Sakupljanje oružja i vitrina

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
imamuzic
Civil
Civil

Sakupljanje oružja i vitrina

Post by imamuzic » 12 Dec 2021, 14:20

Pozdrav svima,

Novi sam ovdje i hvala na prijamu u forum. Unaprijed se ispričavam ako moje pitanja ne spada u ovaj podforum, ali ne znam gdje bih ga svrstao, pa evo:

Želio bih sakupljati oružje B kategorije koje prema zakonu nije razvrstano u staro oružje. Upoznao sam se sa zakonom koji jednostavno kaže da mogu sakupljati oružje bez prava nabavke streljiva i naravno bez mogućnosti korištenja istog i to mi je ok.

1. Da li netko ovdje ima praktičnog iskustva sa takvom isključivo sakupljačkom dozvolom za kat. B ? Da li MUP izdaje olako takve dozvole za sakupljanje fizičkim osobama (svjestan sam da moram proći sve kontrole kao i za klasično D(iN). Samo kako na to gledaju "tete na šalteru" ? Ono zašto bi ti skupljao oružje, ajde ti malo na psihijatriju, itd. Da li je po vama uopće pametno predavati takav zahjtev?

2. Svjestan sam da možda ovo sa sakupljanjem B kategorije i neće ići glatko, pa sam razmišljao o alternativama, kao npr. onesposobljeno originalno oružje sa EU potvrdom, no koliko vidim tu je nešto zapelo sa EU legislativom, barem tako kažu ove Švabe: (https://www.zib-militaria.de/Deaktivier ... Filmwaffen) u skraćenom prijevodu kažu da je trgovina onesposobljenim oružjem trenutno stopirana u EU. Da li netko zna nešto na tu temu?

3. Ukoliko ne ide ni pod točkom 2, onda sam gledao malo replike poput npr. ovog P-38 (https://www.kotte-zeller.de/dekomodell-mp40) no, kako zakon u EU gleda na ovo? Znam da ovo nije onesposobljeno oružje, ali u što se to svrstava? Kategorija C ili jednostavno kao igračka, jer ne spada niti u kateogoriju D ako gledam zakon doslovno.

4. Da li je dozvoljeno onesposobljeno oružje držati doma u vitrini (kao ukras)? Naime, zakonodavac to oružje svrtava u C kategoriju, a za C kategoriju je propisano sigurno držanje, ali opet to je oružje kao takvo ipak neupotrebljivo. Jasno mi je da zračno i na crni barut moraju pod ključ, jer su i dalje potencijalno opasni, ali ovi onesposobljeni mi nikako ne spadaju u opasno pogotovo ako imaju EU certifikat o onesposobljavanju.

Eto "samo" toliko :)... Unaprijed hvala na odgovorima

Lp,
Igor

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Sakupljanje oružja i vitrina

Post by jolly » 12 Dec 2021, 19:36

Izdavanje dozvole nije upitno, ako ispunjavas uvjete. Cega se bojis? Sta to znaci "nece ici glatko"?
Ako ide - ide rutinski kroz proceduru, ako ne ispunjavas uvjete, nece proci.
Odi napravi dozvolu za skupljanje oruzja B kategorije i stvar rjesena.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 12 Dec 2021, 20:54

imamuzic wrote:Pozdrav svima...
Pozdrav i dobrodošao na forum!

1. Da, ima nas ovdje s kolekcionarskim dozvolama. Takve dozvole se izdaju normalno, kao i sve druge vrste dozvola. Kako na to gledaju "tete na šalteru" je sasvim nebitno, one nisu tu da te gledaju nego da rade svoj posao, a njihov posao (a štoviše i dužnost!) je da zaprimaju i procesuiraju zahtjeve od građana, identično kao što to rade i tete na šalterima za osobne i vozačke. Njihov posao sigurno nije slanje nikoga "na psihijatriju". Koliko je pametno predati takav zahtjev ovisi isključivo o tome koliko je pametna osoba koja zahtjev predaje, to jest, da li zadovoljava sve zakonske uvjete i da li je npr. sklona ekscesnom ponašanju i slično.

2. Ako proces sa sakupljanjem B kategorije ne bude išao glatko, to znači da ti imaš neki problem, sa zakonom, zdravljem ili nečim trećim i u tom slučaju bih ti preporučio da potpuno odustaneš od ove priče. Onesposobljeno oružje možeš sakupljati ako baš želiš, ali ti osobno ne bih preporučio. Zašto? Onesposobljeno oružje spada u C kategoriju i za sakupljanje istoga moraš napraviti sve isto kao i za sakupljanje B kategorije, samo što će na dozvoli pisati slovo C umjesto slova B. Sve ostalo, od nabavke, prijave, čuvanja oružja je u praksi isto, a ako nećeš dobiti dozvolu za sakupljanje B kategorije, sigurno nećeš dobiti niti onu za C kategoriju. Tako da odlučivanjem za C umjesto B kategorije ne dobivaš doslovno ništa osim još dodatne glavobolje i troškove oko onesposobljavanja oružja, ako ono koje želiš kupiti nije već onesposobljeno. K tome, ozbiljni kolekcionari ne gledaju blagonaklono na sakupljanje onesposobljenog, jer se to smatra uništavanjem povijesne baštine.

