Omiljeni kalibar?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Re: Omiljeni kalibar?

Post by Marko2Marko » 17 Jan 2022, 10:04

jolly wrote:
Marko2Marko wrote:
ne trebaš veliko uvjeta, samo obični poligon za precizno streljaštvo, tamo staviš bariere sa kojih pucaš, mete, i utakmica je pripremljena. ne trebaš nekog velikog poligon ili nešto takvo. 10m uska streljana je dovoljna.
Govoris o malom kalibru, 22lr, pretpostavljam?
ne, i veliki kalibar.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 17 Jan 2022, 12:09

Volim sve kalibre od najslabijih do 50 bmg, ali eto ako moram nesto izdvojiti to bi bio 30-06 i 22lr.
30-06 zato jer ga najvise koristim u lovu i ima veliki izbor raznog zrnja i punjenja za njega, a 22lr je nezamjeniv,tih,zabavan,jeftin,dostupan, a ipak ima solidnu snagu i domet.Izdvojo bih i 12 ga ,on se moze koristiti za sve namjene unutar razumnih udaljenosti,od lova na prepelice,do samoobrane i divljih svinja do pucanja raketa.

Od iskljucivo pistoljskih kalibara zasad nemam nekog posebnog favorita.Svi su zanimljivi na svoj nacin.Nekako 45 ACP i 7,62x25 su mi mozda malo zanimljiviji od ostalih.
Od puscanih kalibara zanimljiviji od ostalih su mi iz nekog razloga 7,62x54R, 45-70 ,7x57, 9,3x62 i 300 win mag

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 17 Jan 2022, 12:21

Iz globalne, prakticne i historijske perspektive: sacmarica je najuniverzalnija puska, koja u ovisnosti o izboru patrone moze se koristiti za skoro sve vrste krupne i sitne divljaci. Doduse, kod nas je upotreba ogranicena prema pravilniku o koristenju lovackih naboja, ali u nekim zemljama se forsira njena upotreba za lov, pa gotovo iskljucivo - za sve oblike lova.
Ako sacmaricu definira kalibar, i ako se prihvati sacmarica uzlijebljene cijevi, efektivnost je na nivou karabina, unutar njenog dometa.
Po meni, najpopularniji kalibri globalno su:
22lr
30-06
12 GA
9x19
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 17 Jan 2022, 12:43

Jolly sa svim se slazem sto si napisao.Samo bih dodao da je 30-06 definitivno naj popularniji karabinski kalibar ikad gledajuci cijeli svijet, u lovackoj populaciji , po mom misljenju.Cak i u Rusiji je vec desetljecima u vrhu popularnosti.Mislim da je 8x57 kostao glave najvise ljudi ,a 30-06 najvise divljaci, ALI, mislim da 30-06 nije nesto posebno popularan u streljastvu.Takodjer i u vojnoj i nekoj sluzbenoj upotrebi je odavno prestao biti.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jan 2022, 13:38

Da govorim, iz civilno lovne perspektive, koja se odrazava na globalno trziste.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 17 Jan 2022, 21:43

:mrgreen: da, govorimo o omoljenim kalibrima.
A svatko je u pravu,nekoga nešto veže uz određeno oružje(kalibar),neki događaj.....
I tako to postaje omiljeno........i neka je tako!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Jan 2022, 21:49

Darko11 wrote:Jolly sa svim se slazem sto si napisao.Samo bih dodao da je 30-06 definitivno naj popularniji karabinski kalibar ikad gledajuci cijeli svijet, u lovackoj populaciji , po mom misljenju.Cak i u Rusiji je vec desetljecima u vrhu popularnosti.Mislim da je 8x57 kostao glave najvise ljudi ,a 30-06 najvise divljaci, ALI, mislim da 30-06 nije nesto posebno popularan u streljastvu.Takodjer i u vojnoj i nekoj sluzbenoj upotrebi je odavno prestao biti.
Oko ovoga bi se dale knjige napisati i tema bi bila super, a sto se tice polupanih glava ne znam tko bi sjeo na prvo mjesto 7,62x54 Mossin ili 8x57 Mauzer, to bi bilo jako tjesno ???
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jan 2022, 22:00

