F-CLASS za pocetnike

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

Post Reply
Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

F-CLASS za pocetnike

Post by Ajkoola77 » 14 Feb 2023, 18:27

Posto se zelim pomalo prebaciti na veliki kalibar i F-class natjecanja, poceo sam prikupljat opremu i razbijat glavu kalkulacijama.

Trziste nam je limitirano i knjiga je pala na jedno slovo; Sabatti TLD white/red. E sad, vidim da pise u specifikacijama da je tezina puske 6.5 kg.
Zanima me kad se jos namontira nosac optike, optika, bipod, hoce li puska prelaziti limit od 8.25 kg? Nekako mi izgleda sve na knap. Ako ima koji vlasnik iste, nek napise svoje iskustvo.

Jos jedna stvar koja me zanima... da li u HR i par zemalja okolo (slovenija, austrija,italija) postoji mjesto gdje se moze kupit f class puska , a da nije sabatti ili savage? Ako netko ima link, nek javi.

Takodjer, odabir optike. Imao sam prije Sightron 10-50 i bio je vrh za field target. Dal bi takva optika bila ok za mete na 600 metara i sl. Ako netko ima preporuku za optiku za povecanjem od bar 40x pa nadalje, a da ne kosta 3700 eura.
Neki izbor cca su Sightron, Delta, Athlon itd

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: F-CLASS za pocetnike

Post by jolly » 14 Feb 2023, 19:16

Na izbor optike dodaj vortex golden eagle 15-60x52 u slicnom cjenovnom rangu.

Sabatti TLD red ili white, je danas mozda best buy tvornicka puska za ovu namjenu. Nije mi poznato da ni jedan proizvodjac u tom cjenovnom rangu radi nesto slicno.
Vecina proizvodjaca radi poneki primjerak hunting/match/varmint puske, ali ne i f-class pusku. Ove prethodne mogu se korisiti u f-class natjecanjima kod nas jer ulaze u specifikacije, ali realno nisu optimizirane za fclass, do maksimuma.
Tu je pokusao dati odgovor sabatti.

Nije on ni savrsen, na primjer kundak se ne moze prilagodjavati po duzini strijelcu (odnosno moze sa spacerima, ali nema neku navojnu funkciju za duzinu), obrazina se dize. To je ok.
Kundak je prilagodjen f - classi, ravno odrezan na potkudaku.
Ima obecavajuci tip uzljebljenja, MRR, cijev je kovana 28 incha. i po mom ukusu mogla bi biti i malo duza.

Na natjecanjima medjunarodnog ranga, kovana cijev nije nikad pobijedila, da znas cisto za orijentaciju, ali sabatti je sub moa puska.
Moje zamjerke su dakle, kad je vec f class puska, bilo bi dobro da ima bolje rjeseno produzivanje kundaka pogotovu radi lezeceg stava, odnosno kad je vec f class puska, mogli su i cijev malo duzu do 30 ili 32 incha. to su dva detalja koja meni bodu oko.

Za natjecanja po Hrvatskoj - gdje su udaljenosti skromne, za trening i rekreaciju na 300 ili 600 metara bit ce jako dobar. (isporbao sam ih nekoliko btw, i osobno planiram u buducnosti sabatija, cim zookruzim jedan drugi trenutni projekt kojim se sad bavim)

ako je puska 6.5 kila, i nek je optika 850 grama, dosao si na 7.35 kg (vortex golden eagle je 842 grama, sightron s3 - 853 grama, itd))
Uz pazljiv izbor bipoda i alu nosaca za optiku, provuci ces se do 8.25 kg. Takodjer sigtrhon sIII 10-50x60 je vrlo upotrebljiv.
Ovo gore sve opisano bila bi budget varijanta oko koje se vrtimo.

