Spremnici

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Spremnici

Post by Mario_Zg » 04 Mar 2023, 19:39

STRASNO

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 04 Mar 2023, 19:54

Mario_Zg wrote:STRASNO
Osobno mislim da ovo nije bila namjera zakonodavca - za ovakav slucaj, i na ovakav nacin, ali to je tako ispalo s primjenom zakona u ovom slucaju.

Ispada, da bi u ovom slucaju iz novina, sve proslo u redu da je covjek svaki od tih 46 spremnika, blokirao kod puskara. (uz potvrdu)
A obzirom da nije imao oruzje, cak je i besmisleno, ali je zakonski.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 04 Mar 2023, 21:14

Nisam iznenađen.
To je potvrda čega sam pisao ,da je držanje spremnika velikoga kapaciteta kažnjivo.
Drugi su pak tvrdili da velike spremnike ne smiju imati samo oni koji imaju oružje.
Ne zaboravimo da su svi spremnici DIO oružja i kao takvi dovoljni za sumnju nekoga tko ih posjeduje.
Naročito onoga tko ih posjeduje u velikome broju.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 05 Mar 2023, 02:40

Nevjerojatno.

Dno dna.
Taman kad pomisliš da si sve vidio, da znaš u kakvoj rupi živiš, oni te uspiju iznenaditi. Svaka čast njima!!! :A23: :A23: :A23:

Da idu kazneno goniti kolekcionara koji nema niti oružja niti streljiva nego se bavi sakupljanjem samo praznih spremnika? Ovo je novo dno.
Nadam se da je čovjek pametan i da je angažirao odvjetnika. Da znam tko je donirao bih mu za obranu odmah.
Ovo ponašanje mi je gadljivo da ne mogu opisati. :A23: :A23:
The truth is hate to those who hate the truth.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Mar 2023, 04:44

Barut wrote:Nevjerojatno.

Dno dna.
Taman kad pomisliš da si sve vidio, da znaš u kakvoj rupi živiš, oni te uspiju iznenaditi. Svaka čast njima!!! :A23: :A23: :A23:

:
Mi ne citamo talijanske, njemacke, engleske, njemacke ili kineske vijesti.... nemojte misliti da je drugdje primjena nacionalnog zakona o oruzju manje rigorozna, blaga , ili bezazlena.

Ponavljam ono sto sam vec negdje napisao.
Nije mi poznat prekrsaj zakona o nabavi oruzja, makar bio sitni ili administrativan, da ne ukljucuje oduzimanje oruzja, pa makr privremeno do okonocanja postupka.

To nije ni blizu ko zakon o prometu, krivo parkiras, platis kaznu, zadrzis auto, i vozis dalje. U nasoj struci ili hobiju tog nema.

U mnogo slucajeva, ljudi ne poznaju zakon, godinama rade krivo, i onda nalete pa se opeku. Onda, jao, nisu znali.

Cesto se sjetim svog ujaka, kod ovakvih i slicnih prica.
Moj ujak nema veze ni sa lovom, ni sa streljastvom, ni sa oruzjem. Ali bas nikakve veze.

Elem, on kad je bio mlad studirao pravo u Zagrebu, ranih sedamdesetih.
Imao studentski zivot u Zagrebu, i uglavnom se provodio. (zajebavo se)
Nakon dve godine vratio se doma. Nepolozenih ispita.
U dve godine studija polozio samo predvojnicku obuku. :D
(kod kuce kasnije upisao drugi fakultet, zavrsio nekako, i promjenio struku)

Pitali ga u familiji, pa sto je u dve godine naucio na pravu u Zagrebu, kad nije nista polozio. :?:
Kaze naucio sam jednu pravnu latinsku izreku. :!:
I to je recenica koju je cijela moja obitelj zapamtila, pa se cesto ponavljala, pa sam je ja naucio kroz obiteljske anegdote. :idea:

Koja izreka?

