Prvi pistolj i par pitanje u vezi njega

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
BlueDog
Pozornik
Pozornik

Prvi pistolj i par pitanje u vezi njega

Post by BlueDog » 03 Sep 2023, 22:16

Nabavio sam WALTHER PPQ M2 .22 5" i napokon se opet otvorila streljana LAS pa sam ga otiso koristiti. Imam sada par pitanja kao pocetnik i sa svojim prvim oruzjem.

1. Nakon koliko ispaljenih metaka bi se trebalo napraviti basic ciscenje pistolja, te full rastavljanje? Citao sam da je receno cca. 200-300 metaka za osnovno ciscenje a, za potpuno razmotiravanje cca. 3000?
Ispalio sam 100 metaka i za prvi put sam napravio basic ciscenje, cak i sa tih 100 mi se cininlo nekako prljavo. Jel postoji formula ili cisto po nekom iskustvu i kroz pucanje cu dobit osjecaj za to?

2. Kupovao sam metke i covjek pored mene je uzeo sebi novu pusku i u ducanu ugovorio da mu se upuca puska tj. valjda kalibrira. Jel nisu vec oruzja tvornicki namjestena tj. ciljnik itd? Jel bi se i novi pistolj trebao onda upucavati ili samo ako se mijenja nesto?

3. U vezi ucenja rukovanja sa oruzjem tj. bolje receno streljanja i tih vjestina. Pucao sam sa 20m i receno mi je kako je mali taj moj 22LR da se teze vide rupe i da bi naravno 9mm ili sve vece bilo bolje. Mene sada zanima kako ja kao pocetnik mogu nauciti bolje rukovati ako uopce ne mogu imati iskoristene mete za usporedbu? Jer LAS ima projekciju meta na zidu. Ono da vidim jel mi previse ide gore, dolje, krivo drzim, krivo gledam. Nekako ne shavacam kako mogu to nauciti i bolje rukovati ako nemam klasicnu metu koju mogu svaki put nakon streljane fino odnjesti doma sa sobom i promatrati te drugi put probati ispraviti greske.

4. Kupio sam vise razlicitih kutija od 22LR i ciljao sam da su cijene po komadu 75lipa do 1,20kn. Takoder ima i 22LR po 2, 3kn itd. Zanima me da mozda probam shvatiti sta mi je najbolje za vjezbanje u streljani? Samo se primit najjeftinijeg ili ipak ima neki omijer kvalitete i cijene za odredene metke koje ima vise smisla uzeti? Zelim reci netko tko ima puno iskustva sa 22LR municijom sta bi mi preporucio?

Mislim da je to sve za sada, hvala unaprijed za bilo koje korisne informacije.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Re: Prvi pistolj i par pitanje u vezi njega

Post by jolly » 03 Sep 2023, 22:51

1. Moja preporuka: nakon svakog gadjanja, ocisti pistolj na nacin da ga rastavis na osnovna 3 ili 4 dijela. drugo ne treba. Field strip.

2. Upucavanje, nije kalibriranje.
Moje iskustvo s pistoljima, tvornicki mehanicki nisani uglavnom su namjesteni. Vise manje. Streljacki pistolji imat ce mogucnost podesavanja nisana, za fino dotjerivanje

Iskustvo sa puskama, u vecini slucajeva mehanicki nisan nije namjesten. Na svakoj od mojih pusaka, kad je nova morao sam upucati mehanicke nisane.
kod svake montaze optike treba upucati.
Os optike i os cijevi vrlo rijetko su paralalni nakon montaze (iako ima slucaja), a nakon tog imas razlicit pad zrna za razne tipove ili proizvodjace streljiva. Podesiti nisan u tvornici ne moze robot ni stroj, treba puskar, Puskarski radni sat treba platiti, tako da nacelno tvornice to ne rade. Novo oruzje, duge cijevi smatraj neupucano.
druga je stvarnost da bi svaki vlasnik trebao znati upucati svoje oruzje, ali vrlo cesto to ne znaju. Kultura oruzja kod nas se jos nije razvila.