U tom kontekstu to su vojni kalibri proizvedeni u velikom broju do 45 godine, zato su brojni, ali takva brojnost ne podrazumijeva "popularnost"

8x57 se zadrzao na evropskom kontinentu kao lovacki, ali je u opadanju. (njegov rodjak, 7x57 uopce se vise ne proizvodi kod danasnjih proizvodjaca oruzja - ili vrlo rijetko, jer njegovo mjesto pokriva 7x64) - evo i zadnjeg primjera ceske zbrojovke, oba "57" - to CZ ne proizvodi vise. zadrzao se kao kalibar u smanjenom broju evropskih mahom njemackih proizvodjaca.

7.62x54R - ne proizvodi niko osim ruskih proizvodjaca, zapadni proizvodjac mislim ni jedan. Ne sjecam se da sam ikad vidio lovacku pusku u tom kalibru. (mozda bi se mogao naci neki mosin nagan tu i tamo preradjeni, ili izhovka za civilno trziste)

Oba dva kalibra su nepopularna u americi - sto je najvece trziste na svijetu, osim kod skupljaca starog oruzja, u originalnoj verziji (mosin nagan, mauser 98, do godista 45)

Tako da pojedinacno, svaki od njih, naravno da imaju ljubitelja, a pogotovu 8x57 kod nas, ali globalno, ili evropski puno slabije.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Jan 2022, 22:38

Povijest 20 stoljeca je povijest razvoja tehnologije, ratova, medjunarodne poltike, i globalizacije i razvoja svjetskog trzista - pod utjecajem vodecih sila.
Pa je popularnost kalibara vezana s time.
Ovo sto cu napisati, svakako je otvoreno za diskusiju i vise je neka moja analiza, nego cinejnica.
Tehnoloski napredak, i prvo znacajno povezivanje svijeta ili drzava je kraj 20 stoljeca. (otvaranje sueza, i doba prosvjetljenih monarhija)
1896 imamo prvu olimpijadu, kroz olimpijadu na kojoj s vremenom participiraju sve zemlje svijeta imamo afirmaciju 22lr. (cista politka, jer ipak je 22wmr balisticki bolji, ali tako je ostalo na 22 lr). Ujedno je vrlo jeftin, i danas je 22lr najpopularniji svjetski kalibar, po broju prodane municje, ne samo za lov, nego i rekreaciju i edukaciju maldje generacije.

Istovremeno od 1875 (berlinska konfernecija o kolonijama) Do kraja prvog sv rata, imamo kolonizaciju po africi. i vec zrelu kolonizaciju u indiji (koja tad ima oko 7 vrsta opasne divljaci, za razliku od africkih 5)
Za kolonizaciju je vazan i razvoj lovackog oruzja i kalibara za krupnu divljac.

Kad su njemci izgubili prvi svjetski rat, Tanzaniju je preuzela velika britanija, nambiju juzna afrika. Time je prestao, privremeno utjecaj njemacke industrije po africi. Pa je 375 HH (1912) postao popularniji, od svog njemackog blizanca 9.3x64 (1927), ili malo slabijeg 9.3x62 (1905). Ujedno, njemacka tradicija je razvila i prihvatila bok expresicu, a engleska polozaru. Danas globalno, radi engleske kolonijalne prevlasti nakon 1 sv rata, polozare ekspresice su popularnije po mojoj procjeni od bok pusaka. Bok pusku je tesko naci.

Nakon drugog sv. rata, Amerika izranja kao globalni igrac, i snabdjeva sportsko oruzje na svjetska trzista pa i evropsko. (u prvim godinama iza rata, nejmacka ima zabranu proizvodnje oruzja, a civilno trziste pita. Pogotvou sto su amerkinaci unistavali svo njemacko oruzje nakon okupacije, pa tako i civilno) - tenkovima su gazili hrpe konfisciranog oruzja.

