Spremnici
Re: Spremnici
Ima trenutno glock 19.2 sa dva spremnika od 15 i jednim od 30. Nisam ga kupio samo zato jer je iz 91. a nema odradjen onaj upgrade, a bez toga mi je bio preskup. Tada nisam ni bio svjestan ograničenja spremnika, a mislim da nije ni prodavatelj.Stargazer wrote:
Ja svaki tjedan vidim barem 2-3
Netko je prodavao canik TP9 sa izricitim opisom da ima jesan spremnik produljen na 25 metaka, i taj oglas je stajao 2 mjeseca na njuskalu.
I mozda jos nesto sto bi bilo pametno, mozemo li mi kako stati na raspolaganje gospodinu?
Zna li tko kakvog odvjetnika koji je vrsan u navedenim zakonima?
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ti bi se išao pravdati tamo za nekoga ?Stargazer wrote:I mozda jos nesto sto bi bilo pametno, mozemo li mi kako stati na raspolaganje gospodinu?
A ni ne znaš za možda druge krimene navedenoga ?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Obzirom da se spremnik vrti po kategoriji A (iako nije osnovni ili bitni dio oruzja) - postupak je kao za kazneno djelo.
Obrazlozanje da se sa spremnikom ne moze uciniti bez oruzja nista, nije u duhu zakona, jer se ni sa prigusivacem bez oruzja ne moze nista ucinit a tretiraju isto - kazneno.
To je kako ja vidim, uz napomenu da nisam pravnik, i da mozda grijesim.
Nas narod je "proklet" i da stave u zakon nesto kao, "iznimno se dopusta posjedovanje vecih spremnika, ako gradjanin nema oruzje, a u svrhu skupljanja, uspomene, itd itd ", dovelo bi do tog da ce se naci pametnjakovici koji bi drzali spremnike kod susjeda dok im ne zatrebaju.
Mislim da ako je intencija da se kontroliraju ti spremnici, a zaista su potrebni za IPSC sportove, kompromis bi bio u zakon dodati da se dopustaju sportskim strijelcima prakticnog streljastva, uz uvjet registracije i izdavanje potvrde o registraciji (dakle staviti na nivo C kategorije), odnosno ovlastenim kolekcionarima oruzja ili militarije uz obavezu registracije.
I stvar bi bila zadovoljavajuce rjesena. Ovo treba imati na umu kod slijedece javne rasprave o zakonu.
Potrebno je dati prihvatljivo rjesenje zakonodavcu, i nadati se razumijevanju. Ocekivati da ce se potpuno legalizirati u slobodnoj prodaji je naivno.
Obrazlozanje da se sa spremnikom ne moze uciniti bez oruzja nista, nije u duhu zakona, jer se ni sa prigusivacem bez oruzja ne moze nista ucinit a tretiraju isto - kazneno.
Nas narod je "proklet" i da stave u zakon nesto kao, "iznimno se dopusta posjedovanje vecih spremnika, ako gradjanin nema oruzje, a u svrhu skupljanja, uspomene, itd itd ", dovelo bi do tog da ce se naci pametnjakovici koji bi drzali spremnike kod susjeda dok im ne zatrebaju.
Mislim da ako je intencija da se kontroliraju ti spremnici, a zaista su potrebni za IPSC sportove, kompromis bi bio u zakon dodati da se dopustaju sportskim strijelcima prakticnog streljastva, uz uvjet registracije i izdavanje potvrde o registraciji (dakle staviti na nivo C kategorije), odnosno ovlastenim kolekcionarima oruzja ili militarije uz obavezu registracije.
I stvar bi bila zadovoljavajuce rjesena. Ovo treba imati na umu kod slijedece javne rasprave o zakonu.
Potrebno je dati prihvatljivo rjesenje zakonodavcu, i nadati se razumijevanju. Ocekivati da ce se potpuno legalizirati u slobodnoj prodaji je naivno.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Članak 7.jolly wrote:Obzirom da se spremnik vrti po kategoriji A (iako nije osnovni ili bitni dio oruzja) - postupak je kao za kazneno djelo.
12. sve vrste oružja s integriranim prigušivačima, prigušivači namijenjeni oružju i dijelovi za prigušivače
Imam auto, tako da po toj definiciji imam i dijelove za prigušivaće, ipak je osoba koja ih je patentirala Hiram Percy Maxim koji ih je napravio da su jako slicni filterima za ulje ako se ne varam, dok je radio u auto industriji. Da ne napomenem da ima milijun videa online gdje se navedeni filteri koriste kao prigusivaci, tj da se pricvrste na cijev.
