Spremnici

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Spremnici

Post by Mirok » 07 Mar 2023, 09:47

jolly wrote:
Stargazer wrote: Sto ako se spremnici kupe u inozemstvu? Iz razloga sto su tamo jeftiniji i dostupniji? Kako ih onda registrirati?

.
To je ono, sto sam prije rekao: narod na balkanu je "proklet", uvijek trazi rupu u zakonu.
U korekciji ideje nisam rekao, da se spremnici registriraju nego da se kupnja uvede u dnevnik prodaje, poput na pr prodaje pirotehnike za plovila.
A zakon da odredi ko i sta smije imati.

Odgovor na pitanje - jest usporediti s kupnjom municije:
isto kao kad kupujes legalno municiju preko oglasa od privatnog prodavaca - fizicke osobe, gdje obojica imate oruzni list na isti kalibar.
Ovo je regulirano zakonom, a ne registrira se nigdje

Nasuprot tome, ako kupujes municiju u trgovini, trgovac te zapise u dnevnik prodaje, uz predocenje oruznog lista, da bi razduzio uvezenu robu, koja se kontrolira
Nas trgovac kod uvoza i malopradaje pokriva se sa dnevnikom prodaje, to mu je ujedno i zakonska obaveza.

A ti kao fizicka osoba, imas obavezu da budes u skladu sa zakonom.
Nije uvijek sve zapisano. I ne moze biti. Ni jedan zakon ne moze pokriti ama bas sve zivotne situacije.

Inace, ljudska bica imaju i mozak. (surprise, surprise! :D )
Negdje pomaze i logika stvari - to pomaze cesto u realnom zivotu, a u sudskom postupku, nisam znao, nije napisano, niko mi nije rekao, rijetko pomaze.
Zadnje dvije rečenice... :A25:
Za mene osobno ako je nešto li-la zakonski i ako je društvo u kojemu bih se mogao naći također upitno,onda je moj odgovor......hvala NE !
Jer ovaj čovjek da je 100% ispravan,po mome mišljenju problemi u kojima se našao i sva ta gungula nije toga vrijedna !
Zato treba izbjegavati takve dvojbene situacije i društva.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 07 Mar 2023, 10:58

Stargazer wrote: sve mogu naci jeftinije, hocu li ako provedu ovaj zakon biti prisiljen kupovat u hrvatskoj?

.
U nasem sportu nema jeftino. To je iluzija.
Nek neki spremnik u HR kosta 300 kn, vani ga kupis za 200 ili 250. A ne treba ti bas 100 spremnika, da bi usteda bila znacajna.
Sitnu razliku u novcima potrosis na metke, sarafe, sitnice, nosace, gripove, bolju optiku, ili turu cuge za drustvo iz kluba (jer si ustedio kod kupnje) ili na bilo sto...
Nema jeftino.

Kad se jednom to shvati i prihvati, zivot je daleko jednostavniji.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 07 Mar 2023, 11:01

Mirok wrote:Vidim da ima više ljudi koji sve znaju o slučaju i čovjeku,pa i samoga čovjeka ?
Pa eto,zašto nam se sam čovjek ne obrati i napiše nam o svemu ?
Podrzavam ideju. :A25:
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

file
Razvodnik
Razvodnik

Post by file » 07 Mar 2023, 11:17

Ako je u postupku, smije li javno iznositi informacije?

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 07 Mar 2023, 12:27

Mirok wrote:Vidim da ima više ljudi koji sve znaju o slučaju i čovjeku,pa i samoga čovjeka ?
Pa eto,zašto nam se sam čovjek ne obrati i napiše nam o svemu ?
Pa vjerovatno vise razloga, prvo moguce da je u pritvoru, drugo navedeno je da gospodin ima 63 godine, mozda se jednostavno ne snalazi sa forumima, a trece bi bilo da forumi nisu pretjerano popularni kako su bili prije 20ak godina, danas je puno veca popularnost message boardova, razlicitih reddita, discorda itd.