Ja bih jos napomenuo slijedece. Postoji kategorija pucanja do 300 m, odnosno do 600 m.
Kad gadjas na 300 m, u vecini slucajeva sa 300 m ces kroz ove optike vidjeti pogodak na metu.
Kad gadjas na 600 m, u vecini slucaja neces vidjeti pogodak u metu, osim u najidealnijim uvjetima. Zato treba da smislis na koji naci ces vrsiti osmatranje mete na udaljenosti 600 m. (uz uvjet da imas pristup strelistu do 600 m)
Long shot sistem kamere je jedna opcija (cca 1000 eur)

Ako hoces pravu stvar, za vecu investiciju, onda puske doplhin UK, ili Kelbly.
Kelbly mozes kupiti Armeria regina. https://armeriaregina.it/gb/
Uz njih mozda i deon march optiku, povecanja 80X?
ALi high end puska to je druga tema.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 14 Feb 2023, 19:28

Hvala Jolly na odgovoru.

Nisam htio rec da je Sabatti losa puska nego samo da se prosiri izbor. Za natjecanja kod nas ili u susjedstvu, mislim da je puska ok.

Kelby ili Dolphin ce doc na red kad se rastanem od zene i zivot posvetim natjecanjima. :D

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 14 Feb 2023, 21:58

Optika povećanja 80X je potpuno nepotrebna. Imam jedan March do 80X, rijetko ga koristim, a i tada ne koristim više od 40X i to je dovoljno.
Na svojoj FTR pušci pak koristim Nightforce Competition 15-55x52, SFP, FCR-1, 1/8 MOA click, tactical turets. Težina s prstenovima, sunshade-om i poklopcima 988 grama.
Odgovarat će ti i svaka lower budget optika istih karakteristika (boldano).
Ono što se ne spominje, a vrlo je bitno jest kalibar i korak uvijanja. Kako spominješ težinu od 8.25kg
pretpostavljam da ciljaš na F-TR i u tom slučaju preporučam .308 Win. Za korak uvijanja trebao bih znati koje zrno si odabrao.
U kalkulaciju ukupne težine osim spomenute optike, prstenova i nožica ubaci i sun shade optike, mirage traku i sustav pričvršćivanja iste, te
eventualno i zaštitu od kiše-na slici u prilogu (sve stvari koje ulaze u max težinu od 8.25kg).
Neke težine koje znam:
-Picatini šina Joypod (kratka) za prihvat nožica - 15 gr
-Joypod nožice - 495 gr
-Picatiny šina za nožice Atlas (kratka) - 22 gr
-Tier One nožice - 675 gr
-Phoenix nožice (tunirani/olakšani) - 700 gr
-Buble level US Optics - 26 gr
Opaska o nepostojanju podešavanja dužine kundaka za F-Class pušku ne stoji.
Niti jedna F-Class puška u pravilu nema takvu bespotrebnu dodatnu težinu.
Cijev je doista prekratka, ali s razlogom (težina). Očito da Sabati ne može napraviti dovoljno "laganu" pušku s 32" cijevi.
Attachments
Rain cover framing.jpg

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 14 Feb 2023, 22:53

Po mojoj racunici...
Sabatti 6.5 kg
Sightron ili sl. Oko 850g plus sunshade, cca 900
Tier one ftr bipod 550 g plus adapter, cca 600 g

Negdje sam oko 8 kg, mozda malo ispod. I ostaje 250 grama za ostale djidje midje...Sina za optiku, mirage traka itd.

Tocno, plan je pucat F-TR sa .308 kalibrom. Sta se tice uvijanja i odabir metka, o tome stvarno ne znam puno. Za pocetak bi bila kupovna municija jer zbog limitiranosti streljana i treninga u Rijeci, nema smisla kupovat opremu za reloading.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 14 Feb 2023, 23:45

