NABAVNA DOZVOLA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Hawk
Satnik
Satnik

Re: NABAVNA DOZVOLA

Post by Hawk » 06 Jan 2022, 20:36

Stanky069 wrote: A ako budu komplicirali...i to lako riješim.
Odem u svoju PU i povučem tu privremenu odjavu,za to ne treba nikakva dokumentacija.
Predam za nabavnu,kad riješim sve ponovo se odjavim i to je to.
Nećak je tako izveo sa vozačkom za motor ...
Kod prijave privremenog boravišta, adresa u osobnoj i ostalim dokumentima se može, ali i ne mora mijenjati. to nije bitno u ovoj priči.
Tu igra onaj detalj za provjere. Policiji će u sistemu biti vidljivo da si prijavio privremeni boravak i da njima podaci o tvom trenutnom kaznemom statusu nisu dostupni.
Ovo za nećaka i vozačku isto nema veze s ovime. Vidi, raspitaj se, ja vi volio da ti sve to prođe jednostavno i glatko, ali bojim se da neće.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Stanky069
Pozornik
Pozornik

Post by Stanky069 » 06 Jan 2022, 21:04

Kako nema veze ovo za vozačku...znači povučem odjavu,oni stave u sustav da sam ponovo u HR. Znači ponovo živim u HR,oni ne traže nikakve papire da dokažem da sam se odjavio iz DE.
On je tako napravio jer je bio ovdje odjavljen,položio je ovdje za motor,ovdje mu nisu htjeli izdati vozačku jer je odjavljen iz HR,a u DE nisu mu htjeli izdati jer ne možeš polagati u drugoj državi.
Otišao u policiju,povukao izjavu o privremenoj odjavi,znači naveo da ponovo živi u HR... Sljedeći dan predao za vozačku,nakon dva mjeseca se ponovo odjavio iz HR.
Znači ja ako se ponovo prijavim u HR u čemu je prepreka za izdavanje nabavne,ako "živim" opet u HR?

A što se tiče kaznenog statusa, mogu im donijeti potvrdu iz DE o nekažnjavanju i ne vođenju kaznenog postupka protiv mene.

Raspitat ću se svakako,moram ovih dana svakako predati za novu osobnu,stara mi pukla...otići ću do policije i saznati sve.

Ne mislim da je sve sad baš jednostavno,ali ne mislim ni da je toliko komplicirano.
Oružje mogu doći provjeriti kad god žele,mislim ga držati svakako kod šogora.
Vidjet ću šta kažu u policiji na ovu moju situaciju.

Lovački svakako mislim položiti,dobio oružje sad ili me odbili za nabavnu.
Mislim se svakako vratiti u HR kroz koju godinu.

Javit ću što su mi rekli i kako je prošlo...

P.S. - upravo sam poslao i upit MUP-u...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 06 Jan 2022, 22:11

Vozačka i OL nemaju nikakve veze.
Radi se o tome kako je i Hawk nešto naveo.
Tokom provjere policija će te administrativno (informatički)provjeriti u svemu što moraju(adresu ,kaznenu evidenciju,pokretanje istrage itd)
Zatim ide provjera gdje ćeš biti pozvan u policiju ili što je vjerojatnije(zato jer prvi puta tražiš nabavnu) će ti doći u terensku provjeru na adresu gdje živiš(prebivalište).
Tu će te pitati razne stvari,obrazovanje,bračni status,broj djece,služenje vojske,sudjelovanje u ratu,medicinski status,razlog nabave oružja,kako se odnosiš prema članovima obitelji(mogu i sa njima razgovarati),radno mjesto,visinu plaće,je li ti stan tvoj,adresu radnoga mjesta,mogu provjeriti imaš li uvjete za siguran smještaj oružja i još štošta....
Nas su prije provjeravali pitavši barem dva susjeda kakv si,jesi li ok ?
To je sada ukinuto,ali.....?
E sada što ako se desi da oni dođu ,a ti si u Njemačkoj(kada kažeš da ćeš se odjaviti od tamo)?
Ja ti ovo u najboljoj namjeri pišem jer ti je ovo prvo traženje nabavne i ako sada nešto zezneš (a oni skuže ,pa te odbiju),pitanje je što možeš očekivati ubuduće.
Naravno da ti svi želimo samo dobro :A25:

Stanky069
Pozornik
Pozornik

Post by Stanky069 » 06 Jan 2022, 22:24

Ma ne mislim da imaju veze striktno,da su vezani...nego mislim na to u vezi odjave,prebivališta što smo pričali. To sam zbog tog primjera naveo.

U svakom slučaju ću se raspitati prvo u svojoj PU,poslao sam i MUP-u upit.
Kao što i sam kažeš ne bih da zeznem nešto sad,da me ne bi poslije odmah prekrižili. Nije meni problem ni sačekati dok se vratim u HR,ako moram.

