ANKETA: BRAND PISTOLJA - TOP PICK
Re: ANKETA: BRAND PISTOLJA - TOP PICK
Dugo i tvrdo okidanje je jer nije uloženo dovoljno da bude bolje...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Ne. Sluzbeni pistolj, kao sto su HS i SF19 zamisljeni, imaju druge specificacije.
Tvrdo okidanje, duzi hod. je karakteristika sluzbenog oruzja
https://www.ojp.gov/pdffiles1/nij/250377.pdf
4.13.4 The trigger pull weight shall have the following characteristics:
— Trigger pull weight shall be no less than 4.5 pounds nor exceed 8.0 pounds.
— Pistol shall fire with 8.0 pounds of pressure and shall not fire with less than
4.5 pounds of pressure.
za vojnu pusku, vrte se vrijednosti od oko 5.5 do 8.5 pounds.
Vidi ovo:
https://www.trngcmd.marines.mil/Portals ... al/213.pdf
(f) Trigger-pull, single action:
4 to 6.5 lbs.
(g) Trigger-pull, double action:
7.5 to 16.5 lbs.
HS pistolji su u raznim tvornickim varijantama prosli testove i prihavecni su mislim u 11 drzava kao vojno oruzje, odnosno u pojedinim policijskim upravama u sjedninjenim drzavama.
Standrad je mil spec, sto im omogucava sudjelovanje na svakom sluzbenom natjecaju za sluzbeno oruzje.
Za ubaciti match trigger set, springfield (uvoznik) u ameirici trazi izjavu da se pistolj namjerava koristiti iskljucivo za sport.
Iz HS i XDm sam ispalio jako puno metaka, i ponekoiko iz onog malog hellcata.
ne ocekujem od takvih pistolja da imaju match okidanje, kakvo je potrebno za klasicni pistolj VK, za natjecanje u 25 m.
A u svojoj izvedbi, za svrhu za koju su namjenjeni (sluzba), su izuzetno dobri.
Ne brkati konja za trku, ili radnog konja.
HS pistolji nikad nisu bili zamisljeni da budu konkurencija, necemu poput ovog:
https://www.rojal.si/en/shop/sig-sauer- ... black.html
Tvrdo okidanje, duzi hod. je karakteristika sluzbenog oruzja
https://www.ojp.gov/pdffiles1/nij/250377.pdf
4.13.4 The trigger pull weight shall have the following characteristics:
— Trigger pull weight shall be no less than 4.5 pounds nor exceed 8.0 pounds.
— Pistol shall fire with 8.0 pounds of pressure and shall not fire with less than
4.5 pounds of pressure.
za vojnu pusku, vrte se vrijednosti od oko 5.5 do 8.5 pounds.
Vidi ovo:
https://www.trngcmd.marines.mil/Portals ... al/213.pdf
(f) Trigger-pull, single action:
4 to 6.5 lbs.
(g) Trigger-pull, double action:
7.5 to 16.5 lbs.
HS pistolji su u raznim tvornickim varijantama prosli testove i prihavecni su mislim u 11 drzava kao vojno oruzje, odnosno u pojedinim policijskim upravama u sjedninjenim drzavama.
Standrad je mil spec, sto im omogucava sudjelovanje na svakom sluzbenom natjecaju za sluzbeno oruzje.
Za ubaciti match trigger set, springfield (uvoznik) u ameirici trazi izjavu da se pistolj namjerava koristiti iskljucivo za sport.
Iz HS i XDm sam ispalio jako puno metaka, i ponekoiko iz onog malog hellcata.
ne ocekujem od takvih pistolja da imaju match okidanje, kakvo je potrebno za klasicni pistolj VK, za natjecanje u 25 m.
A u svojoj izvedbi, za svrhu za koju su namjenjeni (sluzba), su izuzetno dobri.
Ne brkati konja za trku, ili radnog konja.
HS pistolji nikad nisu bili zamisljeni da budu konkurencija, necemu poput ovog:
https://www.rojal.si/en/shop/sig-sauer- ... black.html
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Meni konkretno nije bio problem pull weight nego lenght of pull koji cak i ako se uzme u obzir primarna namjena pistolja svejedno mi se cini nepotrebno velik.
Kazem, htio bih probati slicne pistolje drugih proizvodaca da vidim jel kod svih tako kriticno prije nego sto potpuno formiram misljenje.
