Streljana

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Re: Streljana

Post by jolly » 25 Jan 2023, 07:56

Mudri wrote:Pa jel nemogu lovci kao registrirati i prijaviti "Mjesto"za provjeru pušaka,tj dali je upucana ili nije i za gađanje,pa je na tu foru registrirano,samo da smiju samo lovci pucati ne vjerujem,može ko hoće,bar je tako kod nas...
To je i moje misljenje.
Upravitelj strelista - pravna osoba, ma kako se god zvalo to streliste, ima obavezu provjeriti oruzne listove korisnika strelista, i gospodariti sa strelistem u tim okvirima.
Nigdje u zakonu se ne propisuje s kojim oruznim listom sportskim ili lovackim, mozes na jednu ili drugu streljanu. (civilnu ili lovacku)
Po mom iskustvu na civilna (sportska strelista, sportske objekte) imaju pristup svi koji imaju orunzi list, odnosno sve sluzbe ili osobe ili obrti ili firme koje se bave oruzjem.

Ono sto je zbunjujuci faktor, jest da neko objasni "lovacko streliste", koje se spominje samo jednom u jednim zakonu i bez definicije. A istvremeno zakon o posjedovanju i nabavi oruzja, kod koristenja oruzja na streljani ne pravi takvu razliku, a sto je i u duhu s meni poznatom praksom.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Streljana :!:

Post by jolly » 25 Jan 2023, 08:18

zdebat wrote:

Bio sam na skupštini i nije mi jasno kako je dobiven dojam da je kolega ismijan.
Ljudi su se zgražali nad situacijom a ne ismijavali čovjeka.
Ja sam iz zapisnika skupstine stekao dojam da je izostala bilo kakva podrska, ili makar savjet od strane HSS, ili komentar predsjednika skupstine.
Nema razloga da se nije reklo nesto poput, kolega se upucuje, da posalje upit na strucnu sluzbu saveza, oko ovog pitanja. I da to udje u zapisnik.

Na osnovu tog, moj je subjektivni dojam, da je to problem o kojem se nije htjelo uopce slusati, nit je bio na dnevnom redu skusptine. Ako su se ljudi zgrazali, to su bili individualni delegati, ali radna tijela skusptine, sudeci po zapisniku, nisu reagirala. (molim te, ovo mi potvrdi da li grijesim ili sam u pravu?)
Najveci dio skupstine se odnosio na izmjene statuta, i to se odradilo. I zakljucilo.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 25 Jan 2023, 08:58

Jolly,

Jesi li bio na toj skupštini?
Kolega je istupio sa problemom pod točkom razno. I svi smo bili zatečeni tom pričom.
Koliko se sjećam, komentirano je da se radi o istom obrascu ponašanja MUP-a kao i sa još nekim slučajevima.
Isto tako, bilo je rečeno da će se razmotriti što se tu može napraviti jer je to u pravnoj domeni za koju nitko konkretno ne može naći trenutno rješenje.
Što očekuješ još da bi bilo potrebno reći (napisati u zapisnik) a da bi bilo korisno?
Nešto što bi riješilo problem, konkretno, trenutno?
Tapšanja po ramenu nisu od neke pomoći.
Nisam pisao zapisnik, nemam pojma tko ga je pisao.
Naravno da bi bilo bolje da je unutar njega osvrt kako su to nedopustive stvari.
No od takvih uzaludnih rečenica nemamo koristi, nismo djeca da će nam utjeha pomoći.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 25 Jan 2023, 11:17

Barut wrote::!: Novi update:

zbog kontinuirane i dugotrajne opstrukcije od strane inspektorata MUP-a, odlučeno je da se streljana registrira kao lovačko strelište. To se pokazao kao jedini način da se počne pucati, a bez odobrenja MUP-a. Svi tehnički uvjeti za gađanje su osigurani što je potvrdila i inspekcija prošle godine. Sada je potpisan i ugovor s lovačkim društvom koje gospodari lovištem u kojem se streljana nalazi. Sve je riješeno u jednom danu i počelo se pucati isti dan. Eto kako se brzo može odraditi stvar preko HLS-a. S druge strane, kada se predsjednik vodičkog streljačkog kluba na skupštini HSS-a žalio na postupanje MUP-a prema klubu koji otvara strelište i tražio pomoć, bio je ismijan. :A08: :A08: (da ne spominjem kako smo nekolicina nas iz kluba odavno položili za streljačke suce a HSS nije u stanju niti da nam pošalje sudačke iskaznice). U odnosu na HLS, za HSS mogu samo reći 0 bodova. Sramota. :A24:

Naravno, lovačko strelište nije trajno rješenje, zato što na streljani sada mogu pucati samo lovci. Imamo dosta članova streljačkih klubova, a zainteresiranih građana koji za sada ostaju zakinuti. Borba sa MUP-om se nastavlja.
Mislim da je kolega Barut u pravu.
Ako lovačko društvo ima mjesto za vježbe gađanja,onda je to mjesto za vježbe gađanja tog lovačkog društva.
To nije javna streljana ,gdje može doći kako tko hoće.
Usporedio bi to npr sa puškarima koji imaju svoju podzemnu streljanu,gdje vrše gađanje,provjere oružja,upucavanje oružja itd.
Ali u tu nihovu streljanu ne smije doći kako tko hoće,ti puškari ne smiju naplaćivati da netko dođe i samo puca kod njih.Komercijalno.
Iz istoga razloga......jer to nije javna streljana.
Kako to sada radevu pojedinim društvima?
Ne ulazim u to,ali se bojim da bi takvom praksom lovačka društva mogla ostati bez ove benificije.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Has thanked: 1 time

Post by Barut » 25 Jan 2023, 13:43

jolly wrote:Molim te objasni.
Sto je lovacko streliste?
Zasto samo lovci mogu pucati?
.....
Vazno je da je streljana proradila, ali ovo pokrece druga pitanja. Jer si uveo pojmove, koje do sad nismo imali na forumu.
Kako nismo imali? :A33: Pa o tome smo raspravljali već više puta na forumu. Ti si osobno na forumu prvi uveo taj pojam kad si citirao zakon u drugoj raspravi, izrezao i postao članak 80. Zakona o eksplozivnim tvarima. Ne razumijem čemu sada čuđenje? :?
jolly wrote:Novi pojam: "lovacka strelista"?
Članak 80.
Članak 80.
Mirok wrote:Mislim da je kolega Barut u pravu.
Ako lovačko društvo ima mjesto za vježbe gađanja,onda je to mjesto za vježbe gađanja tog lovačkog društva.
To nije javna streljana ,gdje može doći kako tko hoće.
Usporedio bi to npr sa puškarima koji imaju svoju podzemnu streljanu,gdje vrše gađanje,provjere oružja,upucavanje oružja itd.
Ali u tu nihovu streljanu ne smije doći kako tko hoće,ti puškari ne smiju naplaćivati da netko dođe i samo puca kod njih.Komercijalno.
Iz istoga razloga......jer to nije javna streljana.
Kako to sada radevu pojedinim društvima?
Ne ulazim u to,ali se bojim da bi takvom praksom lovačka društva mogla ostati bez ove benificije.
Hvala Mirok, točno tako. To sada spada u mjesto za vježbe gađanja u lovištu za konkretno lovačko društvo, bez obzira što se u ovom slučaju radi o fizički izgrađenoj, kompletnoj streljani. Svako lovačko društvo ima pravo odrediti mjesto za vježbe gađanja za svoje članove i njihove goste u svom lovištu i to mjesto ne podliježe pravilima za civilna strelišta i mjesta za vježbe gađanja, kako je navedeno u članku 80. Kada bi se to mjesto počelo koristiti za sportsko gađanje, ili podučavanje građana gađanju ili bilo koje druge svrhe, onda bi izgubilo svoj status lovačkog strelišta i potpalo pod obična "mjesta za vježbe gađanja" koja moraju zadovoljiti uvjete propisane zakonom.
The truth is hate to those who hate the truth.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Jan 2023, 13:47

Upravo tako.
Jer onda bi svi išli ustrojiti mjesto za vježbe gađanja.
Zašto uopće onda ulagati u streljanu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Jan 2023, 19:18

Barut wrote: Vazno je da je streljana proradila, ali ovo pokrece druga pitanja. Jer si uveo pojmove, koje do sad nismo imali na forumu.
Kako nismo imali? :A33: Pa o tome smo raspravljali već više puta na forumu. Ti si osobno na forumu prvi uveo taj pojam kad si citirao zakon u drugoj raspravi, izrezao i postao članak 80. Zakona o eksplozivnim tvarima. Ne razumijem čemu sada čuđenje? :?
jolly wrote:Novi pojam: "lovacka strelista"?
clanak 80.jpg
Tocno da sam prvi to stavio na forum, upravo nedavno.
Medjutim, stavio sam kao "novootkrivenu informaciju", bez spoznaje kako se to primjenjuje, i upravo tako to napisao.
Pa zato pitam.
Turn better into best!

