Streljana

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Re: Streljana

Post by timmy75 » 18 Mar 2023, 12:02

Jos jednom:
ne interesira me lovacko streliste, tamo se odrzavaju natjecanja u lovnon strljastvu, drago mi je da je tako, treba ih jos i puno vise.

Pitanje je:
postoji li razlika izmedju pojmova lovackog strelista i mjesta za provjeru lovackog oruzja, koje moze odrediti bilo koja lovacka udruga? Mogu li se na takvom mjestu (za provjeru oruzja) odrzavati bilo kakva natjecanja?
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 18 Mar 2023, 12:11

timmy75 wrote:Jos jednom:
ne interesira me lovacko streliste, tamo se odrzavaju natjecanja u lovnon strljastvu, drago mi je da je tako, treba ih jos i puno vise.

Pitanje je:
postoji li razlika izmedju pojmova lovackog strelista i mjesta za provjeru lovackog oruzja, koje moze odrediti bilo koja lovacka udruga? Mogu li se na takvom mjestu (za provjeru oruzja) odrzavati bilo kakva natjecanja?
Lovacko streliste se spominje samo jednom, i to iskljucivo u onom clanku 80.
To jest nigjde nije definirano u vise detalja.

Sve ostalo tebi na volju i tumacenje.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 18 Mar 2023, 12:55

timmy75 wrote:Jos jednom:

Pitanje je:
Pojam lovačkoga strelišta se upotrebljava i u smislu mjesta za provjeru lov oružja,upucavanje,vježbu....(ali u smislu kada je to mjesto unutar lovišta).
I na tome mjestu se ne smiju održavati natjecanja,jer takva mjesta ne udovoljavaju uvjetima streljane.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Mar 2023, 16:19

Ne skakati u zakljucke na brzinu.
Negdje su se i odrzavala natjecanja na lovackim strelistima.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Mar 2023, 17:07

Koliko je što legalno govori podatak,da je do nedavno samo jedno mjesto prijavljeno kao mjesto za vježbe gađanja.
I to za cijelu RH ;)

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Stargazer » 18 Mar 2023, 17:20

jolly wrote:Ne skakati u zakljucke na brzinu.
Negdje su se i odrzavala natjecanja na lovackim strelistima.
Pitanje je legalnosti toga.

Tipa za mjesto za vjezbe gadanja je jasno navedeno da smiju dolaziti samo clanovi kluba, mora netko iz kluba biti upravitelj streljane u to vrijeme(ta osoba onda ne smije pucati), ne smiju se odrzavati natjecanja i placene edukacije tamo.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Mar 2023, 20:26

Stargazer wrote: Pitanje je legalnosti toga.

Tipa za mjesto za vjezbe gadanja je jasno navedeno da smiju dolaziti samo clanovi kluba, mora netko iz kluba biti upravitelj streljane u to vrijeme(ta osoba onda ne smije pucati), ne smiju se odrzavati natjecanja i placene edukacije tamo.
U konkretnom slucaju kakav opisujes, mjesto za vjezbe gadjanja mozes definirati privremenim strelistem i dobiti odobrenje, ako zadovoljava sigurnosne uvjete. Nadlezno tijelo ce to odobriti, i onda se moze odrzati natjecanje.

U prakticnom kontekstu ako 20 ljudi moze negdje vjezbati gadjati na siguran nacin, onda se tih 20 ljudi moze i natjecati na istom mjestu. To priznaje i zakonodavac, i upravo u svrhu natjecanja onda se trazi dozvola za privremeno streliste.
Kad se dobije dozvola za privremeno streliste, onda se organizira natjecanje.

Sta se tice lovackih natjecanja, ona se cesto odrzavaju, cak i tradicionalno, dakle svake godine na istom mjestu - i to na tzv lovackom strelistu od pojedine udruge.
Daj boze da moze i tako. Jer da ne moze, propalo bi masu takvih manifestiacija.

