poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Re: poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15

Post by dundoivica » 26 Oct 2021, 15:11

kad sam imao prilike ici na akademiju spriječili me bili neki obiteljski problemi a bio tad 21 godinu mogo kud hoču i kak hoču a imao direktan upad neču lagat jebi ga. trebao sam mislit nasebe al eto mlado ludo

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 26 Oct 2021, 22:51

U Zagrebu i Sisku fali zidara i majstora bilo koje struke a i Njemačka je uvijek alterntiva .
Poslje rata i 10 godina polje morao si imati debelu vezu da nađeš bilo kakav posao
a danas posla ima samo je koncetriran u većim gradovima. Nažalost u manjim sredinama
nama takve ponude i ljudi masovno iseljavaju.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 27 Oct 2021, 08:41

matezg1 wrote:U Zagrebu i Sisku fali zidara i majstora bilo koje struke a i Njemačka je uvijek alterntiva .
Poslje rata i 10 godina polje morao si imati debelu vezu da nađeš bilo kakav posao
a danas posla ima samo je koncetriran u većim gradovima. Nažalost u manjim sredinama
nama takve ponude i ljudi masovno iseljavaju.
istina za manje sredine si dobro rekao nema ljudi iseljavaju se al ima i svjetlih točki daruvar naprimjer dostavljač hrane u restoranu ima 5000kn a konobar u bircu isto stvarno pohvalno ev to nekidan saznao al zato se kod njih gradi sad komplex nesta kao city centar sa trgovinama koje u ovom kraju stvarno trebaju inace druga opcija je iči za zagreb, izvukli su iz stečaja par firmi i povečali broj radnika i plače. ali ako sam skužio došao je mladi tim ljudi na vlast i maknuli su se od ustaša partizana četnika itd...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 27 Oct 2021, 11:28

Vjeruj mi ni u Zagrebu ne cvatu ruže... :A00:

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 27 Oct 2021, 22:50

Treba delati to je najveći problem . Zašto puno ljudi ode u Njemačku radi tamo za minimalac ,
plaća stan duplo više nego kod nas,peru zahode i rade poslove koje im nebi nikad palo na pamet raditi doma i onda skuže da baš nije to bajno kao šta se priča .
Švabo treba radnike da mu rade i nismo mi njima dobri zato kaj nas vole.
Zaboravi kavice za vrijeme posla izlete do placa i čik pauze to vani jednostavno ne funkcionira ako nisi na nekoj boljoj poziciji.

U svim zemljama u povijesti Hrvati su bili jako dobro topovsko meso koje je branilo Evropu od istočnih prijetnji
a nažalost od vojne krajine do danas ništa s nije promjenilo opet čuvamo granicu . Nekad od Turaka danas od migranata.
I nikako da postanemo gospodari a ne sluge. Dugo sam bio uvjerenju da su nam svi drugi krivi ali nažalost samo smo si krivi jer smo razjedinjeni
i uvijek nađemo neki razglog za to . Vrijeme je da se probudimo . Ovo je odlična zemlja za život samo svatko od nas mora se promjeniti da nam bude bolje
i svojim primjerom pokazati ostalima.

Kad dođeš u Austriju pogledaj malo kafiće koliko ima ljudi tamo a koliko kod nas za vrijeme radnog vremena i sve je jasno.
Švabi i Njemci su živjeli 20-30 godina poslje rata jako skromno i napravili su državu kakva treba biti ali nemojmo se zavaravati da je to
nastalo preko noći.
Krade se, država nam ne valja, sve je loše i jebiga sa tim stavom nema naprijed. Imamo državu i trebamo ju napraviti boljom neće se ništa promjeniti samo od sebe .
Kakav god posao radiš trudi se da si najbolji u tome i uvijek ćeš imati posla i mijenjaj poslove ako nevaljaju i obrazuj se tokom cijelog života to je jedini put za uspjeh .
Pogotovo dans kad završiš školu za 5 godina možda uopće to zanimanje neće postojati svijet se jako brzo mijenja.

