dvije PA

Fotografije oružja, oruđa i popratne opreme...
Post Reply
Ariel
Natporučnik
Natporučnik

dvije PA

Post by Ariel » 16 Apr 2023, 15:37

ImageImage

Izmaš Saiga u 5,45x39 i Daniel Defense M4A1 RIII u .223. Sređene iznutra i izvana, evo copy/paste za DD koji sam napisao na jednom drugom mjestu:

"Kod mene se radi o Daniel Defense M4A1 RIII. Duljina cijevi je 14.5", što ipak daje manje plamena i plinova od kraćih cijevi, a još uvijek nije predugačko. Vanjština RIII modela je odmah vidljiva, ali i iznutra se kriju neka poboljšanja - umjesto dosadašnjeg carbine-length plinskog sustava, sad se radi o mid-length, baš kao i Block III vojno oružje. Time je rad nešto mirniji a dijelovi zatvarača manje opterećeni. Sam RIII rukohvat je lakši i udobniji, ali i dalje kompatibilan s RII, što ujedno znači da je jako čvrst (osjetno robusniji od Geissele URG-I/Mk16). Poluge otpuštanja spremnika i zaustavljanja zatvarača sad su obostrane, što dosta pomaže kod nekih radnji. Iznutra sam stavio Geissele Super 42 oprugu i H2 buffer, što je još malo umirilo rad i vjerojatno podiglo trajnost dijelova, za sad bez loših strana što se tiče pouzdanosti. Puška baca čahure na 16:30 sati na daljinu od 2m i u grupu promjera pola metra. Tvrđa opruga se i nešto jače osjeti kod kretanja zatvarača naprijed, pa svaki put znam i kad je oružje prazno, bez gledanja ili klika na okidaču. Sam okidač je Geissele SSA (iako je serijski DD na novim modelima bolji nego prije, ovaj je ipak klasa za sebe). Pištoljska drška je Magpul K2-XL, novi favorit u odnosu na dosadašnji omiljeni B5. Strme drške mi odgovaraju, no strmije od K2-XL bi ipak bile prestrme. Kundak je Magpul MOE-SL, najbolji koji sam isprobao, a bilo ih je podosta. Mala zamjerka kundaku što QD prihvat nije rotacijski ograničen. Remen je Vickers podstavljeni u MC, koji već godinama selim s puške na pušku (bolji mi je od VTAC koji je uzak i ima metalne kopče, za koje ne volim da mi stružu po oružju). Mehanički ciljnici Magpul MBUS Pro, vrlo precizni i ne zauzimaju previše prostora (robusniji su npr. od KAC ciljnika, a manji i jednako robusni kao Troy). Prednji prihvat remena je Magpul RSA-QD (iako RIII ima QD prihvate, oni su u aluminiju, kojem ipak ne vjerujem u kontaktu s čelikom). Prednji handstop je Arisaka, taman dolazi između srednjeg prsta i prstenjaka (a la Spock). Nosač lampe je od istog proizvođača, iako ću za par dana staviti njihov inline nosač, da lampa bude još bliže osi cijevi. Lampa je Modlite, s Arisaka trenutnih prekidačem (serijski ima trenutno i stalno paljenje, što me se ne sviđa), a aktivira se palcem lijeve ruke (ne volim kablove i prekidače na oružju). Razbijač plamena je Daniel Defense produljeni (zbog US propisa je i zavaren) i zapravo ga nema potrebe mijenjati (nisam sklon kompenzatorima ni kočnicama, nakon što sam zadovoljio početničku znatiželju). Ciljnik je EOTech EXPS 3-0 i G33 uvećivač. G45 je bio u razmatranju, ali toliko koliko donese ne eye relief odnese jer je kraći. 5x mi je i malo previše obzirom da nemam namjeru pucati na neke udaljnosti. Obzirom na manji vijek trajanja baterije i teoretsku manju pouzdanost u odnosu na AImpoint i slične, nisam dizao os kako bi se mehanički ciljnici mogli i dalje koristiti bez skidanja EOTecha. Spremnik je Magpul PMAG Gen 3 i blokiran je na 10 metaka, mogu se nabaviti u neokupiranim zemljama EU. Sve u svemu krdo novaca, ali htio sam najbolje što mogu dobiti."

Saiga je opremljena Zenitco dijelovima do kojih se sad puno skuplje dolazi. Pazilo se na funkcionalnost, pa recimo nema gornjeg rukohvata sa šinama jer bi bilo puno teže čistiti cilindar i blok (korozivno streljivo). Okidač je poliran i ne zaostaje za nekim skupim rješenjima sa drugih oružja. Optika je Primary Arms GL2x (prizma). Razbijač plamena je Manticore Arms Eclipse. Od Zenito cijelova tu je kundak, donji rukohvat sa šinama, bočni nosač optike. Iznutra se podesivi klip (KNS), pa se puška može vrlo fino ugoditi i umiriti. Pištoljska drška je Magpul K2. Lampa je Streamlight HLx. Handstop je Arisaka.

Praktične razlike u korištenju gotovo da i nema. Jasno, AK nema zaustavljanje zatvarača nakog zadnjeg metka (postoje spremnici za 5,45 koji to mogu i rade se u BiH, ali hrvatski zakoni, znate već priču). Čak je i preciznost vrlo slična, iako sam koristio streljivo iz 1970-ih za AK. Obje puške su se pokazale pouzdane, bez ijednog zastoja i problema.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: dvije PA

Post by jolly » 16 Apr 2023, 16:28

Osvjezenje na forumskoj galeriji!
:A25:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Re: dvije PA

Post by Ariel » 12 Aug 2023, 13:08

Image

Trenutna oprema. Kako se koristi tako se i mijenja. Umjesto onog što ne radi dobro, testiraju se nove stvari itd.

Post Reply