Nije problem sta pojedina drustva imaju lovacka strelista,i ili cak organiziraju natejcanja.
vec je problem sta mnoga drustva to nemaju, i ne pokazuju interes za time.
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 19 Mar 2023, 09:08

pošto sam i lovac i sportski strijelac, jesam li onda u kakvom prekršaju ako prebacim jedan pištolj na lovački, pa na mjestu za upucavanje treniram IPSC?
ili sportsku pušku prebacim na lovačku, postavim streljačku metu na 300m i odradim treninge na takvom mjestu?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Mar 2023, 09:25

Mirok wrote:Koliko je što legalno govori podatak,da je do nedavno samo jedno mjesto prijavljeno kao mjesto za vježbe gađanja.
I to za cijelu RH ;)
To se odnosi vjerojatno, na mjesto za vjezbe koje je registrirala neka sportska streljacka udruga, ili mozda puskarski obrt.
Za lovacka strelista nema podatka, ide sve preko clanka 80.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Mar 2023, 09:29

timmy75 wrote:pošto sam i lovac i sportski strijelac, jesam li onda u kakvom prekršaju ako prebacim jedan pištolj na lovački, pa na mjestu za upucavanje treniram IPSC?
ili sportsku pušku prebacim na lovačku, postavim streljačku metu na 300m i odradim treninge na takvom mjestu?
Po meni, nisi u prekrsaju
Moras imati:
Blagoslov LD za trening. (uz puno buke koju ces raditi)
Iskaznicu HLS
Dozvolu za lov na nesto. (na pr. lisica)
Oruzni list za lovacko oruzje
Turn better into best!

Francis_Bac0n
Razvodnik
Razvodnik

Post by Francis_Bac0n » 22 Mar 2023, 11:59

Mrvu offtopic, ali ima veze sa temom. Jučer sam bio u ex Domjanković streljani; preuzeo je jedan dečko kojem nažalost nisam zapamtio ime. Namjestio mi je dnevnu optiku te upucao termalni clip-on na Bergari. Izuzetno susretljiv, ljubazan i stručan. Stoga bih ga ovim putem preporučio svima u ovom dijelu Zagreba i okolice, ukoliko trebate sličnu vrstu usluge. Uskoro otvara i dućan s oružjem / lovačkom opremom.

P.S.1. Ni na koji način nisam affiliated, uredno sam platio uslugu. Volim pohvaliti kad je netko dobar i pošten u svom poslu.
P.S.2. Termal gađa metak u metak na 75m, ja pucao nakon njega. Još samo da svinja izađe vanka iz šume ;)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Mar 2023, 12:58

Svaka preporuka je dobrodosla. Daj malo vise detalja? Ime nove firme, web stranice, ili nesto slicno?
(ne moras mi slati na pm, jer nisam u potrebi za takvom uslogom trenutno, ali nek drugi vide, oni kojima moze zatrebati.)
Turn better into best!

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 22 Mar 2023, 13:10

@Francis_Bac0n

Dal' možda znaš kako stoje sa pucanjem u toj streljani, a da se tiče kratkog oružja?
Kada sam ih zval' rekli su da ne može kratko, zasada.
8-)
dzg

Francis_Bac0n
Razvodnik
Razvodnik

Post by Francis_Bac0n » 22 Mar 2023, 15:41

jolly wrote:Svaka preporuka je dobrodosla. Daj malo vise detalja? Ime nove firme, web stranice, ili nesto slicno?
(ne moras mi slati na pm, jer nisam u potrebi za takvom uslogom trenutno, ali nek drugi vide, oni kojima moze zatrebati.)
I dalje je isti web: https://www.domjankovic.com/streljana/ - ja sam ugovorio termin online.

@Matija - što se kratkog oružja tiče, ne znam. Nazovi i pitaj, dečko je zaista susretljiv.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 22 Mar 2023, 16:06

Oni i sada imaju i prodaju.....

dumcykar
Pozornik
Pozornik

Post by dumcykar » 31 Mar 2023, 13:35

Je li postoji ijedna streljana ili mjesto gdje mogu provjeriti svoje oružje oko Vukovara ili Osijeka, a da to nije pampas?
Sve je moguće osim drvene peći!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 31 Mar 2023, 14:55

Imaju nesto u Slavonskom Brodu. Ali ne znam detalje. Raspitaj se.
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 31 Mar 2023, 17:43

dumcykar wrote:Je li postoji ijedna streljana ili mjesto gdje mogu provjeriti svoje oružje oko Vukovara ili Osijeka, a da to nije pampas?
https://goo.gl/maps/QKvfEE6Yk9NjjHNN7

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Stargazer » 31 Mar 2023, 18:24

jolly wrote:Imaju nesto u Slavonskom Brodu. Ali ne znam detalje. Raspitaj se.
https://www.google.com/maps/place/Strel ... 11fl09bjxm

Chan
Civil
Civil

Post by Chan » 01 Aug 2023, 11:52

Da li netko zna što se događa sa stranicama streljane Las. Ne može se već danima doći na njihovu stranicu kako bih dobio potrebne informacije.

Post Reply