Osobno ih znam hrpu sa oružjem,a da su vani, neki godinama...a imaju ovdje oružje i članovi su seoskog LD-a....
Ali iskren da budem ne znam za ovakav slučaj kao što ja sad pokušavam... Javim što mi MUP odgovorio na upit i javim što su mi rekli u policiji kad budem išao zbog osobne.

Nisam ni znao da su ukinuli ovo za razgovor sa susjedima...

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 07 Jan 2022, 08:22

Stanky069 wrote: ... Ali iskren da budem ne znam za ovakav slučaj kao što ja sad pokušavam...
Osim što triba paziti na propise, triba ti i malo sriće sa tetama na šalteru. Ovo što si poslao upit MUP-u, kad dobiješ odgovor, to ne znači automatski da će se i teta na šalteru s time složiti.
Evo ti jedna smišna priča iz iskustva. Davno je to bilo, prije digitalizacije. Studirao u Rijeci, bez prijave privremenog boravišta, nakanio kupiti MK pušku, išao na policiju, dobio upute, triba mi potvrda o
članstvu u strijelačom klubu i potvrda o ne kaznjavanju sa suda. Učlanim se na Drenovu, uzmen potvrdu o članstvu, idem na sud, tražim potvrdu o ne kažnjavanju, pita teta sve podatke i kaže vrati se
za pola sata dok ona istipka i pečatira potvrdu. Vratim se ja za sat, portir mi naravno opet traži osobnu da mogu ući, odem gore, pokupim potvrdu i vratim se kod vratara na izlazu da uzmem osobnu.
Vratar me gleda pa pita, ma što si ti ono išao gore, kaže mu pa po potvrdu o nekažnjavanju, daj da je vidim, ja mu pokažem, a on se počne smijati.
Pa kako možeš tražiti potvrdu u Rijeci, kad ti je adresa u osobnoj u Zadru ??? Kažem ja, pa vidiš da sam je dobio. On se smije i kaže, e pa nisi, vidiš da sam ti je ja sad uzeo. Idi ti u Zadar pa je traži tamo.
Onda mi objašnjava dalje, ta potvrda je formalnost, niko neće kopati po arhivima za tvoje prijave i kazne, nego se smatra da ako si došao po potvrdu, onda nisi kažnjavan, niti pod istragom.
Eto, da vratar nije toliko pazio što piše u mojoj osobnoj, ja bi dobija nabavnu, a ovako san mora u Zadar i sve ispočetka :lol:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 07 Jan 2022, 09:41

Mirok wrote:.
Tu će te pitati razne stvari,obrazovanje,bračni status,broj djece,služenje vojske,sudjelovanje u ratu,medicinski status,razlog nabave oružja,kako se odnosiš prema članovima obitelji(mogu i sa njima razgovarati),radno mjesto,visinu plaće,je li ti stan tvoj,adresu radnoga mjesta,mogu provjeriti imaš li uvjete za siguran smještaj oružja i još štošta....
Kad su meni dosli prvi put u kontrolu: pogledali su sef, i provjerili kod susjeda.
A sto se tice ostalog: SVE SU ZNALI, to su mi procitali, ja samo potvrdio. ALi bas sve: od posla, broja djece, zene, ko gdje radi, u koju skolu ide, ko je sta zavrsio, ko se kako zove, itd..... Ja im samo potvrdio! (priznao sam im sve) :mrgreen:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Jan 2022, 12:55

Naravno da znaju sve.
Mene je iznenadilo što su mene sva ta pitanja opet pitali prije pet godina ,kod produženja OL.
I to u terenskoj provjeri kod mene doma.

Groff
Razvodnik
Razvodnik

Post by Groff » 07 Jan 2022, 21:11

Mirok wrote:Naravno da znaju sve.
Mene je iznenadilo što su mene sva ta pitanja opet pitali prije pet godina ,kod produženja OL.
A kad netko kod nas makne miliune kuna onda nitko ništa nezna………..
Ploviti je potrebno, živjeti nije !

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Jan 2022, 21:23

Groff wrote:
Mirok wrote:Naravno da znaju sve.
A kad netko kod nas makne miliune kuna onda nitko ništa nezna………..
.....ni ne pita.....

Stanky069
Pozornik
Pozornik

Post by Stanky069 » 11 Jan 2022, 14:31

Evo stigao odgovor od MUP-a... Po njima nigdje u zakonu nema propisane prepreke za izdavanje nabavne u mom slučaju. Jedino su naglasili ono o davanju oružja na čuvanje ukoliko se odlazi na duže.

A Frankonia kaže da u DE je dozvoljena prodaja oružja samo državljanima DE i sa njemačkom nabavnom...e sad koliko ima u tome istine ne znam....ne da mi se tražiti po njemačkim zakonima.

