Puška, koji kalibar; 7x64, 30-06, 8x57 IS?
Re: Puška, koji kalibar; 7x64, 30-06, 8x57 IS?
Ja sam nakon hrpe pročitanih postova,kojekakvih tekstova...gledanja tone YouTube videa,gledanja izbora po trgovinama i cijenama izbor sveo na 308 win...velik izbor različitog streljiva,pristupačna cijena.
Gledao sam dosta usporedbi 308 win i 30-06 i rezultati su dosta jednaki,malu prednost ima 30-06,koji mi je i bio prvi izbor.
Ali na kraju sam se ipak odlučio za 308win...
Gledao sam dosta usporedbi 308 win i 30-06 i rezultati su dosta jednaki,malu prednost ima 30-06,koji mi je i bio prvi izbor.
Ali na kraju sam se ipak odlučio za 308win...
308 win je dobar univerzalni kalibar.Ni prejak ni preslab.Mjera za domacu divljac i mete.Municije za njega imas na svakom kiosku koliko god grama i koji tip zrna zamislis.
Tako nekako i ja to vidim...išao bih na univerzalni kalibar,jer plan je imati 12/76 poluautomat,308 win karabin,nešto u .22 i jednometku u .410...i eventualno nekad neki pištolj ili revolver.
A vidim da 308 win ima izbora streljiva,cijenom je ok.
Tako da se može i trenirati,a ne samo pucati u lovu pa ne valja puška,ne valja nišan.
A vidim da 308 win ima izbora streljiva,cijenom je ok.
Tako da se može i trenirati,a ne samo pucati u lovu pa ne valja puška,ne valja nišan.
Točno što veliš. Uz dodatak da se to najviše dogodilo negdje početkom 30-tih, kad su farmeri masovno gubili farme zbog dugova, pa su samo napustili farme, i pustili svinje iz torova, kako se njima ne bi okoristile banke i srušile cijene na tržištu. Kažu da nakon nekoh 8-10 generacija pitome svinje prilično podivljaju u prirodi. Ne na razinu pravih divljih svinja, ali im budu bliže nego pitomima. Također, poslije II svjetskog rata su uvožene prave divlje svinje iz Europe i Azije, ne bi li se podivljale svinje još više genetski približile pravim divljim.Darko11 wrote:Divlje svinje su tamo stetocine i nisu prirodna divljac nego ih je donjeo bijeli covjek.Podivljale pitome svinje tako da za njih ne vaze lovacka pravila tamo.Gledao sam kako im cak eksploziv postave. A sto se tice pogotka divlje svinje za uho ,u svrhu znanosti i punjenja starog Obodina
sam ih vise komada odstrijelio sa 22lr subsonic.Sve padovi u vatri.223 je prejak za pucanje iza uha.Probio bi 5 glava jednu iza druge sa fmj zrnom.Desilo mi se da je 22lr HP Belot Subsonic prosvirao Vepra od 80 kg,usao na vrat a izasao na plecku.Pad u vatri .Samo je bitna razumna daljina naravno.Do 50m.
Ja se poveselija, iša danas do mog kioska, a oni se čude, kaže da nemaju. Popizdija sanDarko11 wrote:308 win je dobar univerzalni kalibar.Ni prejak ni preslab.Municije za njega imas na svakom kiosku koliko god grama i koji tip zrna zamislis.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Hawk pa u kakvoj ti to drzavi zivis kad prodavacica nema falovku ispod pulta ?Hawk wrote:Ja se poveselija, iša danas do mog kioska, a oni se čude, kaže da nemaju. Popizdija sanDarko11 wrote:308 win je dobar univerzalni kalibar.Ni prejak ni preslab.Municije za njega imas na svakom kiosku koliko god grama i koji tip zrna zamislis.![]()
![]()
Vi ste stvarno neka zemlja treceg svijeta.
Ma što trećeg ?Darko11 wrote: ...Hawk pa u kakvoj ti to drzavi zivis kad prodavacica nema falovku ispod pulta ?![]()
Vi ste stvarno neka zemlja treceg svijeta.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Možda probati na Tisku ?Hawk wrote:Ja se poveselija, iša danas do mog kioska, a oni se čude, kaže da nemaju. Popizdija sanDarko11 wrote:308 win je dobar univerzalni kalibar.Ni prejak ni preslab.Municije za njega imas na svakom kiosku koliko god grama i koji tip zrna zamislis.![]()
![]()
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Pozdrav kolega.Onty wrote:U dilemi sam...
Vidim da ovdje ima dosta čistunaca
Komponenti za punjenje ne fali. Ako hoćeš kvalitetne čahure za lov, što ima bolje od Lapue?
https://www.artekcenter.com/lapua-brass-8x57js/
I lovačkih zrna ima kakvih hoćeš...
https://www.artekcenter.com/hornady-bul ... interlock/
https://www.artekcenter.com/speer-bulle ... ot-cor-sp/
https://www.frankonia.de/p/brenneke/ges ... ig/2005594
Ako hoćeš pucati najjeftinije za plinkanje i vježbu, kolega vivas ti bude složio berdan dekapislator, a ja ti osiguram kugle, pa možeš puniti i vojne čahure i dobiti najjeftiniji mogući metak.
The truth is hate to those who hate the truth.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Napomenuo bih da kad ja cistim oruzje na crni barut, ja ga rastavim do zadnje vide, i isperem sve u mlakoj vodi sa sapunicom. ovo otapa korozivne soli.
Nakon tog susenje.
nakon tog sklapanje uz kap ulja.
Sve je ko novo.
Moderno oruzje ce biti tesko tako cistiti.
Ali svakako je kljucna rijec disciplina ciscenja.
U vojsci se nekad cistilo oruzje non-stop, i to je bilo zadovoljavajuce.
Ne znam koliko je taj nacin primjenjiv u modernom civilnom zivotu, gdje niko od nas nema vremena.
Ali, onaj ko misli da moze, ima vremena, i zaista je discipliniran, moze.
Nakon tog susenje.
Sve je ko novo.
Moderno oruzje ce biti tesko tako cistiti.
Ali svakako je kljucna rijec disciplina ciscenja.
U vojsci se nekad cistilo oruzje non-stop, i to je bilo zadovoljavajuce.
Ne znam koliko je taj nacin primjenjiv u modernom civilnom zivotu, gdje niko od nas nema vremena.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Odkud vam vise ta stara vojna municija?Sila se toga ispucalo poslijednih 30 god pa me cudi da je jos ima.Ja je vise ne pucam iz svog oruzja, ali bgmi i ne primjecujem da se nudi kao nekad.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
I ja se pitam.Darko11 wrote:Odkud vam vise ta stara vojna municija?
Turn better into best!
- Barut
- Časnički Namjesnik

