Trap disciplina
Trap disciplina
Postovani kolege, imam pokoje pitanje u vezi nabave trap puske itd. Polozio sam lovacki ispit za lovca, planiram odradit lijecnicki pregled i uclanit se u HLS, moja strastvena zelja je trap disciplina, tako da ne planiram ici u nijedno okolno lovacko drustvo nego iskljucivo na natjecanja gadanja glinenih golubova. Zanima me ima li sta posebno u vezi nabave itd trap puske ili sve klasika? Hvala puno
Re: Trap disciplina
Odmah cu otici na MUP zatrazit dozvolu, nadam se da ne gledaju prekrsaj od prije 10-12g sitne prometne, drugo nista nema
Puno hvala, mislio sam da trebam bit clan HLS-a da mogu izlazit na natjecanja po cijeloj RH kada se odrzavaju. Planiram kupit Berettu ili Browning, mislim da je omjer cijene i kvalitete opravdavajuc.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Martin92 wrote:Postovani kolege, imam pokoje pitanje u vezi nabave trap puske itd. Polozio sam lovacki ispit za lovca, planiram odradit lijecnicki pregled i uclanit se u HLS, moja strastvena zelja je trap disciplina, tako da ne planiram ici u nijedno okolno lovacko drustvo nego iskljucivo na natjecanja gadanja glinenih golubova. Zanima me ima li sta posebno u vezi nabave itd trap puske ili sve klasika? Hvala puno
Sto se izbora puske tice, procitaj komentare o bokericama koje sam ovdje pisao:
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.p ... rap#p83841
Ako ces najbolje, ali za razinu ozbiljnog rekreativnog pristupa: Browning, Miroku, Berreta, Perrazzi. (nivo cijene 2000 eur, za pocetak)
Ako ces vrhunsko za razinu medjunarodnih natjecanja: nivo cijene nema limita, reko bih od 10k eur, na gore
Ako ces za rereativno: naci ces druge bradove za manje od 2000 eur.
Sto se tice nabavke puske, i nabavne dozvole:
Imas dvije opcije, preko clanstva u streljackom klubu, ili preko clanstva u HLS.
Jednostavnije ti je preko HLS.
Sto se tice aktivnosti u disciplinama letecih meta, uclani se u neki klub ili drustvo koje se bavi letecim metama.
Postoje dva sustava natjecanja za letece mete u HR.
1. HLS - lovacki savez, odnosno drustva koja se bave disciplinom letecih meta, a to je disciplina lovacki parkur. Mete se izbacuju iz katapulta da imitiraju pojedine vrste sitne divljaci.
2. HSS - Hrvatski streljacki savez.
Ovdje se natjece u disiplinama: trap, parni trap, skeet.
Imam dojam, iako ne moram biti u pravu, da je daleko veci broj sportasa orijentiran na ovaj sustav natjecanja. Ukoliko nabavis pusku preko nabavne dozvole na osnovu clanstva u HLS - koristiti je u natjecanjima HSS nije problem.
Takodjer, mnogi klubovi ce povremeno organizirati natjecanja i treninge i u disciplini parkur, znaci i tu si pokriven.
Napominjem da su discipline HSS-a ujedno olimpijske discipline, i tu je ozbiljan sustav selekcije i natjecanja.
Sto se tice streljana:
Ovo je najvezniji dio. Uclani se u klub ili drustvo koje ima svoju streljanu ili redovni pristup i redovne treninge na nekoj streljani.
AKo se uclanis u klub sportskih pasivaca i kilavaca, nisi nista napravio.
Znaci dobro se raspitaj u tvojoj okolici koji klubovi i drustva su zaista aktivni u letecim metama.
Kad uletis u kvalitetan klub, sve ostalo ce doci samo po sebi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Puno hvala ovo mi je zaista i pomoglo. Planiram tako do 2000e uzet neku Berrettu ili Browning, Perrazzi je daleko skuplji, trenutno ne mislim na nikakva međunarodna natjecanja jer to nema limita ni granice i preskup sport nažalost. Što se tiće streljana tu se moram dobro raspitat jer ovdje u mom kraju je to toliko kilavo da Bože sačuvaj. Trap me zanima definitivno, i to mi je zbilja strast. Možda odem direktno u HSS i gotovo, jer kao što sam rekao lov me i ne zanima, ovo mi je zbilja i ljubav i hobi i strast
- jolly
- Cinker - bojna

Direktno clanstvo u HSS ne postoji. Moras se uclaniti u klub, clanicu HSS.Martin92 wrote:. Što se tiće streljana tu se moram dobro raspitat jer ovdje u mom kraju je to toliko kilavo da Bože sačuvaj. Trap me zanima definitivno, i to mi je zbilja strast. Možda odem direktno u HSS i gotovo, jer kao što sam rekao lov me i ne zanima, ovo mi je zbilja i ljubav i hobi i strast
Plus klubovi imaju pristup streljanama, ili svoje streljane. HSS je zapravo samo administrativno tijelo.
A kilavost koju spominjemo je kronicna bolest kod nas.
Po meni je to poslejdica volontarizma po klubovima, i kad sve ovisi na doborovoljnom radu, gdje pojedinci moraju uloziti vrijeme i financije, to cesto puta dovodi do nekativnosti.
Turn better into best!
Postoji li gdje popis klubova ili kakav link ne mogu nikako pronaći? Namučio sam se sa lovačkim ispitom, dao si i vremena i truda zbilja, riješio to, sada kupit pušku, i na kraju nemaš pravu streljanu ni ništa
Čitajući ovo i ostale tvoje postove tu, pitanja koja si postavio govore da nisi baš puno bio u doticaju sa sačmaricama i streljaštvom,Martin92 wrote:Postovani kolege, imam pokoje pitanje u vezi nabave trap puske itd. Polozio sam lovacki ispit za lovca, planiram odradit lijecnicki pregled i uclanit se u HLS, moja strastvena zelja je trap disciplina, tako da ne planiram ici u nijedno okolno lovacko drustvo nego iskljucivo na natjecanja gadanja glinenih golubova. Zanima me ima li sta posebno u vezi nabave itd trap puske ili sve klasika? Hvala puno
pa me zaintrigiralo na koji te način Trap toliko zainteresirao? Većinu privuče miris baruta
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
- jolly
- Cinker - bojna