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 07 Mar 2023, 12:40

Stargazer, u potunosti se slazem sa tobom, apsolutno u svemu! Malopren sam zvao kolekcionara i zahvaljuje se svima na ukazanoj podrsci. Prenio sam mu sve do i jedne riječi tako da zna nasa misljenja i zna sto mu je raditi dalje. Trenutno nije angaziran nikakav odvjetnik, a bude li trebalo, bit ce angaziran po primitku rjesenja! Gospodin nije aktivan po forumima, a sve sto se o njemu treba znati i sto je prava istina sam napisao ja u njegovo ime, tako da se on nema sto javljati na forum, dokazivati, pravdati, a sa nekima(koji dišu kontra) mozda i prepirati! Cekat cemo rjesenje suda za koje ce mi on javiti kako je proslo pa cemo biti pametniji za dalje. Mozda od kazne ne bude nista(i ne smije i ne treba) posto su okviri kupljeni prije ovog zakona, posto on nema nikakvo oruzje, posto je deklarirani kolekcionar sa iskaznicom, pošto nikad nije osudjivan niti kaznjavan itd. U svakom slucaju za ubuduce ovo treba imati u vidu i rijesiti pitanje kolekcionarstva u zakonu o oruzju. Jer zbog jednog metka koji ti sluzi za usporedbu sa drugim kalibrom, a kojeg nemas u oruznom listu, izgubiti deset pusaka, pa to je PARADOKS! SRAMOTA je sitan pojam za ovako velike APSURDE!
BUM BUM...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Mar 2023, 13:17

Ne znam zašto netko misli da se treba svađati?
Samo zato jer netko drugačije misli ?
A za nekoga staviti ruku u vatru...?
Primjer....jedan moj prijatelj(fina familija),kaže mi jedan dan .....uh,što mi se desilo....
Došla policija ,priveli mi sina,plus........ajoj....
Uglavnom,mali je opljačkao poštu !
I mali završi u pritvoru....
A taj moj dobar prijatelj je tada bio jedan od glavnih ljudi u Odjelu za narkotike u jednoj velikoj PU ....
Eto,vlastiti sin....

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 07 Mar 2023, 13:34

Mirok wrote:Ne znam zašto netko misli da se treba svađati?
Samo zato jer netko drugačije misli ?
A za nekoga staviti ruku u vatru...?
Primjer....jedan moj prijatelj(fina familija),kaže mi jedan dan .....uh,što mi se desilo....
Došla policija ,priveli mi sina,plus........ajoj....
Uglavnom,mali je opljačkao poštu !
I mali završi u pritvoru....
A taj moj dobar prijatelj je tada bio jedan od glavnih ljudi u Odjelu za narkotike u jednoj velikoj PU ....
Eto,vlastiti sin....
Ko zna, mozda su i navedenog gospodina uhapsili jer je opljackao postu, samo nisu ga htijeli teretiti tako malim zlocinom, hvala bogu terete ga necim puno gorim, posjedovanjem par kockica lima i federa.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Mar 2023, 13:38

U konačnici ja ne znam je li ta osoba naježila zbog sanduka za granate ?
Zbog samoga drvenog sanduka ,teško.
Je li sanduk možda dio robe ukradene iz vojnih skladišta?A bilo ih je.
Je li to ista osoba sa onim spremnicima ?
Jesu li spremnici ukradeni?

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 07 Mar 2023, 13:50

Mirok wrote:U konačnici ja ne znam je li ta osoba naježila zbog sanduka za granate ?
Zbog samoga drvenog sanduka ,teško.
Je li sanduk možda dio robe ukradene iz vojnih skladišta?A bilo ih je.
Je li to ista osoba sa onim spremnicima ?
Jesu li spremnici ukradeni?
Znate sta, u pravu ste, ajmo ga jednostavno bacit u zatvor bez prozora, pa nek si onda svi ostali misle jel imaju prava il ne. Zakone cemo sve obrisat, a pravo ce se provoditi na hirove politicara i sudaca koje su oni postavili.

Sloboda i prava su inako precijenjena.

Svi smo krivi bez dokaza i sukladno tome svi trebamo vec sada biti u zatvoru, dokaz krivnje i sami dokazi su nebitni. Sudski postupak je nebitan, ako se podigne optuznica protiv vas znaci krivi ste, bez pogovora.

Miroka za predsjednika!!!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Mar 2023, 14:28

Na koju funkciju ćemo tebe predložiti ?
Za predsjednika Vrhovnoga suda!

