Lovacko drustvo/udruga preporuka
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Re: Lovacko drustvo/udruga preporuka
Bit svega je da psi mogu napraviti štetu na divljači ,bez obzira o kojoj divljači se radi.
Da samo uznemiravaju divljač i narušavaju mir,šteta je već dovoljna.
Da samo uznemiravaju divljač i narušavaju mir,šteta je već dovoljna.
U principu se slazem.
Divljac uznemiravaju psi koje vlasnici nemaju pod kontrolom a to je velika vecina. Moj pas je svakodnevno samnom u lovistu, u svakoj prihrani, na svakoj radnoj akciji. Nikom ne smeta i nikog ne uznemirava. Ali je konstantno pod mojom kotrolom. A kontrola ne mora biti uzica. Ne mozes utrenirati psa na uzici, i onda ocekivati da ce te slusati u lovu...
Divljac uznemiravaju psi koje vlasnici nemaju pod kontrolom a to je velika vecina. Moj pas je svakodnevno samnom u lovistu, u svakoj prihrani, na svakoj radnoj akciji. Nikom ne smeta i nikog ne uznemirava. Ali je konstantno pod mojom kotrolom. A kontrola ne mora biti uzica. Ne mozes utrenirati psa na uzici, i onda ocekivati da ce te slusati u lovu...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
-
Mirok
- Brigadni General

Naravno da je sve u redu dok je pas pod kontrolom.
Kod mene na viksi,na selu,ima ljudi koji tamo žive i prakticiraju preko noći puštati pse.
Kako nemaju ograđeno dvorište,ti psi cijele noći šaraju lovištem
Što reći?
Kod mene na viksi,na selu,ima ljudi koji tamo žive i prakticiraju preko noći puštati pse.
Kako nemaju ograđeno dvorište,ti psi cijele noći šaraju lovištem
Što reći?
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Pozdrav svima!
Budući sam lovac (usmeni idući tjedan). Zanima me preporuka društva na krajnjem jugoistoku grada Zagreba; Sesv. Kraljevec, Rugvica, Dugo Selo i okolica. Informacije na webu su vrlo škrte i šture, čini mi se da je većina lovaca informatički slabo pismena. Ne želim nikoga uvrijediti, naravno.
Također - ima ko da je nedavno polagao usmeni u HLS-u u Nazorovoj? Kakavo me "rešetanje" očekuje?
Budući sam lovac (usmeni idući tjedan). Zanima me preporuka društva na krajnjem jugoistoku grada Zagreba; Sesv. Kraljevec, Rugvica, Dugo Selo i okolica. Informacije na webu su vrlo škrte i šture, čini mi se da je većina lovaca informatički slabo pismena. Ne želim nikoga uvrijediti, naravno.
Također - ima ko da je nedavno polagao usmeni u HLS-u u Nazorovoj? Kakavo me "rešetanje" očekuje?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Jedino da zoves redom, i raspitas se. Prije tog procitaj prehodne postove.Francis_Bac0n wrote:Pozdrav svima!
https://lszz.hr/adresar-clanova-lszz/
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Očito nisi do sad bio u kontaktu s Lovačkim društvima uopće, a nemas u familiji ni lovaca do sad inace nebi pitao tu takve glupostiFrancis_Bac0n wrote:Pozdrav svima!
Mora ti biti kakva bliža rodbina ili kum član društva , da si ti domaći , da si ministrant bio u crkvi , da velečasni ili biskup garantira za tebe, ili neki ugledni član Nama Opće poznate stranke( još bolje ako si član stranke) u tvom "kvartu -selu" da te PREPORUČE ....... inače zaboravi i samu pomisao
Ne ide to Baja tako , to si trebao znati prije polaganja!
- jolly
- Cinker - bojna

To je nemoguce znati prije polaganja.fricky wrote: Ne ide to Baja tako , to si trebao znati prije polaganja!
I nije greska na mladom buducem lovcu, nego je greska na lovackom savezu koji masovno prima aplikacije za online tecajeve za 500 kuna, a bez takvih informacija.