Po toj logici tumacenja ovog zakona, idem nazvat policiju da mi dodje po oruzje.
Ovo sto ste naveli je u Sloveniji, svo oruzje mora biti prodano sa spremnicima od 10 metaka, ali IPSC strijelci smiju imati spremnike vece spremnike, i kompletno su neregulirani, moze ih svatko kupiti. I IPSC strijelci smiju imati automatsko oruzje koje je preradjeno u poluautomatsko. I ne znam kako bi se registrirali spremnici kao C kategorija, posto koliko znam vecina spremnika nema serijske brojeve.
U pravu ste, ajmo jednostavno ignorirati jedni druge, i brinuti se samo za sebe, to zvuci kao dobro i funkcionalno drustvo.Mirok wrote:Ti bi se išao pravdati tamo za nekoga ?Stargazer wrote:I mozda jos nesto sto bi bilo pametno, mozemo li mi kako stati na raspolaganje gospodinu?
Necu ga braniti ako je prekrsio zakon tipa imao nelegalno oruzje, ali ako mu je jedini "prekrsaj" to da ima limene kutijice, da spreman sam i donirati i pomoci naci odvjetnika, jer ako se mi necemo boriti za nasa prava ko ce?, nitko drugi se nece borit za nas.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Nemam ja ništa protiv,tko želi ,samo naprijed !Stargazer wrote:U pravu ste, ajmo jednostavno ignorirati jedni druge, i brinuti se samo za sebe, to zvuci kao dobro i funkcionalno drustvo.Mirok wrote:Ti bi se išao pravdati tamo za nekoga ?Stargazer wrote:I mozda jos nesto sto bi bilo pametno, mozemo li mi kako stati na raspolaganje gospodinu?
Necu ga braniti ako je prekrsio zakon tipa imao nelegalno oruzje, ali ako mu je jedini "prekrsaj" to da ima limene kutijice, da spreman sam i donirati i pomoci naci odvjetnika, jer ako se mi necemo boriti za nasa prava ko ce?, nitko drugi se nece borit za nas.
Samo da znaš,taj i ako si nađe advokata,u prvome redu advokat će htjeti znati SVE,cijelu priču.
I to će mu optuženi trebati reći.
A ovako na osnovi napisa.....tražiš njemu iskusnoga advokata,doniraš,a uopće ne znaš osobu....?
Da su nasli ikakvo oruzje kod njega, bilo bi u prvom planu na slici. Nigdje u cijelom clanku nije navedeno oruzje, vec samo spremnici, makar je zakon napisan dvosmisleno.
Index je sprdnja od novinarstva.
Index je sprdnja od novinarstva.
Pola napisanoga je LAŽ! Ono što bitno, a to je istina, je da je kolekcionar strastveni sakupljač militarije i da je ispao kolatelarna žrtva pri kupnji jedne obične drvene kutije za granate. Eto, sada znate pravu istinu. Prodavatelj koji je dolijao policiji je taj koji je njima bitan i koji je očito "pao", a kolekcionar je taj čija je poruka o toj drvenoj kutiji bila u prodavateljevom mobitelu pa je tako i kolekcionar doveden( ni kriv ni dužan) u sumnju. Za mene ovo nije kazneno djelo i advokat ga može izvući. Treba čekati presudu! U svakom slučaju, radi se o strastvenom zaljubljeniku vojne opreme, streljiva, militarije itd. te je osoba 10/10 što se tiče ispravnosti, a takvi danas dobivaju po glavi jer je zakon nedorečen i ne da gušta onima koji nešto vole, a oni ilegalni guštaju u svemu i nitko ih ne dira!
BUM BUM...
