Čišćenje cijevi
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
Re: Čišćenje cijevi
Probao sam cistiti cijev klupske m48 u takvom stanju. Sa tetra gun aplikacijom na bazi amonijaka.
Medjutim, ni ta kemikaljija nije za to. To je za skidanje naslaga bakra, ne za skidanje ruzine.
Nakon tog kad nije islo, probao sam rust remover, kemikaliju za skidanje ruzine. bez efekta
Nakon tog sve ostalo sto sam imao pri ruci.
Nakon vise sati rada, ucinak se nije vidio.
Dakle, savjet ne mogu ponuditi.
Nakon ovog iskustva, dosao sam do zakljucka: sve te kemiklaije pomazu za relativno odrzavanu ili nekoristenu cijev.
Kad korozija dodje u zrelu fazu, gotovo. U toj fazi, puska je za kolekciju, onesposobljavanje, ili izmjenu cijevi ako iko moze promijeniti cijev kod nas.
eventualno da probas naci neki savjet na internetu, ali od stare cijevi, novu neces dobiti. Eventualno je malo uljuditi.
Narod je davno rekao, "staro krpi, konce trati".
uzmi cetkicu 8 mm.
Koristi bakrenu cetkicu za razbijanje naslaga.
Nakon tog ulje, i plasticna cestica.
nakon tog osusi sa suhom krpicom.
I ako ne koristis pusku naspricaj uljni sprej nakon tretmana i terapije
Medjutim, kako rekoh nemam garancije da ce uspjeti. Od stare cijevi nece biti nova.
Medjutim, ni ta kemikaljija nije za to. To je za skidanje naslaga bakra, ne za skidanje ruzine.
Nakon tog kad nije islo, probao sam rust remover, kemikaliju za skidanje ruzine. bez efekta
Nakon tog sve ostalo sto sam imao pri ruci.
Nakon vise sati rada, ucinak se nije vidio.
Dakle, savjet ne mogu ponuditi.
Nakon ovog iskustva, dosao sam do zakljucka: sve te kemiklaije pomazu za relativno odrzavanu ili nekoristenu cijev.
Kad korozija dodje u zrelu fazu, gotovo. U toj fazi, puska je za kolekciju, onesposobljavanje, ili izmjenu cijevi ako iko moze promijeniti cijev kod nas.
eventualno da probas naci neki savjet na internetu, ali od stare cijevi, novu neces dobiti. Eventualno je malo uljuditi.
Narod je davno rekao, "staro krpi, konce trati".
procitaj upute, i tako postupi. ova kemiklaija je agresivna na cijev. Ne duzi drze u cijevi nego sto preporucuju u uputama.Monke wrote: Imate li kakve preporuke kako točno da očistim cijev s tim?
negdje vidim da piše da se može cijev začepit pa ulit u nju sredstvo i pričekat preko noči da sredstvo dijeluje i onda očistit?
jel mogu koristiti četkicu koju koristim za ciscenje 308ice ili da nabavim posebnu za 7.9 mauser? koju četklicu da koristim, bakrenu, najlonsku, neku drugu?
neki tips & tricks?
uzmi cetkicu 8 mm.
Koristi bakrenu cetkicu za razbijanje naslaga.
Nakon tog ulje, i plasticna cestica.
nakon tog osusi sa suhom krpicom.
I ako ne koristis pusku naspricaj uljni sprej nakon tretmana i terapije
Medjutim, kako rekoh nemam garancije da ce uspjeti. Od stare cijevi nece biti nova.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Hvala na savjetima, ne ocekujem cuda ni ja al moram probat. Nova cijev je zadnja opcija, deaktivacija nikako 
Teško je očistiti hrđu ako je otišla duboko, difuzno u metal.
Ja sam do sada znao čistiti vanjštinu metala sa Ballistol Universalom,na način da sam mjesta sa hrđom natopio sa uljem,ostavio par dana i očistio.
