Oružje kod civila i odvraćanje agresije

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Re: Oružje kod civila i odvraćanje agresije

Post by jolly » 20 Mar 2022, 22:11

IB43 wrote: Oboje, Simo i Carlos bi danas bili brzo otkriveni i eliminirani u sukobu sa moderno opremljenom vojskom.
Po cemu se Hayha i Hatcock jucer, razlikuju, recimo od Cris Khyla, danas? ("American sniper")
Tehnologija otkrivanja postoji, ali nije svemoguca. Obuka se zato i radi, da se nauci prikrivanje i kamuflaza.

Cinjenica jeste da je danas tehnologija napredna i bolja nego prije, i ne znas od kuda te nesto moze pogoditi ili detektirati, ali jos uvijek ta tehnologija detekcije nije na nivou 100% uspjesnosti
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 20 Mar 2022, 22:22

Chris Kyle nije imao moderno opremljenu i obučenu vojsku protiv sebe. Imao je pobunjenike i paravojne formacije sa zastarjelom opremom.

Da, točno. Oprema nije svemoguća, ima svoje limite i mane. Ali postoji.
Opasno je ljude pustititi u neznanju. Naoružaš civile lovačkim puškama i dobio snajperiste. Ne, dobio si topovsko meso.

Nema ništa bez prave obuke. Kako sam ranije napisao, obavezni vojni rok i pravo vojno oružje. Snajperi u .338 i .50 kalibrima za velike udaljenosti.

Lovačko i sportsko je za lov i sport. Civili su najsigurniji u skloništu, a ne da glume Ramba.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 20 Mar 2022, 22:58

Teorija naoružanoga naroda je jež za svakoga agresora.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 20 Mar 2022, 23:18

Nekako mi se čini da se HV i ne može pohvaliti velikim brojem vrhunski obučenih i opremljenih vojnika.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Mar 2022, 23:30

Ariel wrote:Nekako mi se čini da se HV i ne može pohvaliti velikim brojem vrhunski obučenih i opremljenih vojnika.
To je nedostatno bez jake i široke rezerve.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 20 Mar 2022, 23:36

Ariel wrote:Nekako mi se čini da se HV i ne može pohvaliti velikim brojem vrhunski obučenih i opremljenih vojnika.
Ne bih se složio za obuku. Ali opreme, osobito teže, se može dodati.
Last edited by IB43 on 20 Mar 2022, 23:47, edited 1 time in total.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 20 Mar 2022, 23:46

Mirok wrote:Teorija naoružanoga naroda je jež za svakoga agresora.
To vrijedi za Izrael, Švicarsku i ostale zemlje sa obaveznim vojnim rokom i urednom pričuvom.

Bez toga, dobiješ rulju koja srlja i puca po svemu što vidi i čega se boji. Pa ako višestruko brojčano nadjača agresora možda pobijedi, ako ne.... izgine.

Ne uzimaj za primjer naše 90te. Postojao je vojni rok. ONO i DSZ u školoma, pričuva.
Totalno drugačija situacija od ove danas.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 21 Mar 2022, 00:04

Civilima je i dalje izuzetno otežano vježbanje i obuka. Ne bih rekao da je to slučajno. Iako ima onih koji bi itekako trenirali, o svojem trošku.

Što se HV tiče, vojni rok sam služio kao izvidnik, prije 28 godina. Više sam o prikrivanju, maskiranju, kretanju i taktici naučio u par mjeseci airsofta nego u vojnom roku.

A o stvarima koje su danas dostupne svima koji žele učiti da i ne pričam, neusporedivo. Možda se u međuvremenu nešto promijenilo, davno je bilo.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 21 Mar 2022, 00:16

Nema tu nikakvih zavjera. Imaš ljude koji vjeruju da su ratovi prošlost. Da smo na ulazu u anacionalno društvo jednakosti i tolerancije. Pa prema tome vojske treba raspustiti a oružje zabraniti. Ukinuti države i uvesti preodgoj umjesto kazne...
Nisu to nikakve zavjere. Ovo su programi pojedinih lijevo liberalnih opcija. Počelo je hippy pokretom i sa new left.

Porast kriminala je bilo prvo upozorenje. ISIL i terororizam drugo upozorenje. Putin i rat je treće upozorenje i vjerujem posljednje.

Ako ne shvate da vjeruju u utopiju ili ih mi na izborima prestanemo birati. Nahebali smo. Možete misliti da sam pesimist, ja ću i dalje misliti da sam samo realan.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 21 Mar 2022, 00:42

Da su EU države vojno jake kao 40ih. Putin bi danas bio manji i sigurno ne bi napao Ukrajinu.
Kao što ni mi ne bi bili napadnuti 90ih da smo imali vojsku i oružje.

Ma koliko zvučalo kao oksimoron. Jaka vojska je zaista jamac mira. I kada bi svi imali jake vojske i saveze, nitko se ne bi usudio napadati. Bez vojske, napasti će toljagama, radilo se to u prošlosti.
Sa jakim vojskama dobiješ utopiju, ne onu hippy i marksističku utopiju. Ali barem nema ratova.
Ali treba biti iskren. Sve države svijeta sa jakim vojskama je tkđ. utopija.

