VHS poluautomat

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Re: VHS poluautomat

Post by AR15 fan » 25 Jul 2021, 22:48

Otvori slike sa foruma, imaš tamo broj dokumenta koji je javno dostupan na stranicama BATFa pa čitaj :A25:

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 25 Jul 2021, 23:01

Ariel wrote:Ali ovaj video mi je malo otvorio oči. Odlučili su se za bullpup, radi bolje balistike koju dulja cijev nudi, ali žrtvovali su ohoho toga. Ovako na prvu imaju sporiju izmjenu spremnika, potrebu prilagodbe za dešnjake/ljevake, vjerojatno ne baš idealan okidač, otpuštanje zatvarača tamo negdje kod pazuha, a čini mi se i da je pištoljska drška predaleko naprijed. Nekako sam uvjeren da svi kundak drže na najkraćem položaju i nitko ne koristi izvučenije postavke. I kad vidim detalj rastavljanja i kako je to komplicirano iznutra, pa još oni dijelovi koje je možda moguće izgubiti ili pogrešno sastaviti, uh. Ne znam, moj AR je pjesma jednostavan za ovo, a AK da i ne pišem.

A što se tiče ove američke verzije, sad čitam da je vjerojatno takva radi dobivanja dozvole za uvoz. Pa kad se uveze, bit će opremljena odnosno prerađena "američkim" dijelovima i izgledati drugačije.
Treba uzeti u obzir da je VHS standard za vojsku. Kao takav danas vrlo rano ulazi u obuku. Klasični dizajn i AK se koristi gotovo isključivo na temeljnoj obuci u Požegi koja traje 2 mjeseca, ponešto na IRV-u za prvi dočasnički čin gdje je veći naglasak opet na upoznavanje sa VHS-2 i HS-9...

MK 18 je specijaliziran za PDW i CQB djelovanje specijalnih postrojbi, VHS-K2 je standardno pješačko oružje tako da ga je nezahvalno uspoređivati sa MK 18.

Manipulacija će zasigurno biti sporija kod prosječnog korisnika ali tih milisekundi se teško nabrojati. Sve ono što gledamo po serijama, filmovima...brza izmjena spremnika usred paljbe će biti gotovo nepostojeća, ići će se na sekundarno oružje, spremnik na pola ispražnjen će se mjenjati ''svježim''...

Tvoj Mk18 ima aftermarket ako se sjećam?

Ja 710 mm VHS-K2 ne bi mjenjao za 730 mm Mk18 nikada, govorim o potpuno uvučenim kundacima...

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 14 Jan 2022, 09:04

Danas ce Springfield Armory predstavit VHS3 odnosno PA verziju dvojke pod imenom Hellion.

https://m.youtube.com/watch?v=aF4FUUqa3Ug

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 14 Jan 2022, 09:39

Hellion rifle (aka VHS):

https://www.springfield-armory.com/hell ... on-rifles/

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... =emb_title

E, da.. za americko trziste: MSRP (maloprodajna cijena), 2000 USD.
U HR bi se moglo ocekivati i malo vise - to je oko one cijene koju smo nagadjali nedavno na forumu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 14 Jan 2022, 10:43

Ovo više je zanimljivo. Istina, imamo brutalan PDV, ali nema slanja u SAD. Zašto bi bilo skuplje?

Osobno mi je i 2000USD puno, ali možda se i predomislim.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Jan 2022, 12:00

Ariel wrote: Zašto bi bilo skuplje?
.
vecina opreme i optika je maloprodajnea cijena USD = cijena EUR za nase trziste. 1:1
Mozda se iznenadimo, pa bude i jeftinije, ako da - dobro je doslo.

MRSP takodjer ne znaci puno.
Pythona su imali MRSP oko 1500 USD, svi ga trgovci nude znatno vise, a kod nas nude jako puno znatno vise.
Radi potraznje.
Konacno ce ovisti o omjeru popularnosti, potraznje i dostupnosti na trzistu
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 14 Jan 2022, 13:02

Pričamo o robi koja nije proizvedena u Hrvatskoj. Ovo je nešto drugačije.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Jan 2022, 13:16

Vidjet cemo.
Turn better into best!

