Malokalibarski pištolj za samilosni pogodak?
- G man SPOTTER
- Pozornik

Malokalibarski pištolj za samilosni pogodak?
Čitao sam zakon o oružju i pravinik o lovstvu , ali svejedno se ne želim zaj3B4t. Mislim da je 22 LR dopušten za lov (177 HMR i veći kalibri za lisice jazavce ili nešto takvo piše u pravilniku za lov), ali ne znam za sigurno jeli smijem nositi 22 LR pištolj poput malokalibarske verzije berete M70 u lov za samilosni hitac. Palo mi je napamet nakon što smo bili u lovu pa je jedan loše pogodio pticu ( ostala je živa. marginalni pogodak ), sa čime češ ju usmrtit (snašli smo se na kraju, ali radje ne bi ponavljao postupak). A uz to jeftiniji izlazak na streljanu sa 22 LR nego ista drugo.
Umri muški je Božićni film.
Re: Malokalibarski pištolj za samilosni pogodak?
Kao lovacku mozes registrirat .22 pusku, a pistolj ne...
Nasa sveznajuca drzava je propisala minimalni kalibar 7.62 i 300J (ako se ne varam) energije za lovacki pistolj. Znaci ne mozes, nazalost... Mene taj propis jebe jer bih si uzeo Walther PP ili GSP-a od starog ali ne mogu, jer je pre slab. Bez obzira na to da moze ubit covjeka, kao sto i .22 moze, pre slab je za ubit divljac (pticu u tvom primjeru) hitcem u glavu... Jebe glup glupljeg, rjesit ce se kad-tad.
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Pistolj za lov, koristi se za samilosni hitac. Prema zakonu mora imati kalibar najmanje 7.62 mm, i snagu 300 joula.G man SPOTTER wrote:Čitao sam zakon o oružju i pravinik o lovstvu , ali svejedno se ne želim zaj3B4t. Mislim da je 22 LR dopušten za lov (177 HMR i veći kalibri za lisice jazavce ili nešto takvo piše u pravilniku za lov), ali ne znam za sigurno jeli smijem nositi 22 LR pištolj poput malokalibarske verzije berete M70 u lov za samilosni hitac. Palo mi je napamet nakon što smo bili u lovu pa je jedan loše pogodio pticu ( ostala je živa. marginalni pogodak ), sa čime češ ju usmrtit (snašli smo se na kraju, ali radje ne bi ponavljao postupak). A uz to jeftiniji izlazak na streljanu sa 22 LR nego ista drugo.
U tom slucaju, bit ce registriran kao "lovacki pistolj", na oruznom listu za drzanje i nosenje.
Medjutim, znam primjera da lovci imaju registriran i malokalibarski pistolj, medjutim oruzni list imaju "na drzanje". To jest ne mogu ga nositi u sumu. Svrha ovakvog pistolja je samo mogucnost treniranja na streljani.
Malo kalibarsko oruzje dugo, puska, inace se moze regstrirati za lov, za sitniju divljac, sojke, lisicu i slicno.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Nažalost kratko or 22 lr ne ide na lovačko ,zbog zakonskih ograničenja.
Dakako da je ubojito i naročito za samilosni hitac,ali to su naši propisi.....
Dakako da je ubojito i naročito za samilosni hitac,ali to su naši propisi.....
- G man SPOTTER
- Pozornik

7.62 kao 32 acp. ? Ili 7.62x25 tetejac metak/tokarev
- G man SPOTTER
- Pozornik

Napisao sam glupost gore. Dajte mi minut
- G man SPOTTER
- Pozornik

Dakle ako gledamo samo snagu 380 acp/9mm x 17mm sa jačim punjenjima (variraju od 270 joula do 400 sa +p streljivom) bi po snazi / joulima bio najslabiji kalibar dopušten za samilosni?
- G man SPOTTER
- Pozornik

hvala svima na pojašnjenju, izgleda da sam propustio taj dio (7.62 i 300 joula dio) Bili ste od velike pomoći
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Zakon kaze, 7.62 mm, minimum 300 joula.G man SPOTTER wrote:7.62 kao 32 acp. ? Ili 7.62x25 tetejac metak/tokarev
Dakle,
300 joula, minimum, glavna odredba.
Ocito, kao TT 33, ili m57 (7.62x25, ili 7.62TT) - 400-600 joula.
Vec je Makarov, 9x18, na granici.
Mislim da je ovo vec zastrjela odredba, donekle - iako jos uvijek na snazi Ima i onaj 5.7x28 (ili FN 5.7) 700 - 850 m/s, i preko 500 joula, ali ni on ne ulazi u pravilnik, jer je ispod 7.62.
Turn better into best!