Svejedno. Mi trebamo organiziranu vojsku. Ne civile i naoružanu rulju, to je kaos.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Mar 2022, 07:59

Ariel wrote:Civilima je i dalje izuzetno otežano vježbanje i obuka. Ne bih rekao da je to slučajno. Iako ima onih koji bi itekako trenirali, o svojem trošku.

.
Nedostatak streljana.
(Zivo me zanima, oce li se po tom pitanju sta promijeniti kod nas?)
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 21 Mar 2022, 08:02

jolly wrote:
Ariel wrote:Civilima je i dalje izuzetno otežano vježbanje i obuka. Ne bih rekao da je to slučajno. Iako ima onih koji bi itekako trenirali, o svojem trošku.

.
Nedostatak streljana.
Neće, nikad. Nema novca za jedan pištoljski box i jedan 100 metarski kanal za karabin po županiji, dok se istovremeno osvjetljavaju tereni županijskih nogometnih ligaša, a trećeligašima daju milijunski iznosi.

Naravno, 95% toga ide iz državne blagajne / lokalne i/ili javnih poduzeća.
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Mar 2022, 08:16

timmy75 wrote:
jolly wrote:

.
Nedostatak streljana.
Neće, nikad. Nema novca za jedan pištoljski box i jedan 100 metarski kanal za karabin po županiji, dok se istovremeno osvjetljavaju tereni županijskih nogometnih ligaša, a trećeligašima daju milijunski iznosi.

Nisam ni mislio, na drzavna ulaganja.
Mislio sam na olaksavanje bilo kakvoj privatnoj (ili klupskoj) inicijativi da se otvore nova strelista. ili bolje iskoriste postojeca.
Turn better into best!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 21 Mar 2022, 08:21

timmy75 wrote:
O tome i pričam, to je sustavno zanemarivanje i zatiranje.

Da se vratim u prošlost od prije 80 godina, tadašnja država i njezina vojska pale su vrlo brzo. Imali su teško oružje, avione, mornaricu, a napravilu su ništa. Civili su ti koji su se nastavili odupirati, počeli od ničega i u konačnici napravili kudikamo efikasniju vojsku koja je i dobila rat. To smo zaboravili?

Zar prije 30 godina ne bi bilo lakše da su civili imali više modernog oružja i iskustva?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 21 Mar 2022, 10:42

IB43 wrote:
Mirok wrote:Teorija naoružanoga naroda je jež za svakoga agresora.
To vrijedi za Izrael, Švicarsku i ostale zemlje sa obaveznim vojnim rokom i urednom pričuvom.

Bez toga, dobiješ rulju koja srlja i puca po svemu što vidi i čega se boji. Pa ako višestruko brojčano nadjača agresora možda pobijedi, ako ne.... izgine.

Ne uzimaj za primjer naše 90te. Postojao je vojni rok. ONO i DSZ u školoma, pričuva.
Totalno drugačija situacija od ove danas.
Ne znam kako ti padne na pamet naoružana rulja?
Teorija naoružanog naroda između ostaloga podrazumijeva da je narod i obučen i opremljen.
A i oružje kod pojedinaca će pridonijeti u odvraćanju agresora,a i u efikasnijoj obrani od njega.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 21 Mar 2022, 11:02

Da, civili su svi odreda glupi, rulja, a ako uđu u sustav odjednom se preobraze u inteligentne i iskusne profesionalce. Ni u kojem slučaju u sustavu nema debelih lijenčina koji su tu jer nisu mogli nigdje drugdje, ušli su i napreduju po vezama, izbjegavaju sve što mogu i čekaju mirovinu.

Kad se malo pročitaju memoari nekih ljudi iz vremena kojih se danas sramimo, vidi se tko je stvarao otpor okupatoru i kako se radilo. Sustav je tad odavno prestao postojati i stvarao se novi.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 21 Mar 2022, 12:34

Ne sramimo se mi tih vremena. Ako se netko ima sramiti, to je onda onaj tko je napadao i palio tuđe.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 21 Mar 2022, 12:36

Mirok wrote: Teorija naoružanog naroda između ostaloga podrazumijeva da je narod i obučen i opremljen.
A i oružje kod pojedinaca će pridonijeti u odvraćanju agresora,a i u efikasnijoj obrani od njega.
Obučeni civili su druga priča. Ali to nije naša situacija danas.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 21 Mar 2022, 12:55

IB43 wrote:
Mirok wrote: Teorija naoružanog naroda između ostaloga podrazumijeva da je narod i obučen i opremljen.
Obučeni civili su druga priča. Ali to nije naša situacija danas.
Upravo je to ova tema,oružje kod civila i odvraćanje agresije.
Uvjeren sam da eventualni agresor bi itekako gledao i na to.

Post Reply