Kazem, htio bih probati slicne pistolje drugih proizvodaca da vidim jel kod svih tako kriticno prije nego sto potpuno formiram misljenje.
Plastičnjacise ne mogu mjeriti sa pravim čeličnim gunovima.
I laik poput mene vidi razliku.

dzg
Ma naravno...
Ali pomiješani su tu svi na kupu.
To da se procjenjuje službeno sa službenim,streljački sa streljačkim,pa ajde...
Ili u određenim cjenovnim razredima ?
Ali pomiješani su tu svi na kupu.
To da se procjenjuje službeno sa službenim,streljački sa streljačkim,pa ajde...
Ili u određenim cjenovnim razredima ?
- jolly
- Cinker - bojna

Pogledaj anketu, sa 31 glasom.Mirok wrote: Ili u određenim cjenovnim razredima ?
Nula glasova za SIG.
Razlog, po meni cijena.
Kriterij, kako sam zamislio: da je pistolj dobar, za svrhu kojoj je namijenjen. Po prihvatljivoj cijeni. Opet za svrhu za koju je namjenjen.
High end guns, nikad nece se kvalificirati za top 10. Preskupi.
Turn better into best!
U kategoriji SIG su dva dijametralno suprotna proizvoda ! 210-ka je state of the art po zavrsnoj obradi i preciznosti a 226 ja radni stroj za kopanje koji nikada nece stati, no uvijek ce odraditi posao kako treba. E sada koliko je ugodno nositi komad celika u odnosu na elegantni Glock je pitanje..
Rijetko tko je imao prilike drzati u ruci ili probati pucati iz svih komada koji su u anketi pa samim tim se izbor suzava na neka iskustva ili preporuke od prijatelja...
Rijetko tko je imao prilike drzati u ruci ili probati pucati iz svih komada koji su u anketi pa samim tim se izbor suzava na neka iskustva ili preporuke od prijatelja...
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Pa ja mislim da je ustanovljeno da je kalsicna dvojba novopecenog vlasnika nabavne dozvole, sa ogranicenim budgetom u HR: da mu se izbor svede na cz75B ,ili nesto od HS-a.lex-lutor wrote: Rijetko tko je imao prilike drzati u ruci ili probati pucati iz svih komada koji su u anketi pa samim tim se izbor suzava na neka iskustva ili preporuke od prijatelja...
To je vidljivo iz navedenog. ali realno gledajuci, to nije los izbor!)
Skromno bih napomenuo, da sam imao prilike sve to isprobati kroz visegodisnje bavljenje streljastvom, zahvaljujuci kolegama koje bi mi posudile za probu, ili sam ponesto i imao....
SIG kad si spomenuo, 210 ili 226, u oba slucaja ide u vrh vrhova. 226 je dozvio i svoje sportske varijante. 210 za sport, ne treba posebno naglasavati.
226 obicni se vrti na oko 11.000 kn u maloprodaji. Stavio bih ga u malo skuplji tvornicki pistolj. match x-five, x-six, na 2 do 4000 EUR.
Cijena ce im uvijek biti negativan faktor popularnosti.
Zanimljivo je sta se desava u svijetu sluzbenog oruzja, kako se kontinuirano i stalno sve vise prelazi na striker fire pistolje, i ovo bi moglo jos malo potkopat popularnost sig p226. A nova zvijezda u porastu je opet sig, ovaj put p320. Izgleda da kao BREND, prate trendove, potrebe trzista i sluzbe, i drze kvalitetu.
E, da izvorni P210 (i p240) je svicarski, kasnije je preuzeo za izvoz SIG Sauer, i sad govorimo o SIG saueru.
Turn better into best!
Uopce se NE pravim, bez minimalnog treninga mogu biti sretan kad puknem "normu" !!!!jolly wrote:lex-lutor wrote: ... Samo mi se ponekad pravis malo nevjestne trebas biti toliko sramezljiv.
.... .
Mislim da stoji sve sto si napisao, LOVA je ogranicavajuci faktor za 90% ljudi koji vole oruzje i prema tome se prilagodis pa kupis prema mogucnostima.... Najgore je kada shvatis da je komad oruzja kojeg si "skupo" platio zapravo NAJ-JEFTINIJI dio tog sporta a drapat ces ga godinama, mozda cak i generacijama.... Uz trenutne cijene kompononeti ta zabava odlazi cjenovno u nebesa i ako se uskoro ne srede stvari po pitanju U$, Rusije, Ukraine, Vipere VDL, MAoCeTunga i onoga pacijenta KimDzonga bit ce tog uzivanja drasticno manje...
Nemoguće je Nemoguće
okidač je zaista takav, predug hod i pištolj nema veze sa sportskim gađanjem.Monke wrote:Meni konkretno nije bio problem pull weight nego lenght of pull koji cak i ako se uzme u obzir primarna namjena pistolja svejedno mi se cini nepotrebno velik.
Moze se slozit super grupa al nakon 50-100 metaka u kratkom vremenu ja dobijem upalu misica koliko me satare okidanje
- jolly
- Cinker - bojna

Ajde, objasni.MatijaX wrote:Plastičnjacise ne mogu mjeriti sa pravim čeličnim gunovima.
Da nesto naucimo.
Turn better into best!
Hm, pa sve ste vi napisali.
Mogu samo kao laik napisati.
Ta glokmanija kaj vlada u svijetu kratog oružja, zatamnila je mnoge objektivne vidike.
Naime, imali smo CZ-75 koji je sasvim solidan gun za sve namjene. Onda dolazi Glock na scenu gdje se jednostvno stvara trend, prenapunjenih gunova, da budu u što jačem kalibru, a pritom što lakši.
Glock je osvojio USA na način da je podlo išao sa marketingom ka policijskim departmentima gdje je ispod cijene i na podmukao način na tenderima nudio svoje oružje (ispod cijene, podmićivao ove kaj odlučuju, nudio im kurve, itd.)
E, onda dolazimo do Hollywood, gdje se opet Glock je pojavi u svakoj sceni, te svaki civil želi biti kao njegov junak sa televizije, te su se onda naplatili na tom civilnom tržištu.
Taj moderni gun, plastični ima 100 kočnica, unutrašnju, na drški, na obraču,...bla, bla, svi brendovi gunova furaju se na taj Glock, pa i taj famozni HS.
Volim čelik, drugi je filing pucanja, vanjska kočnica, bolja preciznost, nema toliko odskoka,...
Ergonimija ćeze, pa ćeza 100 i iz '95 bolje mi leži nego ovi kasniji polimeri...
Pa, u praktičnom streljaštvu vladaju ćeze i izvedenice iz 1911.
Učim od vas ljudi, nemoj se ljutiti na mene.

Mogu samo kao laik napisati.
Ta glokmanija kaj vlada u svijetu kratog oružja, zatamnila je mnoge objektivne vidike.
Naime, imali smo CZ-75 koji je sasvim solidan gun za sve namjene. Onda dolazi Glock na scenu gdje se jednostvno stvara trend, prenapunjenih gunova, da budu u što jačem kalibru, a pritom što lakši.
Glock je osvojio USA na način da je podlo išao sa marketingom ka policijskim departmentima gdje je ispod cijene i na podmukao način na tenderima nudio svoje oružje (ispod cijene, podmićivao ove kaj odlučuju, nudio im kurve, itd.)
E, onda dolazimo do Hollywood, gdje se opet Glock je pojavi u svakoj sceni, te svaki civil želi biti kao njegov junak sa televizije, te su se onda naplatili na tom civilnom tržištu.
Taj moderni gun, plastični ima 100 kočnica, unutrašnju, na drški, na obraču,...bla, bla, svi brendovi gunova furaju se na taj Glock, pa i taj famozni HS.
Volim čelik, drugi je filing pucanja, vanjska kočnica, bolja preciznost, nema toliko odskoka,...
Ergonimija ćeze, pa ćeza 100 i iz '95 bolje mi leži nego ovi kasniji polimeri...
Pa, u praktičnom streljaštvu vladaju ćeze i izvedenice iz 1911.
Učim od vas ljudi, nemoj se ljutiti na mene.
dzg
slažem se, samo bi jos nadodao da ako pištolj nije temeljen na dizajnu johna mosesa browninga može odma u kantu za smeće hehe
- jolly
- Cinker - bojna

Za sluzbeni pistolj, gdje je obuka vrlo cesto minimalisticka u sluzbenim postrojbama, pojavljuje se problem Double action okidanja, kad se oruzje nosi s metkom u cijevi.