A jedan dio problema, i razloga tome je informaticka NEPISMENOST raznih uprava lovackih drustava koje u 21 stoljecu nemaju internet glasilo, ni facebook, a kamoli web stranicu, gdje bi mogli objaviti pravila uclanjenja u drustvo, pa i natjecaj za upis mladjih kadrova, kao i pravila upisa, clanstva.
Kako tog sveg nema, onda imamo sta imamo.
Moje osobno misljenje je da to mozda i nije tako lose, jer ce mladja generacija naucit se snalaziti sama, i porast ce masa lovaca bez lovackog drustva, koja je orijentirana na komercijalni lov, a to opet pomaze privatnom poduzetnistvu u lovstvu, i ponudi na tom segmetnu trzista.
Turn better into best!
Rjetko je novi lovac a da nije potekao iz tradicionalno lovacke porodice pa uglavnom su svi tradicionalno -naslijedno ujolly wrote:To je nemoguce znati prije polaganja.fricky wrote: Ne ide to Baja tako , to si trebao znati prije polaganja!
I nije greska na mladom buducem lovcu, nego je greska na lovackom savezu koji masovno prima aplikacije za online tecajeve za 500 kuna, a bez takvih informacija.
Moje osobno misljenje je da to mozda i nije tako lose, jer ce mladja generacija naucit se snalaziti sama, i porast ce masa lovaca bez lovackog drustva, koja je orijentirana na komercijalni lov, a to opet pomaze privatnom poduzetnistvu u lovstvu, i ponudi na tom segmetnu trzista.
društvu, a i to više je skoro upitno mlađe ne interesira više lov ni oružje uopće pokraj mobitela , Facebooka i PS 5 i djevojaka ovo , po osobnom iskustvu s djecom!
Olakšano online učenje I polaganje uz streljanu terensku pozdravljam, lovstvo u HR je u opadanju i s prestarim lovcima I ovako privući mlade lovce podržavam.
U današnjem životnom i poslovnom ritmu jednostavnije je I bolje ići u komercionalni lov par puta godišnje nego se učlaniti u neko društvo jer mladi ljudi nemaju vremena ni strpljenja za takav oblik druženja i organizacije lova. Komercijalno je brzo, jednostavno, isplativo i nema obveza prema društvu. Vremena se mjenjaju kao i generacije , tradicija nestaje !
- jolly
- Cinker - bojna

Da, tocno si napisao.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Da nastavim prethodno, u nastavku te problematike i asimilacije mladih lovaca iz urbane sredine u lovacku zajrdnicu, problem je nedostatak javnih informacija.
Osim problema uclanjenja u LD, druga nepoznanica njima je mogucnost turistickog lova u gostima.
Vecina nikad nije cula za to. A za upis u LD kako vidimo treba veza, a samo clanstvo donosi svoj splet specificnosti.
Osim problema uclanjenja u LD, druga nepoznanica njima je mogucnost turistickog lova u gostima.
Vecina nikad nije cula za to. A za upis u LD kako vidimo treba veza, a samo clanstvo donosi svoj splet specificnosti.
Turn better into best!
Vezano uz "turisticki lov", to moze ici bilo tko tko ima iskaznicu HLSa, bez obzira sto nije clan nikakvog lovackog ili s lovom povezanog udruzenja tj. udruge? Ako da, kakva je praksa kad bi netko takav nazvao lovacku udrugu i trazio da ide u takav "turisticki" lov. Znaci pricamo o nekom tko nema nikakva poznanstva niti bilo kakvu lovnu tradiciju u familiji. Dal bi ti dedeki iz lovackih udruga bili srdacni i voljni pruzit tako nesto ili se za turisticke lovove angaziraju jedinu kad im dodu grupice bogatih talijanajolly wrote:Da nastavim prethodno, u nastavku te problematike i asimilacije mladih lovaca iz urbane sredine u lovacku zajrdnicu, problem je nedostatak javnih informacija.