Ako je znalo biti još hrđe koja je ostala,ponovio sam postupak i sve je otišlo.
Pošto ti je cijev jako dobila,pokušaj na taj način da cijev debelo natopiš sa uljem i pokušaj na moj način.
Pošto je u pitanju cijev,ja bih ispalio nekoliko metaka,očistio cijev,natopio ju i ostavio koji dan.
Zatim bih mjedenom četkicom dobro izradio i očistio, opalio dva metka ,te opet očistio i natopio uljem.
Ostavio bih onda tako više dana i tada generalno očistio.
Naslage uvijek čistiti sa mjedenom četkicom,onda sve ostalo,na kraju nauljiti.
Ono što sam ja primijetio je da je Ballistol pomalo otapao hrđu i ona je znala biti u sloju ulja(čak i u kapljici ako je bila prisutna) i samo sam to obrisao krpicom.
Što je bilo više hrđe,to je trebalo stavljati deblji sloj Ballistola.
Ja sam do sada znao čistiti vanjštinu metala sa Ballistol Universalom,na način da sam mjesta sa hrđom natopio sa uljem,ostavio par dana i očistio.
Ako je znalo biti još hrđe koja je ostala,ponovio sam postupak i sve je otišlo.
Pošto ti je cijev jako dobila,pokušaj na taj način da cijev debelo natopiš sa uljem i pokušaj na moj način.
Pošto je u pitanju cijev,ja bih ispalio nekoliko metaka,očistio cijev,natopio ju i ostavio koji dan.
Zatim bih mjedenom četkicom dobro izradio i očistio, opalio dva metka ,te opet očistio i natopio uljem.
Ostavio bih onda tako više dana i tada generalno očistio.
Naslage uvijek čistiti sa mjedenom četkicom,onda sve ostalo,na kraju nauljiti.
Ono što sam ja primijetio je da je Ballistol pomalo otapao hrđu i ona je znala biti u sloju ulja(čak i u kapljici ako je bila prisutna) i samo sam to obrisao krpicom.
Što je bilo više hrđe,to je trebalo stavljati deblji sloj Ballistola.
Hvala na savjetima. Budem onda prvo par puta odradio postupak sa robla solo mil pa onda ovo tvoje kako si napisao sa universalom.
Začepi cijev sa strane zatvarača i kroz usta nalij antioksidin. Ostavi cijeli dan i nakon toga bakrena četkica. Takozvani “pitting” će ostati, ali hrđa bi trebala nestati.
Ja sam svoju u takvom upitnom stanju oprao petrolejom za rasvjetu(ne onim za čišćenje). Doslovno uroniš cijev u posudu sa petrolejom i pomoću četkice za poliranje pumpaš i potiskuješ kroz cijev. Ustvari ispireš cijev. Nakon toga provučem krpu 5-6 puta i nakon toga ulje za podmazivanje. U prvom pranju je bilo jako sivo-crvenkasto i sve je izašlo van. Na treningu pucam JNA iz 53. i nakon ovakvog čišćenja (nakon svakog treninga) cijev je perfektno čista.
hvala, no trebam prvo uopce doc do hrdze. sad je jos sloj ne znam ni ja kakve crne kuge po cijevi, treba to skinut.frulica wrote:Začepi cijev sa strane zatvarača i kroz usta nalij antioksidin. Ostavi cijeli dan i nakon toga bakrena četkica. Takozvani “pitting” će ostati, ali hrđa bi trebala nestati.
zanimljiv prijedlog. probat cu prvo s manje radikalnim metodama, no ako sam te dobro shvatio ti uronis cijelu pusku, kundak, cijev sve u petrolej?Cezar wrote:Ja sam svoju u takvom upitnom stanju oprao petrolejom za rasvjetu(ne onim za čišćenje). Doslovno uroniš cijev u posudu sa petrolejom i pomoću četkice za poliranje pumpaš i potiskuješ kroz cijev. Ustvari ispireš cijev. Nakon toga provučem krpu 5-6 puta i nakon toga ulje za podmazivanje. U prvom pranju je bilo jako sivo-crvenkasto i sve je izašlo van. Na treningu pucam JNA iz 53. i nakon ovakvog čišćenja (nakon svakog treninga) cijev je perfektno čista.