U Sloveniji dobijem sve za malo više love i prst u uho.
[img]//uploads.tapatalk-cdn.com/20220111/d252eb803a64c8256c6b664098b5bf43.jpg[/img]

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 19 Jan 2022, 23:43

Ženi Njemicu i traži De papire ! :)

Stanky069
Pozornik
Pozornik

Post by Stanky069 » 20 Jan 2022, 00:40

Ne da mi žena... hahaha.

Ma mogu ja polagati i tamo lovački...ali tamo me ne zanima.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Jan 2022, 07:18

Stanky069 wrote:Ne da mi žena... hahaha.

Ma mogu ja polagati i tamo lovački...ali tamo me ne zanima.
Ne tamo. Njemacka ima jedan od nastezih ispita za lovce. Vrlo je kompleksan.
Ali zato priznaju nas ispit.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 20 Jan 2022, 23:56

Imaju s razlogom takav ispit jer trebaš pokazati znanje i stječeš lovačku etiku.
Kakvu kod nas u zadnje vrijeme sa bitte zahlen Schule nemožeš dobiti i onda nam se nažalost dešavaju gluposti
u lovu koje dovode do negativnog publiciteta i percepcije lovaca kao naoružane bande s oružjem koja juri i puca po šumi
što prave lovce dovodi u nezavidan položaj. nekad je bio gospon lovac a danas zbog takvih primjera nažalost nije.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Jan 2022, 04:54

matezg1 wrote:Imaju s razlogom takav ispit jer trebaš pokazati znanje i stječeš lovačku etiku.
Kakvu kod nas u zadnje vrijeme sa bitte zahlen Schule nemožeš dobiti i onda nam se nažalost dešavaju gluposti
u lovu koje dovode do negativnog publiciteta i percepcije lovaca kao naoružane bande s oružjem koja juri i puca po šumi
što prave lovce dovodi u nezavidan položaj. nekad je bio gospon lovac a danas zbog takvih primjera nažalost nije.
To sta si napisao ima temelja. U svicarskoj je isto vrlo zahtjevan lovacki ispit (cini mi se u trajanju oko dvije godine)
Turn better into best!

Stanky069
Pozornik
Pozornik

Post by Stanky069 » 04 Feb 2022, 01:44

Brzinsko pitanje,ne znam gdje bih ga postavio...a vezano je donekle uz nabavnu..

Jel se oružje i streljivo moraju čuvati odvojeno ili mogu u istom ormaru tj pod jednim ključem,ne mora streljivo u poseban pretinac?
Nabavljam ormar, vidim da neki imaju odvojen pretinac za streljivo,a ne mogu naći u zakonu da je to obavezno...točnije ne kužim što im znači ovo odvojeno.
Misle li tu na to da streljivo nije u oružju ili odvojeno da je streljivo pod drugim ključem?

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 04 Feb 2022, 08:56

Stanky069 wrote:Brzinsko pitanje,ne znam gdje bih ga postavio...a vezano je donekle uz nabavnu..

Jel se oružje i streljivo moraju čuvati odvojeno ili mogu u istom ormaru tj pod jednim ključem,ne mora streljivo u poseban pretinac?
Nabavljam ormar, vidim da neki imaju odvojen pretinac za streljivo,a ne mogu naći u zakonu da je to obavezno...točnije ne kužim što im znači ovo odvojeno.
Misle li tu na to da streljivo nije u oružju ili odvojeno da je streljivo pod drugim ključem?
Ja bi reka da to u zakonu nije precizno definirano, pa se može prelomiti preko naših leđa, odnosno, može biti podložno različitom tumačenju.
Znam slučajeve di je na pregledu uredno prošao ormar bez posebnog pretinca za streljivo s posebnim ključem, a znam i za slučajeve di nije.
Da bi izbjega moguće probleme, ja bi na tvom mistu ipak nabavio onaj sa posebnim pretincem za streljivo. Nema bitne razlike u cijeni, a praktičnije je.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 04 Feb 2022, 09:53

Odvojenost oružja i streljiva je ukinuta zakonom iz 2018. Trenutna odredba glasi.

"1. Čuvanje oružja i streljiva

Članak 33.

Oružje i streljivo moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe."

Ovaj zakon ima više smisla jer ako imaš oružje za samoobranu možeš ga držati i napunjeno u sefu. Teoretski možeš ga i držati pokraj kreveta dok spavaš ali kad izlaziš iz boravišta/prebivališta moraš ga spremiti u sef da nije dostupno neovlaštenim osobama.
Po prijašnjem zakonu si morao držati oružje nenapunjeno, streljivo odvojeno što je značilo da je samoobrana praktično nemoguća.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 04 Feb 2022, 10:33

Da,Zakon više ne precizira da se oružje i streljivo moraju čuvati odvojeno.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 04 Feb 2022, 10:39

Samo napomena,lovačko i sportsko oružje ne smije biti napunjeno .

Post Reply