Takoder, vezano uz turisticki lov, cijene koliko vidim definiraju pojedine udruge odnosno koncesionari lovista jer vidim da po internetu, ovi koji znaju upaliti racunalo, stave cak cjenike na web. No nije mi onda jasno cemu sluzi onaj cijenik divljači od Hrvatskih šuma? Dal postoje lovišta pod direktnim nadzorom HŠ pa su to cijene od njih ili? Takoder jel se moze koristit taj HŠ cijenik kao neki okvirni cijenik cisto da racunam da bi tolko kolko tamo pise kostao lov na pojedinu divljac?
-
Mirok
- Brigadni General

Vlasnik ili koncesionar propisuje cijenu.
Kao položeni lovac(uz iskaznicu HLSa) možeš ići u lov u goste,kao lovac turista,u komercijalne lovove.....
Sve kako dogovoriš,platiš...
Kao položeni lovac(uz iskaznicu HLSa) možeš ići u lov u goste,kao lovac turista,u komercijalne lovove.....
Sve kako dogovoriš,platiš...
- jolly
- Cinker - bojna

Svaka pravna osoba koja gospodari lovistem po nekoj osnovi moze formirati svoj cjenik lova.
Hrvatske sume gospodare sa dosta lovista i formiraju svoj cjenik.
Lovacki savez, hls, gospodari mislim sa dva lovista, i formiraju svoj cjenik usluga.
Lovacka drustva mogu formirati svoj cjenik, ili uopce se ne baviti turistickom ponudom. Ili nuditi samo selektivnu ponudu. Sljuke za goste, svinja za clanove drustva, i sl
Privatni lovozakupnici formiraju svoje cijene.
Mnoga drustva znaju uzimati cjenik hls-a, kao svoju ponudu.
Da bi neko lovio u turizmu, mora biti lovac sa iskaznicom hls, markicom za tekucu lovnu godinu do 31.03, i oruznim listom.
Za strance je nesto drugacije, ali u slicnim okvirima. Loviste gdje love, ili lovni agent ce im ishodovati iskaznicu hls za tekucu godinu, do 31.12, i onda dalje rutinski.
Hrvatske sume gospodare sa dosta lovista i formiraju svoj cjenik.
Lovacki savez, hls, gospodari mislim sa dva lovista, i formiraju svoj cjenik usluga.
Lovacka drustva mogu formirati svoj cjenik, ili uopce se ne baviti turistickom ponudom. Ili nuditi samo selektivnu ponudu. Sljuke za goste, svinja za clanove drustva, i sl
Privatni lovozakupnici formiraju svoje cijene.
Mnoga drustva znaju uzimati cjenik hls-a, kao svoju ponudu.
Da bi neko lovio u turizmu, mora biti lovac sa iskaznicom hls, markicom za tekucu lovnu godinu do 31.03, i oruznim listom.
Za strance je nesto drugacije, ali u slicnim okvirima. Loviste gdje love, ili lovni agent ce im ishodovati iskaznicu hls za tekucu godinu, do 31.12, i onda dalje rutinski.
Turn better into best!
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Da, nisam bio u kontaktu s LD-ovima dosad. Dida mi je bio lovac, no obolio je i umro prije no što me naučio "zanatu".fricky wrote:Očito nisi do sad bio u kontaktu s Lovačkim društvima uopće, a nemas u familiji ni lovaca do sad inace nebi pitao tu takve gluposti![]()
Mora ti biti kakva bliža rodbina ili kum član društva , da si ti domaći , da si ministrant bio u crkvi , da velečasni ili biskup garantira za tebe, ili neki ugledni član Nama Opće poznate stranke( još bolje ako si član stranke) u tvom "kvartu -selu" da te PREPORUČE ....... inače zaboravi i samu pomisaonije zi ovo Amerika tu , ti bi položio nabavio puškicu pa udri po šumi !
Ne ide to Baja tako , to si trebao znati prije polaganja!