Ignoratia iuris nocet!

Neznanje prava skodi.

ovo je pojam jos iz rimskog prava.
Nista se nije promjenilo u osnovi i primjeni prava, do danas, u zadnjih dve hiljade godina.

Neznanje prava skodi, vrijedi i sad. Ko ne zna, nastrada.

Na ovom forumu cesto raspravljamo da li moze ovo ili ono, i u tim raspravama ja osobno sam obicno na konzervativnoj i restritktivnoj strani.
Pusem na hladno, i bojazljiv sam, Upravo radi tog. Mangupi, hrabri, manje informirani i fiilozofi su rizicna skupina, koja najcesce najebe.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 Mar 2023, 09:30

Zadnja rečenica je ključna !

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Mar 2023, 09:31

Mirok wrote:Zadnja rečenica je ključna !
:A25:
Turn better into best!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 05 Mar 2023, 21:03

Ni prvi ni zadnji put da policija ne poznaje zakon ili ga pogrešno tumači. Sad na red dolazi sud i odvjetnici. Tek onda možemo zaključiti što se smije a što ne. Konkretno, po kojoj će ga odredbi kazniti? Koja je kazna propisana, osim oduzimanja oružja (kojeg nema)? Slučaj pada na sudu jer u zakonu nije propisana sankcija za ovaj konkretni "prekršaj". I spremnike bi mu trebali vratiti jer nije nigdje propisano njihovo oduzimanje.

Evo vam zakon pa u njemu pročitajte jesu li zabranjeni spremnici i oduzima li ih se uopće: https://www.zakon.hr/z/1161/Zakon-o-nab ... a%C4%91ana

I sjašite već jednom s potvrdom puškara o kapacitetu spremnika. Nema propisa koji to propisuje i to je čista proizvoljnost samih puškara kako bi taj zahvat izgledao ozbiljnije i bio lakše naplativ.

S kakvim sam se sve izjavama sreo od strane službenika PP/PU, to nije za vjerovati. Npr. "puška bez mehaničkih ciljnika nije kompletna i ne bi se smjela registrirati". "5,45x39 treba zabraniti jer je nehuman, s njim se može i na medvjeda" i sl. Stoga me ni ovo ne iznenađuje.

Konkretno, što se spremnika tiče, znam za sajam u Švedskoj gdje ih se prodaje i kupuje na tisuće. Neblokirani.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 Mar 2023, 21:34

Jedini je problem što ne živimo u Švedskoj .

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Mar 2023, 03:24

Ariel wrote:
Evo vam zakon pa u njemu pročitajte jesu li zabranjeni spremnici i oduzima li ih se uopće: https://www.zakon.hr/z/1161/Zakon-o-nab ... a%C4%91ana
Moj osobni stav:
- ne bavim se puskom u IPSC sportu, uslijed tog mi spremik 20 ili 30 ne treba

- volim svoj miran zivot, i svoje lovacko i sportsko oruzje, i onakav cirkus ko u novinama mi ne treba u zivotu

- za moj laicki pojam kroz moje skromno poznavanje propisa (mea culpa, maxima culpa), prigusivac i spremnik velikog kapaciteta su isto, nedozvoljeno i ne zelim ih ni blizu sebe

- zakon koji si linkao nam je poznat - hvala na linku koji nam je takodjer svima poznat, i nije nam nov ili nepoznat

- da li ce ovaj slucaj iz novina pasti na sudu, nemam pojma. ALi zato postoji baza podataka sudskih presuda: Zakon je na snazi skoro 4 godine, valjda su nekog i osudili do sad za ovakav prekrsaj.

- baza podataka: https://sudskapraksa.csp.vsrh.hr/home

- ako te zanima sudska praksa i kako to rjesavaju, onda probaj naci slican slucaj gdje je neko oslobodjen optuzbe za posjedovanje spremnika velikog kapaciteta ovdje na toj poveznici - imas trazilicu po bilo kojem pojmu ili bilo kojem propisu i ako nadjes slican slucaj i oslobadjajucu presudu, podijeli s nama.