Tu crnu kugu ili što već,najlakše ćeš riješiti da opališ koji metak.
Zato sam ti to prije napisao.
I sam sam pobornik manje radikalnih metoda.
Jel bitno kakva je municija? Tj. Jel mogu koristiti tu staru vojnu jna municiju ili da ipak kupim nesto normalnije?Mirok wrote:Tu crnu kugu ili što već,najlakše ćeš riješiti da opališ koji metak.
A vidiš,ja uopće ne koristim korozivnu municiju.
U tvome slučaju zrno bi skinulo nešto u cijevi,ali opet je problem što će ti se korozivni elementi ponovno zadržavati u kavernama oštećene cijevi.
Tako da ti se oštećenja kasnije mogu povećati,bez obzira što nešto trenutno očistiš.
U tvome slučaju zrno bi skinulo nešto u cijevi,ali opet je problem što će ti se korozivni elementi ponovno zadržavati u kavernama oštećene cijevi.
Tako da ti se oštećenja kasnije mogu povećati,bez obzira što nešto trenutno očistiš.
Pitanje je i u kakvome je stanju ležište metka cijevi?
Tako da i taj dio probaj očistiti maximalno.
Ne znam jesi li pucao iz te puške?
Pripazi ako metak ne ulazi u ležište(zbog korozije,naslaga) i NEMOJ na silu ubacivati metak ,ni pucati , dok god to ne počistiš i dok metak bez problema ne sjedne u ležište!
Pripazi ako metak ne ulazi u ležište(zbog korozije,naslaga) i NEMOJ na silu ubacivati metak ,ni pucati , dok god to ne počistiš i dok metak bez problema ne sjedne u ležište!
budem onda uzeo neko normalno streljivoMirok wrote:A vidiš,ja uopće ne koristim korozivnu municiju.
iz puške nije dosta dugo pucano, točno godina koliko ne znam. nisam još pucao iz nje od kad je kod mene. Sigurnost pucanja iz nje mi je bila prva briga tako da sam s puskom bio kod Kavura, on mi je rekao da se iz puške moze pucat al da je upitno hoce li grupirat jer je cjev takva kakva je, jbg. Što se tiče ležišta metka ono je koliko vidim u odličnom stanju. Površine su glatke i sjaje se, ne vidim nikakvih naslaga ili sl., jasno se vidi linija gdje ležište završava i gdje prljava cijev počinje. Slikao bi ali taj je dio baš stvarno nezgrapan za slikat mobitelom. Kao što sam rekao, pucao još nisam, niti sam stavljao metak u ležište, ali mislim da s tim ne bi trebalo bit problema.Mirok wrote:Pitanje je i u kakvome je stanju ležište metka cijevi?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
Ja ne bih koristio vojnu.Monke wrote:
Jel bitno kakva je municija? Tj. Jel mogu koristiti tu staru vojnu jna municiju ili da ipak kupim nesto normalnije?
(znam da je primamljivo pucat jeftino - u kratkorocnoj politici, ali jos je ljepse u dugorocnoj politici nakon koristenja nekorozovnig streljiva imati ocuvanu cijev. Naravno to kosta, bellot fmj je bio oko 8 kn komad, ne znam jel poskupio)
To je moje razmisljanje, ali napominjem da ja ne volim cistiti oruzje. Cistim redovno nakon koristenja, ali to mrzim. A za ovu municiju ocistit treba dosta napora.
S druge strane, mnogi kvalitetni strijelci, reci ce da cijeli zivot pucaju vojnu, i da im je cijev odlicna.
