Što je ovo?
Što je ovo?
Pronašao sam ovaj nož i očistio koliko sam mogao (bio je zaista u lošem stanju). Dug je 29 cm, ima oštricu u cijeloj držalici (kak bi ameri rekli full tang), držalica je od drveta (dva zasebna komada) sa tri čelične nitne, nema oznake i ima ovaj žljeb na oštrici koji me zbunjuje. Sumnjam da je kuhinjski, možda mesarski ili ???. Uglavnom ljep dodatak mojoj zasad siromašnoj kolekciji. Ima netko ideju što bi to bilo? 
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Re: Što je ovo?
Mesarski i kuhinjski noževi od ugljičnog čelika (ne inox) su u prošlosti redovito imali UKOVANE kanale (ne izglodane!) koji su im poboljšavali čvrstoću po dužini (upravo iz razloga jer su bili jako tanki - od 1-2 mm, imao sam jedan koji je 0.7mm sa kanalima).Dawor wrote:Ima netko ideju što bi to bilo?
Današnjim noževima se ti kanali bruse pa ne služe ničemu osim upravo suprotnome - slabljenju čvrstoće materijala po dužini oštrice.
To je običan kuhinjski/mesarski nož (prije mesarski jer ono što je danas mesarskih 3 mm od inoxa je nekadašnjih 2 mm od karbonca - ista svojstva)
Da li ima vrijednost - to procijeni ti. Ja imam 160 noževa u kolekciji od toga su 120 stari mesarski i kuhinjski, možda 10 ih je karbonaca... Po meni imaš jednu lijepu vrijednost - malo da ga još središ, imaš lijepi izložbeni primjerak. Ako ga nećeš izlagat, šanse su da kad ga naoštriš i kreneš rezat mesinu s njime nećeš vjerovat koliko je dobar nož - čak i iskusni kuhari često ne mogu vjerovat koliko je bolji po svojstvima nož od "rđajućeg" čelika od ovih fensi inoxa.
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam...
::::....
Čovjek uči dok je živ. HvalaMr.Cabdriver wrote: Mesarski i kuhinjski noževi od ugljičnog čelika (ne inox) su u prošlosti redovito imali UKOVANE kanale (ne izglodane!) koji su im poboljšavali čvrstoću po dužini (upravo iz razloga jer su bili jako tanki - od 1-2 mm, imao sam jedan koji je 0.7mm sa kanalima).
Današnjim noževima se ti kanali bruse pa ne služe ničemu osim upravo suprotnome - slabljenju čvrstoće materijala po dužini oštrice.
To je običan kuhinjski/mesarski nož (prije mesarski jer ono što je danas mesarskih 3 mm od inoxa je nekadašnjih 2 mm od karbonca - ista svojstva)
Vrijednost ima samo meni. Naoštren je ali nisam ga upotrebljavao.Mr.Cabdriver wrote: Da li ima vrijednost - to procijeni ti. Ja imam 160 noževa u kolekciji od toga su 120 stari mesarski i kuhinjski, možda 10 ih je karbonaca... Po meni imaš jednu lijepu vrijednost - malo da ga još središ, imaš lijepi izložbeni primjerak. Ako ga nećeš izlagat, šanse su da kad ga naoštriš i kreneš rezat mesinu s njime nećeš vjerovat koliko je dobar nož - čak i iskusni kuhari često ne mogu vjerovat koliko je bolji po svojstvima nož od "rđajućeg" čelika od ovih fensi inoxa.
Ovaj nož me podsjeća na nož kakvog je imal Daniel Day Lewis -the Butcher u filmu bande New Yorka.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

legion.poljak66 wrote:Ovaj nož me podsjeća na nož kakvog je imal Daniel Day Lewis -the Butcher u filmu bande New Yorka.
Ovaj je osjetno manji. I tanji. i nije onoliko crn. Čak sam nekada znao i čiji su to nož "kopirali" za film al zaboravio sam (čini mi se "sharpleigh" ili tako nekako). Ono što pamtim je da je proizvođač koji je počeo raditi taj dizajn noža koji su iskopirali za film nastao tek 20-ak godina posle radnje filma tako da eto vam jedne filmske gluposti. U doba o kojem govori taj film prevladavali su noževi solingenskog/europskog stila što napravljeni od europskih kovača iseljenika u americi što dovezeni iz Solingena i Sheffielda, a u filmu je dosta "ružnih američkih" noževa (kockasta ili valjkasta drška) itd. Doduše pogledao sam film samo jednom i to davno, moguće da nisam vidio karakteristične noževe za to razdoblje (film mi je overall živa dosada)
Bilo kolinje pa smo ga malo isprobali i zaista je dobar. Reko od brata punac koji je inaće mesar da ga bude ljepo na vodeni brus naoštrio i da će bit ko britva. Stari zamjera jedino držalicu što nema nikakvu zaštitu jer bi se ruka mogla skliznuti na oštricu. Malo sam se igrao i napravio drvenu futrolu za nož, čak i dobro drži u njoj. 
Bravo majstore, još se nisam odvažio raditi futrolu od drveta za nož, mada sam napravil korice za mač od dva komada jelovog brvdskog poda.
Koje drvo si koristil?
Koje drvo si koristil?
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
Iskreno, nemam pojima koje drvo. Samo sam zgrabio prvu cjepanicu na koju sam naišao u šupi. 
Uživo ne izgleda tako dobro. Ali nisam ni želio da izgleda baš novo jer je i nož star pa sam išao na malo stariji štih.
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Moje nastrano srce zaigra kad vidi da se netko posveti staroj rđavoj nožekari toliko koliko ti... Suza mi je došla na oko... beautiful... pre-beautiful