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 07 Mar 2023, 14:28

https://ipress.hr/crna-kronika/77318-um ... ionski-top
sve lijepo piše...
iz članka gore:
''osoba''nabavljala dijelove (spremnike za autom.oružje, strojnice,...) vatrenog oružja (sastavni ili rezervni) čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno...
Šta mislite, da li ima elemenata za podnošenje kaznene prijave (pročitajte prvo ČL.331 KZ-a RH)?
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Mar 2023, 14:38

istra champion wrote:https://ipress.hr/crna-kronika/77318-umazanin-ilegalno-trgovao-oruzjem-u-pretresu-mu-pronasli-automatske-puske-strojnice-pistolje-i-protuavionski-top
sve lijepo piše...
iz članka gore:
''osoba''nabavljala dijelove (spremnike za autom.oružje, strojnice,...) vatrenog oružja (sastavni ili rezervni) čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno...
Šta mislite, da li ima elemenata za podnošenje kaznene prijave (pročitajte prvo ČL.331 KZ-a RH)?
:A25: hvala Istra!
A koliko sam govorio da je pravo pitanje što kaže Kazneni zakon...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 07 Mar 2023, 14:41

Citiram u cjelosti clanak 331 KZ:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _2498.html

Članak 331.

(1) Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne dijelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno ili je dozvoljeno samo uz prethodno odobrenje,

kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Tko neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmjeni, uveze ili izveze veće količine vatrenog oružja, streljiva, eksplozivnih tvari ili njihovih sastavnih ili rezervnih dijelova,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Kaznom iz stavka 2. ovoga članka kaznit će se tko izrađuje ili usavršava, proizvodi, nabavlja, skladišti, nudi na prodaju, prodaje ili kupuje, posreduje u kupnji ili prodaji, posjeduje, prenosi ili prevozi kemijsko ili biološko oružje ili drugo sredstvo borbe koje je zabranjeno međunarodnim pravom.

(4) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko prodaje ili izvozi oružje u zemlju u kojoj se djeca koriste kao plaćenici.

(5) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmijeni sredstva potrebna za izradu vatrenog oružja, streljiva ili eksplozivnih tvari.

(6) Vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari te njihovi sastavni ili rezervni dijelovi će se oduzeti.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 07 Mar 2023, 14:43

Ovaj nemili dogadjaj smo, dakle, pretresli do detalja. Ujedno smo vec i nominirali kandidate za sljedece izbore! ;)
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 07 Mar 2023, 14:51

Mirok wrote:Na koju funkciju ćemo tebe predložiti ?
Za predsjednika Vrhovnoga suda!
Mene nikad nebi postavili na tu poziciju, ipak sam moralna osoba.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 07 Mar 2023, 14:55

Vas dva se strpite do slijedece izborne godine! :D
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 07 Mar 2023, 14:56

jolly wrote:Citiram u cjelosti clanak 331 KZ:

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _2498.html

Članak 331.

(1) Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne dijelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno ili je dozvoljeno samo uz prethodno odobrenje,

kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Tko neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmjeni, uveze ili izveze veće količine vatrenog oružja, streljiva, eksplozivnih tvari ili njihovih sastavnih ili rezervnih dijelova,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Kaznom iz stavka 2. ovoga članka kaznit će se tko izrađuje ili usavršava, proizvodi, nabavlja, skladišti, nudi na prodaju, prodaje ili kupuje, posreduje u kupnji ili prodaji, posjeduje, prenosi ili prevozi kemijsko ili biološko oružje ili drugo sredstvo borbe koje je zabranjeno međunarodnim pravom.

(4) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko prodaje ili izvozi oružje u zemlju u kojoj se djeca koriste kao plaćenici.

(5) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko neovlašteno posjeduje, nabavi, izradi, proda ili razmijeni sredstva potrebna za izradu vatrenog oružja, streljiva ili eksplozivnih tvari.

(6) Vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari te njihovi sastavni ili rezervni dijelovi će se oduzeti.

Ja imam sastavne dijelove za prigusivace u svome autu, moj auto ima filter za gorivo. Eto, policija ima temelj za uzet mi oruzje jer posjedujem sastavne ili rezervne dijelove za prigusivace.

Zakon je glupo napisan. Ista logika se moze uzeti u obzir s cijevima, oprugama itd.

Cezar
Razvodnik
Razvodnik

Post by Cezar » 07 Mar 2023, 15:26

Znači ništa od razmjena praznih čahura!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 07 Mar 2023, 16:13

Cezar wrote: tko neovlašteno posjeduje,
ko ima oruzni list s oruzjem u odredjenom kalibru, taj je ovlasten posjedovati vlastitu praznu cahuru. ili trgovati s time, s drugom osobom koja ima oruzni list, u istom kalibru.
Ovo je najkonzervativnije tumacenje, ali je ujedno i fool proof.

Obzirom da su cahure u slobodnoj prodaji, sad ce krenuti lavina komentara.
Ali ko hoce nek slobodno otvori novu temu o tome, ova je o spremnicima.
Turn better into best!

Post Reply