3. Da, ako ne uspiješ dobiti dozvolu za sakupljanje ostaje ti ovo što si stavio u treću točku a to je sakupljanje replika. Replike nisu kategorija A, B, C niti D, nego se po zakonu uopće ne smatraju oružjem. To su igračke kako si i sam naveo, tako da se mogu, nabavljati, sakupljati i izlagati po volji, pa i dati djeci da se s njima igraju (u kući naravno jer nije pametno da djeca trče po ulici s predmetima koji izgledaju kao pravo oružje).

4. Kao što sam već naveo, onesposobljeno oružje je C kategorija dakle oružje, a u zakonu piše kako se oružje mora držati. Naravno pametnjakovići nisu napisali na koje oružje se odnosi ta stavka o čuvanju, tako da se kako sada stvari stoje odnosi na SVO oružje. Dakle zakon već sigurno kršiš time što kuhinjske noževe, ili druge predmete pogodne za nanošenje ozljeda koje vjerojatno posjeduješ, ne čuvaš pod ključem, a vatreno oružje da i ne spominjem, bilo ono sposobno ili ne. Onesposobljeno se nekada prije nije smatralo oružjem, ali to više nije slučaj.

Eto, nadam se da sam pomogao. :)
The truth is hate to those who hate the truth.

imamuzic
Civil
Civil

Post by imamuzic » 13 Dec 2021, 01:46

Hvala na kvalitetnom odgovoru... Odlična vijest je da znači sve ide glatko sa sakupljačkom dozvolom. Nemam razloga ne dobiti nabavnu nego sam samo pomislio u ovoj anti gun histeriji da će me 'ladno odkantati.

E sad da još ugnjavim sa jednim potpitanjem: da li ja sa tom nabavnom za sakupljanje mogu kupiti oružje iz oglasa koje je npr. na dozvoli za nošenje? Naravno bez streljiva ili mogu samo kupovati oružje pod kolekcionarskom dozvolom?

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 13 Dec 2021, 04:20

imamuzic wrote:Hvala na kvalitetnom odgovoru... Odlična vijest je da znači sve ide glatko sa sakupljačkom dozvolom. Nemam razloga ne dobiti nabavnu nego sam samo pomislio u ovoj anti gun histeriji da će me 'ladno odkantati.
Nema na čemu, tu smo da pomognemo jedni drugima. Anti-gun histerija je nešto što mediji pokušavaju proširiti ali u praksi ne bih rekao da baš nailazi na plodno tlo u našem društvu. Čak i ako se dogodi da naletiš na neku čudnu osobu na referadi koja će možda pitati razna pitanja ili nešto čudno gledati, ne treba se oko toga uopće zabrinjavati, njihov posao je da zaprime zahtjev a ne da te ocjenjuju. "Tete na referadi" ne odlučuju o izdavanju dozvola, tu su samo da ti pomognu oko formulara koje moraš ispuniti, koliko državnih biljega ti treba, slike itd...
imamuzic wrote:E sad da još ugnjavim sa jednim potpitanjem: da li ja sa tom nabavnom za sakupljanje mogu kupiti oružje iz oglasa koje je npr. na dozvoli za nošenje? Naravno bez streljiva ili mogu samo kupovati oružje pod kolekcionarskom dozvolom?
Nemoj misliti da gnjaviš sa pitanjima, kao što sam rekao tu smo da pomognemo jedni drugima i podijelimo iskustva. Nadam se da ćeš i ti ostati aktivan na forumu i pisati o svojim iskustvima, kako je prošlo izdavanje dozvole, kako ide sakupljanje itd...
Kada dobiješ dozvolu za sakupljanje B, možeš nabavljati bilo koje oružje, uključujući ono od lovaca, sportskih strijelaca, od ljudi koji imaju dozvolu za nošenje, od drugih kolekcionara, oružje s njuškala itd, uglavnom nema ograničenja. Ako kupuješ aktivno oružje, ono se jednostavno odjavi u policiji i prebaci na tvoju kolekcionarsku dozvolu. Jedino ako hoćeš kupiti oružje A kategorije, tipa automatsko, ono mora biti onesposobljeno.

Još da se nadovežem na prethodni odgovor, oružje nije nemoguće izlagati, ali je malo komplicirano. Može se izložiti ako je prostorija zaštićena, znači ima čvrsta vrata koja se zaključavaju i zaštitu na prozorima, tipa rešetke i slično. Ili pak u sobi iza stakla, ali to staklo se ne smije moći lako razbiti. Uglavnom, kao što piše u zakonu, da se ne može lako otvoriti alatom uobičajene uporabe.