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Has thanked: 1 time

VHS poluautomat

Post by Barut » 14 Jan 2022, 15:05

Evo, i Ian nas hvali! :) :) :)

https://youtu.be/933flAYW4Z4

Sent using Tapatalk
The truth is hate to those who hate the truth.

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 15 Jan 2022, 13:59

Ljudi, imam brzo pitanje, pa da ne otvaram thread:

Ako kupujem poluautomat tipa ovaj VHS ili SKS, ako se registrira kao lovacki, onda treba spremnike smanjit na 2 komada jelda? I jel isto ako kupujem od nekog privatno ili iz trgovine (u smislu nosenja oruzja u PP, jer dosad sam kupio dva nova komada i odnio ih tamo, teta ih nije ni pogledala, s papira prepisala podatke)?

A i da dam svoje misljenje o VHS-ici, vjerujem da je super stroj, ako imam srece cu jednom imat jednu, jedino mi smeta sto ju nisu napravili identicnu vojnoj po izgledu, makar zna se kud one idu i kakve dodakte ce imati.
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Jan 2022, 14:04

Bilo bi pametno smanjit kapacitet spremnika na dva komada prije registracije, uz papirnati dokaz:

1. Kupnjom tvornickog izmjenjivog spremnika na dva komada sa racunom
2. Smanjivanjem kapaciteta na dva s potvrdom puskara.

Kod pusaka s fixnim spremnikom ala sks, puskar je opcija, sumnjam da ce trgovac prodavati reducirane papovke.
A za vhs, sumnnjam da ce odmah u ponudi imati limitrane spremnike za 2 komada. Ali mozda i budu.
Turn better into best!

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 15 Jan 2022, 14:06

jolly wrote:Bilo bi pametno smanjit kapacitet spremnika na dva komada prije registracije, uz papirnati dokaz:

1. Kupnjom tvornickog izmjenjivog spremnika na dva komada sa racunom
2. Smanjivanjem kapaciteta na dva s potvrdom puskara.

Kod pusaka s fixnim spremnikom ala sks, puskar je opcija, sumnjam da ce trgovac prodavati reducirane papovke.
A za vhs, sumnnjam da ce odmah u ponudi imati limitrane spremnike za 2 komada. Ali mozda i budu.

Ma pitam, imam rupu u ormaru i nabavnu viska, ima par papovki povoljno pa si mislim, jos i s tim zajebancija, hvala na odgovoru.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 15 Jan 2022, 14:10

Koliko sam čuo spremnike nitko ne kontrolira kod reganja.
Pitanje je može li se takvo oružje regati kao lovačko?
Upitao bih to prije u PU ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Jan 2022, 14:13

kalibar 223 rem, kao i 7.62x39 za vhs, ili sks su lovacki kalibri, za divljac do velicine srnece divljaci.
Dakle moze se registrirati. Uvjet je da poluatomat ima ogranicen spremnik na 2 komada.
Poluautomat moze biti regan kao lovacki, po nacinu rada. Nema uvjeta prema obliku i ergonomiji puske.

S time da oruzje vojne ergonomije ili oblika nije poplarno u tradicionalnim lovackim krugovima, ali to je drugo pitanje
Sad govorimo o registraciji.

Uzgred budi receno, svjevremeno sam vidio repetirajuci lovacki karabin, bull pup konstrukcije. Zanimljivo rjesenje.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 15 Jan 2022, 14:17

Jasno je meni po pitanju kalibra,ali da netko ne bi ono drugo drugačije tumačio?
Ima li netko npr "kalaša "regan na lovačko?
Za mene je sve ok,ali tko nas pita...?

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 15 Jan 2022, 14:34

Mirok wrote:Jasno je meni po pitanju kalibra,ali da netko ne bi ono drugo drugačije tumačio?