Više nema puno firmi gdje možeš raditi do penzije prosječni amer promjeni 3 zanimanja i preseli se nekoliko puta u toku života
zbog posla . U kapitalizmu nema mjesta za slabe profit je iznad svega i sam stvaraš svoje prilike. Prije nismo imali mogućnost izbora ali nismo imali i
toliko mogućnosti na šta ćemo potrošiti novce, danas se sve nudi i sve je dostupno pa se puno ljudi zakopa u dugovima zbog kredita za aute i stanove koje nemogu imati
jer su jednostavno preskupi . Koliko zaradiš toliko možeš potrošiti .

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 28 Oct 2021, 08:27

Opet ode tema...
Ako netko stvarno misli da je kod nas dobro...ok.
Samo ,ni migranti tu ne žele ostati... :A00:

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 28 Oct 2021, 12:14

Mogu reći svoj primjer. Oduvijek smo imali visoke plaće u firmi, često i 60% više od prosjeka u branši. Osoblje se trudilo, ali ne mogu reći da se trudilo baš 60% više nego u drugim firmama odnosno odgovarajuće plaći. Uz svega poneku iznimku, velika većina je išla linijom manjeg otpora. Doživio sam bezobrazluk, nerad, potkradanja, 20 puš-pauza dnevno, izbjegavanje radnih zadataka, ranije odlaske s posla itd. Čak i ljudi koji su došli s daleko slabije plaćenih poslova su se vrlo brzo iskvarili. A strogo pazim, plaća nikad ne kasni, isplaćuju se sve druge obaveze, nema nelegalnosti, nitko ne traži prekovremeni rad itd. Zaključak je da je plaća samo jedan, ali nikako dovoljan uvjet za dobar rad. Nema do šefa koji tjera bičem.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 30 Oct 2021, 22:26

Mogu reći da si u pravu . Nažalost onaj tko se nije okušao u privatnom poduzetništvu u Hrvatskoj jednostavno
ne može shvatiti koliko je teško uopće raditi . Sa perspektive radnika da mu dam plaću 5000kn njemu je malo a ja moram dati državi skoro 8000kn
da on dobije 5000 i da imam neke koristi ,njegov rad mora donjeti mjesečno minimalno 10 000kn da bi mi se uopće isplatilo raditi
i kad platiš troškove poslovanja pitam se pa zašto uopće imam firmu u hrvatskoj.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 01 Nov 2021, 12:32

zato sto imamo sustav koji je napravljen da siromašni postano još siromašniji oni koji pokušaju uspjet i otvore nešta svoje propadnu i guraju se samo velike korporacije a bogati se još više bogate. zašto bi vama hrvatskim obrtnicima dali da uspijete i pomogli vam kada se mogu dobiti razni "pokloni" ili pare od velikih korporacija da se zažmiri na jedno oko na sve malverzacije i sustavno uništava hrvatska proizvodnja i sve ostalo i uvozi "jeftinije" iz vana. ili se vama mameču porezi prirezi i sve ostale dadžbine kao i onim velikim korporacijama nekad čak i veče nego njima.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 16 Sep 2022, 20:58

Dececi koji imaju neku varijantu platforme ar15:

Ako je u nominalnlom kalibru 5.56, da li pucate streljivo 223 rem iz nje?
Kako se pokazalo? (preciznost)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

slimzara
Pozornik
Pozornik

Post by slimzara » 22 Sep 2022, 01:52

sbullet wrote:(1) Oružje kategorije A – zabranjeno vatreno oružje:
1. eksplozivni vojni projektili i bacači
2. automatsko vatreno oružje
3. skriveno ili prikriveno oružje
4. streljivo s pancirnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo
5. streljivo za pištolje i revolvere koje ima ekspanzijski učinak te projektili za takvo streljivo, osim streljiva za lov ili sportsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga
6. automatsko vatreno oružje koje je prepravljeno u poluautomatsko vatreno oružje
7. bilo koje od sljedećeg poluautomatskog vatrenog oružja sa središnjom udarnom iglom:
a) kratko vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 21 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 20 naboja dio tog vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 20 naboja
b) dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 11 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja
8. poluautomatsko dugo vatreno oružje (npr. vatreno oružje izvorno namijenjeno ispaljivanju s ramena) koje se može smanjiti na dužinu manju od 60 cm, a da ne izgubi svoju funkciju, i to sklopivim ili teleskopskim nastavkom ili nastavkom koji se može ukloniti bez upotrebe alata

