Invazija Ukrajine
Re: Invazija Ukrajine
Možda je vrijeme da se zamislimo nad ovim upozorenjem (pad drona). Tako je radio V-1. A mi na sva zvona pričamo kako šaljemo oružje, 70 vojnika, dobrovoljce. Poprilično je jasno što se sinoć dogodilo.
Propošno se hvalilo kako smo ponosni što smo na Putinovoj listi, hvalilo se slanjem kamiona s oružjem, a i 70 vojnika u Mađarsku, u najmanju ruku se toleriralo slanje dobrovoljaca, a Denis Šeler je postao house name (zadnjih dana ga je valjda netko ipak upozorio).
iste te njuške koje su do danas ponosno defilirale ekranima danas su zbunjene kao balavci u vrtiću.
Koja je vjerojatnost da nešto staro 50 godina preleti 1000km i padne točno na glavni grad NATO države? Osim ako ga netko nije usmjerio s tim ciljem.
iste te njuške koje su do danas ponosno defilirale ekranima danas su zbunjene kao balavci u vrtiću.
Koja je vjerojatnost da nešto staro 50 godina preleti 1000km i padne točno na glavni grad NATO države? Osim ako ga netko nije usmjerio s tim ciljem.
Znači ovako. Pored svih problema Putinu je najviše zasmeto Šeler, 200 dobrovoljaca i 70 vojnika u Mađarskoj. A toliko smo ga bacili našim sankcijama na koljena da nam se odlučio osvetiti. Pa je lansirao dron iz 70ih, kojega ne koristi od 1991. Bez ikakvog tereta. I da pogodi cilj usljed nedostatka goriva.
To bi nas trebalo odvratiti od sankcija, pa da nastavimo izvoziti ništa u Rusiju, kao i ranije. I vratimo naše velike banke i multinacionalne tvrtke na njihovo tržište, kojih nije bilo ni ranije.
To bi preokrenulo situaciju u Ukrajini u Putinovu korist.
Ovo ni Lošo ne bi smislio.
Dron je doletio greškom. Pravo pitanje je zašto nije oboren ranije. Mutna posla, šlampavost, let iznad naseljenih područja...
Ili je smanjenje proračuna za vojsku ostavilo traga, pa ga se nije imalo čime oboriti.
To bi nas trebalo odvratiti od sankcija, pa da nastavimo izvoziti ništa u Rusiju, kao i ranije. I vratimo naše velike banke i multinacionalne tvrtke na njihovo tržište, kojih nije bilo ni ranije.
To bi preokrenulo situaciju u Ukrajini u Putinovu korist.
Ovo ni Lošo ne bi smislio.
Dron je doletio greškom. Pravo pitanje je zašto nije oboren ranije. Mutna posla, šlampavost, let iznad naseljenih područja...
Ili je smanjenje proračuna za vojsku ostavilo traga, pa ga se nije imalo čime oboriti.
Zauzeli su neko skladište pa pustili dron, tek toliko da ne propadne. Sumnjam da sam Putin to naređuje, ali ima puno nižerangiranih kojima takva stvar i može proći kroz glavu. Ajmo ovaj put na Zagreb, mogli smo i Poljsku, možda drugi put, Švedska je predaleko itd. Tamo se nešto previše glasaju, a tko zna, kolebljiv im je predsjednik, možda nešto izvali, a možda neki i uvide gdje im je mjesto. Osramotit ćemo NATO ako prođe, ako ga sruše nikom ništa. Ionako će ga najvjerojatnije srušiti, ali ipak da ne propadne. A ako prođe, potaknut će i druge kolebljivce i one koji će se pitati što nam sve to treba. Što imamo za izgubiti? Jasno, okrivit ćemo Ukrajince, pa je to dodatni plus.
Nadam se da je ovo samo dobar sarkazam, jer je stvarno smiješno. Zar stvarno mislis da vojska, pa i ruska tako funkcionira?Hihihi
μολὼν λαβέ
Drago mi je što sam vas nasmijao, ali još mi niste odgovorili za što je veća vjerojatnost. Za ovo što sam napisao ili za splet okolnosti na koje vi upućujete?
A kako funkcionira, vlast koja ima vojsku npr. hakera, pa čak i pukih kreatora online sadržaja, koja je ionako fingirala napad "Ukrajinaca" kao povod za invaziju, da ne bi došla na takvu ideju?
A kako funkcionira, vlast koja ima vojsku npr. hakera, pa čak i pukih kreatora online sadržaja, koja je ionako fingirala napad "Ukrajinaca" kao povod za invaziju, da ne bi došla na takvu ideju?
TU-141 se unaprijed programira. Ukrajina ih je modernizirala, ali takvi sustavi normalno nisu na internetu.
Ona teorija o koordinatama (kursu) za Jarun umjesto Yarun najbolje drži vodu.
Svejedno. Pravo pitanje je kako je doletio. Može se opravdati. Ali šutnja NATO-a meni govori da opravdanja nema, već bi rekli. Onda iduće pitanje, jesu li ga uopće imali čime oboriti.
Svejedno. Pravo pitanje je kako je doletio. Može se opravdati. Ali šutnja NATO-a meni govori da opravdanja nema, već bi rekli. Onda iduće pitanje, jesu li ga uopće imali čime oboriti.
Ajmo onda ovako. Je li vaše povjerenje u NATO i našu vojsku da nas zaštiti veće/jednako/manje danas u odnosu na ono što je bilo jučer?
Jednako. Nisu smanjenja vojnih proračuna od danas.