- dok ne nadjes oslobadjajucu presudu za spremnik velikog kapaciteta, ja smatram da je zabranjen sa ili bez oruzja. Izvor informacija ti je na dohvat ruke. Sretno u potrazi. ;)
Last edited by jolly on 06 Mar 2023, 03:49, edited 7 times in total.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Mar 2023, 03:29

Mirok wrote:Jedini je problem što ne živimo u Švedskoj .
Ti gledas samo na sitnice! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Turn better into best!

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 06 Mar 2023, 10:26

A dobro, tko želi biti ovca nek bude.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 06 Mar 2023, 17:13

jolly wrote:
Ariel wrote:
Moj osobni stav:

- volim svoj miran zivot, i svoje lovacko i sportsko oruzje, i onakav cirkus ko u novinama mi ne treba u zivotu

- za moj laicki pojam kroz moje skromno poznavanje propisa (mea culpa, maxima culpa), prigusivac i spremnik velikog kapaciteta su isto, nedozvoljeno i ne zelim ih ni blizu sebe

- zakon koji si linkao nam je poznat - hvala na linku koji nam je takodjer svima poznat, i nije nam nov ili nepoznat

- da li ce ovaj slucaj iz novina pasti na sudu, nemam pojma. ALi zato postoji baza podataka sudskih presuda: Zakon je na snazi skoro 4 godine, valjda su nekog i osudili do sad za ovakav prekrsaj.

- ako te zanima sudska praksa i kako to rjesavaju, onda probaj naci slican slucaj gdje je neko oslobodjen optuzbe za posjedovanje spremnika velikog kapaciteta ovdje na toj poveznici - imas trazilicu po bilo kojem pojmu ili bilo kojem propisu i ako nadjes slican slucaj i oslobadjajucu presudu, podijeli s nama.

- dok ne nadjes oslobadjajucu presudu za spremnik velikog kapaciteta, ja smatram da je zabranjen sa ili bez oruzja. Izvor informacija ti je na dohvat ruke. Sretno u potrazi. ;)
Potpisujem !
Da je to ništa ,ne bi se ni novinari raspisali o takvim stvarima.
I nije to samo članak,ja bih rekao da je to intencija,čak politika da su takve stvari neprihvatljive.
A i za razliku od prije......nema više onakvih oglasa u oglasnicima(prodajem okvire ,ovakve ,onakve za to i to,popust na količinu :A00: )
Nestalo nekako.....

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 06 Mar 2023, 17:36

Mirok wrote:
jolly wrote:
Ariel wrote:
Moj osobni stav:

Potpisujem !
Da je to ništa ,ne bi se ni novinari raspisali o takvim stvarima.
I nije to samo članak,ja bih rekao da je to intencija,čak politika da su takve stvari neprihvatljive.
A i za razliku od prije......nema više onakvih oglasa u oglasnicima(prodajem okvire ,ovakve ,onakve za to i to,popust na količinu :A00: )
Nestalo nekako.....
Ima ih vise na njuskalu sada trenutno, samo za te objekte stave da su u sloveniji.

https://www.njuskalo.hr/militarija/baju ... s-39776718
https://www.njuskalo.hr/streljivo/jugu- ... s-39475732

Potrazio sam tog lika na bolhi,(slovensko njuskalo) i nema ga tako da.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 06 Mar 2023, 18:18

Žalosno je što smo svi počeli razmišljati kao u filmu "Minority report".
Nekoga se može kazniti za kazneno djelo ili prekršaj ukoliko je izvršeno ili bilo u pokušaju. Spremnik nije bitni dio oružja bez obzira na kapacitet i ukoliko se ne posjeduje pripadajuće oružje ne može se konzumirati njegova izvorna namjena te se stoga ne može izvršiti nikakvo prekršajno niti kazneno djelo. Bez oružja je to samo metalna kutija ili "militarija" za nekog kolekcionara.
Jedino što može biti kažnjivo je ako se dokaže da su spremnici skupljani s namjerom da se prodaju nekome tko posjeduje nelegalno oružje.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 06 Mar 2023, 18:25

Nema dugo kada sam gledao i nisu ovi bili.
Ali nema naših oglasa,tako da mi je to indikativno.
Ne zavaravam se,biti će toga i kod nas još.....
Između ostaloga ti i padaju na taj način...