(2) Oružje kategorije B – vatreno oružje za koje je potrebno odobrenje:
1. repetirajuće kratko vatreno oružje
2. jednostrijelno kratkocijevno vatreno oružje sa središnjom udarnom iglom
3. jednostrijelno kratkocijevno vatreno oružje s rubnim paljenjem, ukupne dužine do 28 cm
4. poluatomatsko dugocijevno vatreno oružje kod kojeg spremnik i ležište naboja zajedno primaju više od tri naboja, u slučaju vatrenog oružja s rubnim paljenjem, odnosno više od tri ali manje od 12 naboja, u slučaju vatrenog oružja sa središnjom udarnom iglom
5. poluautomatsko kratkocijevno vatreno oružje, osim onog navedenog u stavku 1. točki 7. podtočki a) ovoga članka
6. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje navedeno u stavku 1. točki 7. podtočki b) ovoga članka kod kojeg spremnik i ležište naboja ne mogu zajedno primiti više od tri naboja, pri čemu se spremnik može odvojiti odnosno nije sigurno da se uobičajenim alatom ne može prepraviti u oružje kod kojeg spremnik i ležište naboja zajedno primaju više od tri naboja

7. repetirajuće i poluatomatsko dugocijevno vatreno oružje s glatkom cijevi ukupne dužine do 60 cm
8. poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu koje je slično oružju s automatskim mehanizmom, osim onog navedenog u stavku 1. točkama 6., 7. ili 8. ovoga članka

Iz svega ovoga izlazi da oružje sa rubnim paljenjem nema ograničenja spremnika. Osim u slučaju lovačkog poluautomatkih pušaka, ašto je regulirano Zakonom o lovstvu.

Totalno ispravna informacija, iako morate pratiti jer u Zakonu o lovstvu i dalje stoji da poluautomatske puške imaju limit 2+1 (neovisno o vrsti paljenja - centralno/rubno), tako da ako netko želi na lovačku neka pripazi

slimzara
Pozornik
Pozornik

Post by slimzara » 22 Sep 2022, 01:55

frulica wrote:Koliko nas deru sa cijenama oružja najbolje prikazuje mala usporedba cijena za S&W MP15 sport II. Važem da je uzmem, ali opet osjećam se kao ovca...razumijem i malo tržište, neprijateljske zakone, poreze...ali opet uh.
U US of A taj isti karabin se u bogatoj opremi nađe za $399,99 sa Magpul mehaničkim zadnjim flip up nišanom. Dok je kod nas gola puška 8.369,00 kn., a u deželi €999,00.
http://www.bojna.hr/?i=puska-sw-carbine ... rtikl=2966
https://www.rebec.eu/product/smith-wess ... sf_paged=2
Dok si živ prestani uspoređivati US i EU (centralno i east europe) cijene. Dapače od BOJNE i REBECA su cijene poprilično izjednačene u proteklih godinu dana jer je do nedavno rebec radio s manjim rabatom od bojne ali je promijenio politiku. Dalji razlozi nekad razlike u cijeni bojne i rebeca su da rebec u slo ima samo MP, dok bojna drži MP i VP za vecinu artikala pa time i mora imati veci prostor rabata da ponudi VP partnerima po pristupacnim i isplativim cijenama.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Sep 2022, 06:31

Osim svih uvoznih nameta, americko oruzje treba jos i atestirati po cipu.Obzirom da nismo u Schengenu, i to dodatno povisuje neke admnistrativne troskove.
Uopce ne cudi, da cijena skace za duplo u odnosu na americku MSRP.

U Evropi zapravo ne postoji budget puska, za radnicku klasu, u americi (uz daleko konkurentnije trziste ) - postoji.
Tako da dok americko oruzje stigne na trziste kod , cjenovno se izjednaci sa slicnim tipom oruzja evropskog proizvodjaca.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 27 Sep 2022, 21:52

Postoji VHS na rate , to ti je budget puška ništa skuplja i ništa lošija od AR platformi koje se nude
a još je k tome i naša. Imamo doma nešto šta Ameri nemaju netreba uvijek tražiti nad hljebom pogaču .
11000kn je oko 1500 eura i u ovom trenutku to je realna cijena u odnosu na bilo koji drugi AR u tom rangu kvalitete.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Sep 2022, 06:58

matezg1 wrote:Postoji VHS na rate , to ti je budget puška ništa skuplja i ništa lošija od AR platformi koje se nude
a još je k tome i naša. Imamo doma nešto šta Ameri nemaju netreba uvijek tražiti nad hljebom pogaču .
11000kn je oko 1500 eura i u ovom trenutku to je realna cijena u odnosu na bilo koji drugi AR u tom rangu kvalitete.
Ne postoji budget gun, kod nas.
VHS je po mojoj procjeni sa 11,000 kn, vrlo korektne i pristupacne cijene. Realne cijene, kako si rekao. Ali samo to.
Medjutim, kad je prosjecna placa u HR ispod 7000 kn, to nije budget puska.

S&W MP15, jedan tipicna americka puska na ar15 platformi, u americi s njihovim prosjecnim placama dodje oko 800 USD. Dok ista dodje na nase trziste, opet dodje na cijenu 10-11.000 kn. Za nase uvjete to nije budget puska. Opet je za takvu pusku kupiti kod nas stednja i odricanje, ili ko zna kako, prodat nesto - kupit ovo.

Ponuda:
Najpopularnija puska, za natjecanje s optikom u malom kalibru danas je Anshutz 1903, nema je u HR (Cijena je oko 1400 eur u Sloveniji). Isto tako ni sport 2 pisotlja, nema nigdje (inace najpopularniji sportski pistolj u Sloveniji).
Olimpijskih modela sto prodaje Ritosa (nekad prije je prodavao sport commerce), mozda ima mozda nema, ne prodaje ih se puno, dodju oko 5000 eur, minimum, web stranice cesto puta nisu azurirane s ponudom.

Koliko me sjecanje pamti, bilo je povremeno u ponudi, ali ne i uvijek, neceg sto bi doslo skoro do nivoa budget puske kod nas. Sjecam se da sam povremeno vidio u ponudi, neke americke karabine s optikom, u ponudi za 5000 kn, mkozda malo manje. Novo. (da li je to bio ruger r2? ili neki mossberg ili savage, ne mogu se sjetiti, ali svakako u stalnoj ponudi nije)

Tako da ponuda trzista kod nas, ne prati potrebu popularnog streljastva.

Eley tenex 22lr, olimpijska municija. Do pred godinu, dvije dana, nisi mogao kupiti nigdhe u Hrvatskoj. Tek u zadnjem periodu, prvo se pojavio u ponudi kod sport comerce, kasnije kod ritose. Kavur nudio na web stranicama, kad sam zvao, dobio sam predavanje, da on to ne misli uskoro uvoziti. (ali ponudu je imao). Dakle, u ovome, makar ima, iako kasnimo

Za lov, s druge strane, moze se naci gotoo sve od renomiranih proizvodjaca kod nas, uz manji izbor kalibara, koji se svodi na najpopularnije. ALi po meni ipak zadovoljavajuce. Za streljastvo je drugacije.

Uglavnom, moje je iskustvo, kad trazim nesto specificno za sportsko streljastvo, bilo od oruzja, bilo od opreme, u konacnici moram traziti po Sloveniji, a mozda i dalje. IAko mi je to tlaka, to je tako. nema druge.
Turn better into best!

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 05 Oct 2022, 22:44

S&W ar 15 nije ni do koljena VHS-u.
To je smeće koje je američko i nama je sve to super jer je strano .
Imaš kod nas I eleya i sk i neznam čega nema samo uzmi telefon u ruke i zovi.

Uzmi bilo koji Ruger,Remington , Bergaru ,CZ ma bilo koju novu pušku ili bilo šta drugo i usporedi sa glupim Zastavinim prijeratnim karabinom ,ili bilo kojom vojničkom puškom
mauser sistema kojem su se svi smijali
ispada da su to puške bolja od pola ovog smeća koja se danas prodaje.
M48 ima cijev za pola deblju od bilo koje nove puške ili bilo koja druga puška iz tog vremena .
Smeće uz dobar marketing postaje vrhunska roba a mi smo ti koji bi trbali dati novce za to .Nedam .