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 25 Jan 2023, 19:42

jolly wrote:Tocno da sam prvi to stavio na forum, upravo nedavno.
Medjutim, stavio sam kao "novootkrivenu informaciju", bez spoznaje kako se to primjenjuje, i upravo tako to napisao.
Pa zato pitam.
Jasno, sve ok. ;) Znam da smo o tome raspravljali u više tema, ali toliko informacija je u glavi da više ne pamtim detalje, pa sam mislio da smo to već raščistili. :)
jolly wrote:Vazno je da je streljana proradila...
Tako je, to je najvažnije. :A27:

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Stargazer » 25 Jan 2023, 20:10

Mjesto za vjezbe gadanja sto je definirano u onom novom zakonu je u teoriji isto sto i lovacka streljana.
Samo clanovi tog kluba smiju dolaziti i pucati tamo.
Samo sto je papirologija ubi me boze.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 25 Jan 2023, 21:14

zdebat wrote:Bio sam na skupštini i nije mi jasno kako je dobiven dojam da je kolega ismijan.
Ljudi su se zgražali nad situacijom a ne ismijavali čovjeka.
Ne znam, nisam osobno bio na skupštini, samo prenosim informaciju koju sam dobio. Ali to nisam naveo da bih prozivao nekoga osobno. Sigurno je bilo delegata na skupštini koji su se zgrozili nad situacijom, ali problem je u tome što sam savez ne pokazuje nikakvo razumijevanje niti daje podršku za rješavanje ovih pitanja. A pitanje streljana je kritično pitanje za streljaštvo. Zar nemaju u savezu pravnika koji se bavi pravnim pitanjima?? Kada dođe do ovakve situacije, ja bih očekivao da Savez odmah stupi u kontakt s ministarstvom, založi se za rješenje problema, pomogne raščistiti stvari koje su nejasne. Ako mi kao klubovi plaćamo članarine i ostala davanja Savezu, zašto ne možemo očekivati od njih zalaganje i pomoć da se riješe problemi oko streljaštva? Pogotovo oko strelišta, što je gorući problem u Hrvatskoj. Zar se mi trebamo boriti potpuno sami, kucati na 100 vrata, izmišljati toplu vodu? Meni tu nema logike.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Jan 2023, 21:21

Slika i prilika situacije u HR.
Kada treba ljudima nešto naplatiti,tu nema zabune,ni milosti.
Kada ti kojima se plaća ,trebaju nešto raditi i napraviti,tu sve staje....

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 25 Jan 2023, 21:48

Mirok wrote:Slika i prilika situacije u HR.
Nažalost točno. :A00:
Koliko je bila potvrda za aktivno bavljenje streljaštvom kod njih? 100, 200kn, pa 300kn? Baš me zanima hoće li iskoristiti i uvođenje eura, pa još malo podići davanja. :roll:

Već godinama raspravljamo o novim disciplinama i slično pa vrlo malo rezultata od toga. To mi sve više izgleda kao gubljenje vremena i farbanje fasade. Savezu su zapravo potrebne korjenite promjene a ne samo površinske. A Savez nam je sada potrebniji nego ikada, anti-gun ideologija je sve agresivnija i sve više zastupljena u politici, a napadi na vlasnike oružja sve jači.

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 25 Jan 2023, 23:08

Zašto sistem toliko otežava situaciju vezano za korištenje oružja?
Pa, mislim nije to jeftin sport (-altivnost), te kaj nije bolje državi da ekipa troši što više kako bi se punio proračun?

Ljudi vole oružje(-sport, lov, itd), te bi trebalo pružiti mogućnost onima koji to žele, da se time bave.

Pa, neće entuzijasti oružja sa oružje raditi ne znam što. Da želi entuzijasti zloupotrijebiti oružje, ne bi išli legalnim putem do njega.

Čega se sistem boji? Naoružavanje paravojske?
:lol:

Na ovom forumu, koliko vidim, sve je to ozbiljna ekipa, nema ovdje budala.
Sve su to sportski strijelci, lovci, pripadnici MORH/MUP-a,....
dzg

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Jan 2023, 23:43

Ne pašu im ljudi sa oružjem .