Ovo dovodi do porasta poplarnosti americkih kalibara a pogotovu: 30-06, i najpopularnijeg africkog kalibra za opasnu divljac 458 win mag.
Kako se ujedno desava i gubitak imperijalnih kolonija, englezi se lagano povlace sa svjetskog trzista prekidaju prozivdnju tropske municije, a u Africi prevladava masovno 458 win mag. 375 HH je na zivotu odrzala samo cinejnica da nikad nije bio zasticen patentom, pa su ga preuzeli americki proizvodjaci proizvoditi, za prilagodjene puske srednje duzine akcije (winchester m70), dopunjen sa 458 win mag.

Sovjetski savez nije nikad bio komercijalno i trzisno orijentiran, nit kolonijalna sila, i zaostaju u razvitku lovnih kalibara pretezno orijetnirani na vojnu proizvodnju. Naravno, s time, njihov vojni metak, kod njih ubrzo postaje lovacki. ali kako imaju krupnu divljac - los - medvjed - jelen - maral, i velika sumska podrucja razvijaju lovacki 9x54R, na bazi metka/cahure 7.62x54R. I manje vise sa time se krpe. Ali kako se nakon pada berlinskog zida relativno otvaraju, danas su i kod njih sve popularniji americki kalibri 308 win i 30-06, i rade svoje puske u tim kalibrima. Za krupnu divljac, ostaje jos i dalje 7.62x54R, i 9.3x62 njemacki u zadnje vrijeme kod njih.

u pistoljima do kraja 20 vijeka, konacno, svi koriste 9x19, (ukljucjuci i zaracene strane u 2sv ratu) i danas to postaje najpopularniji pistoljski kalibar globalno (ujedno i najjeftiniji) za civilno trziste. A 45acp, odmah iza njega po popularnosti u americi, mozda i u evropi iza 9x19.
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 17 Jan 2022, 23:56

lex-lutor wrote:
Darko11 wrote:Jolly sa svim se slazem sto si napisao.Samo bih dodao da je 30-06 definitivno naj popularniji karabinski kalibar ikad gledajuci cijeli svijet, u lovackoj populaciji , po mom misljenju.Cak i u Rusiji je vec desetljecima u vrhu popularnosti.Mislim da je 8x57 kostao glave najvise ljudi ,a 30-06 najvise divljaci, ALI, mislim da 30-06 nije nesto posebno popularan u streljastvu.Takodjer i u vojnoj i nekoj sluzbenoj upotrebi je odavno prestao biti.
Oko ovoga bi se dale knjige napisati i tema bi bila super, a sto se tice polupanih glava ne znam tko bi sjeo na prvo mjesto 7,62x54 Mossin ili 8x57 Mauzer, to bi bilo jako tjesno ???
Sudjelovao sam u raspravi na tu temu na jednom drugom forumu prije par godina.Ljudi dobro poznaju povijest i bilo je zanimljivo.Sjecam se da se tvrdilo da su jedni vise koristili automate na pistoljsku municiju ,a drugi puske veceg kalibra(sad se ne sjecam Rusi ili Njemci), ali mrtva trka se vodila izmedju 8x57 i 7,62x54R sa tim da je bilo i zanimljivih argumenata za druge kalibre.Neki su tvrdili da su Engleski kolonizatori pobili vise ljudi i divljači sa 303 British nego ijedan drugi kalibar.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 18 Jan 2022, 09:19

po popularnosti vjerovatno daleko vode 22lr, 7,62x39 i 223rem.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 26 Jan 2022, 15:28

