Čišćenje cijevi

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Monke
Razvodnik
Razvodnik
Has thanked: 1 time

Re: Čišćenje cijevi

Post by Monke » 31 Aug 2022, 22:49

Mario_Zg wrote:Ono sto bi ja napravio je sljedece.

Fiksirao bi pusku okomito sa prednjim dijelom prema dolje, zacepio necim cijev i nalio unutra nekog sredstva za odstranjivanje hrdje (rost off i slicno), ostavio par dana da djeluje pa ocistio mesinganom cetkicom. Par puta bi ponovio postupak. Zatim bi otisao na streljanu i ispucao 50-ak metaka te ju nakon toga oprao nekim deterdzentom i vodom na 70°C+ i dobro ispuhao kompresorom i nauljio. Tako i inace cistim.
Preporucas da preskocim ciscenje crnog taloga koji je trenutno po unutrasnjosti cijevi i odem direkt protiv hrdze, ili prvo da skinem to crno pa onda hrdzu ?

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 01 Sep 2022, 14:01

Previse filozofije oko starog dimnjaka, koji vjerovatno nece pogoditi stalu :D .Dakle ja bih ispalio par metaka po mogucnosti nekorozivnih iz cijevi takve kakva je ,nakon toga bih ocistio pusku balistolom i mesinganom cetkicom,posusio, a zatim na streljanu sa 2-3 vrste nekorozivnog novog streljiva da vidimo ide li na zid ili je jos dobra za upotrebu.

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 01 Sep 2022, 20:48

Monke wrote:
Mario_Zg wrote:Ono sto bi ja napravio je sljedece.

Fiksirao bi pusku okomito sa prednjim dijelom prema dolje, zacepio necim cijev i nalio unutra nekog sredstva za odstranjivanje hrdje (rost off i slicno), ostavio par dana da djeluje pa ocistio mesinganom cetkicom. Par puta bi ponovio postupak. Zatim bi otisao na streljanu i ispucao 50-ak metaka te ju nakon toga oprao nekim deterdzentom i vodom na 70°C+ i dobro ispuhao kompresorom i nauljio. Tako i inace cistim.
Preporucas da preskocim ciscenje crnog taloga koji je trenutno po unutrasnjosti cijevi i odem direkt protiv hrdze, ili prvo da skinem to crno pa onda hrdzu ?
Otopit ce kemija i crno i hrdju. :A09:

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 02 Sep 2022, 20:18

Trebam vaš savjet i upute, bolje rečeno, postupak što učiniti s mojom starom zastavom 8x57, M67 (s plosnatom ručicom zatvarača). Naime, prije nego se odlučim da li ju zaržati kakva je, promijeniti cijev ili na zid, želio bih ju dobro očistiti, i još jednom probati pa da vidim što imam.

Prvo svega, uvjeren sam da ima podosta bakra, i, koliko sam mogao sagledati sve što je ovdje zapisano, čini mi se da bi redoslijed trebao biti ovakav:

1. Dobro cijev očistiti od masnoće i svega onog ostalog što se još iz nje može izvući. Da li bi ovdje bilo dobro koristiti petrolej, odnosno kerozin, razrijeđivač boje (prema jednom mišljenju s foruma iz SAD), ili možda nešto treće.

2. Skidanje bakrenih naslaga

3. Temeljito čišćenje preostalog taloga i nečistoće

4. Podmazivanje

5. Ponavljanje postupka 1, 2, ili 3 puta

Svaki savjet u cijelom postupki, kao i što koristiti u pojedinom koraku je dobrodošao.

Hvala

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 02 Sep 2022, 21:37

Imaš na forumu temu o sredstvima za čišćenje.

http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=7694

Najteže je skinuti grafit, to je ono crno. Pogotovo ako je miješan sa bakrom i star (zapušten). Ovo zna biti poput stakla i teško se otapa. Zahtijeva brončanu četku (muško četkanje uz solvent) i abrazivna sredstva poput JB Bore Paste
Bakar ti solventi brzo otope.

Pogledaj na temi sredstva, ima ih svakakvih. Odaberi nešto prilagođeno pušci i četkaj. Pročitaj upustva i slijedi ih jer pojedina sredstva su agresivna, npr. ona na bazi amonijaka.

Kojim redom?

A što izlazi. Crne krpe = garež, pa dalje po tome. Zelene krpe = bakar, pa dalje po tome.
Narančasto je hrđa i ako ima puno, bilo bi dobro da puškar pregleda.

Moj trenutni režim je baziran na Boretech solventima i Dewey alatima i četkama (koristim sano plastičnu četku i sve po uputama).

Iza upotrebe, prođem Eliminatorom po uputama i drži cijev fantastično. Naslaga točno koliko treba da nema trošenja metaka za vraćati preciznost, a čisto. Tek nakon cca 300 metaka se počinju vidjeti sitni brežuljci, a može to tako još više stotina metaka.

Detaljno čišćenje ide nakon Eliminatora, tek kada primjetim probleme sa preciznošću ili izgaranjem (brzina).

1. C4 Carbon remover, po uputama sa plastičnom četkom.
2. Cu +2 Copper remover, po uputama sa plastičnom četkom.

Pa to ponavljam dok ne izađu čiste krpice. Ako je baš tvrdo, ostavim solvent duže (proizvođač dozvoljava).

Nakon toga Chameleon gel dok ne izađu bijele krpice (mijenja boju ako ima naslaga) i sve je glatko.
Nije poput JB Bore Paste, ali skroz sjajno do metala niti želim. Previše metaka za vratiti preciznost.

Za ležište ide zasebni alat (Dewey) i isti solventi.
Za podmazivanje Friction guard ulje i Extreme grease, oboje od Bore techa. U cijev preferiram Ballistol, ako ljudima nije hrđalo više od stoljeća, neće ni meni.

Obarač redovno dobije Ballistol iz cijevi. Pregledam ga mjeračem sile okidanja i ako je sve glatko i lagano, ne diram. Ako se dogodi da nije, nosim puškaru.

Prouči obje teme, pa odaberi i četkaj.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 02 Sep 2022, 23:11

Mislim da bi Corbin bio dobro riješenje za to.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 03 Sep 2022, 10:00

IB43 wrote:Imaš na forumu temu o sredstvima za čišćenje.

http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=7694

Najteže je skinuti grafit, to je ono crno. Pogotovo ako je miješan sa bakrom i star (zapušten). Ovo zna biti poput stakla i teško se otapa. Zahtijeva brončanu četku (muško četkanje uz solvent) i abrazivna sredstva poput JB Bore Paste
Bakar ti solventi brzo otope.

Pogledaj na temi sredstva, ima ih svakakvih. Odaberi nešto prilagođeno pušci i četkaj. Pročitaj upustva i slijedi ih jer pojedina sredstva su agresivna, npr. ona na bazi amonijaka.

Kojim redom?

A što izlazi. Crne krpe = garež, pa dalje po tome. Zelene krpe = bakar, pa dalje po tome.
Narančasto je hrđa i ako ima puno, bilo bi dobro da puškar pregleda.

Moj trenutni režim je baziran na Boretech solventima i Dewey alatima i četkama (koristim sano plastičnu četku i sve po uputama).

Iza upotrebe, prođem Eliminatorom po uputama i drži cijev fantastično. Naslaga točno koliko treba da nema trošenja metaka za vraćati preciznost, a čisto. Tek nakon cca 300 metaka se počinju vidjeti sitni brežuljci, a može to tako još više stotina metaka.

Detaljno čišćenje ide nakon Eliminatora, tek kada primjetim probleme sa preciznošću ili izgaranjem (brzina).

1. C4 Carbon remover, po uputama sa plastičnom četkom.
2. Cu +2 Copper remover, po uputama sa plastičnom četkom.

Pa to ponavljam dok ne izađu čiste krpice. Ako je baš tvrdo, ostavim solvent duže (proizvođač dozvoljava).

Nakon toga Chameleon gel dok ne izađu bijele krpice (mijenja boju ako ima naslaga) i sve je glatko.
Nije poput JB Bore Paste, ali skroz sjajno do metala niti želim. Previše metaka za vratiti preciznost.

Za ležište ide zasebni alat (Dewey) i isti solventi.
Za podmazivanje Friction guard ulje i Extreme grease, oboje od Bore techa. U cijev preferiram Ballistol, ako ljudima nije hrđalo više od stoljeća, neće ni meni.

Obarač redovno dobije Ballistol iz cijevi. Pregledam ga mjeračem sile okidanja i ako je sve glatko i lagano, ne diram. Ako se dogodi da nije, nosim puškaru.

Prouči obje teme, pa odaberi i četkaj.
Hvala na savjetima,ali mi se vidi jedan problem. Sva ta sredstva što si ih nabrojio, ima li to kod nas kupiti, i ako ima, gdje? Da ne moram naručivati izvana i onda još čekati mjesec dana i više. Također, budući da si ti toga poprilično nabrojio, pa nisam baš siguran kad i što upotrijebiti, imaš li neki savjet za jednostavnji postupak. Pravo da ti kažem, nisam baš siguran kad što koristiti.

Drugo, radi se o starom lovačkom karabinu, tako da ono što je dobro za nove i precizne puške, pogotovo natjecateljske, to ne bi imalo svrhe za moju pušku, jer cijev sigurno nije A1.

Imam dojam da je ovo što ima BREAKTHROUGH, ili nešto slično od drugih proizvođača, je ono što bi moglo biti za mene:
AR15 fan wrote:Otapa garež, ulje, mast, hrđu, soli, WD... u principu ako trebate ''goli suhi'' metal ovime se odmasti/otopi/pripremi i spremno je za podmazivanje... svaka preporuka za okorjele gareži i loše cijevi...
BT-3OZ-SP_WEB.jpg
Za uklanjanje naslaga bakra i olova iz cijevi...
BTCR-6oz_WEB.jpg
Iz http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.ph ... 4&start=60

Tko kod nas drži BREAKTHROUGH sredstva za čišćenje?

Zahvalan za svaki savjet.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 03 Sep 2022, 15:04

Sredstva koja ja koristim su skupa. Razlika u odnosu na jeftinija je da istu stvar naprave brže bez da su agresivna na cijev. I to je sve.

Dugo sam koristio samo Ballistol. Napravi sve što i ova skupa sredstva ali znatno duže i uz više četkanja (brončanom četkom).

Pogledaj što nude naši trgovci ili pođi osobno u neku trgovinu. Sve će to očistiti cijev, razlika je u primjeni i duljini djelovanja (a da ne ošteti cijev). Pročitaj upute.

Pošto imaš staru pušku. Pogledaj na ovoj temi i alternativna sredstva koja ljudi savjetuju.
Ja bih prvo probao nekim standardnim sredstvom. Ako ne ide, pogledao alternativu.

Nema tu velike filozofije. Namoči solventom, pričekaj po uputama, četkaj mokrom četkom, pokupi krpicama, pa ponovo dok naslage ne prestanu izlaziti. Treba izvući garež i bakar.
Pametno bi bilo šipku provlačiti kroz vodilicu. Sve imaš kod naših trgovaca.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 30 Oct 2022, 12:49

BTCR-6oz_WEB.jpg
[/quote]
Iz http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.ph ... 4&start=60

Tko kod nas drži BREAKTHROUGH sredstva za čišćenje?

Zahvalan za svaki savjet.[/quote]

Ja sam uzimao fizički kod Rebeca u Sloveniji, naručivao iz Njemačke, kod nas nisam našao. Za teren imam set i spasio me jebane s gareži nakon manevaraca X puta... doduše sada preko zime ću probati sa solventom i uljem za niske temperature, ne s ovim običnim... slično je pakiranje ali viskozitet i kemijska svojstva nisu ista...

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 22 Nov 2022, 22:00

Previše mudrovanja za sumnjivu cijev. Treba je najprije dobro ispucati, 15 šiljkana protjerati na brzinu. Zatim dobro očistiti, bakrena četkica i slovent (Asol S), može se i ostaviti natopljena neko vrijeme. Četka i udri uz solvent. Isprati nitrom od ležišta pa ponoviti četkanje i opet isprati. Obično to bude dovoljno, dobro se naulji iza toga i to je to. Prije pucanja posušiti. Svakako je probati dobrim streljivom ( moje iskustvo je Belot SPCE), ako njega ne grupira zrela je za zid ili zamjenu cijevi. Ako nosi dobro (viđao sam na oko užasne cijevi koje nose vrhunski, nagrižena ali ne i potrošena), onda se treba iza pucanja čistiti i držati nauljena, kako sam već opisao. Sredstva za skidanje bakra (Robla i sl. ) nisu uvijek dobro rješenje jer iza njih nerijetko cijev lošije grupira. Ali se vidi i pravo stanje nakon Roble. Lošim i nagriženim cijevima bakar dobro dođe, grube su iznutra pa bakar to koliko toliko popuni i ne treba ga skidati. Nova cijev je nešto sasvim drugo i treba je znati sačuvati. Tko ne puca korozivno streljivo i malo lovi, ne treba je ni čistiti. Skoro.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 23 Nov 2022, 07:40

SPCE je dobar za ova testiranja. Zanimljivost je da je SPCE na zadnjem dijelu skoro cilindrican i dobro nalijeze na zlijeb.
Vidjao sam SPCE da drzi grupu (kakvu takvu), i kod potpuno istrosene cijevi, gdje uzduzno zaobljena zrna su vec radila key holling.

Drugo, barem neki lotovi od SPCE zrna im se lijepe na magnet, jer je kosuljica od mekanog zeljeza - ne stvara naslage.

Za lov na tvrdju divljac, ako mogu, ja bih ga izbjegavao, ali to ovisi i o kalibru. Bolji bi bili sporiji kalibri za spce.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 26 Nov 2022, 13:34

Ako je već takva sentimentalka, zašto ne uzeti za 900 kn sirovu cijev sada, skupiti love kad bude prilika pa uložiti dalje u izmjenu?

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 28 Nov 2022, 11:33

sve više se priporuča čistiti sa abrazivima, jer izpoliraju cijev na stanje kao da je 'nova'.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Nov 2022, 16:10

AR15 fan wrote:Ako je već takva sentimentalka, zašto ne uzeti za 900 kn sirovu cijev sada, skupiti love kad bude prilika pa uložiti dalje u izmjenu?
Teorija stoji, ali prakticno napisi: gdje to napraviti, gdje kupiti cijev, ko ce tormentirati, koji je postupak, i koliko kosta?
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 28 Nov 2022, 16:58

jolly wrote:
AR15 fan wrote:Ako je već takva sentimentalka, zašto ne uzeti za 900 kn sirovu cijev sada, skupiti love kad bude prilika pa uložiti dalje u izmjenu?
Teorija stoji, ali prakticno napisi: gdje to napraviti, gdje kupiti cijev, ko ce tormentirati, koji je postupak, i koliko kosta?
Mislim da sam to jednom napisao.
Moj frend ,obrtnik puškar je prije cca godinu i pol rekao da bi se to odradilo mislim za 3- 3500 kn.

Soldier1210
Pozornik
Pozornik

Post by Soldier1210 » 29 Jan 2023, 23:03

Poz imam m48, kada sam je kupio cijev je bila uzasno prljava nakon potrošene ballistol roble solo i pola ballistol spreja i 6m krpe :D uspio sam je malo dovesti do urednog stanja.
Medutim sto mene zanima kakvo je stanje cijevi da li ce biti problema, vide se žljebovi uredno, nisu skroz izlizani, a planiram kupiti red dot a ne znam hoce li se uspijet upucati da ne bi kupovao dzabe, probao sam 3 metka iz ruke na nekih 60ak metara stane u dlan sake 3kom.
Probat cu poslati sliku pa mi VI napisite svoje misljenje, hvala unaprijed.

Soldier1210
Pozornik
Pozornik

Post by Soldier1210 » 29 Jan 2023, 23:07

Soldier1210 wrote:Poz imam m48, kada sam je kupio cijev je bila uzasno prljava nakon potrošene ballistol roble solo i pola ballistol spreja i 6m krpe :D uspio sam je malo dovesti do urednog stanja.
Medutim sto mene zanima kakvo je stanje cijevi da li ce biti problema, vide se žljebovi uredno, nisu skroz izlizani, a planiram kupiti red dot a ne znam hoce li se uspijet upucati da ne bi kupovao dzabe, probao sam 3 metka iz ruke na nekih 60ak metara stane u dlan sake 3kom.
Ne mogu sliku nikako postati ako koga zanima probam poslati u privatno ili nek mi neko objasni kako :|

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 29 Jan 2023, 23:54

Iskreno,to je teško reći sa sigurnošću samo temeljem slike.
Pitanje je i cijene puške,općega stanja,ispravnosti meh dijelova itd.
Grupiranje ti je najbolja metoda,ako grupira dobro.....ok.

Soldier1210
Pozornik
Pozornik

Post by Soldier1210 » 30 Jan 2023, 00:38

Mirok wrote:Iskreno,to je teško reći sa sigurnošću samo temeljem slike.
Pitanje je i cijene puške,općega stanja,ispravnosti meh dijelova itd.
Grupiranje ti je najbolja metoda,ako grupira dobro.....ok.
Kolika bi grupa trebala biti zadovoljavajuća npr sa red dotom da kupim, vjv hawke ili konus na 50m cu upucati?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 30 Jan 2023, 05:55

Soldier1210 wrote: a planiram kupiti red dot a ne znam hoce li se uspijet upucati da ne bi kupovao dzabe, probao sam 3 metka iz ruke na nekih 60ak metara stane u dlan sake 3kom.
To je obecavajuce. Iako nisam siguran sto to znaci "iz ruke".
Preciznost.
Zadovoljavajuca preciznost za lovnu upotrebu, uz dozu realnosti jer govorimo o staroj puski, 2 moa. Grupa do 6 cm na 100 m.

Sliku dodaj ovako.
Kad kliknes odgovori, odes dolje na "choose file".
Sa time nadji sliku koju zelis postaviti.
Kad si kliknuo na sliku stisni "dodaj datoteku"
Nakon tog stisni uobicajeni "posalji".

Slika mora biti maksimalno 1 MB. Ako je velika, smanji je.
Turn better into best!

Post Reply