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 26 Jan 2023, 09:23

Barut wrote:
Mirok wrote:Slika i prilika situacije u HR.
Nažalost točno. :A00:
Koliko je bila potvrda za aktivno bavljenje streljaštvom kod njih? 100, 200kn, pa 300kn? Baš me zanima hoće li iskoristiti i uvođenje eura, pa još malo podići davanja. :roll:

Već godinama raspravljamo o novim disciplinama i slično pa vrlo malo rezultata od toga. To mi sve više izgleda kao gubljenje vremena i farbanje fasade. Savezu su zapravo potrebne korjenite promjene a ne samo površinske. A Savez nam je sada potrebniji nego ikada, anti-gun ideologija je sve agresivnija i sve više zastupljena u politici, a napadi na vlasnike oružja sve jači.
Dragi kolege forumaši,
zar zaboravljate u kakvom vremenu živimo, kakvim smo problemima okruženi?
Nije li cijela država opterećena istim/sličnim problemima?
Svi bi nešto mijenjali, ali samo jezikom i tipkovnicom.
Kada treba odraditi nešto konkretno, većina se zavuče u mišju rupu.
Evo primjer direktno sa foruma;
postavio sam temu: Nove i stare discipline, od svih ljudi sa foruma dobio sam 3 povratne poruke.
Dakle 3 forumaša su se javila kako bi se nešto pokrenulo, kako bi se nešto promijenilo.
Nije li to žalosno? Kako mislite da do promjena dođe ako se sami aktivno ne uključite?
Najlakše je srat po HSS-u (i ostalim savezima, institucijama i sl.) preko tipkovnice.
U tom HSS-u ima ljudi koji su dovoljno stručni i voljni odraditi posao ali ne mogu sve sami.
Članstvo je to koje započinje promjene. I to svojim aktivnim radom i sudjelovanjem.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 Jan 2023, 10:43

Mislim da je prevelika obaveza prebačena na ovaj forum.
Treba vidjeti koliko ljudi je aktivno na forumu....15ak..?
Dio nas su lovci,koji nisu upućeni u probleme streljaštva,dio su imaoci oružja sami po sebi i na kraju tu je i nešto strijelaca....
Sveukupno premalo ,a i da su svi strijelci to je mali broj.
A ako je netko na funkciji u nekome savezu pa ako i dobiva nešto za to,onda je logično da ljudi koji plaćaju članarine(jer moraju) očekuju da ti ljudi i nešto odrade.
Valjda su se ljudi na funkcijama dobrovoljno prihvatili tih obaveza i dobrobiti,nije ih nitko prisilio.
Da sevrazumijemo,ja govorim o svim udrugama i savezima,ne samo o streljačkim.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Jan 2023, 20:58

zdebat wrote: Nije li to žalosno? Kako mislite da do promjena dođe ako se sami aktivno ne uključite?
Najlakše je srat po HSS-u (i ostalim savezima, institucijama i sl.) preko tipkovnice.
U tom HSS-u ima ljudi koji su dovoljno stručni i voljni odraditi posao ali ne mogu sve sami.
Članstvo je to koje započinje promjene. I to svojim aktivnim radom i sudjelovanjem.
Ja bih se ukljucio. Ja sam clan saveza, kroz klub. Kako zapoceti promjene?
Kako?
Turn better into best!

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 27 Jan 2023, 10:26

Živimo u demokraciji.
Znamo što to (bar u teoriji) znači.
Kada se ljudi skupe u zajedničkom interesu, promjene su moguće.
Pojedinac je nemoćan, nitko ga niti čuje, niti vidi.
Kada se skupi velik broj zainteresiranih za određenu promjenu, tada se u najgorem slučaju na skupštini odradi zadaća.
Dokle god se bude pričalo i piskaralo a ne aktivno uključivalo, dotle će biti tako kako je sada.
Pogledajte zadnji primjer, radnike Čistoće.

Highroller
Skupnik
Skupnik

Post by Highroller » 31 Jan 2023, 19:05

Dobar dio zagrebačkih klubova ne dođe na skupštinu,,, valjda im je daleo :roll:

Highroller
Skupnik
Skupnik

Post by Highroller » 31 Jan 2023, 19:07

Daleko :roll: