Lovački revolver; nova saznanja (za većinu nas)

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Lovački revolver; nova saznanja (za većinu nas)

Post by Onty » 26 Apr 2022, 23:23

Svi mi znamo da, kad je u pitanju izbor kratkog oružja za lovce, barem kod nas, ima veoma malo pravih, provjerenih informacija od iskusnih lovaca, pa se oslanjamo ono što nam je dostupno, odnosno, što nađemo u magazinima i balističkim tablicama proizvođača streljiva. Napominjem, kad govorim o kratkom oružju za lov, prvenstveno imam na umu lov na divlje svinje, gdje davanje samilosnog hitca koji put može krenuti krivim putem. Iako će dobar strijelac riješiti stvar i s 9x19 ili 357 Magnum, kad su divlje svinje u pitanju, radije bih imao revolver većeg, jačeg kalibra.

Da se vratimo u početke, prisjetimo se da je jedan od najvažnijih utemeljitelja uporabe revolvera u lovu bio Elmer Keith. Pri tome je postavio temeljno načelo da kugla/zrno za lovačku primjenu mora imati određenu težinu i, radi veće učinkovitosti na divljač, i ravan vrh određenog promjera (FP, Flat Point). Stoga je i konstruirao SWC oblik kugle/zrna, poznat kao Lyman 429421, najprvo korištena u naboju 44 Special, kasnije u 44 Magnum.

Osnovne svojstva kugle/zrna koja je za taj kalibar postavio Keith su:

Kalibar 44 (ustvari .429")
Težina 245 grain (15,88 grama)
Promjer ravnog vrha (meplat dia) .275" (7 mm)
http://www.tmtpages.com/web_images/page ... 243_gr.htm

Nakon toiga, Keith je konstruirao i SWC za 45 Colt:

Kalibar .452"
Težina 260 grain (16,85 grama)
Promjer ravnog vrha (meplat dia) .330" (8,38 mm)
http://arsenalmolds.com/bullet-molds/45-Keith-Bullet

I sad dolazimo do nečeg veoma zanimljivog, iskustva iz prve ruke, jednog od najpoznatijih strijelaca i lovaca zadnjih decenija, Terry Murbach. Naime, kod njega cijenim jer piše točno ono što je doživio i kakvo mu je iskustvo, bez ikakvog napuhavanja podataka i događaja, što je često kod većeg dijela autora u publikacijama za lov i streljaštvo, nadajući se da će velike brojke impresionirati i privući čitateljstvo.

Naime, tražeći neke podatke na forumu Paco Kelly's Leverguns https://leverguns.com/ , naletio sam na ovaj upis Terry Murbach-a:

"...I DO KNOW I CAN RUN 300gr BULLETS AT 1100FPS FROM ALL MY 45COLT SIXGUNS INCLUDING THE COLT AND S&W M25-5 GUNS OF VARIOUS BARREL LENGTHS WITH LOADS THAT ARE STRAIGHT OUT OF THE LAST FEW SPEER MANUALS.
A 45 CALIBER 300gr LFN BULLET AT 1100 WILL COMPLETELY PENETRATE ANY ANIMAL IN NORTH AMERICA AND YOU NEED NOTHING ELSE. MORE SPEED MAY FLATTEN THE TRAJECTORY A BIT-- darned LITTLE TOO AS A MATTER OF FACT-- BUT ALL YOU ARE DOING AT 1100 OR 1300 IS POKING A 45 CALIBER HOLE IN AND A 45 CALIBER HOLE OUT.
THE MOST INTERESTING PART OF THIS TO ME IS THE FACT THAT A 454424 KEITH BULLET AT THE SAME SPEEDS--1050 TO 1100-- DOES THE SAME WORK AND DOES IT AT EVEN LOWER PRESSURES. THIRTY SIX YEARS AGO I PUT FIVE TONS OF MEAT ON THE GROUND WITH THE KEITH LOAD FROM A RUGER 45COLT 4 5/8" SIXGUN [ 1075FPS FROM THIS GUN ] AND NEVER RECOVERED A SINGLE BULLET. THEY WENT COMPLETELY THROUGH FROM EVERY CONCEIVABLE ANGLE INCLUDING FROM STRAIGHT ABOVE.
THERE IS NO NEED FOR ANY HEAVIER BULLETS OF ANY KIND IN THE 45COLT CARTRIDGE"

https://www.levergunscommunity.org/view ... hp?t=19554 , posted Tue Jul 28, 2009 12:31 pm.