Ako poznate gospodina, mozemo li mu kako pomoc?berbenn wrote:Pola napisanoga je LAŽ! Ono što bitno, a to je istina, je da je kolekcionar strastveni sakupljač militarije i da je ispao kolatelarna žrtva pri kupnji jedne obične drvene kutije za granate. Eto, sada znate pravu istinu. Prodavatelj koji je dolijao policiji je taj koji je njima bitan i koji je očito "pao", a kolekcionar je taj čija je poruka o toj drvenoj kutiji bila u prodavateljevom mobitelu pa je tako i kolekcionar doveden( ni kriv ni dužan) u sumnju. Za mene ovo nije kazneno djelo i advokat ga može izvući. Treba čekati presudu! U svakom slučaju, radi se o strastvenom zaljubljeniku vojne opreme, streljiva, militarije itd. te je osoba 10/10 što se tiče ispravnosti, a takvi danas dobivaju po glavi jer je zakon nedorečen i ne da gušta onima koji nešto vole, a oni ilegalni guštaju u svemu i nitko ih ne dira!
U svakom slučaju bi bilo dobro da gospodina oslobode jer nije kriv a i radi presedana.
Na žalost kod nas se koristi kontinentalno pravo bazirano na rimskom pravu ili pojednostavljeno sudi se po slovu zakona, a ne po duhu i sudskoj praksi, osim u slučaju odluke vrhovnog suda koja je u biti presedan jer je obvezna za sve niže sudove. Nadam se da gospodin neće morati do vrhovnog suda nego da će sudac istrage obustaviti postupak.
Najveći problem u našem pravosuđu je što o krivnji odlučuje sudac sam osim u kaznenom postupku kad odluku donosi sudsko vijeće što u praksi dođe na isto. Da barem imamo nezavisne porotnike kao u anglosaksonskom pravu. Možda bi oni unijeli zrnce razuma u odlučivanje o krivnji.
Otišao sam off, ispričavam se.
Na žalost kod nas se koristi kontinentalno pravo bazirano na rimskom pravu ili pojednostavljeno sudi se po slovu zakona, a ne po duhu i sudskoj praksi, osim u slučaju odluke vrhovnog suda koja je u biti presedan jer je obvezna za sve niže sudove. Nadam se da gospodin neće morati do vrhovnog suda nego da će sudac istrage obustaviti postupak.
Najveći problem u našem pravosuđu je što o krivnji odlučuje sudac sam osim u kaznenom postupku kad odluku donosi sudsko vijeće što u praksi dođe na isto. Da barem imamo nezavisne porotnike kao u anglosaksonskom pravu. Možda bi oni unijeli zrnce razuma u odlučivanje o krivnji.
Otišao sam off, ispričavam se.
Hvala kolega što si iznio istinu o ovom slučaju!berbenn wrote:Pola napisanoga je LAŽ! Ono što bitno, a to je istina, je da je kolekcionar strastveni sakupljač militarije i da je ispao kolatelarna žrtva pri kupnji jedne obične drvene kutije za granate. Eto, sada znate pravu istinu. Prodavatelj koji je dolijao policiji je taj koji je njima bitan i koji je očito "pao", a kolekcionar je taj čija je poruka o toj drvenoj kutiji bila u prodavateljevom mobitelu pa je tako i kolekcionar doveden( ni kriv ni dužan) u sumnju. Za mene ovo nije kazneno djelo i advokat ga može izvući. Treba čekati presudu! U svakom slučaju, radi se o strastvenom zaljubljeniku vojne opreme, streljiva, militarije itd. te je osoba 10/10 što se tiče ispravnosti, a takvi danas dobivaju po glavi jer je zakon nedorečen i ne da gušta onima koji nešto vole, a oni ilegalni guštaju u svemu i nitko ih ne dira!
Misliš da je najbolje da svatko od nas gleda samo svoju guzicu? Ako ćemo se ponašati kao ovce, onda i zaslužujemo da nas se tretira kao stoku.Mirok wrote:Ti bi se išao pravdati tamo za nekoga ?
Ne znam kakvo je financijsko stanje gospodina, ali ako treba pomoć za angažiranje odvjetnika, ja čvrsto stojim iza ponude koju sam prije naveo.
Točno to! (i ne, ovo definitivno nije off topic)samoborac wrote:U svakom slučaju bi bilo dobro da gospodina oslobode jer nije kriv a i radi presedana.
Informacija za one koji misle da je ovo samo "tuđi problem": ako im ovo prođe i čovjek bude osuđen, to će značiti da će biti potvrđeno da je posjedovanje takvih spremnika kazneno djelo! A pošto se spremnici nigdje eksplicitno ne navode u kaznenom zakonu to u praksi znači da je posjedovanje BILO KOJEG DIJELA, ma koliko nebitnog, koji se može montirati na bilo koje oružje koje je klasificirano kao zabranjeno kazneno djelo!! Pa vi razmislite šta to znači.
