Težina zrna za lov i monolitna zrna

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Težina zrna za lov i monolitna zrna

Post by jolly » 23 Jan 2022, 23:10

IB43 wrote:
Ima i još jedna napomena. Ja volim balistiku i to je jedan od motiva za ulaganje u opremu. Nije samo natjecanje u pitanju.
Jer kako i sam kažeš, za naše uvijete se može proći i bez skupe opreme.
Sta se tog tice, malo je takvih kao ti. :A25:

Recimo, gledam mlade lovce.
Svi kad krenu pocnu s pricom, volim balistiku, sve me zanima zelim nauciti.
Za godinu dana, samo traze zrno koje ne razvaljuje meso. Ahhh.... gotova prica o balistici. (vecina, ima iznimaka, za skinuti kapu)

Tako da toliko uroniti u gradivo kao ti, to su rijetki slucajevi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 24 Jan 2022, 12:14

Malo je i globalno. Tu i tamo netko organizira on line predavanje. Bude nas 40ak najviše.

Šteta. Da se čuti korisnih stvari. Kako od predavača, tako i od publike. Mali trikovi za reloading, streljačke tehnike...

Uglavnom se većina ljudi bazira na korekcije i tu stanu. Kestrel, Strelok i slični alati.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Jan 2022, 13:16

Ako imas neki link za takva predavanja, posalji mi.
Zvuci zanimljivo, a nikad mi nije palo napamet.
Posalji na PM.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 24 Jan 2022, 15:55

jolly wrote:Ako imas neki link za takva predavanja, posalji mi.
Zvuci zanimljivo, a nikad mi nije palo napamet.
Posalji na PM.
Nema linkova. Pratim forume, stranice. Pa uletim ako imam priliku i vremena, i naravno ako je ulaz slobodan. Tko je upao u živo, upao je. Tko nije, čeka drugu priliku.

Platfirma je uglavnom facebook i youtube za slobodni ulaz. Pitanja ili opaske postavljaš putem komentara.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 24 Jan 2022, 21:26

Treba čitati knjige ali to danas nije popularno kao ni koncentracija duža od 5 min .
Youtube informacija može bit dobra a može biti takvo sranje
da mi se kosa diže na glavi kakvih sve gluposti ima.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Jan 2022, 21:52

matezg1 wrote:Treba čitati knjige ali to danas nije popularno kao ni koncentracija duža od 5 min .
Youtube informacija može bit dobra a može biti takvo sranje
da mi se kosa diže na glavi kakvih sve gluposti ima.
Moj drugi hobi je da citam knjige o hobiju, usput ih i skupljam.
Police su mi pune knjiga o lovu i streljastvu. (nazalost, malo tog na Hrvatskom)

Slazem se s tobom, i tvrdim da je jedina prava informacija - autorizirana informacija.

Procitane knjige, imam negdje slozene u podsvjesti, i kad mi treba neka informacija vec je mogu brzo naci.
Ali zaista nije popularno, nekad s tim mojim citanjem mislim da sam dinosaurus.
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 25 Jan 2022, 00:30

Tehnologija je pošla naprijed. Isti ljudi koji pišu knjige imaju podcaste, video kanale, stranice. To treba pratiti.

Knjige čitam i ja. Ali pratim i druge izvore autora istih tih knjiga. Kao i onih koji nemaju volje pisati knjige ali itekako imaju što za reći.

Nije sve na YT, facebooku.... smeće. Treba odabrati pravi izvor informacija. Kao i pravu knjigu.

Evo primjer jednog predavanja kojega sam nažalost propustio. Offline linka nema. Dam se kladiti da je bila gomila korisnih savjeta. 70ak lajkova, sumnjam da je bilo više od 30ak ljudi.