To je drugi pristup, ali njihovi napori za ocistiti cijev nisu ni blizu kao moji.
Jedno ciscenje, iza pucanja vojne municije nije dovoljno, treba i drugi dan, i onda opet. Dok god ne pocnu izlaziti ciste krpice.
Po doktrini JNA, oruzje su non stop cistili, pa nije smetalo. U modernom drustvu malo tko cisti tako temeljito.
Inace od korozivnih kapisla, nastaju nekakve soli.
Za sol ocistiti, najbolja je mlaka voda i deterdzent. Kod cissenja krenes s time, mlaka voda i charli za sudje, osusis cijev, nauljis, osusis, pa vidis kakve krpice izlaze van.
Govorim o ciscenju nakon koristenja, ne govorim o skidanju ruzine, i zapustenoj korodiranoj cijevi.
Turn better into best!
Cijev treba probati, vidjeti ima li grupe sa nekim jeftinijim lovackim streljivom,npr Belotom.Iz iskustva mislim da iz tako nagrizene cijevi ako i bude grupe to ce biti 20-30cm na 100m.Ako kojim cudom cijev bude radila grupu unutar 5-7cm na 100m, onda je steta iz te cijevi opaliti vise ijedan korozivni metak.Novu ili sjajnu i ocuvanu cijev lako je ocistiti od zivina fulminata, ali nagrizenu je skoro nemoguce i to bi se samo sirilo.
Vidim da si već bio kod puškara na pregledu. Zašto ne platiti puškaru da očisti i pregleda nakon čišćenja (npr. endoskopom).
Ne znaš što je točno unutra i što ćeš sve odnjeti sa četkom i solventima. I kako će to onda izgledati.
Mislim da imaš dobar primjer kada je stvari bolje prepustiti struci, tj. puškaru.
Ne znaš što je točno unutra i što ćeš sve odnjeti sa četkom i solventima. I kako će to onda izgledati.
Mislim da imaš dobar primjer kada je stvari bolje prepustiti struci, tj. puškaru.
misliš da ima zlata ?IB43 wrote: Ne znaš što je točno unutra i što ćeš sve odnjeti sa četkom i solventima.
šalim se ali da slažem se mozda bi najbolje bilo da to puškar odradi no ovaj kod kojeg sam bio mi se cini da uopce nije zainteresiran za tako nesto, odnosno da je vec u startu otpisao cijev. U sustini je razgovor zakljucen sa 'nema tu neke pomoci, ocisti ju dobro kolko mozes i vidi jel grupira, ako ne cijev se da zamjenit'. :/ tako da ne znam, mozda znas za nekog puskara kojemu je gušt pokusat obnovit stare vojne hrdže?
U svakom slucaju ne zelim odustat od cijevi bez da ju probam spasit. za pocetak cu opalit nekolko metaka iz nje, vidjet jel grupira, nakon toga odradit tretman sa ballistolom robla solo mil po uputama proizvođača pa vidjet dal ima ikakvog pomaka, a dalje cemo onda vidjet ovisno o rezultatima ili manjku istih.
Ne. Uzmeš posudu, okreneš pušku cijev nadolje, uroniš cijev u posudu i onda odozgo kroz ležište zatvarača ideš sa četkicom za poliranje kroz cijev koja je uronjena u petrolej cca 10 cm.Pri povlačenju četkice,povlači se i petrolej(princip pumpe) i tako gore, dole ispireš cijev. Probaj.Jeftino.Monke wrote:hvala, no trebam prvo uopce doc do hrdze. sad je jos sloj ne znam ni ja kakve crne kuge po cijevi, treba to skinut.frulica wrote:Začepi cijev sa strane zatvarača i kroz usta nalij antioksidin. Ostavi cijeli dan i nakon toga bakrena četkica. Takozvani “pitting” će ostati, ali hrđa bi trebala nestati.