The truth is hate to those who hate the truth.
- jolly
- Cinker - bojna

Kad je ovaj forum bio pred zatvaranjem zbog financija pred nekoliko godina, pomogli smo vlasniku Mike Torrelo uplatama da se ne ugasi, i nije se ugasio. Jednom clanu se cak i financijski pomoglo oko nabavke neke opreme, itd.
Medjutim, sudeci po dnevnoj aktivnosti, procjenjujem da smo kao grupa ljudi i entuzijasta na ovom forumu prilicno mali i beznacajni, ima nas aktivno mozda 60-tak ljudi, a svakako manje od 100. Dakle, cak i u skupini ljudi iz lova ili streljastva smo procentualno sitni.
Ali i voljni pomoci.
Uglavnom, ako se formira neki racun za pomoci gosponu u pravnom problemu, voljan sam nesto i uplatiti.
Medjutim, sudeci po dnevnoj aktivnosti, procjenjujem da smo kao grupa ljudi i entuzijasta na ovom forumu prilicno mali i beznacajni, ima nas aktivno mozda 60-tak ljudi, a svakako manje od 100. Dakle, cak i u skupini ljudi iz lova ili streljastva smo procentualno sitni.
Ali i voljni pomoci.
Uglavnom, ako se formira neki racun za pomoci gosponu u pravnom problemu, voljan sam nesto i uplatiti.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je tocno, ali i posebna tema. Upravo je to bio razlog formiranja javne baze podataka presuda vrhovnog suda, na poveznici koju sam jucer stavio.samoborac wrote:U svakom slučaju bi bilo dobro da gospodina oslobode jer nije kriv a i radi presedana.
Na žalost kod nas se koristi kontinentalno pravo bazirano na rimskom pravu ili pojednostavljeno sudi se po slovu zakona, a ne po duhu i sudskoj praksi, osim u slučaju odluke vrhovnog suda koja je u biti presedan jer je obvezna za sve niže sudove.
.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je zanimljivo pitanje, istina je da spremnici nemaju serijski broj u vecini slucajeva. Nisam o tome razmisljao.Stargazer wrote: I ne znam kako bi se registrirali spremnici kao C kategorija, posto koliko znam vecina spremnika nema serijske brojeve.
Medjutim, postoji jedan drugi nacin, koji dolazi iz nacina prodaje sigurnosne pirotehnike za plovila (baklje, rakete).
Kad se to kupi u nautickom ducanu, trgovac uzima podatke iz osobne iskaznice kupca i zapise u dnevnik prodaje. Inace je ova pirotehnika u slobodnoj prodaji, ali vodi se evidencija ko kupuje.
BTW - na isti/slican nacin prodaje se municija u ovlastenoj trgovini uz predocenje oruznog lista.
Ni municija nema serijskog broja. Zato se upisuje kupac, broj oruznog lista, i kolicina robe u dnevnik prodaje.
To je onda model sprovodljivog i izvedivog rjesenja.
Turn better into best!
Kontaktirat cu doticnoga i ponuditi mu pomoc sa strane foruma, kako financijsku tako i onu moralnu, a i pravnu. Mislim da za sada jos nije angazirao nikoga, a ako zatreba, tu smo.... Presuda protiv njega je presuda protiv svih nas! Ponavljam, nadam se pozitivnom ishodu jer znam za teze slucajeve koji su se "izvukli". Da li se radilo o vezi ili ne, ne znam, ali je proslo pozitivno po okrivljenog! Zovem ga vec jutros pa javim....
BUM BUM...
Sto ako se spremnici kupe u inozemstvu? Iz razloga sto su tamo jeftiniji i dostupniji? Kako ih onda registrirati?jolly wrote:Ovo je zanimljivo pitanje, istina je da spremnici nemaju serijski broj u vecini slucajeva. Nisam o tome razmisljao.Stargazer wrote: I ne znam kako bi se registrirali spremnici kao C kategorija, posto koliko znam vecina spremnika nema serijske brojeve.
Medjutim, postoji jedan drugi nacin, koji dolazi iz nacina prodaje sigurnosne pirotehnike za plovila (baklje, rakete).