Ne vidim razlog tolikoj hermetičnosti starijih lovaca - lov i običaji koji idu uz njega nisu zapisani u Mojsijevim pločama. Sve je podložno promjenama, pa tako i lov. Mislim da je dobar dio te tradicije larpurlartizam - običaj radi samog sebe. Mene zanima priroda, balistika, adrenalin lova, i na kraju, kulinarski užitak pripreme te životinje koju smo odstrijelili. Ostalo mi je kozmetika.
Suludo je, i za razvoj lovstva u RH, suicidalno tjerati "mlade" (38 mi je, nisam mulac više) na pripravništvo i "služenje" Društvu. Možeš mislit kako ću ja mesti prostor ili cijepati drva (a ne sudjelovati u lovu!), dok me starci podjebavaju uz gemišt.
Mali otklon od teme: zašto se podozrivo gleda na lov poluautomatskim karabinima (na platformi AK / AR)? Zakon je tu dosta ograničen.
- jolly
- Cinker - bojna

Franics Bacon
To sto si opisao, je jedna zapravo zatvorena kultura, kojoj su socioloski korjeni vrlo kompleksni.
Jedan faktor je svakako prosjecna starost. Vecina lovaca su po starosnoj dobi umirovljenici, ili pred mirovinu. Stariji ljudi tesko primaju nove stvari, ili nove ljude u zajednicu. To cak i nema veze sa lovstvom.
Zasto je tome tako, zasto smo u lovstvu stariji?
Jedan razloga, po meni, jest da lov i oprema u pocetku, je dosta skup. Nema gornjeg limita u cijeni.
Pocetna ulaznica je dok kupis dve puske, optiku, robu, dvogled, noz, cizme, cipele, jaknu, mozda i odijelo.... izbije iz dzepa ko nista 30.000 kn. (nocne optike ne volim, ali realno danas i to treba staviti na shopping listu, a vidi im cijene). upisnina u LD ko mjesecna placa u HR.
Mlad covjek, u periodu od 20 - 30 godine zivota ima druge prioritete (koji takodjer kostaju) - zavrsiti skolu, ozeniti se, dizati djecu, dignut kredit za auto i stan, itd... I u tom periodu zivota, tesko je investirati u hobi, da ne kazem nemoguce. U tom periodu zivota, u nedostatku posla mnogi mladji ljudi odu raditi vani. Kad odu u njemacku, ili irsku, bave se svojim poslom, i jos teze je da tamo krenu u lovstvo.
Do 40 godine zivota, situacija se stabilizira, krediti su uhodani ili pri kraju, stvari rjesene uglavnom, djeca velika.
Tako da kad neko prvi put krene u lov, a bez da ga gura otac u obitelji, jednostavno ne moze ranije, ili vrlo tesko. Kraj 30tih, pocetak 40tih godina, je dob za krenuti u lov, iz svih ovih razloga.
S druge strane kad je neko iz lovacke obitelji, od malih nogu se slepa sa ocem. Pa dok dodje do 18 godine, ima vec robu, neko mu za rodjendan kupi dvogled, vabilicu za lisice kupi od dzeparca jos kad im 16 godina, stari mu sa 18 prepise pusku, posudjuju si opremu iz istog ormara, itd... Stari ga upise u LD, po beneficiranom pravilu, mozda bez upisnine. To je ta razlika.
Kvaliteta lovackih ispita - opet svima stvara nepovjerenje. Ljudi dolaze slabo obrazovani u grupu lovaca u drustvu. Ne poznaju loviste (mogu se izgubiti), ne znaju rukovati oruzjem (sta cemo s njima u skupnom lovu), ne poznaju divljac (kako ce procjeniti divljac prije odstrela)i sve to skupa stvara nepovjerenje, pa se pazi kog i kako se uzima u drustvo.