Ne organizira samo AB. Organiziraju i ostali. Bude zanimljivih predavača, sve redom hall of fame. Strijelci, reloaderi, balističari, proizvođači cijevi... I možete uživo pitati što vas zanima, odgovore vam.
Attachments
Screenshot_20220124-192303_Facebook.jpg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Jan 2022, 00:42

Nemam pojma kako doci do informacije, ali kako si u tome, daj na forum najavu kad ti naleti poziv na predavanje.
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 25 Jan 2022, 00:51

jolly wrote:Nemam pojma kako doci do informacije, ali kako si u tome, daj na forum najavu kad ti naleti poziv na predavanje.
Prati što više osoba iz vrha long range. Dijele objave i među sobom. Mala je to zajednica. Većinom entuzijasti koji će sve iskreno odgovoriti. Pogotovo kada shvate da si i sam entuzijast. Ova kratka Q&A sekcija zna biti duža od predavanja. Ovisi o publici i pitanjima.

Bacim na forum kada vidim nešto zanimljivo kao što je bilo ovo.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 02 Feb 2022, 23:46

Ma sve pet i podcasti i youtube kanali ali postoji znanost koja se zove balistika
i nalazi se u knjigama ,u svijetu je postao trend da svi misle da godine fakulteta može zamjeniti jedan video
na youtube i da su svi jako pametni nakon par podcasta.

To je sve površno sa velikom dozom marketinga iz amerike,jedne godine ako neki top strijelac kaže morate imati ovakvu optiku ili ovakve nogare ili kundak
svi trče i kupuju jer je to rekao neki Jack Long rang shooter i ajmo ga svi obožavati . Sere mi se od te američke propagande.
Amerika je takvo tržište koje prodaje hrpu smeća uz dobar marketing i to velika većina ljudi ne kuži i kupuje jer oni na tome žive .

A ajmo realno koliko ljudi ispuca 5-6000metaka godišnje da im ovakve nijanse čine razliku. Živimo u Hrvatskoj gdje je jako teško naći mjesto gdje možeš uopće pucati na daleko .

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Feb 2022, 07:24

matezg1, sve si tocno rekao.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Feb 2022, 08:13

matezg1 wrote:Ma sve pet i podcasti i youtube kanali ali postoji znanost koja se zove balistika
i nalazi se u knjigama ,.
Samo bih dodao, da knjiga o tome na hrvatskom, bas nema.
Znaci, knjigu treba kupiti na stranom jeziku. Moja biblioteka je uglavnom strana, anglo americka

Na Hrvatskom jeziku nema:
- knjige o dalekometnom streljastvu
- knjige o reloadingu
- knjige o modernim disciplinama
- knjige o citanju vjetra ili miragea
- knjige o modernom sportskom oruzju, iako se o lovackom oruzju povremeno pojavi neko izdanje (jednom u 10 godina)

Postoji par starijih knjiga na Hrvatskom, ali nema modernog azuriranog formalnog teksta u koricama na hrvatskom jeziku.
Knjiga sportsko streljastvo, iz 1976, je mozda posljednja respektabilna knjiga o struci.
Ima dosta kvalitetno obradjenu balistiku, ali neke stvari su dosta napredovoale od onda, do danasnjeg autora briana lytza, na pr.
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 03 Feb 2022, 15:01

Nije ni cilj dostići razinu nekoga sa fakultetom u toj struci i kome je to profesija. Za tu razinu je ipak potrebno školovanje i rad u struci tj. iskustvo.

Cilj je dostići razinu kojom možeš ostvariti prednost u dalekometnom natjecanju. Odnosno uživati u hobiju, ukoliko je i balistika hobi.

Još jednom. Knjige čitam i ja. Ne samo knjige, nego i pojedine stručne radove. Ali ne zanemarujem izvore koje je omogućila moderna tehnologija. Znači knjiga od Lytza je OK, ali podcast kojim Lytz detaljnije objašnjava knjigu ne valja. Meni su dobri i knjiga i podcast.
Upravo izvori koji tvrde kupite tu opremu jer je najbolja su loši izvori. To je marketing. Ozbiljni izvori nemaju najbolju opremu, koristiš ono što ti radi dobro.

Soldier1210
Pozornik
Pozornik

Post by Soldier1210 » 30 Jan 2023, 13:48

Probao neko za 8x57 slj zrna?
Ppu 9gr
Ppu grom 12 gr
Geco plus 12.7
Belot spce 12.7 koristim trenutno ali nema kupiti sada pa me zanimaju ova 3, lov sa ceke je za ds i predatore te nekada mozda srndac?

Post Reply