Danie Defense Mk18 + dodaci

Fotografije oružja, oruđa i popratne opreme...
Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Re: Danie Defense Mk18 + dodaci

Post by Ariel » 09 Jan 2022, 11:32

Možda je vrijeme malo raspraviti i o unutrašnjosti.

Na Mk18 sam dosta toga isprobao, nešto izmijenio, a trenutno koristim:

Geissele SSP okidač - ovo je okidač s jednim koljenom (single stage), i praktično nikakvim hodom. Prst na okidaču i 1.7kg sile znači da okidate, bez najave i upozorenja. Potrebna je velika disciplina i koncentracija. Kočnica i prst van okidača su obavezni kad puške nije na meti. Zašto ovaj okidač? Kako 99% hitaca radim unutar 50m i bitno mi je što brže okinuti, shvatio sam da me prvo koljeno na dual stage okidačima smeta i blago usporava. Tvornički, AR i dolazi s okidačem jednog koljena, ali tvrdim i često "škrgutavim".

Buffer uteg - ovo je dosta bitna komponenta za pouzdanost i trajnost AR. Ako je pretežak, trzaj će biti manji, ali i pouzdanost trpi, pa je moguće da zatvarač ne ostane u stražnjem položaju kad se isprazni spremnik. Ovo mi se dogodilo na jednom tipu slabije punjenog streljiva. Ako je uteg prelagan, zatvarač se prebrzo kreće, dosta više plinova ulazi u mehanizam, dijelovi se brže troše. Kako ocijeniti ispravnu brzinu zatvarača? Po nekima, to je smjer izbacivanja čahura. Ako je između 3 i 4.30 sati, to je idealno. Ako je 4.30-6, prespor je i potencijalno nepouzdan s varijacijama streljiva, temperature, gramaže zrna. Ako je 12-3, prebrz je, dijelovi se nepotrebno troše, ali je i maksimalno pouzdan.

Povratna opruga - što tvrđa, to je trzaj "sporiji". Ukupno nije manji, ali dulje traje pa je osjećaj da puška slabije trza. Tvrđa opruga pouzdanije ubacuje metak u cijev, a općenito radu puške doprinosi na sličan način kao i veća masa utega.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 09 Jan 2022, 12:50

Za uštimati AR sistem se treba dosta igrati i nije jednostavno kako se nekome na prvu čini. Ja iskreno dalje od H buffera za opću namjenu i 99% 14,5" ili 16" ne bi tražio kad su 2 do 3 vrste .223 Rem streljiva zastupljene (S&B, SM surplus, možda Geco ili PPU). Kad bi uveli prige u opću upotrebu i da mi stoji cijelo vrijeme na pušci onda bi već kombinirao.

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 09 Jan 2022, 13:35

Kad se već spominje streljivo….kakva su iskustva sa SM surplusom s obzirom da je čahura na dnu tokarena?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 09 Jan 2022, 14:56

Ispucao par stotina komada u jednom treningu. Nikakav zastoj ni problem. Mislim, za 179kn za 50 komada stvarno ne riskiraš puno, kupi i probaj sam.

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 09 Jan 2022, 17:41

Već sam kupio, ali nisam još imao prilike isprobati pa zato pitam. A cijena je također korektna.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 10 Jan 2022, 19:03

Meni iz Colta drži na 100 metara da sam ostao pozitivno iznenađen. Dobar mi je pravac, ali me visina malo zeza... nisam imao uza sebe alat za podešavanje prednjeg ciljnika a sjetiti se da može i metkom ići ugrubo podešavanje... uglavnom... poslikam metu, ima par grupica što bi opisao kao dva hitca u istu rupu, gdje uperiš leti... navikavam se na ghost ring rear sight... naučen sam na ove istočne mehaničke ciljnike/mauser ciljnike.

Post Reply