Ako ide na preporuku (a obicno ide), onda barem iskusna osoba koja preporucuje mladog lovca za uclanjenje uzima dobar dio odgvornsoti na sebe, a zajednica to uvjek gleda ' pa kad ga je taj i taj preporucio, valjda nije doveo nekog budalasa u drustvo... itd... Pa prodje lakse, a i stariji koji preporuci uvjek je tu da mu bude kakav takav mentor, pomogne makar savjetom ,koliko moze da ga usmjeri, jer ima moralnu odgovornost da ga ovaj ne osramoti u drustvu, barem toliko
Vecina drustava funkcionira na volonterstvu, a to zapravo nije funkcionalan model. Jer ljudi imaju svoj zivot, obaveze, i limitirani su u troskovima. (koliko jedan volonter lovocuvar moze dnevno patrolirati po lovistu, na svojem gorivu? Pogotovu ako radi? U praksi, nista.) Na isti nacin, koliko jedan lovac volonter moze biti mentor mladjem lovcu, bas za sve? To najbolje ide sa oca na sina jer su obiteljski povezani i motivirani, za mladjeg lovca koji ne pozna grupu, puno teze. Da li meni bas zaista treba da budem baby sitter, nekom sa frisko polozenim ispitom i kojeg ne poznam, uz sve moje druge realne zivotne obaveze? To je uglavnom problematika
Itd, itd..
To su neki socioloski elementi kod lovackih drustava, i zato nije lako u pocetku mladjem da se probije.
U komericjalnom lovu, dobijes vodica, on te vodi okolo, kaze sta je vazno, ako treba objasni, potrudi se. Stvar ide lakse, ali vodic je profesionalno placen, a dobije i mancu.
Nedavno, odem u komericjalni lov na srnjaka. Uzmem sa sobom prijatelja, prvi put on ide u komercijalni lov, a par godina je clan LD, nikad nije nista odstrelio. Trudi se, radi po lovistu, hoce, ima volje, ali dok se njemu posloze sva pravila, dok mu lovnik napise dozvolu, da bas taj dan ima pravo na odstrel, onda mu ne dodje nista. U godinu dana nekoliko lovova, i to je to, nije bilo srece. U LD ne lovi se svaki dan, nego vikendom. I tako on dve godine, a volju ne gubi.
Dobro, odemo u lov. Ja sam u lovistu gdje me znaju, on ide sa vodicem.
Prvi dan on puca, promasi.
Drugi dan, vodic ga uzme sa sobom, odu na mesto gdje vjezbaju gadjanje, provjere pusku, i vodic da vidi kako mu je upucana, to odrade.
(bila je upucana dobro, promasaj je bio zbog shuss fibera, ili krive procjene udaljenosti)
Provjera gadjanja, vjerojatno i digne malo samopuzdanja.
Slijedeci izlazak, odu van.
Odu na ceku, on odstrelio srnjaka. Prvi odstrel u zivotu.
Sad, takav tretman u LD, rijetko ili nikad. Obicno je pravilo tvoja puska - tvoj problem. Sve ima dakle, svoje prednosti i mane.
U LD, dobije mogucnost lova tu i tamo, pa mozda, U medjuvremenu napucava radne sate, ko poljoprivrednik i manualac.
U Komercijalnom lovu se potrude pomoci. jer su placeni.
AK 47 ili Ar15 u lovu. (skoro pa isto ko PAP m59/66 ili M48)
Puska mora biti lovacka prema lovackoj etici i tradiciji. Nabavi vojnu pusku i napravi joj lovacki kundak, i niko nece nista reci.
Isti razlog da se u trapericama ne lovi. Etika, tradicija, obicaj. U lov se nosi lovacka odjeca. Dress code.
Ovo nista nije odredjeno zakonom, nego jednostavno tradicija, etika, obicaji.
Osobno se bavim kolko stignem i prakticnim streljastvom, a i lovom. Vidjeti u streljackom klubu nekog sa ar15 kako trenira, uvjek vidim blagonaklono, a i planiram sebi jedan ar15 za streljastvo.
Ali to vidjeti u sumi imam averziju. Jednostavno, razlicite grupe ljudi, odnosno aktivnosti, imaju drugacija drustvena i obicajna pravila, kao i pravila oblacenja, i tako dalje.