Ako ćemo po popularnosti za krupnu divljač kod nas, 30-06 na vrhu, pa nekoliko mjesta prazno, nakon toga ostali. Dovoljno je potražiti u Njuškalu po kalibrima, pa se vidi da oglasa za 30-06 ima više nego za sve druge kalibre zajedno. Očito, s razlogom; jako dobar kalibar, i odličan izbor streljiva po razumnim cijenama. Skupo njemačke streljivo za 7, 8 i 9,3 je obavilo svoje (odbijanje), a američki proizvođači streljiva su ih potisnuli., i prisilili europske proizvođače pušaka da ih prate. Zasluženo! Koliko sam vidio, pojavio se kod nas čak i 270 Winchester https://fanzoj.hr/product-category/stre ... ljivo/270/ . Nisam očekivao da ima ikakve šanse pored 7x64, ali, visoke cijene su učinile svoje.

Za one koji nisu upoznati, kad je Roy Weatherby izašao sa svojim nabojima krajem 40-tih i 50-tih, koji su u ono vrijeme, i dugo godina poslije, bili neprikosnoveni glede odličnih karakteristika, ali s njima su išle i paprene cijene. Videći priliku, uskočiše Remington i Winchester sa svojim nabojima, i Weatherby ostadoše skupa ekskluziva. Ako se ne varam, Remington je čak počeo raditi neke od Weatherby naboja. A onda je Remington iskoracio s RUM kalibrima, nedavno i Nosler sa svojima, i Weatherby odskliza tamo gdje je i zaslužio. Sad mogu samo na svoje Mark V puške dodati Remingtonove i Noslerove naboje.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 27 Jan 2022, 00:29

Onty wrote:Ako ćemo po popularnosti za krupnu divljač kod nas, 30-06 na vrhu, pa nekoliko mjesta prazno, nakon toga ostali. Dovoljno je potražiti u Njuškalu po kalibrima, pa se vidi da oglasa za 30-06 ima više nego za sve druge kalibre zajedno. Očito, s razlogom; jako dobar kalibar, i odličan izbor streljiva po razumnim cijenama. Skupo njemačke streljivo za 7, 8 i 9,3 je obavilo svoje (odbijanje), a američki proizvođači streljiva su ih potisnuli., i prisilili europske proizvođače pušaka da ih prate. Zasluženo! Koliko sam vidio, pojavio se kod nas čak i 270 Winchester https://fanzoj.hr/product-category/stre ... ljivo/270/ . Nisam očekivao da ima ikakve šanse pored 7x64, ali, visoke cijene su učinile svoje.

Za one koji nisu upoznati, kad je Roy Weatherby izašao sa svojim nabojima krajem 40-tih i 50-tih, koji su u ono vrijeme, i dugo godina poslije, bili neprikosnoveni glede odličnih karakteristika, ali s njima su išle i paprene cijene. Videći priliku, uskočiše Remington i Winchester sa svojim nabojima, i Weatherby ostadoše skupa ekskluziva. Ako se ne varam, Remington je čak počeo raditi neke od Weatherby naboja. A onda je Remington iskoracio s RUM kalibrima, nedavno i Nosler sa svojima, i Weatherby odskliza tamo gdje je i zaslužio. Sad mogu samo na svoje Mark V puške dodati Remingtonove i Noslerove naboje.
30-06 je dobar kalibar, ali nista bolji od npr 7x64 ili 8x57.Posto SAD trosi daleko najvise oruzja i najvise lovi,svaki Evropski proizvodjac oruzja je doslovno mrtav ako ga nema na SAD trzistu, a onda i svoje oruzje radis u vecinom americkim kalibrima.Pogledajte npr nazive novih Zbrojevkinih mk i lovackih karabina,americka imena.Zastavu takodjer zanima samo SAD trziste i tome prilagodjavaju svoju proizvodnju,furaju AK stil koji je tamo popularan itd,HS produkt opstaje zahvaljujuci SAD....i svi Njemacke i ostali Evropski proizvodjaci opstaju zbog uglavnom SAD trzista,mislim da modernog Sauera i nema u 8x68S npr,Ruski kiplauf ili kombinacija je obicno u 30-06 ili 308 win jer prvenstveo racunaju na zaradu sa SAD trzista.Tamo je jako popularan kalibar i 270 win, tako da ce i njega sve vise biti u novim puskama Evropskih lovaca.Bih i Srbijanske tvornice streljiva rade punom parom zbog SAD narudzbi inace bi odavno bili na burzi rada a masine na otpadu zeljeza.
I nema tu nista lose,ameri vole oruzje,vole lov,imaju bogata lovista,imaju love,kupuju jako puno oruzja i streljiva ,puno pucaju,imaju divljaci,imaju streljane,imaju odlicne zakone oruzju i lovstvu, tako da mogu samo reci,zasluzili su.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 Jan 2022, 01:06