Prvi hitac u DA je na tesko okidanje neprecizan, takodjer gubitak vremena prebacivanjem kocnice. (i pogotovu uzmi u obzir u stresnim situacijama)
Nasuprot tome:
Striker fired pistolj, sa automatskim sustavima sigurnosti, ovo je eliminirao.
Sluzbena osoba, ako joj pravila sluzbe dopustaju nosenje oruzja s metkom u cijevi, moze u hitnoci samo izvuci pistolj striker fire, ispravnim drzanjem, i potezanjem okidaca iskljuciti kocnicu, i upotrijebiti oruzje.
Zato je polimerni striker fire sve cesci izbor sluzbenog pistolja.
Problem jakog kalibra, i odskoka, rjesen je nakon avantura i pokusaja sa 40 SW i 10mm, na taj nacin da se ipak opce prihvacen kalibar 9x19, za vecinu policija svijeta i sigirnosnih sluzbi, i regularnih vojski
Za vojsku, pistolj je nacelno sporedan. vojniku je vazna puska. pistolj nikad nije bio prioritet vojske.
A tamo gdje su specijalne postrojbe u pitanju policijske, ili vojne, one imaju slobodu odabira vlastitog oruzja, u kalibru ili konstrukciji, i tim postorojbama uglavnom ne nedostaje treninga. ni zeljeznog oruzja, u kalibrima koje pozele
I to ti je to.
Sve ovo prethodno, ne znaci da ti nisi u pravu. Samo je to jedna druga percepcija iz koje se moze gledati pistolj.
I to ne znaci da je jedan pistolj DA/SA zeljezni bolji ili losiji od stirker fired polimera.
Ali su im razlicite koncepcije.
Spoemnuo si preciznost?
Nikad nije to prioritet u sluzbenom oruzju. (nego pouzdanost)
Preciznost je prioritet samo u specijaliziranom streljackom oruzju.
Vojniku je cak, ukupna tezina opreme i municije, jako vazna.
Lagani pistolj je prednost. Polimerni pistolj i za to zanimljiv. Svaki gram tezine opreme koji ustede to je vise dodatne municije koje moze nositi u akciju. I municiju nastoje sad olaksati nemetalnom cahurom, iz tog razloga
Na sve prethodno receno, dodaj jos i izuzetno zahtjevno trziste amerike, i sve veci broj zena, ili urbanih gradjana po gradskim centrima koji tamo nose oruzje za samoobranu, i potencijalno takodjer imaju manje treninga iz cisto indivdualnih razloga (iako imaju dovoljno mogucnosti i streljana) i ne mozes ocekivati da imaju obuku specijalaca, i dobio si forumulu pocetnog uspjeha glocka, i svih ostalih pistolja slicnog koncepta. I tom profilu civilnih korisnika, njima double action, u teskoj zeljezariji moze biti malo trapavo. Nisu svi americki civili, red necks. Ima i finih dama i gospode, koji nece da im neki buzdovan viri ispod robe ili da ih zulja i krivi kicmu.
Prvi hitac u DA je na tesko okidanje neprecizan, takodjer gubitak vremena prebacivanjem kocnice. (i pogotovu uzmi u obzir u stresnim situacijama)
Nasuprot tome:
Striker fired pistolj, sa automatskim sustavima sigurnosti, ovo je eliminirao.
Sluzbena osoba, ako joj pravila sluzbe dopustaju nosenje oruzja s metkom u cijevi, moze u hitnoci samo izvuci pistolj striker fire, ispravnim drzanjem, i potezanjem okidaca iskljuciti kocnicu, i upotrijebiti oruzje.
Zato je polimerni striker fire sve cesci izbor sluzbenog pistolja.
Problem jakog kalibra, i odskoka, rjesen je nakon avantura i pokusaja sa 40 SW i 10mm, na taj nacin da se ipak opce prihvacen kalibar 9x19, za vecinu policija svijeta i sigirnosnih sluzbi, i regularnih vojski
Za vojsku, pistolj je nacelno sporedan. vojniku je vazna puska. pistolj nikad nije bio prioritet vojske.
A tamo gdje su specijalne postrojbe u pitanju policijske, ili vojne, one imaju slobodu odabira vlastitog oruzja, u kalibru ili konstrukciji, i tim postorojbama uglavnom ne nedostaje treninga. ni zeljeznog oruzja, u kalibrima koje pozele
I to ti je to.