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 06 Mar 2023, 18:33

Mirok wrote:Nema dugo kada sam gledao i nisu ovi bili.
Ja svaki tjedan vidim barem 2-3

Netko je prodavao canik TP9 sa izricitim opisom da ima jesan spremnik produljen na 25 metaka, i taj oglas je stajao 2 mjeseca na njuskalu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Mar 2023, 18:47

Pred vise godina bio je na forumu jedan thread, gdje smo stavljali sve takve primjere sa njuskala sta ludaci prodaju.
Treba to malo potraziti! :D
Uglavnom takvih je primjera koliko hoces, uopce nije rijetkost.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 06 Mar 2023, 18:48

Stargazer wrote:
Mirok wrote:Nema dugo kada sam gledao i nisu ovi bili.
Ja svaki tjedan vidim barem 2-3

Netko je prodavao canik TP9 sa izricitim opisom da ima jesan spremnik produljen na 25 metaka, i taj oglas je stajao 2 mjeseca na njuskalu.
A što ćeš sa bedakom koji sam sebi stavi metu na čelo ?
Mi pokušavamo razumijeti Zakon i praksu kako se on tumači.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 06 Mar 2023, 18:56

samoborac wrote:Žalosno je što smo svi počeli razmišljati kao u filmu "Minority report".
Nekoga se može kazniti za kazneno djelo ili prekršaj ukoliko je izvršeno ili bilo u pokušaju. Spremnik nije bitni dio oružja bez obzira na kapacitet i ukoliko se ne posjeduje pripadajuće oružje ne može se konzumirati njegova izvorna namjena te se stoga ne može izvršiti nikakvo prekršajno niti kazneno djelo. Bez oružja je to samo metalna kutija ili "militarija" za nekog kolekcionara.
Jedino što može biti kažnjivo je ako se dokaže da su spremnici skupljani s namjerom da se prodaju nekome tko posjeduje nelegalno oružje.
Istina, koliko ja znam, u zakonu jedina izrecena mjera je samo za one ljude koji imaju registrirano oruzje.

Članak 7.

(1) Oružje kategorije A – zabranjeno vatreno oružje:

b) dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 11 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja

VII. ODUZIMANJE ORUŽJA, STRELJIVA I ISPRAVA O ORUŽJU

Članak 46.

(2) Nadležno tijelo rješenjem će oduzeti i ukinuti isprave o oružju te će oduzeti oružje i streljivo od osobe u čijem posjedu nađe spremnik koji se može pričvrstiti na poluautomatsko ili repetirajuće vatreno oružje sa središnjom udarnom iglom i koji može primiti više od 20 naboja ili u slučaju dugog vatrenog oružja može primiti više od 10 naboja.

U prekršajnim odredbama Zakona o oružju nigdje ne postoji kazna za posjedovanje spremnika, osim prije navedene u Članku 46 da ce se oduzeti oruzje, ako gospodin nema oruzje, oni ga nemaju za sto kazniti.

I kod samog blokiranja spremnika kod puskara, on mora navesti da se spremnik za pusku tvornickog broja blokira spremnik.

Ako im dopustimo da tumace clanak 7 onako kako zele, a ne onako kako je definiran u zakonu, onda cemo se grdno provest u buducnosti. Gospodin po svakoj normalnoj logici nije u prekrsaju.

Post Reply