Ok, to je klasični način čišćenja. Danas ipak ima modernih sredstava za čišćenje koja to sve pojednostavnjuju i olakšavaju.jolly wrote:Napomenuo bih da kad ja cistim oruzje na crni barut, ja ga rastavim do zadnje vide, i isperem sve u mlakoj vodi sa sapunicom. ovo otapa korozivne soli.
Nakon tog susenje.
Sve je ko novo.
Naravno, netko ima višak novaca a manjak vremena, a netko drugi manjak novaca i višak vremena.jolly wrote:U vojsci se nekad cistilo oruzje non-stop, i to je bilo zadovoljavajuce.
- Barut
- Časnički Namjesnik

Otkud?? Pa meni to dolazi samo od sebe!Darko11 wrote:Odkud vam vise ta stara vojna municija?Sila se toga ispucalo poslijednih 30 god pa me cudi da je jos ima.Ja je vise ne pucam iz svog oruzja, ali bgmi i ne primjecujem da se nudi kao nekad.
Sigurno je nema kao nekad, ali može se još kupiti, ljudi prodaju tu i tamo. Moja teorija je, većina nije ispucala zalihe do zadnjeg metka. Kad su potrošili većinu, ostatak su spremili i čuvaju, tako da se povremeno naiđe na neku količinu iz razloga koje sam već naveo. Ima svega, 7.62x25, 7.62x39, 7.62x54R, 7.92, 45-ice...
Naravno, većinu toga se sad može dobiti i iz uvoza.
-
Marko2Marko
- Desetnik

e pa za 8x57 možeš imati i pozlatne kugle: https://www.wiederladen-alzey.de/de/lan ... 2-1-g-hmk1
A dosta se toga bilo zakopalo. Kako se prodaju tereni za vikendice, mora se to maknutiDarko11 wrote:Odkud vam vise ta stara vojna municija?
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Obzirom na cijeu zlata,nije ni preskupo.Marko2Marko wrote:e pa za 8x57 možeš imati i pozlatne kugle: https://www.wiederladen-alzey.de/de/lan ... 2-1-g-hmk1
Samo sa tim streljivom iz 52 i fmj zrnom nije baš neka sreća za lov
za napucavanje na streljani ok ako opali uz uvjet da odma čistiš jer je živina kapisla .
za napucavanje na streljani ok ako opali uz uvjet da odma čistiš jer je živina kapisla .