Znam ih par koji imaju AR-ove, nisu kalasi ali jednako dobivaju poglede...
Nije mene briga sto drugi misle, i to me tako izluduje kod lovaca. Kad sam mali znao s cacom ic tamo, dobar dio je imao tandjare i M76, a sad boze sacuvaj ako dodes s tandjarom u dom (osim ako ima "lovacki kundak", onda je u redu). Vidim vec za 10 godina, nemoj se pojavit u LD bez puske od 3000 Eura...
Ova puska nebi isla u lov, tu bi bila za gust, a i ako hocu ide u lov, ipak mi je sveznajuca drzava dala da ju regam kao takvu. Prvotno bi bila regana kao lovacka jer mi je to dostupna opcija. Sad sam prelistao u zakonu o oruzju sta mogu i sta ne mogu po pitanju poluautomata, oci mi krvare i mozak mi curi van.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 15 Jan 2022, 15:06

Mauseras wrote:
Mirok wrote:Jasno je meni po pitanju kalibra,ali da netko ne bi ono drugo drugačije tumačio?

Znam ih par koji imaju AR-ove, nisu kalasi ali jednako dobivaju poglede...
Nije mene briga sto drugi misle, i to me tako izluduje kod lovaca. Kad sam mali znao s cacom ic tamo, dobar dio je imao tandjare i M76, a sad boze sacuvaj ako dodes s tandjarom u dom (osim ako ima "lovacki kundak", onda je u redu). Vidim vec za 10 godina, nemoj se pojavit u LD bez puske od 3000 Eura...
Ova puska nebi isla u lov, tu bi bila za gust, a i ako hocu ide u lov, ipak mi je sveznajuca drzava dala da ju regam kao takvu. Prvotno bi bila regana kao lovacka jer mi je to dostupna opcija. Sad sam prelistao u zakonu o oruzju sta mogu i sta ne mogu po pitanju poluautomata, oci mi krvare i mozak mi curi van.
Teško je biti pametan.
Može biti ovako i onako,može netko tumačiti ovako i onako...?
M76 znam da ide na lovačko,ne bi trebalo ni sa ovim drugim biti problema,ali nisam siguran?
Moj frend je tražio i dobio nabavnu za lov pištolj(dugi 9),došao na registraciju,a tetka mu kaže da mu neda kao lovački,već samo na držanje !?
Pita zašto,a ona kaže ZATO JER VAM JA TO NE DAM,jedan pištolj kao lovački već imate i to je DOSTA !?
U PU zagreb .
I tako je i ostalo,mada da se to meni desilo ja ne bih stao dok to ne bi istjerao!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Jan 2022, 15:30

Lovacki pistolj, ovisi o kalibru. Minimum je 7.62mm i 300 joula energije. TTejac moze, 9x18 makarov je granican.
Koji kalibar je on pokusao registrirati?
Turn better into best!

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 15 Jan 2022, 15:50

Mirok wrote:
M76 znam da ide na lovačko,ne bi trebalo ni sa ovim drugim biti problema,ali nisam siguran?
Moj frend je tražio i dobio nabavnu za lov pištolj(dugi 9),došao na registraciju,a tetka mu kaže da mu neda kao lovački,već samo na držanje !?
Pita zašto,a ona kaže ZATO JER VAM JA TO NE DAM,jedan pištolj kao lovački već imate i to je DOSTA !?
U PU zagreb .
I tako je i ostalo,mada da se to meni desilo ja ne bih stao dok to ne bi istjerao!
Ide sve to na lovacko, samo je sranje kak tete to gledaju, makar to NE BI SMJELO imati utjecaja, znam mene je gledala malo li-la kad sam trazio za jos jedno kratko, a nabavna za dugo mi stoji vec cijelu godinu, ali je napisala bez problema.
Zao mi je zbog tvog prijatelja, ja sam sa tetama u PU Zagreb uvijek imao dobro iskustvo, više sa onom crnokosom nego onom plavom, ali i ona je u redu, 3 nabavne za pistolj mi da bez pitanja.

Da sam tvoj frend, bas kako i ti kazes, zalio bih se na licu mjesta, nek da pismeno, nije ona zakon.
Last edited by Mauseras on 15 Jan 2022, 15:50, edited 1 time in total.

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 15 Jan 2022, 15:50

jolly wrote:Lovacki pistolj, ovisi o kalibru. Minimum je 7.62mm i 300 joula energije. TTejac moze, 9x18 makarov je granican.
Koji kalibar je on pokusao registrirati?
Napisao je, dugi 9 odnosno Luger.

Post Reply