Meplat, koeficijent otpora zrna i ostalo
Re: Meplat, koeficijent otpora zrna i ostalo
Pištolj je definitivno najpopularniji. Bez obzira na ankete.
Ono što hoću reći je da imam osjećaj da puno ljudi krivo doživljava long range. Pa svaku pušku sa optikom vidi kao long range. Long range nema veze sa ciljnikom, nego sa udaljenosti u odnosu na kalibar.
U Palmi koriste mehaničke ciljnike i u pitanju je pravi pravcati long range. Meni osobno zanimljiviji od F-Class.
.22LR na 200m je već na granici extreme long range, bez obzira na ciljnik. I da, MK na 100m jest long range.
Spominju se neki strani forumi.... Baš me zanima forum sa kojega sam bilo što preveo da se odmah registriram tamo.
Ovo o čemu pišem je znanje iz knjiga i rezultati stvarnog rada na zrnu, ispucavanja, mjerenja i analize tih rezultata.
Za one koji o long rangeu ne znaju ništa, a htjeli bi se možda ubaciti.
Krenite od ovoga.
Knjige:
- Long range shooting handbook - Ryan M. Cleckner
Knjiga nije o nikakvoj posebnoj disciplini, nego veliki skup osnovnih informacija za početnike.
- The wind book for rifle shooter - Linda Miller, Keith Cunningham.
Najbolje o vjetru što se može naći. Fokus je na Palmi.
- Applied ballistics for long range shooting - Bryan Litz
Vanjska balistika objašnjena normalnim jezikom bez puno matematike.
- Berger reloading manual - Berger bullets.
Osim osnova reloadinga, sadrži i opise različitih disciplina.
Ako su vam sadržaji tih knjiga zanimljivi i volili bi se baviti time. Onda ćete se naći u long rangeu i to će biti jedan jako zanimljiv hobi. Spoj vještina i znanja u kojemu se može uživati i bez skupe opreme i osvojenih medalja, tko to zaista voli.
Kome su teme takvih knjiga dosadne, bojim se da će se u long rangeu brzo frustrirati i razočarati.
Long range nije puška sa optičkim ciljnikom, nego je samo to: obična puška sa optikom.
Ono što hoću reći je da imam osjećaj da puno ljudi krivo doživljava long range. Pa svaku pušku sa optikom vidi kao long range. Long range nema veze sa ciljnikom, nego sa udaljenosti u odnosu na kalibar.
U Palmi koriste mehaničke ciljnike i u pitanju je pravi pravcati long range. Meni osobno zanimljiviji od F-Class.
.22LR na 200m je već na granici extreme long range, bez obzira na ciljnik. I da, MK na 100m jest long range.
Spominju se neki strani forumi.... Baš me zanima forum sa kojega sam bilo što preveo da se odmah registriram tamo.
Ovo o čemu pišem je znanje iz knjiga i rezultati stvarnog rada na zrnu, ispucavanja, mjerenja i analize tih rezultata.
Za one koji o long rangeu ne znaju ništa, a htjeli bi se možda ubaciti.
Krenite od ovoga.
Knjige:
- Long range shooting handbook - Ryan M. Cleckner
Knjiga nije o nikakvoj posebnoj disciplini, nego veliki skup osnovnih informacija za početnike.
- The wind book for rifle shooter - Linda Miller, Keith Cunningham.
Najbolje o vjetru što se može naći. Fokus je na Palmi.
- Applied ballistics for long range shooting - Bryan Litz
Vanjska balistika objašnjena normalnim jezikom bez puno matematike.
- Berger reloading manual - Berger bullets.
Osim osnova reloadinga, sadrži i opise različitih disciplina.
Ako su vam sadržaji tih knjiga zanimljivi i volili bi se baviti time. Onda ćete se naći u long rangeu i to će biti jedan jako zanimljiv hobi. Spoj vještina i znanja u kojemu se može uživati i bez skupe opreme i osvojenih medalja, tko to zaista voli.