Slično kao i sa ruskom vojskom. Oni doduše imaju visok proračun u odnosu na EU, ali korupciju u stratosferi. Pa su se kupovale jahte umjesto modernizirala vojska.
https://net.hr/danas/svijet/rat-u-ukraj ... 7b11a90f16
A biti će toga još.
Slično kao i sa ruskom vojskom. Oni doduše imaju visok proračun u odnosu na EU, ali korupciju u stratosferi. Pa su se kupovale jahte umjesto modernizirala vojska.
https://net.hr/danas/svijet/rat-u-ukraj ... 7b11a90f16
A biti će toga još.
Polučeni efekt takve “operacije” bio bi minoran za ruse.Pogotovo uzevši trud da to ostvare. Trenutno imaju puno punoAriel wrote:Drago mi je što sam vas nasmijao, ali još mi niste odgovorili za što je veća vjerojatnost. Za ovo što sam napisao ili za splet okolnosti na koje vi upućujete?
većih problema.
Ovakvu letjelicu su povukli iz upotrebe davno. Priprema leta ovakvog UAVa nije baš kao i igranje sa DJI dronovima. Ili pak našli u skladištu pa neki operativni zapovjednik odlučio zaplašiti Zagreb. Ne bih rekao.
S druge strane, jedini sluzbeni korisnik ovog cuda je Ukrajina. U zadnjih par dana dokumentirano je i fotkama i klipovima i korištenje i ostaci nakon pada/ rušenja istih.I u ratu je uvijek splet okolnosti majka i zajebani uspijeha. Provjerite šta samo rumunji misle o gubitku MiGa i Pume prije par dana.
μολὼν λαβέ
E to je ključ.Ariel wrote:Ajmo onda ovako. Je li vaše povjerenje u NATO i našu vojsku da nas zaštiti veće/jednako/manje danas u odnosu na ono što je bilo jučer?
Nažalost, daleko, daleko manje. I što se tiče NATOa i OS RH.
Sramota, ali baš sramota. Pogledajte Selaka što piše. Vidi se da je Divljaku puknuo film od palamuđenja i filozofiranja u praktički ratno vrijeme.
μολὼν λαβέ
Ispada da ne. Rumunji nisu stigli, Madjari procijenili da je bezopasan (wtf, a gdje je tu opsec), mi nismo ni skuzili.IB43 wrote:TU-141 se unaprijed programira. Ukrajina ih je modernizirala, ali takvi sustavi normalno nisu na internetu.
Nisu samo rusi papirnati tigar ( ili medvjed) izgleda.
μολὼν λαβέ
Lemi_O2 wrote:Ispada da ne. Rumunji nisu stigli, Madjari procijenili da je bezopasan (wtf, a gdje je tu opsec), mi nismo ni skuzili.IB43 wrote:TU-141 se unaprijed programira. Ukrajina ih je modernizirala, ali takvi sustavi normalno nisu na internetu.
Najjadnije je da i dalje sve susjedne zemlje gledaju samo svoj zračni prostor, a ne kao što bi trebali se nadopunjavati
u kontroli zajedničkog NATO zračnog prostora. Jer tehnički svi vide zračni prostor duboko iznad susjeda. Ali i dalje nema operativne koordinacije. Sramota.
Nisu samo rusi papirnati tigar ( ili medvjed) izgleda.
μολὼν λαβέ
Postoji i teza u koju ne zelim vjerovati. A to je da je su lansirali ukrajinci, te kad su vidjeli da ode na kontra stranu, da su javili zemljama možebitno ugroženim. A onda da se odlučilo ne djelovati da se ne uznemiri javnost i nanese PR šteta podršci Ukrajini.To bi donekle objasnilo lakonske službene izjave u sve tri uključene zemlje. Ne znam što bi bio gori propust.
μολὼν λαβέ
Što se tiče samih tehničkih sredstava, rumunji osim kubova i osa imaju i PAC-2 i PAC-3, madjari čekaju isporuku NASAMS slijedece godine, a mi goljo-goljoIB43 wrote:Loš PR je svakako.
Da su mogli i imali čime, oborili bi.
μολὼν λαβέ
To i mene čudi kod nas. Da nemamo nikakav PZO sustav za srednje i veće udaljenosti. Barem neki stari sovjetski rashodovani. Baš ništa.
I još uvijek se ne zna sudbina S-300 prikazanog 1995 na paradi.
Srećom, pa su se kupili Rafali. Da je i to bilo otkazano. Kroz koju godinu bi nas mogli napasti sa balonima i zeppelinima kao 1914. Mogli bi ih samo gledati.
I još uvijek se ne zna sudbina S-300 prikazanog 1995 na paradi.
Srećom, pa su se kupili Rafali. Da je i to bilo otkazano. Kroz koju godinu bi nas mogli napasti sa balonima i zeppelinima kao 1914. Mogli bi ih samo gledati.
Ako nekoga zanimaju tehničke i operarivne pojedinosti , ima dobrh razmišljanja na:
http://www.paluba.info/smf/index.php?to ... #msg614313
Naravno, ima i podosta mitova i bias gluposti.
http://www.paluba.info/smf/index.php?to ... #msg614313
Naravno, ima i podosta mitova i bias gluposti.
μολὼν λαβέ
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Nekako se kod nas mlako odnose prema ovome.
Da je dron udario u paviljon gdje su studenti,bilo bi desetke mrtvih.
To bi značilo da smo na rubu rata.
Bi li se i tada relativiziralo?
Bi li se i tada govorilo,ostanimo mirni,to je izolirani incident?
Da je dron udario u paviljon gdje su studenti,bilo bi desetke mrtvih.
To bi značilo da smo na rubu rata.
Bi li se i tada relativiziralo?
Bi li se i tada govorilo,ostanimo mirni,to je izolirani incident?