zanimljiv prijedlog. probat cu prvo s manje radikalnim metodama, no ako sam te dobro shvatio ti uronis cijelu pusku, kundak, cijev sve u petrolej?Cezar wrote:Ja sam svoju u takvom upitnom stanju oprao petrolejom za rasvjetu(ne onim za čišćenje). Doslovno uroniš cijev u posudu sa petrolejom i pomoću četkice za poliranje pumpaš i potiskuješ kroz cijev. Ustvari ispireš cijev. Nakon toga provučem krpu 5-6 puta i nakon toga ulje za podmazivanje. U prvom pranju je bilo jako sivo-crvenkasto i sve je izašlo van. Na treningu pucam JNA iz 53. i nakon ovakvog čišćenja (nakon svakog treninga) cijev je perfektno čista.
Nije korozivno, ne nagriza. Petrolej za rasvjetu nema parafina da eventualno začepi mikro pore. Nije radikalna metoda.
Možeš pucati sve samo trebaš čistiti redoviti i čim više pucati.
Poslje svakog pucanja čišćenje a čišćenje i kad se ne puca s tim da korozivnu i staru vojno streljivo treba čim prije očistiti.
To je dio zabave koji većina mrzi ali čista i održavana cijev je preciznija i duže će trajati.
Korozivno streljivo-deterdžent ili sapun i voda ,poslje obrišeš sve na suho i još jednom očistiš normalnim sredstvom za čišćenje i podmažeš i nema brige .
Ali nema neda mi se budem poslje i sl.
Ako je poluatomat ak ili ar i klip za povratne plinove i komoru sve treba očistiti to je cijena jeftinog streljiva .Ako pucaš dosta nije nikakav problem na kraju gađanja
kvalitetno očistiti. Korozivna cijev i korozivni auto kod mene idu u oglasnik . Ako je tu korozija uznapredovala i ostale su rupe kao kod starih sačmarica nema tu puno pomoći.
Poslje svakog pucanja čišćenje a čišćenje i kad se ne puca s tim da korozivnu i staru vojno streljivo treba čim prije očistiti.
To je dio zabave koji većina mrzi ali čista i održavana cijev je preciznija i duže će trajati.
Korozivno streljivo-deterdžent ili sapun i voda ,poslje obrišeš sve na suho i još jednom očistiš normalnim sredstvom za čišćenje i podmažeš i nema brige .
Ali nema neda mi se budem poslje i sl.
Ako je poluatomat ak ili ar i klip za povratne plinove i komoru sve treba očistiti to je cijena jeftinog streljiva .Ako pucaš dosta nije nikakav problem na kraju gađanja
kvalitetno očistiti. Korozivna cijev i korozivni auto kod mene idu u oglasnik . Ako je tu korozija uznapredovala i ostale su rupe kao kod starih sačmarica nema tu puno pomoći.
Ono sto bi ja napravio je sljedece.
Fiksirao bi pusku okomito sa prednjim dijelom prema dolje, zacepio necim cijev i nalio unutra nekog sredstva za odstranjivanje hrdje (rost off i slicno), ostavio par dana da djeluje pa ocistio mesinganom cetkicom. Par puta bi ponovio postupak. Zatim bi otisao na streljanu i ispucao 50-ak metaka te ju nakon toga oprao nekim deterdzentom i vodom na 70°C+ i dobro ispuhao kompresorom i nauljio. Tako i inace cistim.
Fiksirao bi pusku okomito sa prednjim dijelom prema dolje, zacepio necim cijev i nalio unutra nekog sredstva za odstranjivanje hrdje (rost off i slicno), ostavio par dana da djeluje pa ocistio mesinganom cetkicom. Par puta bi ponovio postupak. Zatim bi otisao na streljanu i ispucao 50-ak metaka te ju nakon toga oprao nekim deterdzentom i vodom na 70°C+ i dobro ispuhao kompresorom i nauljio. Tako i inace cistim.