3. Za vjezbe gadjanja i trening, nadji streljanu gdje se stavljaju papirnate mete.
Ovo je popis streljana koji smo uspjeli napraviti.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=8082

Kad se uhodas, imat ces i opremu za osmatranje - kupi si spektiv za osmatranje pogodaka. Negdej na forumu postoji lista opreme za streljanu, spektiv je obavezan.

4. za trening, razumno jeftino. Nemoj srot
Probaj bellot standard, zatim rws club.
Za natjecanje ne gledaj cijenu, uzmi ono koje si isprobao i najbolje lezi pistolju. RWS ili ELEY, ili SK na primjer. Ali moras isporbati. Tocka pogotka moze varirati kod razlicith brendova streljiva pa ces morati mozda podesavati nisan kod promjene municije.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Sep 2023, 06:18

Dodatni komentar: Ako nije vec ugradjeno, za tvoj pistolj mozes nabaviti podesavajuci zadnji ciljnik.
Neka ti to ugradi puskar.
To ce ti omoguciti da korigiras ciljnik vec prema razlicitoj municiji.
Attachments
ppq 22.jpg
ppq 22.jpg (12.68 KiB) Viewed 845 times
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 04 Sep 2023, 06:57

Moje iskustvo s tim pištoljem je da baš ne preferira jeftino i slabije streljivo, a voli HV streljivo poznatijih brandova.
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Sep 2023, 09:41

Ja sam svojevremeno taj Walther razmatrao za kupnju pa sam odustao, ne sjecam se vise zbog cega.
kasnije uzeo MK sig.
Naravno, blow back sustav, fixna cijev.

MK Sig, gute sve, ali uvjet je da se nakon svakog treninga ocisti, inace ima problema, zaglavi ili ne izbaci cahuru, ako se drugi put uzme na trening neociscen..
Kad je cist na treningu sve jede od streljiva, isporucen je sa dve opruge jedna slabija za standard municiju i jedna jaca za HV. I ima tri izmjenjiva prednja nisana.
Preciznost osrednja.
Za jeftin trening je OK, ali nista vise od tog.
Medjutim ispunjava svrhu za koju sam ga kupio, jeftin trening
Turn better into best!

BlueDog
Pozornik
Pozornik

Post by BlueDog » 04 Sep 2023, 11:12

jolly wrote:Dodatni komentar: Ako nije vec ugradjeno, za tvoj pistolj mozes nabaviti podesavajuci zadnji ciljnik.
Ima vec zadnji ciljnik koji se moze podesavati. Jedino sta ne znam jel bi ga mijenajo za ovo ili ne;
https://hunter-kz.com/hr/proizvod/optik ... -nisan-359
Realno nemam razloga osim sta mi se ovo ovako vise svida, ali kako nemam iskustva za sada necu nista mijenjati...
timmy75 wrote:Moje iskustvo s tim pištoljem je da baš ne preferira jeftino i slabije streljivo, a voli HV streljivo poznatijih brandova.
Kada kazes da ne preferira na sta mislis, kako se to manifestira?

Za sada ovih 100 je bilo;
50x Aguila .22LR Super Extra 2,59g/40GR
50x Aguila .22LR Super Extra CP HV 2,59g/40GR

Jedino sta sam za sada primjetio da od toga 3 komada nije ispucalo, pa sam ih izbacio. Drugu razliku jos nisam uocio.
jolly wrote:Ja sam svojevremeno taj Walther razmatrao za kupnju pa sam odustao, ne sjecam se vise zbog cega.
kasnije uzeo MK sig.
Naravno, blow back sustav, fixna cijev.