Kome su teme takvih knjiga dosadne, bojim se da će se u long rangeu brzo frustrirati i razočarati.
Long range nije puška sa optičkim ciljnikom, nego je samo to: obična puška sa optikom.
Neki su pročitali sve te knjige i imaju malo više
utakmica u nogama ali hvala ti na edukaciji mladih strijelaca i
svaka čast na tome da ih usmjeravaš na dobre knjige
jer nažalost premalo se čita i ovo je jeko poučna literatura koju si naveo
i dosta se zapostavlja malo ozbiljniji i studiozniji pristup long range shootingu svaka čast na tome
Strlejane u hrvatskoj su nam glavni problem i kad pričam sa prijateljima iz Njemačke uglavnom
imaju streljanu u maksimalno pola sata gdje mogu redovno trenirat a nam je to problem zbog silne birokratizacije
i procedura te bi se u tom segmentu HLS i HSS trebali više uključiti da omoguće ljudima koji rade da mogu pucati vikendom ili
poslje 5 popodne u svom gradu .
utakmica u nogama ali hvala ti na edukaciji mladih strijelaca i
svaka čast na tome da ih usmjeravaš na dobre knjige
jer nažalost premalo se čita i ovo je jeko poučna literatura koju si naveo
i dosta se zapostavlja malo ozbiljniji i studiozniji pristup long range shootingu svaka čast na tome
Strlejane u hrvatskoj su nam glavni problem i kad pričam sa prijateljima iz Njemačke uglavnom
imaju streljanu u maksimalno pola sata gdje mogu redovno trenirat a nam je to problem zbog silne birokratizacije
i procedura te bi se u tom segmentu HLS i HSS trebali više uključiti da omoguće ljudima koji rade da mogu pucati vikendom ili
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ja odustao od takvih ideja.matezg1 wrote:te bi se u tom segmentu HLS i HSS trebali više uključiti da omoguće ljudima koji rade da mogu pucati vikendom ili
Promatrajuci rad krovnih organizacija, mogu slobodno reci da se oni time ne bave.
(na javne prozivke ne reagiraju, a dugorocnu strategiju razvoja infrastrukture nemaju)
Naivno je ocekivati nesto drugo.
Uspjesni projekti streljana ili povoljnih termina na streljanama svode se na pojedine (rijetke) lokalne samuporave - i to najcesce - ako su streljanu naslijedile iz bivseg sistema (nedaj boze da sagrade novu), odnosno odnosi se na privatnu inicijativu. Sveukupno se moze pobrojati na prste jedne ruke.
Buduci razvoj strelista u HR ovisit ce iskljucivo o privatnoj inicijativi, zakljucujuci po ovome trendu.
Dok takvo privatno streliste danas u praksi - sto je i razumljivo (pa cak i podrzavam - jer se investicija mora vratiti), to kosta oko 15 eur na sat, i moze se zakljuciti da je ovo ujedno i kraj nekog znacajnog razvoja sporta, jer po takvoj cijeni klubovi nece moci sustavno trenirati, pa se nece ni moci razvijati buduca generacija sportasa. To je cjenik za povremno otici na streljanu, upucati pusku, ili koji put otici rekreativno gadjati.
Vjerojatno postoje projekti izgradnje pojedinih mjesta za vjezbe gadjanja, na razini pojedinih klubova, sto ce djelomicno popuniti lokalnu potrebu za treniranjem u velikom kalibru, ali razvoj malokalibarskih streljana sa adekvatnom infrastrukturom za pravilni trening, trostav, sustavni rad klubova i ozbiljan trening kroz tjedne termine (pogotovu s mladjom generacijom), itd, je na nikakvoj razini pri lokalnim samoupravama, jedini izuzetak meni poznat je streljana u Rovinju u izgradnji. (40 linija, do 50 m). Za sad je takva situacija, i cini mi se da ce tako ostati neko vrijeme.
Hrvatska je na najnizoj stepenici po ulaganju u sport u EU po glavi stanovnika. (negjde na internetu je dostupna tablica nacionlnih ulaganja u sport na razini EU)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”