Uzgred budi receno, kalibri 223 (ar15) ili 7,62x39 (ak47) imaju snagu koja je dovoljna samo za divljac do velicine srnjaka, ili ispod. Univerzalni nisu. Divlju svinju s njima ne bi smio loviti. Pravilnik o lovackim nabojima. Pa im i to smanjuje svrhu u lovu. Moderna ar15 je precizna. Ak47, bas i ne. Odstreliti srnjaka jednim pogotkom u vitalnu zonu na 150 metara, stojeci sa stapa, u lovistu? Procjeni sam, koliko je ak47 za takvu funkciju.
To sto si opisao, je jedna zapravo zatvorena kultura, kojoj su socioloski korjeni vrlo kompleksni.
Jedan faktor je svakako prosjecna starost. Vecina lovaca su po starosnoj dobi umirovljenici, ili pred mirovinu. Stariji ljudi tesko primaju nove stvari, ili nove ljude u zajednicu. To cak i nema veze sa lovstvom.
Zasto je tome tako, zasto smo u lovstvu stariji?
Jedan razloga, po meni, jest da lov i oprema u pocetku, je dosta skup. Nema gornjeg limita u cijeni.
Pocetna ulaznica je dok kupis dve puske, optiku, robu, dvogled, noz, cizme, cipele, jaknu, mozda i odijelo.... izbije iz dzepa ko nista 30.000 kn. (nocne optike ne volim, ali realno danas i to treba staviti na shopping listu, a vidi im cijene). upisnina u LD ko mjesecna placa u HR.
Mlad covjek, u periodu od 20 - 30 godine zivota ima druge prioritete (koji takodjer kostaju) - zavrsiti skolu, ozeniti se, dizati djecu, dignut kredit za auto i stan, itd... I u tom periodu zivota, tesko je investirati u hobi, da ne kazem nemoguce. U tom periodu zivota, u nedostatku posla mnogi mladji ljudi odu raditi vani. Kad odu u njemacku, ili irsku, bave se svojim poslom, i jos teze je da tamo krenu u lovstvo.
Do 40 godine zivota, situacija se stabilizira, krediti su uhodani ili pri kraju, stvari rjesene uglavnom, djeca velika.
Tako da kad neko prvi put krene u lov, a bez da ga gura otac u obitelji, jednostavno ne moze ranije, ili vrlo tesko. Kraj 30tih, pocetak 40tih godina, je dob za krenuti u lov, iz svih ovih razloga.
S druge strane kad je neko iz lovacke obitelji, od malih nogu se slepa sa ocem. Pa dok dodje do 18 godine, ima vec robu, neko mu za rodjendan kupi dvogled, vabilicu za lisice kupi od dzeparca jos kad im 16 godina, stari mu sa 18 prepise pusku, posudjuju si opremu iz istog ormara, itd... Stari ga upise u LD, po beneficiranom pravilu, mozda bez upisnine. To je ta razlika.
Kvaliteta lovackih ispita - opet svima stvara nepovjerenje. Ljudi dolaze slabo obrazovani u grupu lovaca u drustvu. Ne poznaju loviste (mogu se izgubiti), ne znaju rukovati oruzjem (sta cemo s njima u skupnom lovu), ne poznaju divljac (kako ce procjeniti divljac prije odstrela)i sve to skupa stvara nepovjerenje, pa se pazi kog i kako se uzima u drustvo.
Ako ide na preporuku (a obicno ide), onda barem iskusna osoba koja preporucuje mladog lovca za uclanjenje uzima dobar dio odgvornsoti na sebe, a zajednica to uvjek gleda ' pa kad ga je taj i taj preporucio, valjda nije doveo nekog budalasa u drustvo... itd... Pa prodje lakse, a i stariji koji preporuci uvjek je tu da mu bude kakav takav mentor, pomogne makar savjetom ,koliko moze da ga usmjeri, jer ima moralnu odgovornost da ga ovaj ne osramoti u drustvu, barem toliko
Vecina drustava funkcionira na volonterstvu, a to zapravo nije funkcionalan model. Jer ljudi imaju svoj zivot, obaveze, i limitirani su u troskovima. (koliko jedan volonter lovocuvar moze dnevno patrolirati po lovistu, na svojem gorivu? Pogotovu ako radi? U praksi, nista.) Na isti nacin, koliko jedan lovac volonter moze biti mentor mladjem lovcu, bas za sve? To najbolje ide sa oca na sina jer su obiteljski povezani i motivirani, za mladjeg lovca koji ne pozna grupu, puno teze. Da li meni bas zaista treba da budem baby sitter, nekom sa frisko polozenim ispitom i kojeg ne poznam, uz sve moje druge realne zivotne obaveze? To je uglavnom problematika
Itd, itd..