MK Sig, gute sve, ali uvjet je da se nakon svakog treninga ocisti, inace ima problema, zaglavi ili ne izbaci cahuru, ako se drugi put uzme na trening neociscen..
Kad je cist na treningu sve jede od streljiva, isporucen je sa dve opruge jedna slabija za standard municiju i jedna jaca za HV. I ima tri izmjenjiva prednja nisana.
Preciznost osrednja.
Za jeftin trening je OK, ali nista vise od tog.
Medjutim ispunjava svrhu za koju sam ga kupio, jeftin trening
Ja sam gledao ove GSG, Colt itd 1911 modele sa 22LR ali na kraju nakon puno citanja i istrazivanja je ovaj Walther ispao kao puno pouzdanija opcija.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Sep 2023, 11:24

BlueDog wrote:
jolly wrote:Dodatni komentar: Ako nije vec ugradjeno, za tvoj pistolj mozes nabaviti podesavajuci zadnji ciljnik.
Ima vec zadnji ciljnik koji se moze podesavati. Jedino sta ne znam jel bi ga mijenajo za ovo ili ne;
https://hunter-kz.com/hr/proizvod/optik ... -nisan-359
Realno nemam razloga osim sta mi se ovo ovako vise svida, ali kako nemam iskustva za sada necu nista mijenjati...

.
DONT FIX IF IT AINT BROKEN!
ne popravljaj ako nije pokvareno! ;)

prvo se upoznaj sa onim sto imas.
Nakon tog planiraj mozda kakav upgrade. Daj si vremena.

I ako budes to htio mjenjati, onda ako ne znas daj puskaru da mijenja.
I ne samo ako ne znas.
Ako nemas odgovarajuci alat za takve stvari, ne cackaj po tome, samo ces ostetiti.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 04 Sep 2023, 15:40

Moj bi savijet bio.....
Pucaj u papirnu metu,da možeš pratiti,analizirati,experimentirati....
Na pištolju ne mijenjaj ništa dok se malo ne izverziraš.....
Isprobaj i druge brendove streljiva,paralelno pripazi na pravilno gađanje....(stav, hvat,nišanjenje,okidanje....)
Ne brzaj,daj si vremena,obavljaj sve staloženo.
Ako je potrebno zapiši si podatke do kojih dođeš gađanjem.
Dobro će ti doći za analizu....

lampaš
Razvodnik
Razvodnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post by lampaš » 05 Sep 2023, 09:25

Na Lasu možeš okačiti papirnatu metu i poslije ju poneseš doma. Ukoliko si član Zagrebačkog streljačkog saveza tim kalibrom možeš pucati na Oboju
u dogovorenom terminu na 10 i 25 metara.

BlueDog
Pozornik
Pozornik

Post by BlueDog » 05 Sep 2023, 22:21

lampaš wrote:Na Lasu možeš okačiti papirnatu metu i poslije ju poneseš doma. Ukoliko si član Zagrebačkog streljačkog saveza tim kalibrom možeš pucati na Oboju
Imam godinsju u LAS-u i mislim da sam sa tim morao platiti i clanarinu za HSS, jel mislis na to ili postoji bas ZSS?
Nisam primjetio da itko to radi ili da se moze, jer su mete sve preko projektora na zidu. Tako da se nema pristup, niti itko prolazi. Mozda je to bilo sa metama kada im je sistem bio pokvaren, nesto mi je bratic o tome pricao.
Da su morali onda fizicki stavljati. No, vise nije tako.

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 06 Sep 2023, 14:09

BlueDog wrote:
lampaš wrote:Na Lasu možeš okačiti papirnatu metu i poslije ju poneseš doma. Ukoliko si član Zagrebačkog streljačkog saveza tim kalibrom možeš pucati na Oboju
Imam godinsju u LAS-u i mislim da sam sa tim morao platiti i clanarinu za HSS, jel mislis na to ili postoji bas ZSS?
Nisam primjetio da itko to radi ili da se moze, jer su mete sve preko projektora na zidu. Tako da se nema pristup, niti itko prolazi. Mozda je to bilo sa metama kada im je sistem bio pokvaren, nesto mi je bratic o tome pricao.
Da su morali onda fizicki stavljatir. No, vise nije tako.
Ma tako je. I ja nekad ljepim kad upucavam pištolje. Samo pitaj Gorana drugi put. Pik traka ti je na stolu pokraj vratiju, skupa sa isprintanim metama. Cak i par mojih splatter meta je negdje jos tamo. Ili pak doneses svoje.
μολὼν λαβέ

Post Reply