Darko11 wrote: modernog Sauera i nema u 8x68S npr,Ruski kiplauf ili kombinacija je obicno u 30-06 ili 308 win jer prvenstveo racunaju na zaradu sa SAD trzista.
Mislim da sam nedavno o tome pisao, ne spominjuci 8x68.
To je vrhunski evropski magnum kalibar. medjutim, njegova boljka je ukupna duzina. 87 mm, odnosno 3.425 inch.
Standard za magnum akciju je 3.34 inch (84.8 mm). Za duze metke od tog radi se magnum akcija
Magnum akciju skoro svi proizvodjaci oruzja izbjegavaju raditi. Kao magnum kalibar 8x68 dizajiran u Hitlerovoj njemackoj, i iako je izvorno zamisljem kao "uber" lovacki kalibar, a ne vojni, na njegov razvoj se krenulo odlukom (kakvog takvog) ondasnjeg njemackog parlamenta, na naputak, vjerojanto, Goeringa, da naprave najbolji lovacki metak na svijetu. Vrlo rijetko drzava namece razvoj civilnog kalibra, a puno cesce vojnog, za vojsku. Tako da je ovo jedinstven slucaj u povijesti.
Medjutim rat je izgubljen, njemacka je dugo imala embargo na prozivdonju oruzja, pojavio se 300 win mag.
A za 8x68 treba duuuga magnum akcija, koju svi proizvodjaci nastoje izbjegavati, jer nije ekonomicno.
I zato je ovaj kalibar zapostavljen. Ali ne zbog kvalitete ili svojstava. Cak i vrlo malo proizvodjaca radi ovaj metak. (geco, rws, mozda norma, i to je to... spisak nastaviti ako neko zna jos proizvodjaca)

Rusi su druga prica.
O tome sam pred para dana pisao.
Razvijali su kroz povijest od carske rusije preko sovjetskog saveza, minimum vojnih kalibara, nikad orjentirani na civilno i komercijalno oruzje i kalibre.
I onda da bi se probili na svjetskom trzistu civilnog oruzja uzimaju mahom americke kalibre, za lov ili sport, jer svoje nisu razvili.

Tako da danas, po pitanju kalbara imamo, ove "nacionalosti":
1) Americke kalibre, koji se kroz kulturu wild cata, razvijaju od pocetka 20 stoljeca, i povremeno ih pokupi komercijalna industrija. S ogromnim brojem wild cata koji se pojave i nestanu, a mali broj njih uspije stvoriti reputaciju i priznanje kroz tvornicku proizvodnju
2) Evropske kontitnentalne kalibre, koji ipak prate neki razumni raspon u skokovima od po pola milimetra u promjeru (cca, figurativno)
3) Englezi su sa gubitkom kolonija prestali razvijati svoje lovne kalibre, a i prestali proizvoditi puske i streljivo za trziste srednje klase.
4) Rusi, koji nisu skloni ismisljati mlaku vodu, a kamoli kakve wad cattere, preuzimaju zapadne sportske i lovacke kalibre, da bi plasirali lovacko i sportsko oruzje na civilno trziste za izvoz ali i za svoje potrebe.
To je situacija. kako je ja vidim.
Turn better into best!