To su neki socioloski elementi kod lovackih drustava, i zato nije lako u pocetku mladjem da se probije.
U komericjalnom lovu, dobijes vodica, on te vodi okolo, kaze sta je vazno, ako treba objasni, potrudi se. Stvar ide lakse, ali vodic je profesionalno placen, a dobije i mancu.
Nedavno, odem u komericjalni lov na srnjaka. Uzmem sa sobom prijatelja, prvi put on ide u komercijalni lov, a par godina je clan LD, nikad nije nista odstrelio. Trudi se, radi po lovistu, hoce, ima volje, ali dok se njemu posloze sva pravila, dok mu lovnik napise dozvolu, da bas taj dan ima pravo na odstrel, onda mu ne dodje nista. U godinu dana nekoliko lovova, i to je to, nije bilo srece. U LD ne lovi se svaki dan, nego vikendom. I tako on dve godine, a volju ne gubi.
Dobro, odemo u lov. Ja sam u lovistu gdje me znaju, on ide sa vodicem.
Prvi dan on puca, promasi.
Drugi dan, vodic ga uzme sa sobom, odu na mesto gdje vjezbaju gadjanje, provjere pusku, i vodic da vidi kako mu je upucana, to odrade.
(bila je upucana dobro, promasaj je bio zbog shuss fibera, ili krive procjene udaljenosti)
Provjera gadjanja, vjerojatno i digne malo samopuzdanja.
Slijedeci izlazak, odu van.
Odu na ceku, on odstrelio srnjaka. Prvi odstrel u zivotu.
Sad, takav tretman u LD, rijetko ili nikad. Obicno je pravilo tvoja puska - tvoj problem. Sve ima dakle, svoje prednosti i mane.
U LD, dobije mogucnost lova tu i tamo, pa mozda, U medjuvremenu napucava radne sate, ko poljoprivrednik i manualac.
U Komercijalnom lovu se potrude pomoci. jer su placeni.
AK 47 ili Ar15 u lovu. (skoro pa isto ko PAP m59/66 ili M48)
Puska mora biti lovacka prema lovackoj etici i tradiciji. Nabavi vojnu pusku i napravi joj lovacki kundak, i niko nece nista reci.
Isti razlog da se u trapericama ne lovi. Etika, tradicija, obicaj. U lov se nosi lovacka odjeca. Dress code.
Ovo nista nije odredjeno zakonom, nego jednostavno tradicija, etika, obicaji.
Osobno se bavim kolko stignem i prakticnim streljastvom, a i lovom. Vidjeti u streljackom klubu nekog sa ar15 kako trenira, uvjek vidim blagonaklono, a i planiram sebi jedan ar15 za streljastvo.
Ali to vidjeti u sumi imam averziju. Jednostavno, razlicite grupe ljudi, odnosno aktivnosti, imaju drugacija drustvena i obicajna pravila, kao i pravila oblacenja, i tako dalje.
Uzgred budi receno, kalibri 223 (ar15) ili 7,62x39 (ak47) imaju snagu koja je dovoljna samo za divljac do velicine srnjaka, ili ispod. Univerzalni nisu. Divlju svinju s njima ne bi smio loviti. Pravilnik o lovackim nabojima. Pa im i to smanjuje svrhu u lovu. Moderna ar15 je precizna. Ak47, bas i ne. Odstreliti srnjaka jednim pogotkom u vitalnu zonu na 150 metara, stojeci sa stapa, u lovistu? Procjeni sam, koliko je ak47 za takvu funkciju.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Razlog zatvorenosti društava je samo taj što svatko gleda samo sebe,svoju korist i svojata sve što može.