Sent using Tapatalk

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 13 Dec 2021, 07:27

imamuzic wrote:Hvala na kvalitetnom odgovoru... Odlična vijest je da znači sve ide glatko sa sakupljačkom dozvolom. Nemam razloga ne dobiti nabavnu nego sam samo pomislio u ovoj anti gun histeriji da će me 'ladno odkantati.
Kakva antigun histerija? Bavim se lovom i streljastvom, u vise disciplina, ja ne vidim prepreke. Nit me neko proganja jer sam legalni vlasnik oruzja.

Nek kaze ko sta hoce, za sad imamo jedan od najkvalitetnijih zakona o oruzju, koji se primjenjuje, a djelatnici mupa ni sluzbenici na salteru NISU politcki komesari, nego rade svoj posao prema slovu zakona, rutinski i profesionalno.

U koliko zemalja u svijetu se moze, kao u Hrvatskoj:
- registrirati ar15 ili ak47, u poluatomatskoj verziji
- dozvoljen reloading
- nema limita na broj oruzja u vlasnistvu
- nema limita u kalibru za sport ili lov koje se moze registrirati
- na terenu kroz rad vise saveza i klubova u HR postoje skoro sve svjetske discipline streljastva u HR (klasicno streljastvo, ISSF - pistolj puska letece mete, prakticno, akciono, ipsc, idpa, long range, f-class, crni barut, field target)
- oruzje na crni barut, na ne-cjeloviti metak, kategorija C, moze se nabaviti bez nabavne dozvole, uz obavezu prijave nadleznoj PP
- oruzni list trajan.
- DOzvole za oruzje izdaju se radi sporta, lova, kolekcije, osobne zastite.

(koliko zemalja u svijetu ili evropi ovo omogucuje svojim gradjanima?)

Zakon se moze za neke stavke jos dotjerati, ali ovo gore su vec zakoske mogucnosti danas u HR.
Kod donosenja zakona, svaki zakon ide na javnu raspravu, imas e savjetovanje i svaka fizicka osoba se moze ukljuciti, dakle ne samo da zakon o oruzju kakav jest, omogucuje jako puno svojim gradjanima, jos imas i mogucnost sudjelovanja u donosenju zakona kad budu izmjene.

Zato je neumjesno govoriti o nekoj anti gun politici u HR.

A pogotovu dok jos nisi ni probao napraviti prvu dozvolu po nekoj zakonskoj osnovi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 13 Dec 2021, 10:16

Ja naprotiv mogu svjedočiti da ima dosta elemenata anti gun.
Uglavnom je to u glavama nekih ljudi u PU koji rade po svome,tj gdje god mogu uspore, otežaju,postavljaju čudna pitanja(a to im nije u opisu posla),pa i naprave ponešto što i ne bi trebali.
Svojevremeno sam i napisao o tome,da se ne ponavljam.

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 13 Dec 2021, 11:42

Mirok wrote:Ja naprotiv mogu svjedočiti da ima dosta elemenata anti gun.
Uglavnom je to u glavama nekih ljudi u PU koji rade po svome,tj gdje god mogu uspore, otežaju,postavljaju čudna pitanja(a to im nije u opisu posla),pa i naprave ponešto što i ne bi trebali.
Svojevremeno sam i napisao o tome,da se ne ponavljam.

"A šta će Vama tooo??" Klasik
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 13 Dec 2021, 12:07

A upravo tako :mrgreen:
A što će vam toliko,a vidim ja da vi već imate toga.....

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 13 Dec 2021, 12:45

Svaki treći put treba teti ferrero donijet, pitanja nema...
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 13 Dec 2021, 14:15

Istina je i jedno i drugo. S jedne strane, trenutni zakon nam je prilično dobro postavljen, naravno uvijek može biti bolji i na tome se radi. S druge strane, dozvole za fizičke osobe izdaju policijske uprave. To znači da u svakoj županiji drugi ljudi odlučuju o dozvolama i zbog toga može doći do razlika u iskustvima. Na primjer ima županija gdje je relativno lako doći do dozvole za nošenje, a u nekim drugim je gotovo nemoguće. Ipak, dozvola za sakupljanje je standardna dozvola koja ne podliježe "slobodnoj procjeni" MUP-a kao dozvola za nošenje, tako da ako možeš dobiti nabavnu dozvolu, sigurno možeš i ovu za sakupljanje. Bitno je samo da znaš što želiš i da si ustrajan u svojoj namjeri. Može se dogoditi da dobiješ nekakva čudna pitanja na referadi ili čak komentare od teta tipa "neće ti to proći" i slično, ali u tom slučaju trebaš biti uporan i samo im reći "hvala na informaciji, ali ja ipak želim predati zahtjev". Kratko i jasno bez puno filozofije. Naravno, ako imaju nekakav konkretan savjet u želji da ti pomognu, npr. stavi ovo u molbu a ne ono, to preporučim da ozbiljno razmotriš.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 13 Dec 2021, 22:24

Upravo kako je prethodnik naveo.....SVAKAKO treba predati zahtjev !
Time si obavio što si trebao,a dalje je na njima pa da vidimo !?

Post Reply