategorije vrijede ista pravila kao i za vatreno oružje.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1593.html
- jolly
- Cinker - bojna

Moze se i tako protumaciti.IB43 wrote:Ispravite me ako sam u krivu.
[/url]
Turn better into best!
Neznam kako je to riješeno u ostalim LD, ali kod nas se svaki hitac mora prijaviti lovniku, a za vježbu
gađanja (čitaj provjeru oružja/upucavanje) na za to, od strane LD, predviđenom mjestu obavezno treba dozvola
lovnika te s njegove strane prijava nadležnoj PU.
U samom lovištu jednostavno nije moguće pucati osim prilikom lova (i kako sam gore naveo nakon ispaljenog hica
obavezan prijavak lovniku).
gađanja (čitaj provjeru oružja/upucavanje) na za to, od strane LD, predviđenom mjestu obavezno treba dozvola
lovnika te s njegove strane prijava nadležnoj PU.
U samom lovištu jednostavno nije moguće pucati osim prilikom lova (i kako sam gore naveo nakon ispaljenog hica
obavezan prijavak lovniku).
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

evo slična situacija kod mene imam par prijatelja lovaca pa onda kako koji kad moze sa njim odemo na strelište od lov društva pa se ispucamo i vježbamo i opet sve pet. policija zadovoljna jel nepucamo na divlje i najavimo se a i nama dobro jel smo sigurni.siniša wrote:Evo kolega da ti odgovorim iz prve ruke. Nas nekoliko ljubitelja oružja (i struke) iz vojske koji smo željeli "znati više", tj vježbati i u svoje slobodno vrijeme, dugo vremena smo mučili istu muku kao i ti (i još mnogi drugi).0spryth0 wrote:Čujem da su nekima oduzimali oružje, ali ne razumijem. Ukoliko dođe do ovoga, zašto se točno tereti ta osoba? Kakav zakon je prekršila i kakva je kazna?