Po obicaju, konkretan odgvor, opet lezi na meni...Martin92 wrote:Postoji li gdje popis klubova ili kakav link ne mogu nikako pronaći? Namučio sam se sa lovačkim ispitom, dao si i vremena i truda zbilja, riješio to, sada kupit pušku, i na kraju nemaš pravu streljanu ni ništa
Popis klubova HSS je na linku. (medjutim, koji se klub bavi letecim metama, to je drugo pitanje) Nadji klubove iz svoje blizine pa pitaj.
http://www.hrvatski-streljacki.hr/dokum ... 122021.pdf
Oni klubovi kojim je istekao mandat, ili ne placaju claanarinu s liste, njih izbjegavaj. (moj savjet)
A to da nemas u blizini pravu streljanu... Vidim da si odmah na pocetku upoznat sa kronicnim problemom u HR.
Nedostatak streljana.
Morat ces napraviti kompromis, koliko si voljan povremeno voziti do streljane na trening, i koliko cesto.
Inace neke streljane ne rade preko zime, nego samo sezonski, u toplijim mjesecima, pa se i o tome raspitaj.
Turn better into best!
Nije da nisam bio u doticaju i pucao samo nikad vremena ni novaca dovoljno, ne isplati mi se kupit najjeftiniju pusku za cca 5000kn kada znam da cu nakon nekog vremena odmah kupit ili Berrettu ili Browning. Nisam tip koji ce cijelu zimu hodat po snijegu i blatu radi jednog zeca ili fazana, ovo mi je gust i strast biti medu boljima koliko sam do sada pucao ide mi dosta dobro, pa eto pruzile se neke mogucnosti i krenuo sam u to. Kod nas sve moras trazit i izvlacit jer ne mozes nigdje nac 3 postene recenice da ti netko pojasni neke stvari.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Nije lov samo hodanje zbog zeca ili fazana,lov je nešto puno više,neizvjesnost,strast.....
Često puta i bez ulova,ali to je draž,korist(ulov) nije prioritet.
Možda da probaš?
Možda bi se iznenadio ?
Često puta i bez ulova,ali to je draž,korist(ulov) nije prioritet.
Možda da probaš?
Možda bi se iznenadio ?
- jolly
- Cinker - bojna

Za komentar o nedostatku javnih podataka, o drustvima klubovima i inforamcijama o lovu i sportskom streljastvu si u pravu.
Ne mozes naci nista na mediju interneta, u Hrvatskoj.
To je sramotno.
Kao sto Mirok kaze,
nemoj iskljucivati opciju lova. Lov je vise od cjelodnevnog hodanja po blatu.
Ali i to, jako ovisi gdje obavljas lov.
S tim u vezi, ja sam sve veci pobornik komercijalnog turistickog lova,jer sam se uvjerio da u komercijalnom lovu, stvari bolje funkcioniraju nego u mnogim drustvima.
Medjutim, i tu je problem javnih ponuda na internetu, koje prakticki ne postoje.
Medjutim, s iskustvom, nadje se.
Lov na trofejnu divljac u medalji je skup, ali loviti nesto ispod medalje, je vec pristupacno. Fazanska divljac pogotovo.
Ne mozes naci nista na mediju interneta, u Hrvatskoj.
To je sramotno.
Kao sto Mirok kaze,
nemoj iskljucivati opciju lova. Lov je vise od cjelodnevnog hodanja po blatu.
Ali i to, jako ovisi gdje obavljas lov.
S tim u vezi, ja sam sve veci pobornik komercijalnog turistickog lova,jer sam se uvjerio da u komercijalnom lovu, stvari bolje funkcioniraju nego u mnogim drustvima.
Medjutim, i tu je problem javnih ponuda na internetu, koje prakticki ne postoje.
Medjutim, s iskustvom, nadje se.
Lov na trofejnu divljac u medalji je skup, ali loviti nesto ispod medalje, je vec pristupacno. Fazanska divljac pogotovo.
Turn better into best!
A vidjet cu s vremenom, zasad zivim za trap i to doslovno obozavam. Probat cu svakako u lov otici pa mozda me zainteresira, na internetu ne mozes skoro nista pronaci, dok zoves ako se javi itko ili nitko, za lov nije problem, znas u koje drustvo zelis, posaljes zamolbu i nadas se da si dobrodosao

-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Uh,uh,iznenadio bi se sa tom dobrodošlicom...Martin92 wrote:A vidjet cu s vremenom, zasad zivim za trap i to doslovno obozavam. Probat cu svakako u lov otici pa mozda me zainteresira, na internetu ne mozes skoro nista pronaci, dok zoves ako se javi itko ili nitko, za lov nije problem, znas u koje drustvo zelis, posaljes zamolbu i nadas se da si dobrodosao![]()