Oružja s prednjim punjenjem, punjenja i balistika
Moderator: BoB
Oružja s prednjim punjenjem, punjenja i balistika
Upravo sam našao tablice punjenja za različita oružja sprednjim punjenjem, uklljučujući i revolvere kalibra 44 (u stvari 45) i 36. Tablice donose punjenj sa crnim barutom i Pyrodex. Na žalost, ne i s Triple 7. To sam sve naveo na jednom američkom forumu, pa ako netko stavi za ovaj zadnji, prenijet ću ovdje. Na žalost, koliko sam našao, Pyrodex i Triple 7 nema kod nas, ali eto, nikad se ne zna, možda netko uveze.
Članak i tablice http://poconoshooting.com/blackpowderballistics.html
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Re: Oružja s prednjim punjenjem, punjenja i balistika
Ne znam kako je u susjednim zemljama, ali na raznim pozivima na natjecanje kod nas:Onty wrote: Na žalost, koliko sam našao, Pyrodex i Triple 7 nema kod nas, ali eto, nikad se ne zna, možda netko uveze.
Naputak organizatora je da za najtecanje zabranjuju korisiti moderne inacice crnog baruta. Tako da sumnjam da ce neko to uvesti. Ali moze se desiti.
(uostalom, uvoze i sacmu vecu od 4.5 mm, koja formalno nema ama bas nikakve primjene kod nas)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Ogledni primjer pravila natjecanja (pyrodex i slicni nisu dozvoljeni):
Vjerojatno imaju bolja balisticka svojstva od klasicnog CB, i manje prljaju, a onda daju prednost korisniku. (moja pretpostavka)
Vjerojatno imaju bolja balisticka svojstva od klasicnog CB, i manje prljaju, a onda daju prednost korisniku. (moja pretpostavka)
Turn better into best!
Imaš li kompletna pravila za revolvere na crni barut?
- jolly
- Cinker - bojna

Moram iskopati negdje pa cu staviti. (imam)
Nacelno od pocetka ovih natjecanja, pravila su po MLAIC, ali stvar je da MLAIC ima jako puno disciplina od ovog ili onog, a kod nas su discipline svedene na svega nekoliko obzirom na stanje na terenu.
Pa se treba naci koje se discipline primjenjuju.
Da bi stekao neki dojam o popularnosti CB, pred nekoliko godina je bio neki clanak u novinama (tip clanka koji se redovno pojavljuje svako malo) otprilike koliko je oruzja u Hrvatskoj.
I onda je novinar dobio podatke, da oruzja C kategorije ima registrirano oko 200 komada u HR, a puste tisuce ostalog oruzja otpada na B kategoriju.
To je bilo u periodu dok se zracne puske nisu prijavljivale u C kategoriju, ako se dobro sjecam. Tako da je vecina od tih 200 vjerojatno oruzje na CB.
Tako da popularnost nije na velikoj razini, raznolikost isto, a to smanjuje brojnost disciplina.
Nacelno od pocetka ovih natjecanja, pravila su po MLAIC, ali stvar je da MLAIC ima jako puno disciplina od ovog ili onog, a kod nas su discipline svedene na svega nekoliko obzirom na stanje na terenu.
Pa se treba naci koje se discipline primjenjuju.
Da bi stekao neki dojam o popularnosti CB, pred nekoliko godina je bio neki clanak u novinama (tip clanka koji se redovno pojavljuje svako malo) otprilike koliko je oruzja u Hrvatskoj.
I onda je novinar dobio podatke, da oruzja C kategorije ima registrirano oko 200 komada u HR, a puste tisuce ostalog oruzja otpada na B kategoriju.
To je bilo u periodu dok se zracne puske nisu prijavljivale u C kategoriju, ako se dobro sjecam. Tako da je vecina od tih 200 vjerojatno oruzje na CB.
Tako da popularnost nije na velikoj razini, raznolikost isto, a to smanjuje brojnost disciplina.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Evo u privitku.
Ovo je svojevremno bilo objavljeno (ko bi rekao) na starim web stranicama HSS-a.
Organizatori natjecanja u CB uglavnom to primjenjuju.
Mariette i DOnald Maldson su najpopularnije. Perkusioni Revolver
S druge strane Tanegashima, puska glatke cijevi na fitilj, nisam nikad vidio da je neko organizirao kod nas, odnosno pucao makar za trening.
Vec su discipline na kremen prorijedjene, i prevladavaju discipline na perkusiono oruzje.
Napomena: kod nas uglavnom se ne moze pucati originalno oruzje iz tog doba, jer staro oruzje uglavnom nema zigova tormentacije, pa se pucaju moderne replike.
Ovo je svojevremno bilo objavljeno (ko bi rekao) na starim web stranicama HSS-a.
Organizatori natjecanja u CB uglavnom to primjenjuju.
Mariette i DOnald Maldson su najpopularnije. Perkusioni Revolver
S druge strane Tanegashima, puska glatke cijevi na fitilj, nisam nikad vidio da je neko organizirao kod nas, odnosno pucao makar za trening.
Vec su discipline na kremen prorijedjene, i prevladavaju discipline na perkusiono oruzje.
Napomena: kod nas uglavnom se ne moze pucati originalno oruzje iz tog doba, jer staro oruzje uglavnom nema zigova tormentacije, pa se pucaju moderne replike.
- Attachments
-
- CRNI BARUT.pdf
- (37.65 KiB) Downloaded 30 times
Turn better into best!
Hvala!
Jednu stvar bih htio raščistiti; kako se puca iz revolvera, s jednom rukom, ili s obje? Naime, rečeno mi je da se puca samo s jednom rukom, odnosno, s drugom se revolver može zapeti, ali samo pucanje samo s jednom rukom. Potražio sam to u pravilniku koji si stavio, ali nisam ništa o tome našao.
Jednu stvar bih htio raščistiti; kako se puca iz revolvera, s jednom rukom, ili s obje? Naime, rečeno mi je da se puca samo s jednom rukom, odnosno, s drugom se revolver može zapeti, ali samo pucanje samo s jednom rukom. Potražio sam to u pravilniku koji si stavio, ali nisam ništa o tome našao.
- jolly
- Cinker - bojna

Pravilnik je nedovrsen. Pise na dnu texta da je cijeli MLAIC pravilnik u fazi prijevoda "i da ce biti objavljen".Onty wrote:Hvala!
Slicna prica ko i sa uvodjenjem novih disciplina. Nikad da ih formalno objave.
Uglavnom, da puca se sa jednom rukom. - na natjecanju.
Na treningu, na streljani, kako zelis, mozes - naravno, i sa dvije ruke. ALi nije to onda trening za natjecanje.
Link na MLAIC pravila (engl):
https://mlaic.org/wp-content/uploads/20 ... 202012.pdf
Turn better into best!
molim te možeš li mi reći na koji streljani se može (sigurno) ići s revolverom CB ?jolly wrote:....
Na treningu, na streljani, kako zelis, mozes - naravno, i sa dvije ruke. ALi nije to onda trening za natjecanje.
..
- jolly
- Cinker - bojna

U kojem predjelu Hrvatske zivis?
U Karlovcu na Jamadolu se odrzava turnir oruzjem na crni barut.
Kod Ritose, u vizinadi moze.
Vjerujem da moze u Osijeku, na Pampasu.
Trebas naci OTVORENU streljanu, za kratko oruzje svih kalibara.
Problem zatvorenih strelista, je mozda ventilacija a crni barut jako dimi. I mozda nisu skloni dopustiti.
U Zagrebu, nazovi Las pa pitaj. (zatvorena streljana)
Problem zatvorenih strelista, je mozda ventilacija a crni barut jako dimi. I mozda nisu skloni dopustiti.
Turn better into best!
Karlovcu nisam stigao. Ali to je samo 1 event. Nisam znao za Ritoše. Ok mi je daleko malo, ja sam u Prigoriju, recimo Zaprešić. Las su dosta nekulturni, poslao sam email ako se zna gdje ili kako pristupiti na streljanu za pitati a odvogor samo "NE". nista drugo. Bas glupo.jolly wrote:U kojem predjelu Hrvatske zivis?
Ja sam cuo za Čazmu ali ne mogu naći broj telefon streljane da pitam.
Ja se bi volio vezati na neki klub, ali koliko vidim u kontinentalnoj nema nista osim kuburasi i jasno je totalna druga prica