Nisam spomenuo, 1" cijevi je cca 120 gr.
Što se tiče strelišta, baš u Rijeci imaš možda i najbolje uvjete u RH.
Nekoliko klubova ima ugovor s MORH-om i može uz određene uvjete i plaćanje koristiti
strelište na Kovačevu. Osim toga, samo u Vrbovcu možeš pucati na više od 300m.
To je doduše moguće i u Karlovcu (Jamadol).
Što se tiče F-classe, bez reloadinga nažalost nema ni rezultata.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 14 Feb 2023, 23:53

Na kraju treba reći (trebalo je zapravo na početku) da je puska solidna i dobar izbor za N-klasu VK300m.
Uz dobar metak bit će OK i za F-Class na malim i eventualno srednjim daljinama.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Feb 2023, 05:45

stolttom wrote:.
Cijev je doista prekratka, ali s razlogom (težina). Očito da Sabati ne može napraviti dovoljno "laganu" pušku s 32" cijevi.
Ovo mi jest palo napamet vjerojatno je u tom trik.
Ali znam za slucaj, gdje se obrazina mjenjala u privatnom aranzmanu, za drugi materijal, i smanjila tezina.
Dakle, moze se. Vjerojatno postoje i drugi nacini

Ali kad bi se na ovakvoj tvornickoj puski islo u svaki detalj, izaslo bi se iz okvira budgeta MSRP, cijena bi narasla u maloprodaji.
Mislim da je sabatti isao ciljano na trziste u tom cjenovnom rangu. I dobio sto je dobio. Ujedno je time pretekao konkurenciju ostalih pusaka savage, tika, itd... koje ne nude f class pusku u svojoj proizvodnoj liniji.

Korak zlijeba mu je 1/11. Osobno bih isao na 1/10 barem. Koji je razlog tome, kod ovog projekta dizajnerskog tima, ne mogu suditi.
Kundak mi jest kratak, (polomih se oko njega) ali dok ja dodjem do sabatti projekta morat cu to smisliti kako rjesiti unaprijed. Vjerojatno spacerima.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Feb 2023, 05:48

stolttom wrote:Na kraju treba reći (trebalo je zapravo na početku) da je puska solidna i dobar izbor za N-klasu VK300m.
Uz dobar metak bit će OK i za F-Class na malim i eventualno srednjim daljinama.
Da, i ja se slazem.
Da pratioci ove teme ne misle, da u svakoj puski trazimo dlaku u jajetu.
Zato je i imam u planu nabaviti cim rijesim ar15 projekt!
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 15 Feb 2023, 08:52

Reci koja marka puske te zanima, ja ti nadjem di ima za kupit.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Feb 2023, 10:27

Ako je pitanje meni upuceno, ne treba, nasao sam trgovca.
Ako je pitanje postavljeno Ajkooli77, koji je zapoceo temu, on ce se vec nadovezati.
Turn better into best!

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 15 Feb 2023, 17:25

Ako je meni upuceno..hvala na pomoci.
Odluka je vec pala, krenuo bi sa Sabattijem pa cemo vidit kako ce sve to ici. Mislim da je odlicna puska za pocetak.

Ali svejedno, mozda za neke druge ljude koji bi htjeli nesto drugacije, uvijek se ovdje mogu staviti linkovi ili neki info o nabavi pusaka za F class , i opremi takodjer.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Feb 2023, 18:21

... dva put ja ponovio isti post...
Last edited by jolly on 15 Feb 2023, 18:22, edited 1 time in total.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Feb 2023, 18:22

Ajkoola, Napomenuo bih samo da je lijepo vidjet napredak: u par godina, od field target do MK, pa do f class. :A25:

S tim u vezi, nemoj smetnuti s uma da 308 win, ulazi ujedno i u klasu F-open, i s njom ces se lijepo moci natjecati u dvije discipline (F TR i F Open), odnosno i u drugim dalekometnim turnirima kako se budu organizirali. Nadamo se i N klasi uskoro.
Turn better into best!

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 15 Feb 2023, 18:48

Hvala Jolly.
U field targetu sam bio pred 10 god, pa su dosla djeca i uzeo sam pauzu 5 god. Kad sam se vratio, krenuo sam sa MK pa je dosla korona i zatvaranje Drenove.
Nadam se da ce F class biti uspjesniji.

