270 je legalan kalibar za lov divljih svinja u Hrvatskoj
270 je legalan kalibar za lov divljih svinja u Hrvatskoj
Tražio sam gdje u zakonu ili pravilniku stoji koji je najmanji dozvoljeni kalibar za divlje svinje. Naime, čuo sam da je najmanji kalibar 7 mm. Sve što sam uspio naći je u jednom diplomskom radu:
"Lovačke puške za lov krupne divljači" https://zir.nsk.hr/islandora/object/pfo ... tream/PDF/
"Tako je primjerice zakonom o lovstvu određen kalibar za odstrijel jelena i divljih svinja koji iznosi minimalno 7 mm i da uz to zadovoljava minimalnu energiju potrebnu za odstrjel određene vrste divljači."
Međutim, u "Zakon o lovstvu" https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1913.html glede kalibra jedino što se spominje je:
Članak 68.
(3) Krupnu divljač dopušteno je odstrjeljivati zrnom iz lovačkog oružja s užlijebljenim cijevima, a svinje divlje i zrnom iz lovačkog oružja s glatkim cijevima kalibra 10., 12., 16. ili 20.
U "PRAVILNIK O NAČINU UPORABE LOVAČKOG ORUŽJA I NABOJA" https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1636.html o dozvoljenim kalibrima pušaka risanica stoji samo najmanja dozvoljena energija na 100 m, te o samom kalibru za oružje:
Članak 2.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, lovačko je oružje i kratko vatreno oružje – lovački pištolj odnosno lovački revolver za zadavanje samilosnog hica u odstrjelu, koji nije manjeg kalibra od 7,62 mm, a naboji mu razvijaju kinetičku energiju veću od 300 džula.
Članak 10.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, lisicu, jazavca, čaglja, mačku divlju, jazavca, vranu sivu, vranu gačca, svraku i šojku kreštalicu dopušteno je odstrijeliti i lovačkim oružjem s užlijebljenim cijevima najmanjeg kalibra 22 LR.
Da se vratimo kalibru risanice, kuglare 7 mm. Ako je to tako, onda su tehnički u redu i kalibari 270, odnosno .277", koji su 7,0358 mm. Naime, u jednom razgovoru spomenuto je da to nije legalan kalibar kod nas. Očito krivo.
Malo sam usporedio balistiku 270 Winchester sa 7x64. Prvi ništa nije slabiji od drugog. Dapače, neki naboji 270 Winchester mi se čine čak malo i boljima od 7x64. Drugim riječima, za lovca nema razlike. Razlika može biti samo u cijeni streljiva. Puške su, osim kalibra, od istog proizvođača ionako iste.
Ima li nešto što sam propustio?
"Lovačke puške za lov krupne divljači" https://zir.nsk.hr/islandora/object/pfo ... tream/PDF/
"Tako je primjerice zakonom o lovstvu određen kalibar za odstrijel jelena i divljih svinja koji iznosi minimalno 7 mm i da uz to zadovoljava minimalnu energiju potrebnu za odstrjel određene vrste divljači."
Međutim, u "Zakon o lovstvu" https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1913.html glede kalibra jedino što se spominje je:
Članak 68.
(3) Krupnu divljač dopušteno je odstrjeljivati zrnom iz lovačkog oružja s užlijebljenim cijevima, a svinje divlje i zrnom iz lovačkog oružja s glatkim cijevima kalibra 10., 12., 16. ili 20.
U "PRAVILNIK O NAČINU UPORABE LOVAČKOG ORUŽJA I NABOJA" https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1636.html o dozvoljenim kalibrima pušaka risanica stoji samo najmanja dozvoljena energija na 100 m, te o samom kalibru za oružje:
Članak 2.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, lovačko je oružje i kratko vatreno oružje – lovački pištolj odnosno lovački revolver za zadavanje samilosnog hica u odstrjelu, koji nije manjeg kalibra od 7,62 mm, a naboji mu razvijaju kinetičku energiju veću od 300 džula.
Članak 10.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, lisicu, jazavca, čaglja, mačku divlju, jazavca, vranu sivu, vranu gačca, svraku i šojku kreštalicu dopušteno je odstrijeliti i lovačkim oružjem s užlijebljenim cijevima najmanjeg kalibra 22 LR.
Da se vratimo kalibru risanice, kuglare 7 mm. Ako je to tako, onda su tehnički u redu i kalibari 270, odnosno .277", koji su 7,0358 mm. Naime, u jednom razgovoru spomenuto je da to nije legalan kalibar kod nas. Očito krivo.
Malo sam usporedio balistiku 270 Winchester sa 7x64. Prvi ništa nije slabiji od drugog. Dapače, neki naboji 270 Winchester mi se čine čak malo i boljima od 7x64. Drugim riječima, za lovca nema razlike. Razlika može biti samo u cijeni streljiva. Puške su, osim kalibra, od istog proizvođača ionako iste.
Ima li nešto što sam propustio?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Re: 270 je legalan kalibar za lov divljih svinja u Hrvatskoj
Cuo si dobro ali ne za Hrvatsku!Onty wrote:Tražio sam gdje u zakonu ili pravilniku stoji koji je najmanji dozvoljeni kalibar za divlje svinje. Naime, čuo sam da je najmanji kalibar 7 mm.
To je pravilnik na snazi u Srbiji.
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o ... vstvu.html
Zabrane u korišćenju oružja i municije
Član 77
Zabranjeno je loviti:
1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g;
2) divlju svinju municijom za neolučene cevi, osim kugle;
3) jelena lopatara, virdžinijskog jelena, muflona i divokozu, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 6,2 mm i težinom zrna lakšim od 6,0 g;
4) srnu i podmladak vrsta iz st. 1. i 3. ovog člana lovačkom municijom kalibra ispod 5,6 mm i težinom zrna lakšim od 3,5 g.
270 je kalibar kod nas za sve. Slican 7x64. 270 jedino ima nesto laksa zrna. Mozes ga koristiti za lov divlje svinje u HR.
Reci ti tim ljudim kad imaju nedoumice ili sire dezinformacije nek se uclane na forum!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Marko2Marko
- Desetnik

- jolly
- Cinker - bojna

Interesantno kako se konstrukacija metka i njen efetkat na divljac u nasoj literaturi kontinuirano zanemaruje. (uz ostale netocnosti)Onty wrote:Tražio sam gdje u zakonu ili pravilniku stoji koji je najmanji dozvoljeni kalibar za divlje svinje. Naime, čuo sam da je najmanji kalibar 7 mm. Sve što sam uspio naći je u jednom diplomskom radu:
Pa tako i ovdje.
Ispada da je svaki lovacki metak koji "radi gljivu" dovoljno dobar za svaku divljac ako ima promjer ili energiju.
Nigjde do sad nisam uspio naci podjelu zrna prema tvrdoci ili biomasi divljaci.
(prosjecno skolovani lovac na kraju dodje do rezona zasto da plati metak 45 kn, kad ima i za 12? oba dva su ok?)
Jedan od dokaza da na internetu treba biti selektivan, kod izbora lektire.
Drugi primjer
Imam kod kuce lovacku enciklopediju, francuski autori, prijevod na hrvatski.
Tamo pise da se srna lovi sacmom. (jer je istina da su u Francusokj tako lovi, ko sto u Srbiji limitiraju na 7mm za lov DS)
Dakle, citati s razumijevanjem!
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Naravno da nije. ali se cesto koristi u slangu, isto tako samcarice nemaju kalibar, nego gauge (u slobodnom prijevodu "mjera") ali se isto kaze i za njih kalibar 12, 16 itd... Jezik nam je siromasan i fali nam strucnih rijeci. Pa se snalazimo.Marko2Marko wrote:Kalibar nije jednako premjeru zrna!!
Turn better into best!
Ja lovim svinje sa 6.5x55, sto je isto sasvim legalno, bitno je da metak ima vise od 2500J na 100 metara i zrno teze od 8.2 grama.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
-
Marko2Marko
- Desetnik

Nije problem sleng, problem je zamenjivanje kalibara i premjer zrna. Zrno u 270 kalibru je u biti više nego 7mm, ali to nije 7mm ili 284 kalibar, koji treba 7,21 ili europsko 7,25mm zrno, pa koji drugi 7mm kalibar još treču dimenziju zrna.jolly wrote:Naravno da nije. ali se cesto koristi u slangu, isto tako samcarice nemaju kalibar, nego gauge (u slobodnom prijevodu "mjera") ali se isto kaze i za njih kalibar 12, 16 itd... Jezik nam je siromasan i fali nam strucnih rijeci. Pa se snalazimo.Marko2Marko wrote:Kalibar nije jednako premjeru zrna!!
- jolly
- Cinker - bojna

Razlika standarda promjera cijevi. Americki i evropski.
7x64 (.285, 7.25mm ), 280 remington (.284, 7.2 mm), i 270 winchester (.277, 7.0 mm) su kalibri skoro pa blizanci, slicne enrgetske vrijednosti
Sad je konacanco za upotrebu samo pitanje dostupnosti pojedine municije u ducanu.
Za 280 rem, u evropi malo je ko uopce cuo.
270 win i 7x64, imaju solidnu ponudu municije u trgovinama
Za prakticni lov identicni. Divljac se nece buniti, niti osjetiti razliku.
7x64 (.285, 7.25mm ), 280 remington (.284, 7.2 mm), i 270 winchester (.277, 7.0 mm) su kalibri skoro pa blizanci, slicne enrgetske vrijednosti
Sad je konacanco za upotrebu samo pitanje dostupnosti pojedine municije u ducanu.
Za 280 rem, u evropi malo je ko uopce cuo.
270 win i 7x64, imaju solidnu ponudu municije u trgovinama
Za prakticni lov identicni. Divljac se nece buniti, niti osjetiti razliku.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ovo što kolega Onty navodi, je bilo nešto propisano po kalibru za vrijeme Juge.
Vjerojatno su to prenijeli ljudi koji to još od tada pamte.
Danas više nije propisan kalibar za odstrijel,ali je propisana min udarna moć metka na 100 m,min težina zrna,najveća daljina gađanja i da zrno mora biti deformirajuće.
Vjerojatno su to prenijeli ljudi koji to još od tada pamte.
Danas više nije propisan kalibar za odstrijel,ali je propisana min udarna moć metka na 100 m,min težina zrna,najveća daljina gađanja i da zrno mora biti deformirajuće.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Razlika je samo za kratko lov oružje,za samilosni hitac,gdje je propisan kalibar min 7,62 i ujedno i udarna moć od 300 J.
Primjetio sam da je diplomski rađen u Osijeku, a tih “minimalno 7 mm” i tada sam vidio da je navedeno iz “Marković, 2006”. Ne ulazeći dalje, mislio sam da je izvor te informacije iz Hrvatske. Tek poslije sam uočio na kraju odakle je;
"Marković, N. (2006.): Lovačko oružje i municija. U: Lovstvo. Marković, N. (ur.) Lovački savez Crne Gore, IVPE – Cetinje, stranice (203. – 260.)"
Hvala na pomoći, razjasnilo se na kraju.
"Marković, N. (2006.): Lovačko oružje i municija. U: Lovstvo. Marković, N. (ur.) Lovački savez Crne Gore, IVPE – Cetinje, stranice (203. – 260.)"
Hvala na pomoći, razjasnilo se na kraju.
2006 je ključna a danas je 2023. U Hrvatskoj se pravilnici i zakoni mijenjaju kao gaće tako da je to
sve teško pratiti.
U Austriji npr. neki zakoni o oužju su iz 1970tih i vidi vraga njima su još uvijek dobri .
To je generalno problem u Hrvatskoj u svim sferama da se zakoni prečesto mijenjaju i
kad se donesu da se ne primjenjuju odnosno primjenjuju se različito ili nisu definirani samo da smo malo bolji tu i da imamo nekakvu konstantu
a neke finese da se izmjene pravilnicima bilo bi puno bolje ovako je prosječnom građanu to sve jako
teško pratiti pogotovo kad uđe u ozbiljnije godine.
sve teško pratiti.
U Austriji npr. neki zakoni o oužju su iz 1970tih i vidi vraga njima su još uvijek dobri .
To je generalno problem u Hrvatskoj u svim sferama da se zakoni prečesto mijenjaju i
kad se donesu da se ne primjenjuju odnosno primjenjuju se različito ili nisu definirani samo da smo malo bolji tu i da imamo nekakvu konstantu
a neke finese da se izmjene pravilnicima bilo bi puno bolje ovako je prosječnom građanu to sve jako
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je istina, ali realnost je takva da je posjedovanje oruzja specificna "disciplina" koja zahtjeva kontinuirano uskladjivanje aktivnosti sa administracijskim uvjetima.matezg1 wrote: a neke finese da se izmjene pravilnicima bilo bi puno bolje ovako je prosječnom građanu to sve jako
Upravo iz onog rada sta smo jucer raspravljali se lijepo ilustrira problematika. U periodu od 2008 do 2012 ukupno je oduzeto 17975 komada oruzja s pravom na naknadu. (koja mozda jest isplacena, a mozda nije)
"pravo na naknadu" znaci legalno oruzje, a oduzeto moze biti zbog neuskladjivanja sa novim propisima, izdavanja novog OL, lijecnickog prelgeda, smrti vlasnika, pa naslljednici ne mogu prepisati na sebe, itd...
Od ovik 17k plus komada dva su onesposobljena kod mene u ormaru jer za obiteljsko oruzje nasljednik u obitelji (nisam ja) nije znao da se zakon promjenio, kaasnije nije znao koji su mu zakonski rokovi da to rijesi. Kad su svi rokovi prosli, morali smo onesposobiti kod ovlastenog puskara.
Turn better into best!
O tome i pričam kako će netko sa 70 godina tko živi na selu i možda nema interneta pratiti
zakone ako se svake godine mijenjaju . Da možda čita svaki dan Narodne Novine to su gluposti i opravdavanje postojanja tolike
birokracije koja ne služi ničemu osim sama sebi i ne samo u sferi oružja mi imamo toliko birokrata koji ne rade ništa a primaju plaću .
Niti jedna sređena država ne mijenja zakone toliko često kao Hrvatska .
230 000 državnih službenika na 3.5 mil. stanovnika po ministarstvu uprave a ima ih vjerovatno puno više u EU smo na 4mjestu svaka čast .
https://ec.europa.eu/eurostat/cache/dig ... ml?lang=en
Njemačka je na zadnjem mjestu u EU ,pametnom dosta njihova ekonomija je samo malo jača od Hrvatske pa im trebam puno manji postotak zaposlenih u državnoj administraciji.
Zato mladi odlaze .
zakone ako se svake godine mijenjaju . Da možda čita svaki dan Narodne Novine to su gluposti i opravdavanje postojanja tolike
birokracije koja ne služi ničemu osim sama sebi i ne samo u sferi oružja mi imamo toliko birokrata koji ne rade ništa a primaju plaću .
Niti jedna sređena država ne mijenja zakone toliko često kao Hrvatska .
230 000 državnih službenika na 3.5 mil. stanovnika po ministarstvu uprave a ima ih vjerovatno puno više u EU smo na 4mjestu svaka čast .
https://ec.europa.eu/eurostat/cache/dig ... ml?lang=en
Njemačka je na zadnjem mjestu u EU ,pametnom dosta njihova ekonomija je samo malo jača od Hrvatske pa im trebam puno manji postotak zaposlenih u državnoj administraciji.
Zato mladi odlaze .