Kad se to kupi u nautickom ducanu, trgovac uzima podatke iz osobne iskaznice kupca i zapise u dnevnik prodaje. Inace je ova pirotehnika u slobodnoj prodaji, ali vodi se evidencija ko kupuje.
BTW - na isti/slican nacin prodaje se municija u ovlastenoj trgovini uz predocenje oruznog lista.
Ni municija nema serijskog broja. Zato se upisuje kupac, broj oruznog lista, i kolicina robe u dnevnik prodaje.
To je onda model sprovodljivog i izvedivog rjesenja.
Svo streljivo je obiljezeno, nema serijski broj, ali ima broj lota, datum uvoza, i slicne informacije.
Sto se tice odvjetnika, cuo sam dobre stvari o jednom koji se bavio pitanjima oruzja pa cu vidjeti s njime sto kaze.
- jolly
- Cinker - bojna

To je ono, sto sam prije rekao: narod na balkanu je "proklet", uvijek trazi rupu u zakonu.Stargazer wrote: Sto ako se spremnici kupe u inozemstvu? Iz razloga sto su tamo jeftiniji i dostupniji? Kako ih onda registrirati?
.
U korekciji ideje nisam rekao, da se spremnici registriraju nego da se kupnja uvede u dnevnik prodaje, poput na pr prodaje pirotehnike za plovila.
A zakon da odredi ko i sta smije imati.
Odgovor na pitanje - jest usporediti s kupnjom municije:
isto kao kad kupujes legalno municiju preko oglasa od privatnog prodavaca - fizicke osobe, gdje obojica imate oruzni list na isti kalibar.
Ovo je regulirano zakonom, a ne registrira se nigdje
Nasuprot tome, ako kupujes municiju u trgovini, trgovac te zapise u dnevnik prodaje, uz predocenje oruznog lista, da bi razduzio uvezenu robu, koja se kontrolira
Nas trgovac kod uvoza i malopradaje pokriva se sa dnevnikom prodaje, to mu je ujedno i zakonska obaveza.
A ti kao fizicka osoba, imas obavezu da budes u skladu sa zakonom.
Nije uvijek sve zapisano. I ne moze biti. Ni jedan zakon ne moze pokriti ama bas sve zivotne situacije.
Inace, ljudska bica imaju i mozak. (surprise, surprise!
Negdje pomaze i logika stvari - to pomaze cesto u realnom zivotu, a u sudskom postupku, nisam znao, nije napisano, niko mi nije rekao, rijetko pomaze.
Turn better into best!
Govorim to za inozemstvo zato sto tamo sve mogu naci jeftinije, hocu li ako provedu ovaj zakon biti prisiljen kupovat u hrvatskoj?jolly wrote:To je ono, sto sam prije rekao: narod na balkanu je "proklet", uvijek trazi rupu u zakonu.Stargazer wrote: Sto ako se spremnici kupe u inozemstvu? Iz razloga sto su tamo jeftiniji i dostupniji? Kako ih onda registrirati?
.
U korekciji ideje nisam rekao, da se spremnici registriraju nego da se kupnja uvede u dnevnik prodaje, poput na pr prodaje pirotehnike za plovila.
A zakon da odredi ko i sta smije imati.
Odgovor na pitanje - jest usporediti s kupnjom municije:
isto kao kad kupujes legalno municiju preko oglasa od privatnog prodavaca - fizicke osobe, gdje obojica imate oruzni list na isti kalibar.
Ovo je regulirano zakonom, a ne registrira se nigdje
Nasuprot tome, ako kupujes municiju u trgovini, trgovac te zapise u dnevnik prodaje, uz predocenje oruznog lista, da bi razduzio uvezenu robu, koja se kontrolira
Nas trgovac kod uvoza i malopradaje pokriva se sa dnevnikom prodaje, to mu je ujedno i zakonska obaveza.
A ti kao fizicka osoba, imas obavezu da budes u skladu sa zakonom.
Nije uvijek sve zapisano. I ne moze biti. Ni jedan zakon ne moze pokriti ama bas sve zivotne situacije.
Inace, ljudska bica imaju i mozak. (surprise, surprise!)
Negdje pomaze i logika stvari - to pomaze cesto u realnom zivotu, a u sudskom postupku, nisam znao, nije napisano, niko mi nije rekao, rijetko pomaze.
Regulacija spremnika je glupa, al eto dok postoji drzat cu je se.