Za 15 dana se vracam s platforme i sibam odmah na Kovacevo , da malo prst osjeti okidac. I naravno one slatke brige, sta kliknuti, koju optiku, uzeti, bipod itd.

Ne znam zasto, ali F Open me ne privlaci. Kad majstori montiraju one topove, opale metak i 5 metara trave ispred njih zalegne. Na Vrapcanskom potoku sam pucao FTR 22 Lr, a pokraj mene je bio jedan takav. Kad bi on opalio, puska bi mi odskocila, klikovi pomakli haha.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Feb 2023, 19:17

Interesantno, ali u openu su (kako bih rekao?) kalibri umjerene snage. Osim sto tamo moze 308, razni 6.5, 7mm itd. Mnogi ili neki od njih su na bazi stisnute cahure 308 win. 260 rem, 7-08, itd.

U teoriji bi u openu prosao i 300 win mag (kojeg bih ja u tom sportu smatrao topom), ali ne sjecam se da sam ga vidio,
Mozda stoltom pamti neki takav.

Jaki trzaj ne odgovara lezecem polozaju i duzim stringovima. Pa se takvi kalibri ne zadrzavaju.

Plinska kocnica kod susjeda na liniji je neugodno iskustvo.
I treba reci da se na drugim dalekometnim turnirima kod nas koji nisu f-class znalo prihvatiti prema pravilima organizatora i kalibre poput 338 lapua mag, i opremu poput plinske kocnice.

Ali u F class tog nema. F class je gentlemenska igra, umjerenih kalibara, pristojnog oruzja. ;) Ako mozes 308 win, onda mozes i obje discipline, ne brini.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 16 Feb 2023, 08:57

Ma ja mogu naci uvoznika za bilo koje oruzje pa zato pitam.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 16 Feb 2023, 09:39

Ajkoola77 wrote:Odluka je vec pala, krenuo bi sa Sabattijem pa cemo vidit kako ce sve to ici. Mislim da je odlicna puska za pocetak.
najbolja puška za početak. edino možda pogledaj bedding. ako ti nadgradnje ne daju mira, onda montiraj bix-n-andy trigger kod puškara. a kad budeš mijenjao cijev, možeš iči na daljšo 32' in drugi kalibar ako želiš.

u sloveniji možeš dobiti custom pušku, jer ima možda 2 puškara koji sami izrađuju akcije (ali jedan je prestao raditi ovo; cijevi kupuju), a kod jednog trečeg slovenskog puškara možeš dobiti ameriške akcije i ameriške cijevu i custom matrice za punjenje.
dolphina nema smisla kontaktirati, jer je možda pošiljanje skupo (ja sam platio 1200€ za transport u 2020), i italiju kupuju se Kalbly (i kod rojala u novom mestu), Victrix, BCM, a onda imaš custom puške kod austrije bix-n-andy, njemačke nc rado...

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 16 Feb 2023, 09:42

Ajkoola77 wrote:Ne znam zasto, ali F Open me ne privlaci. Kad majstori montiraju one topove...
to nije F-OPEN, ampak gulaž lokalna liga.

v F-Classu NEMA kompenzatora i NEMA kalibra večeg od 8mm.

u pravome F-Classu 3 metara izza linije ne trebaš zaštitu ušija, jer nema glupih kompenzatora!

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 16 Feb 2023, 11:18

Marko2Marko wrote:
Ajkoola77 wrote:Ne znam zasto, ali F Open me ne privlaci. Kad majstori montiraju one topove...
to nije F-OPEN, ampak gulaž lokalna liga.

v F-Classu NEMA kompenzatora i NEMA kalibra večeg od 8mm.

u pravome F-Classu 3 metara izza linije ne trebaš zaštitu ušija, jer nema glupih kompenzatora!
:A28:

Post Reply