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Oct 2022, 05:15

matezg1 wrote: Imaš kod nas I eleya i sk i neznam čega nema samo uzmi telefon u ruke i zovi.
.
Tek u zadnje vrijeme, ne do jucer. 2019 sam kupio pusku, tad je bilo nemoguce naci eley, sk, kao i rws 50 ili rws 100.
Zvao odreda svih.
Sad ima, moze se naci. Situacija se oko MK municije promijenila unazad godinu, dvije.
Medjutim, to ne znaci da je situacija na nasem trzistu jos idealna. ALi ima pozitivan (spori) trend da ide ka boljem
matezg1 wrote: Uzmi bilo koji Ruger,Remington , Bergaru ,CZ ma bilo koju novu pušku ili bilo šta drugo i usporedi sa glupim Zastavinim prijeratnim karabinom ,ili bilo kojom vojničkom puškom
M48 ima cijev za pola deblju od bilo koje nove puške ili bilo koja druga puška iz tog vremena .
Smeće uz dobar marketing postaje vrhunska roba a mi smo ti koji bi trbali dati novce za to .Nedam .
Za ovo si u pravu. Usli smo u status nove normale, i pada kvalitete na koji se sasvim lijepo navikavamo.
Kucista od aluminija, puske bez mehanickih nisana, sve vise plastike. Tog prije nije bilo.
Novi lovacki mauser 98, pocetna cijena 10.000 eur, primjer stare kvalitete.
Nova bergara 1000 eur.
Samo prosjecni standard je takav da je i budget gun za nas standard skup.
Turn better into best!

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 09 Oct 2022, 07:22

Pucam ja .223 ali nemam baš 5.56 neki izbor da usporedim. Meni dođe vrlo slično po rezultatu.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 10 Oct 2022, 20:33

matezg1 wrote:S&W ar 15 nije ni do koljena VHS-u.
Imaš kod nas I eleya i sk i neznam čega nema samo uzmi telefon u ruke i zovi.

Uzmi bilo koji Ruger,Remington , Bergaru ,CZ ma bilo koju novu pušku ili bilo šta drugo i usporedi sa glupim Zastavinim prijeratnim karabinom ,ili bilo kojom vojničkom puškom
ovo za s&w ar i vhs neznam sta bi rekao evo meni frendovi koji su u vojsci kazu za vhs-ove da im pucaju rukohvati i da nisu pretjerano zadovoljni sa puskom. je ar ova isto ima škartova ali mislim da firme poput s&w si nemoze bas dopustiti da napravi skart pogotovo ne u platformi koja je američka miljenica i zadnjih godina najtraženija platforma u us and a. za ove druge puske bergare i ostale sto si naveo to se slažem da je m48 jos uvijek vrh.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 11 Oct 2022, 05:23

matezg1 wrote:S&W ar 15 nije ni do koljena VHS-u.
Trazeci ar15 pusku, gdje ne znam puno o ar15, meni se vrlo tesko orijentirarati sta je dobro, sto nije i po kojem kriteriju. Bio sam postavio pitanje i na forumu, pa nisam dobio neki odgovor.
Kolektivno znanje o repetirkama za lov, natjecanje, ili pistoljima vjerojatno nam je vrlo solidno, pa kad neko pita o tome (lov, natjecanje, klasicno, ipsc, itd), brzo dobije kvalitetni odgovor od nekog. Kad sam pitao za ar15, nisam dobio odgovor.

Svojevremeno sam postavio pitanje na forumu, koje oruzje - novo - danas ne valja, misleci generalno na puske ili pistolje iz maloprodaje pa ni tu nije bilo nekog znacajnog odgovora. (doduse to je bilo prije nego li su ar15 puske dosle na nase trziste) - medjutim, iz svega napisanog ispada da je nova tvornicka puska, sasvim dobra, bez obzira na proizvodjaca ili model... hmmm :A00:
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.p ... e+ne+valja

Zasto mislis da S&W ar15 ne valja?

PS - probao sam ili imam vecinu proizvoda HS produkta, i nemam im zamjerke. Smatram ih kvalitetnim. Uz napomenu da uz podrsku kupcu koju nudi tvornica, predstavljaju najbolju podrsku u HR.
Turn better into best!

Post Reply