Ukratko prevedeno, Kugla/zrno kalibra 45, težine 300 grain (19.44 grama), ispaljena 1100 fps (335 m/s) će probiti kompletno bilo koju životinju u S. Americi. Međutim, to isto će napraviti i kugla/zrno 454424 ispaljeno istom brzinom, uz manje tlakove. Murbach navodi da je koristeći revolver Ruger 45 Colt i naboj s kuglom/zrnom 454424 ispaljen 1075 fps, ustrijelio životinje ukupne težine 5 tona. Svaki put je kugla/zrno probila životinju u potpunosti, bez obzira pod kojim kutem je bila ispaljena, i niti jedna nije bila pronađena. Po njegovom mišljenju, nema nikakve potrebe za težom kuglom/zrnom u naboju 45 Colt.

Idući dalje, ako za 44 Magnumm imamo kuglu/zrno iste težine i istog ravnog vrha, ispaljenu također 1100 fps (335 m/s), efekt će biti potpuno isti. Nešto malo o tome sam pisao ovdje https://www.rugerforum.com/threads/44-s ... st-2981328 .

Napomena: Iako Murbach ne spominje u tekstu o kojim se životinjama radi, na jednom drugom mjestu sam našao da se uglavnom radilo o agresivnim poludivljim govedima tzv Tex-Mex. Njihovo meso nije na cijeni, i htjelo ih se spriječiti da se ne križaju s govedima Black Angus, Brama i sl., ćije je meso daleko skuplje na tržištu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Re: Lovački revolver; nova saznanja (za većinu nas)

Post by jolly » 26 Apr 2022, 23:57

Ja na ovoj temi nisam meritoran, iako imam oruzje za samilosni hitac, nisam bio u prilici da mi za tu svrhu ikad zatreba.
Nisam cak ni pristalica lova kratkim oruzjem, jer za takvo oruzje savladati treba jako puno vjezbe, prakse, sto za ljude u nasim krajevima nije tipicno. (jer je municija skupa, i nemamo streljana, pa nemamo kulturu odrzavanja vjestine gadjanja)
Dakle, osobno sam karabinski lovac.

Ranjenom vepru, bih radije ako je moguce s udaljenosti uputio samilosni iz puske, nego mu prilazio revolverom.

Medjutim na temu revolvera, to oruzje u rukama vjestog znalca jest efektivno. I to treba priznati.

U americi je kultura lova i oruzja na vecem nivou nego kod nas, i radi lova kratkim oruzjem razvijeni su najjaci revolverski kalbri.
Elmer Keith sudjelovao je u razvoju najznacajnijih magnum kalibara za revolvere 357 mag, 44 mag, 41 mag.

Ole Elmer (Elmer Keith) je poznat i po uspjesnom lovnom hicu iz revolvera na 600 yardi.
Medjutim, pogotka nije bilo iz prve, mogucnost ranjavanja u toj prilici visoka, a procjena udaljenosti upitna.
Po evropskim standardima ne eticki, ali je situacija bila da je jelen vec bio ranjen, i trebalo je uputiti samilosni hitac. (doduse moglo se i karabinom)

Kao zanimljivost, samo navodim:
https://www.fieldandstream.com/blogs/gu ... t-handgun/

Vezano za probojnost, prethodno je tocno opisano:
Siljata zrna, su nestabilna, tumbaju se se kod prodora i nisu dobra za krupnu divljac.

medjutim, ono sto jest stabilno jesu tupa i meplatasta zrna, bas kako se navodi kao lovacka i probojna za revolver

Takva zrna od monometala ujedno se koriste kao zrna za lov africkih debelokozaca kad je probojnost od izuzetne vaznosti da zrno probije do vitalnih organa. Koriste se za bivola, slona, nosoroga, u karabinskim magnum kalibrima ili ekspresicama od 375 na gore.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 27 Apr 2022, 11:56

Lov i samilosni hitac sa kratkim oružjem su različite teme.
Za naše uvjete i namjenu kratkoga oružja sve u okviru propisa je uvrh glave.

Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Post by Onty » 27 Apr 2022, 21:01

Mirok wrote:Lov i samilosni hitac sa kratkim oružjem su različite teme.
Za naše uvjete i namjenu kratkoga oružja sve u okviru propisa je uvrh glave.
Točno! Ipak, više vjerujem težoj kugli većeg kalibra i probojne moći. Ako to radi u lovu s revolverima u SAD, sigurno će raditi i za samilosni hitac kod nas. Znam za par slučajeva kad je vepar iznenada skočio, gdje cijeli okvir 9x19 nije pomogao, već brze noge i stijene u blzini. Poznanik je ispalio svih 16 iz ČZ 75, i tek onda je vepar pao. Pitao sam ga što misli koliko je puta pogodio, veli mi da misli da je barem pola uspio.

Također, kad je u pitanju veliki gustiš, ipak radije revolver nego puška za samilosni hitac. Tamo odakle sam, smreke su toliko preuzele da se jedva možeš probijati između njih. A nekad smo švrljali mopedima po tim istim prostorima. Sve je toliko zaraslo da neki od moji poznatih sad radije nose sačmarice nego karabine. Čak i ja, koji sam zadnji put sačmaricu koristio prije o-ho-ho godina, danas razmišljam o jednoj pumparici 20 Magnum s ožlijebljenom cijevi. Naročito kad sam vidio kako na 100m pogoci padaju u nekih 5 cm.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 28 Apr 2022, 10:05

Kad je meso i tekucine u pitanju tada spora i teska zrna vise probijaju jer tekucine u tijelu stvaraju ugrubo 4x veci otpor pri 2x povecanju brzine.Brza zrna zato vise razaraju meso bez obzira na sirinu i kalibar.To je u biti takozvani efekat hidrosoka.9,3x62 ce samo proci kroz srndaca, dok ce ga 22-250 razvaliti i napraviti velike podlijeve na mesu.Ako je divljac velke bioamase ,upravo iz tog razloga vece probojnosti koriste se teza i spora zrna, jer ce se brzo zrno cesto raspasti prije nego sto dodje do vitalnih organa.
Zato me ne cudi probojnost tih revolvera .U biti ne treba velika snaga za probiti tijelo i dosta krupnih zivotinja.Ja sam dozivio da sam sa 22lr subsonic prosvirao vepra od oko 70-80 kg.
Strela ispaljena iz luka ce probiti vrlo krupne zivotinje upravo zato jer ima malu brzinu.Kad zrno ima veliku brzinu onda u mesu dolazi do istog efekta kao kad gadjas bidone sa vodom sa 300 win mag.On raznese 1-2 bidona, ali ih bas raznese u prah a zrno se raspadne i ne dodje do treceg bidona, dok ce neki revolver na crni barut velikog kalibra probiti 3-4 bidona i samo ostaviti malu rupu bez nekog veceg razaranja i deformacije zrna,strela ce probiti i vise.
Po onom sto sam vidio kugla iz sacmarice 12 ce napraviti dosta manju stetu na mesu divlje svinje nego karabini i manju ranu, cesce pravi izlaznu ranu ako je udaljenost umjerena ,do 50m.Ta izlazna rana obicno je puno manja nego rana od karabina iako je kalibar puno veci.Razlog je mala brzina.Brza zrna rade haos u mesu, a ne zrna velikog kalibra i brza zrna predaju svu energiju i ne probijaju puno.Cesto nedovoljno za krupnu divljac.
Dakle vjerujem da ti revolveri probijaju vrlo veliku divljac ,ali vjerujem i ta divljac zbog nedostatka brzine i masivnog razaranja tkiva rijetko pada u vatri ,i dosta daleko ode.

Post Reply