Kupnja samostrela
Kupnja samostrela
Pozdrav,
Imam pitanje u vezi nabave samostrela za osobne potrebe,može li mi netko reći kako ide oko nabavke , dali već kod kupnje trgovac uvede kupca u sustav ili sa računim odem do policije , radi se o profesionalno samostrelu (400fps). Pitam iz razloga što nisam lovac i neke velike komplikacije oko dozvola i posjedovanja mi netrebaju, kupio bih ga čisto za svoj gušt!
Hvalaa
Imam pitanje u vezi nabave samostrela za osobne potrebe,može li mi netko reći kako ide oko nabavke , dali već kod kupnje trgovac uvede kupca u sustav ili sa računim odem do policije , radi se o profesionalno samostrelu (400fps). Pitam iz razloga što nisam lovac i neke velike komplikacije oko dozvola i posjedovanja mi netrebaju, kupio bih ga čisto za svoj gušt!
Hvalaa
Re: Kupnja samostrela
Kupuješ bez nabavne i prijavljuješ na policiju ako je preko 450N.
(3) Oružje kategorije C – vatreno oružje i oružje koje je potrebno prijaviti:
1. svako vatreno oružje u ovoj kategoriji koje je prepravljeno da ispaljuje streljivo bez projektila, neškodljive nadražujuće tvari, druge aktivne tvari ili pirotehničko streljivo ili u paradno ili akustično oružje
2. vatreno oružje razvrstano u kategoriju A ili B ili u ovu kategoriju koje je onesposobljeno u skladu s Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2015/2403 оd 15. prosinca 2015. o utvrđivanju zajedničkih smjernica o normama i tehnikama onesposobljavanja kako bi se osiguralo da je onesposobljeno vatreno oružje postalo neopozivo neuporabljivo (Tekst značajan za EGP) (SL L 333, 19. 12. 2015.)
3. plinsko oružje, osim poluautomatskog plinskog oružja koje je lako prepraviti
4. reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj
5. mužari i kubure
6. zračno oružje
7. oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N
8. staro oružje.
(3) Oružje kategorije C – vatreno oružje i oružje koje je potrebno prijaviti:
1. svako vatreno oružje u ovoj kategoriji koje je prepravljeno da ispaljuje streljivo bez projektila, neškodljive nadražujuće tvari, druge aktivne tvari ili pirotehničko streljivo ili u paradno ili akustično oružje
2. vatreno oružje razvrstano u kategoriju A ili B ili u ovu kategoriju koje je onesposobljeno u skladu s Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2015/2403 оd 15. prosinca 2015. o utvrđivanju zajedničkih smjernica o normama i tehnikama onesposobljavanja kako bi se osiguralo da je onesposobljeno vatreno oružje postalo neopozivo neuporabljivo (Tekst značajan za EGP) (SL L 333, 19. 12. 2015.)
3. plinsko oružje, osim poluautomatskog plinskog oružja koje je lako prepraviti
4. reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj
5. mužari i kubure
6. zračno oružje
7. oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N
8. staro oružje.
Zna li netko koja je dobna granica za nabavu oružja kategorije C s prijavom, pitam iz razloga jer negdje pise da je 18 a negdje 21 god...
Jos bih pitao samo kakva je procedura oko kupnje odnosno naručivanja samostrela online iz drugih eu zemalja trebam li kakve papire ili samo prilikom dospjeca na adresu s njim odem na registraciju?
Puno hvala na svakom odgovoru
Puno hvala na svakom odgovoru
A gledao sam po njemačkim stranicama , ali na kraju našao najbolju ponudu u Italiji...Sto se tiće same kupnje u Njemačkoj me tražila stranica kopiju osobne iskaznice prije kupnje s uvijetom da sam stariji od 18god dok u Italiji za sad ništa. Sad neznam što se tiće carine dali oni imaju podatke ili što jer trenutno imam 20 god a samostrel tog tipa treba prijaviti a trenutno nemam položeni ispit tako da bih ga ustvari mogao legalno imati kad napunim 21god govoreći za hrvatske državljane. Neznam iskreno dali bi ga na carini oduzeli jer koliko vidim u stranim zemljama za kupnju samostrela treba imat 18 god i nije potrebna cak ni prijava.
Iz razloga što tek nakon 21 godine mozes legalno posjedovat oruzje C kategorije s obvezom prijave, a za mlađe odnosno mene trebao bih imat položeni ispit jer imam 20 god
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Osobno mislim da je dobro poloziti lovacki.
