Jel' mogu ja negdje pucat?

Datumi okupljanja, neprofitne udruge vezane uz oružje, itd...
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Jel' mogu ja negdje pucat?

Post by jolly » 21 Sep 2022, 11:54

Mirok wrote:Ako je parcela privatna i strelište udovoljava propisima(za što se ishodi dokumentacija),ne vidim problem po bilo kojemu pitanju.
Potencijalno, samo buka u najblizoj zgradi moze biti problem
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 21 Sep 2022, 12:10

Pošto bi strelište bilo u nekom lovištu,predpostavljam da bi onda i lov smetao da je u pitanju buka.
A i za buku postoje mjerenja i propisi kojima bi se i ta dilema riješila.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Sep 2022, 15:28

Mirok, prosao sam prakticno ovu tematiku.
Buka u najblizoj zgradi se mjeri (gradjevini),

Neko moze imati vikendicu evo problema.
Streljane po Zadru i Karlovcu su se zatvarale pa otvarale radi tog- Zabranjivalo im veliki kalibar pa dozvoljavalo mali kalibar, itd. Samo zvog buke, i grintavh susjeda

Za otvaranje lovista nema uvjeta za nekakvu buku.
Kad formiras streljanu, buka se gleda.

Cijeli zakon o lovstvu, je napravljen da bi se pogodovalo formiranju lovista, stavljajuci privatni posjed u sekundarni plan. Da se ne bi ulazilo u kojekakve sporove oko nerjesentih zemljista ili privatnih posjeda, koje ima pola Hrvatske. Buku niko ne spominje. Da se islo drugim putem (cisto vlasnistvo nad zemljistem)+ kao kroz pravilnik o strelistima , pola lovista bi se zatvorilo.

Nasuport ovome principu, zakon sa svrhom da se nesto napravi, pravilnik o strelistima je napravljen da se uvjetuje sa previse stvari, plus dodatno pravilnik o buci. Ako se zona oko streljane izgradi, zbog buke ce je zatvarati kasnije. (u ovisnosti o lokaciji, nesigurna investicija)
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 21 Sep 2022, 16:35

Ekipa hvala na odgovorima, znam za propise i mjerenja buke, na sreću nema nikakvih objekata u blizini.
Zanimalo me čisto imaju li lovci mogućnost praviti problem oko čega, naravno ako je sve u propisima.
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Sep 2022, 16:44

To smo prosli. Dakle, ne brini.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 21 Sep 2022, 20:43

timmy75 wrote:Ekipa hvala na odgovorima, znam za propise i mjerenja buke, na sreću nema nikakvih objekata u blizini.
Zanimalo me čisto imaju li lovci mogućnost praviti problem oko čega, naravno ako je sve u propisima.
Tako sam i mislio :A25:
Strelište kao takvo bi i lovcima trebalo dobro doći.

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 22 Sep 2022, 09:14

timmy75 wrote:Recimo da smo u proceduri izrade civilnog strelišta.
Kada strelište bude gotovo nadam se da će dobiti sve dozvole MUP-a i početi s radom.
Strelište se nalazi na području koje je pod koncesijom lovačkog društva. U biti cijela Hrvatska je rascjepkana na mali milijun lovišta i kako god okreneš uvijek si u nekom lovištu.
Imam osjećaj da u zraku već vise problemi, tipa: "zašto baš tu morate?", "plašite divljač", "pucajte bar kad nije lov", "sigurno ste u nekom prekršaju, čekajte samo da vas uhvate" i slično.
Napominjem da postupam u najboljoj vjeri i namjeri, nikakvi sukobi s lokalnim LD me ne interesiraju.
Ono što me interesira je odnos između lovačkog društva i pravne osobe koja upravlja strelištem. Zna li netko je li pravna osoba koja upravlja strelištem dužna od LD (koje ima u koncesiji lovište unutar kojih granica će se nalaziti strelište) ishoditi bilo kakve suglasnosti, odobrenja, mišljenja, itd?
Strelište će se nalaziti na parceli koja je u vlasništvu fizičke osobe.
Za civilno strelište za oružje s užlj.cijevi ti treba, pored odobrenja MUP-a i građevinska i uporabna dozvola.....izgradnja isključivo na građevinskoj ili u sportsko rekreacijskoj zoni dok ''mjesto za vježbe gađanja'' može na poljoprivrednom zemljištu i samo uz odobrenje MUP-a.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Sep 2022, 10:49

Tocno! Ako govorimo o otvorenoj streljani.
Zatvirena streljana, drugi uvjet uz propisanu ventilaciju. Ali ovdje o tome nije rijec.
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 22 Sep 2022, 16:03

istra champion wrote:
timmy75 wrote:Recimo da smo u proceduri izrade civilnog strelišta.
Kada strelište bude gotovo nadam se da će dobiti sve dozvole MUP-a i početi s radom.
Strelište se nalazi na području koje je pod koncesijom lovačkog društva. U biti cijela Hrvatska je rascjepkana na mali milijun lovišta i kako god okreneš uvijek si u nekom lovištu.
Imam osjećaj da u zraku već vise problemi, tipa: "zašto baš tu morate?", "plašite divljač", "pucajte bar kad nije lov", "sigurno ste u nekom prekršaju, čekajte samo da vas uhvate" i slično.
Napominjem da postupam u najboljoj vjeri i namjeri, nikakvi sukobi s lokalnim LD me ne interesiraju.
Ono što me interesira je odnos između lovačkog društva i pravne osobe koja upravlja strelištem. Zna li netko je li pravna osoba koja upravlja strelištem dužna od LD (koje ima u koncesiji lovište unutar kojih granica će se nalaziti strelište) ishoditi bilo kakve suglasnosti, odobrenja, mišljenja, itd?
Strelište će se nalaziti na parceli koja je u vlasništvu fizičke osobe.
Za civilno strelište za oružje s užlj.cijevi ti treba, pored odobrenja MUP-a i građevinska i uporabna dozvola.....izgradnja isključivo na građevinskoj ili u sportsko rekreacijskoj zoni dok ''mjesto za vježbe gađanja'' može na poljoprivrednom zemljištu i samo uz odobrenje MUP-a.
radi se o otvorenom strelištu samo za pištolj.
uporabna - da.
odobrenje mupa - da
sportsko rekreacijska zona - da
građevinska - i arhitekt i nadležni županijski ured su rekli da ne treba, samo izjava arhitekta da se radi o jednostavnoj građevini.

Osobno ni ne vidim razlog zašto bi za to trebala građevinska dozvola, radi se o jednom boxu, omeđeno s tri strane zemljanim nasipom. ali možda sam u krivu, ako netko zna više neka me ispravi.
Put your money where your mouth is.

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 22 Sep 2022, 19:38

Za poprečno zaštitnu blendu (ili blende) ti treba građevinska dozvola...
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Post Reply