zoommode
Razvodnik
Razvodnik

Post by zoommode » 27 Jan 2022, 09:24

Trenutno posjedujem: 22lr, 9x19,30-06 i 12/70. Objektivno gledajući, pokrio sam sve s tim. Ali srce mi vuče za: 9,3x62, 6,5x55(ili x47 ili cm), 16/70 i recimo nešto 44 black powder.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 Jan 2022, 18:56

Rezultati prvog kruga izbora:

1) 9x19 - 12 glasova

2) 22lr - 7 glasova

3) mjesto dijele 5 kalibara:
8x57 - 5 glasova
308 win - 5 glasova
357 mag - 5 glasova
12GA - 5 glasova
223 rem - 5 glasova

Mislim da je popularnost prva dva na tome sto i lovci i strijelci imaju 22lr i 9x19, plus najjeftinija municija. 12Ga takodjer, 30-06 nema neke primjene u streljastvu pa malo gubi na ovom forumu. Svi koji su se plasirali na prva tri mjesta imaju ulogu u streljastvu i u lovu.

Vidjet cemo drugi izborni krug! ;)
Attachments
popularost.jpg
Turn better into best!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 27 Jan 2022, 21:19

jolly wrote:Rezultati prvog kruga izbora:
Vidjet cemo drugi izborni krug! ;)
Ma ja bi tu odma uložija prigovor :lol:
Izbor nije dobro sročen u startu. Naslov posta bilo je pitanje: Omiljeni kalibar?
Znači, ne kalibri, ne dugo, kratko, sportski, lovački itd. Ja sam najprije izabra jedan, ali vidim da su ostali nabrajali više, pa sam nadodao još dva.
Neki su nabrojili sve kalibre koje imaju, a neki i te i one koje još nisu ni imali. Jednostavno nismo se dobro dogovorili i idemo u krivom smjeru.
Za doći do nekakvih najpopularnijih kalibara, tribalo je jasno postaviti anketno pitanje, pa tek onda brojati glasove.

Upala mi je u oko jedna interesantna stvar. Dosta ljudi je spomenulo kalibar .223 Rem, a koliko san vidija niko nije spomenuo npr. Cal 22-250, koji je
kudikamo superiorniji kalibar od .223 Rem. Ja recimo imam .223 Rem i rado bi ga zamijenio za 22-250, jer 22-250 rules :lol:
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 27 Jan 2022, 21:35

Prihvaća se prigovor :A13:
Ali kako sam i napisao omiljen kalibar je omiljen za nekoga ,kako god ga okreneš.
I nema tu pogrešne odluke.
Nismo tu trebali govoriti koji je najčešći kalibar ili kojim je na drugi svijet poslano najviše ljudi.
Kao ni sa kojim lovnim kalibrom se najviše lovi.
Ja barem pojam omiljen povezujem isključivo sa osobnim izborom.
To ne mora koincidirati sa npr najboljim kalibrom.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 Jan 2022, 22:28

Da neko je naveo samo jedan, a neko vise. Ali svaki navedeni je bio upisan prema broju galosva.
Hawk, je dvaput spomenuo 7x64, ali brojao sam kao jedan, itd.... Sjecam se ja hawkovih postova o 7x64 pred nekoliko ogidna, i benelli argo. ;) Inace drugi glas za 7x64 je bio moj....
Zanimljivo od lovackih kalibara ni jedan sa cahurom na obod nije spomenut, poput 7x65R....
Nek ljudi nabroje sta im se svidja pa cemo vidjeti....
Turn better into best!

zoommode
Razvodnik
Razvodnik

Post by zoommode » 27 Jan 2022, 22:30

Mirok, pogodio si bit. Možda bi trebalo podijeliti glasanje u kategorije. Npr, pištoljski, all round, long range...

Post Reply