Ali ako zaista poalzes samo radi toga, da li se isplati?
Bolje sacekati godinu dana.
Ali ako zaista poalzes samo radi toga, da li se isplati?
Bolje sacekati godinu dana.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Nisam siguran da ti je pametno pokušati nabavljati sada izvana takav samostrel,jer ćeš sigurno ostati bez njega.
A još ako ti negdje ostane zabilježeno da si to pokušao ,a nisi imao zakonske uvjete.....?
A još ako ti negdje ostane zabilježeno da si to pokušao ,a nisi imao zakonske uvjete.....?
- jolly
- Cinker - bojna

Onaj ko ima lovacki ispit, s 18 godina, moze registrirati oruzje C kategorije na sebe.
Samo gradjani koji nisu lovci, ili sportski strijelci, to mogu s 21, ako se dobro sijecam.
Samo gradjani koji nisu lovci, ili sportski strijelci, to mogu s 21, ako se dobro sijecam.
Turn better into best!
Ako je preko 450 N ako nije onda nemoraš . Ali pitanje je šta ćeš s njim i gdje gađati mislim da je to još dosta nedefinirano.
Već duže vremena me interesira taj sport samo što je to kod nas jošu uvijek relativno nedostupno i ponuda je minimalna, i realno gledajući samostreli ispod 450 N su relativno "igraćke" i teško je s njima bilo što.. možda jedino gadat metu na 10 metara ...?
- jolly
- Cinker - bojna

Postoji i mogucnost da se uclanis u klub koji se bavi natjecanjem iz samostrela.
Samostrel je disciplina hrvatskog streljackog saveza.
Nema puno klubova u tome, ali ima.
Kroz klub ces koristiti klupski samostrel, a kasnije kupiti pravi, odgovarajuci.
Samostalno, i samouk, to je dug put. Ovako, godinu dana pod nadzorom trenera, i za godinu dana imas sve znanje i osnovno iskustvo.
http://www.crossbow-croatia.hr/
Pitanje je ima li klubova kod tebe u blizini?
Samostrel je disciplina hrvatskog streljackog saveza.
Nema puno klubova u tome, ali ima.
Kroz klub ces koristiti klupski samostrel, a kasnije kupiti pravi, odgovarajuci.
Samostalno, i samouk, to je dug put. Ovako, godinu dana pod nadzorom trenera, i za godinu dana imas sve znanje i osnovno iskustvo.
http://www.crossbow-croatia.hr/
Pitanje je ima li klubova kod tebe u blizini?
Turn better into best!
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Prijatelju! Dugo sam u tome i vjeruj mi da samostrel krije mnoge tajne. Reci mi iz kojeg si dijela naše zemlje pa da te uputim na ljude koji se time bave, da si olakšaš početak bavljenja ovom zanimljivom, ali prilično zahtjevnom i nimalo jeftinom disciplinom. Potraži po forumu, pisao sam članke na temu samostrela. Nema se tu što kriti, jer kad kreneš u to kao što smo mi krenuli prije 30 godina, bespotrebno ćeš potrošiti i vrijeme i novce, a možda i odustati od toga. Kad imaš nekog tko ti može pomoći u problemima koji se javljaju, daleko ćeš brže i kvalitetnije napredovati. Moram ti napomenuti da vrhunski utreniran strijelac, kvalitetnim samostrelom i vrhunskim strelicama može po mirnom vremenu iz ruke držati grupu veličine konzerve paštete na udaljenosti 65 metara, uz silu natega 450N. Stoga, pošto je zakonska namjena samostrela kod nas jedino gađanje u metu, moj savjet je da ne kupuješ samostrel veće sile natega, tako da nemaš problem sa zakonom. Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja, slobodno ih javno postavi ovdje na forumu, možda se nađe još ljudi koje zanima ova vrsta oružja. Veliki pozdrav svima!
Samo nikome nemoj priznati da ti malo jači samostrel triba za čoknuti srnu sa prozoza spavaća sobe, koja brsti u vrtu, a da susjedi to ne čujuSmooth wrote:Već duže vremena me interesira taj sport samo što je to kod nas jošu uvijek relativno nedostupno i ponuda je minimalna, i realno gledajući samostreli ispod 450 N su relativno "igraćke" i teško je s njima bilo što..
možda jedino gadat metu na 10 metara ...?
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.