Puška, koji kalibar; 7x64, 30-06, 8x57 IS?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Re: Puška, koji kalibar; 7x64, 30-06, 8x57 IS?

Post by jolly » 03 Feb 2022, 07:16

Da ja napisem "car je gol".
Moja iskustva sa klupskim puskama, i municijom 7.9 ili 7.62 od vise pola stoljeca starom.
Rasipa ko sacma, uz povremeno - nerijetko - zatajenje kapisle, plus mukotrpno ciscenje.
Ne nalazim nikakvo zadovoljstvo, u udarcima zeljeznog okova kundaka o rame, bez zadovoljavajuceg grupiranja na meti.
Da dobijem nesto sto ima smisla na meti, treba metu staviti na 50 m.

Za lov koristiti mi ne pada napamet.

Izuzetak za streljanu moze biti dobro ocuvana puska, sa zdravom cijevi., pa da je preciznost malo bolja, ali takvu jos nisam vidio.
Mislim da su najbolje izvedeni mauseri, novi, imali preciznost 2 moa, a losiji i dosta vise. (negdje u literaturi koju imam mogu izvuci tocan podatak). A istorsene ruzinave cijevi, koliko mogu imati? 6Moa? 10?

Gledao sam i druge ljude na treningu, rezultat slican ovom sta sam opisao.

Nema do novog zdravog (nekorozovinog) streljiva, sve drugo je zavaravanje, uz utjehu da je je ovo staro streljivo makar dzabe, ili jeftino.
Od dzabe pucanja, bez preciznosti nema nista. Gubitak vremena.
Ali, svako ima svoj gust. I plinkanje je zanimacija. Ko voli, slobodno.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 06 Feb 2022, 11:10

jolly wrote:Da ja napisem "car je gol".
Moja iskustva sa klupskim puskama, i municijom 7.9 ili 7.62 od vise pola stoljeca starom.
Rasipa ko sacma, uz povremeno - nerijetko - zatajenje kapisle, plus mukotrpno ciscenje.
Ne nalazim nikakvo zadovoljstvo, u udarcima zeljeznog okova kundaka o rame, bez zadovoljavajuceg grupiranja na meti.
Da dobijem nesto sto ima smisla na meti, treba metu staviti na 50 m.

Za lov koristiti mi ne pada napamet.

Izuzetak za streljanu moze biti dobro ocuvana puska, sa zdravom cijevi., pa da je preciznost malo bolja, ali takvu jos nisam vidio.
Mislim da su najbolje izvedeni mauseri, novi, imali preciznost 2 moa, a losiji i dosta vise. (negdje u literaturi koju imam mogu izvuci tocan podatak). A istorsene ruzinave cijevi, koliko mogu imati? 6Moa? 10?

Gledao sam i druge ljude na treningu, rezultat slican ovom sta sam opisao.

Nema do novog zdravog (nekorozovinog) streljiva, sve drugo je zavaravanje, uz utjehu da je je ovo staro streljivo makar dzabe, ili jeftino.
Od dzabe pucanja, bez preciznosti nema nista. Gubitak vremena.
Ali, svako ima svoj gust. I plinkanje je zanimacija. Ko voli, slobodno.
I ja imam isto misljenje.Nema od te stare vojne municij nista.Dobra za plinkanje kome se da poslije temeljito cistiti cijev vodom i sapunom.Meni neda.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Has thanked: 1 time

Post by Barut » 07 Feb 2022, 02:33

Wow! Vidim, na forumu sve sami vrhunski strijelci, svaka čast dečki! :A25:

Za nas obične smrtnike, kakvih je 90% barem u mojoj sredini, ostaje plinkanje a to podrazumijeva što jeftinije streljivo kao što je stara vojna municija, punjeno, lijevane kugle i slične kerefeke... :P
The truth is hate to those who hate the truth.

Cezar
Razvodnik
Razvodnik

Post by Cezar » 09 Feb 2022, 23:31

Kakva bi bila preciznost vojnog metka 7,9 kada bi zamijenili vojno zrno isto teškim lovačkim zrnom?

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 10 Feb 2022, 09:09

Cezar wrote:Kakva bi bila preciznost vojnog metka 7,9 kada bi zamijenili vojno zrno isto teškim lovačkim zrnom?
nikakva. kupi normalno streljivo u dučanu.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 11 Feb 2022, 23:54

Da bi metak bio precizan moraju biti sve komponente precizne odnosno u malim tolerancijam .
Zamjeniš zrno a imaš stari barut i staru kapislu tako da kad sve zbrojiš to je dobro za
zajebanciju na streljani ali kako naši susjedi bosanci kažu "nemožeš od govna pitu pravit"

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 12 Feb 2022, 10:47

Može biti i opasno. Nemaju sva zrna iste težine jednako maksimalno punjenje, niti rade sva sa istim barutima.
Zamjena zrna bez korekcije punjenja može završiti loše.

Sa vojnim streljivom nema smisla (nema ni sa drugima). Za rezultat se dobije jednako ne/precizan korozivan metak. Cijenom i uloženim trudom slično ručno punjenom metku.

Bolje se okrenuti prema reloadingu. Ili kako je Marko napisao, kupiti tvornički metak. Ja bih još dodao, a vojno koristiti onako kakvo je dostavljeno.

Post Reply