Ukratko sebičnost.
Napisao sam nešto i prije,pa se i to može pročitati kako to ide kada se hoćeš učlaniti.
Problem lova sa oružjem koje nije tradicionalno lovačko su ljudi sami izmislili.
Danas kada i crkve grade modernistički,netko sa podozrenjem gleda na lov sa AR 15.
Ja bih to prepustio izboru pojedinca.
U nekim dijelovima svijeta normalno se lovi sa svim oružjem.
Ukratko sebičnost.
Napisao sam nešto i prije,pa se i to može pročitati kako to ide kada se hoćeš učlaniti.
Problem lova sa oružjem koje nije tradicionalno lovačko su ljudi sami izmislili.
Danas kada i crkve grade modernistički,netko sa podozrenjem gleda na lov sa AR 15.
Ja bih to prepustio izboru pojedinca.
U nekim dijelovima svijeta normalno se lovi sa svim oružjem.
- jolly
- Cinker - bojna

I tako se moze gledati!Mirok wrote:Razlog zatvorenosti društava je samo taj što svatko gleda samo sebe,svoju korist i svojata sve što može.
Ukratko sebičnost.
Turn better into best!
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

jolly & Mirok: hvala na objašnjenjima i iscrpnom odgovoru.
Smatram da si LD na taj način rade medvjeđu (hehe) uslugu. Ionako nam fali ljudi u državi, pa bi ovo malo lovački/vojno sposobnih muškaraca bilo mudrije privući ka lovstvu, umjesto da se aktivno otežava pristup LD-ovima.
Inače, položio sam prekjučer u Nazorovoj usmeni. Organizacija odlična, za svaku pohvalu.
Jučer sam bio pozitivan na Covid testu, pa moram bit strpljiv jedno 10-ak dana za nabavne dozvole u MUP-u.
@jolly - imaš ohoho modela AR10 u kalibru .308, tako da nema straha za učinkovitost platforme u lovačke svrhe.
Savjet: Mauser M18 je korektan karabin u tom rangu? Gledao sam recenzije, dosta je hvaljen.
I ako netko zna: kad će HS izbaciti 10 mm AUTO model pištolja? Onaj XDM se više ne proizvodi, zvao sam ih u Karlovac.
Smatram da si LD na taj način rade medvjeđu (hehe) uslugu. Ionako nam fali ljudi u državi, pa bi ovo malo lovački/vojno sposobnih muškaraca bilo mudrije privući ka lovstvu, umjesto da se aktivno otežava pristup LD-ovima.
Inače, položio sam prekjučer u Nazorovoj usmeni. Organizacija odlična, za svaku pohvalu.
Jučer sam bio pozitivan na Covid testu, pa moram bit strpljiv jedno 10-ak dana za nabavne dozvole u MUP-u.
@jolly - imaš ohoho modela AR10 u kalibru .308, tako da nema straha za učinkovitost platforme u lovačke svrhe.
Savjet: Mauser M18 je korektan karabin u tom rangu? Gledao sam recenzije, dosta je hvaljen.
I ako netko zna: kad će HS izbaciti 10 mm AUTO model pištolja? Onaj XDM se više ne proizvodi, zvao sam ih u Karlovac.
-
Mirok
- Brigadni General

Problem i jest taj što se radi šteta društvu na globalnoj razini,ne samo lovačkome društvu.
Čestitam na položenome i samo naprijed
Za nove modele si mogao pitati direktno u Karlovcu,ako si ih već zvao.
Čestitam na položenome i samo naprijed
Za nove modele si mogao pitati direktno u Karlovcu,ako si ih već zvao.
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Pitao sam, nije mi čovjek znao reći. Možda imamo nekog insajdera tu, da zna više?