Sve ovo prethodno, ne znaci da ti nisi u pravu. Samo je to jedna druga percepcija iz koje se moze gledati pistolj.
I to ne znaci da je jedan pistolj DA/SA zeljezni bolji ili losiji od stirker fired polimera.
Ali su im razlicite koncepcije.
Spoemnuo si preciznost?
Nikad nije to prioritet u sluzbenom oruzju. (nego pouzdanost)
Preciznost je prioritet samo u specijaliziranom streljackom oruzju.
Vojniku je cak, ukupna tezina opreme i municije, jako vazna.
Lagani pistolj je prednost. Polimerni pistolj i za to zanimljiv. Svaki gram tezine opreme koji ustede to je vise dodatne municije koje moze nositi u akciju. I municiju nastoje sad olaksati nemetalnom cahurom, iz tog razloga
Na sve prethodno receno, dodaj jos i izuzetno zahtjevno trziste amerike, i sve veci broj zena, ili urbanih gradjana po gradskim centrima koji tamo nose oruzje za samoobranu, i potencijalno takodjer imaju manje treninga iz cisto indivdualnih razloga (iako imaju dovoljno mogucnosti i streljana) i ne mozes ocekivati da imaju obuku specijalaca, i dobio si forumulu pocetnog uspjeha glocka, i svih ostalih pistolja slicnog koncepta. I tom profilu civilnih korisnika, njima double action, u teskoj zeljezariji moze biti malo trapavo. Nisu svi americki civili, red necks. Ima i finih dama i gospode, koji nece da im neki buzdovan viri ispod robe ili da ih zulja i krivi kicmu.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Napomenuo bih jos ovo.
Iz pitanja forumasa, spletom okolnosti jedan moj odgovor je o klasicinim pistoljima, DA/SA sustava, i prethodni odgovor o striker fire pistoljima.
Pa usporedite.
Prvi pistolj koji covjek kupuje u zivotu, vjerojatno je po subjektivnom izboru. (ili CZ75 ili HS/Glock) sto je vidljivo iz ankete.
I tu nema zla. Oruzje se kupuje, kao kad se trazi zena. Mora ti se svidjati.
Vidljivo je iz ankete, dva tipa korisnika: ljubitelji klasicnog, i ljubitelji modernog (ili taktickog)
Ali, kad prodjes dosta tog u streljastvu, i prakticki sve discipline, isporbas dosta pistolja, cijenis i jedno i drugo.
Jedan tip pistolja, nije bolji od drugog. I jedan i drugi imaju svoje prednosti.
Kad ljudi s iskustvom, skupe kolekciju pistolja, od nekoliko komada, najverojatnije je da ce imati barem po jedan komad od svakog tipa pistolja. (samo je pitanje koji tip pistolja su prvi kupili?
)
Iz pitanja forumasa, spletom okolnosti jedan moj odgovor je o klasicinim pistoljima, DA/SA sustava, i prethodni odgovor o striker fire pistoljima.
Pa usporedite.
Prvi pistolj koji covjek kupuje u zivotu, vjerojatno je po subjektivnom izboru. (ili CZ75 ili HS/Glock) sto je vidljivo iz ankete.
I tu nema zla. Oruzje se kupuje, kao kad se trazi zena. Mora ti se svidjati.
Vidljivo je iz ankete, dva tipa korisnika: ljubitelji klasicnog, i ljubitelji modernog (ili taktickog)
Ali, kad prodjes dosta tog u streljastvu, i prakticki sve discipline, isporbas dosta pistolja, cijenis i jedno i drugo.
Jedan tip pistolja, nije bolji od drugog. I jedan i drugi imaju svoje prednosti.
Kad ljudi s iskustvom, skupe kolekciju pistolja, od nekoliko komada, najverojatnije je da ce imati barem po jedan komad od svakog tipa pistolja. (samo je pitanje koji tip pistolja su prvi kupili?
Turn better into best!
Jolly, učim od vas, te volim čitati tvoja i iskustva drugih forumaša. Laik sam i nemam puno praktičnog isksutva sa oružjem.
Samo eto, osobno sam civil te za streljanu mi ne treba gun koji mogu nositi okolo.
Meni je i tetka dobar gun.

Samo eto, osobno sam civil te za streljanu mi ne treba gun koji mogu nositi okolo.
Meni je i tetka dobar gun.
dzg