Uvoz oruzja iz EU

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
ivan_1990
Civil
Civil

Uvoz oruzja iz EU

Post by ivan_1990 » 07 Oct 2023, 14:28

Pozdrav,

čitam po forumu postove i nije mi još 100% jasno pa me zanima da li mi netko može potvrditi.
Zanima me puška HK MR233 11". Kod nas je teško dobavljiva, a u Sloveniji, Češkoj, Njemačkoj se može nači i za 1000€ manje za što se kupi još dosta toga. Ako sam dobro shvatio procedura je sljedeća.
(već posjedujem vatreno oružje - pištolj, dozvola za držanje - sport)
1.) u klubu tražim potvrdu
2.) idem u MUP po nabavnu dozvolu
3.) trgovcu oružja u EU šaljem dozvolu, osobne dokumente i platim mu
4.a) trgovac šalje oružje na moju adresu, pisalo se da pošta to ne radi, ali da ide preko UPS-a ili možda DHL, ima li neko novija iskustva?
4.b) opcija da sam preuzmem??? koliko sam čitao nije moguće
5.) kada stigne, s oružjem idem u lokalnu PP (Petrinjska, Zagreb) da pregledaju i upišu u oružni list. Pretpostavljam da opet treba nešto platiti upis.

Vezano za točku 5. treba dostaviti i CIP? Budući da je riječ o novom oružju iz tvornice, da li to daje tvornica ili prodavač? Da li to daju standardno ili treba posebno tražiti, platiti? Kada sam kupio pištolj u HS-u u Karlovcu, u Petrinjskoj su mi ga upisali bez ikakvog pregleda jer je novi iz tvornice...

Htio bih izbjeći scenarij da nakon što platim zapne negdje na carini/granici ili da dovezem na upis u PP, a onda mi kažu da mi trebaju još neki papiri koje ne mogu naknadno nabaviti.

Hvala

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Uvoz oruzja iz EU

Post by jolly » 07 Oct 2023, 19:24

Nije Slovenija u Japanu.
Odi sam po oruzje u Sloveniju.
Ja sam kupio par komada u Sloveniji i podigao osobno.

Postupak.
1. Kad imas HR nabavnu dozvolu, kontaktiraj trgovca, i pitaj sta mu treba od dokumentacije.
2. On ce napisati na email detalje o oruzju, kalibar i serijski broj, kao i podatke o svojoj trgovini.
3. Sa tim podacima i sa HR nabavnom dozvolom ides na MUP, i trazis da ti naprave EU obrazac nabavne dozvole. (serijski broj, kalibar, podaci u trgovcu se upisuju unutra)
4. Kad imas EU obrazac nabavne dozvole, opet kontaktiraj trgovca u Sloveniji, i posalji mu sta imas, da on sa svoje strane rijesi izvozne papire.
5. Kad ti trgovac potvrdi da je sve spremno, i da su papiri gotovi odes u njegov ducan i podignes oruzje.
6. Ne zaboravi platiti
7. Kad doneses to preko granice, imas 8 dana da to registriras u svojoj stanici od MUP-a.

Detalji o tome sta jos moze trebati ovise o trgovcu.
Na pr, Mene je jedan pitao da mu posaljem kopiju oruznog lista, drugi me pitao da mu posaljem dokumente DHL-om, trecem sam slao emailom.

Trgovac u Sloveniji je duzan da ti proda oruzje sa CIP atestom. Svakako provjeri situaciju. Bez CIP ne kupuj.
HS pistolji, svi imaju CIP, dakle uredno se registriraju bez problema.

Dakle pitaj trgovca u Sloveniji sto mu treba i tako postupi. U gornjim crtama je glavni dio postupka.
Na sva ova pitanja koje si postavio, odgovorit ce ti i trgovac.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

ivan_1990
Civil
Civil

Post by ivan_1990 » 08 Oct 2023, 10:03

Odlično. Puno hvala. Najbolje je iskustvo iz prve ruke :A27:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Oct 2023, 11:10

Zaboravio sam prethodno napomenuti da ce u sklopu trazene dokumentacije trgovac vjerojatno traziti tvoju punomoc ovjerenu kod javnog biljeznika da te on moze zastupati u poslovima oko izvoza oruzja. Ta punomoc i EU nabavna dozvola su osnovna dva dokumenta.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 08 Oct 2023, 12:59

Jos jedna stvar koju je mozda Jolly zaboravio.

Trgovac iz Slo ti mora poslati jedan papir koji ces isprintati i ispuniti. Zaboravio sam kako se tocno zove na slovenskom. Uglavnom, nekakvo ovlastenje da ce oni u tvoje ime u Sloveniji rijesit papirologiju. Samo trebas ispunit podatke i taj papir zveknut skupa u kovertu sa nabavnom i preslikama tvoje osobne.

Edit: sad vidim da je Jolly ipak napisao.

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 08 Oct 2023, 13:04

Trenutno sam u komunikaciji sa jednim slovenskim trgovcem i tu je mail u kojem puse sta traze . Mozda ti pojednostavi.

Image

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Oct 2023, 20:38

Ajkoola77 wrote:Jos jedna stvar koju je mozda Jolly zaboravio.

Trgovac iz Slo ti mora poslati jedan papir koji ces isprintati i ispuniti. Zaboravio sam kako se tocno zove na slovenskom. Uglavnom, nekakvo ovlastenje da ce oni u tvoje ime u Sloveniji rijesit papirologiju. Samo trebas ispunit podatke i taj papir zveknut skupa u kovertu sa nabavnom i preslikama tvoje osobne.

Edit: sad vidim da je Jolly ipak napisao.
To je ono sta sam napisao zadnje.
Ali stvari variraju od trgovca do trgovca.
Jedan je napisao punomoc rukom koju sam potpisao u ducanu.
Jedan je rekao da sam napravim izjavu kod javnog biljeznika, da ga ovlastim za poslove.
Jedan mi je poslao svoju izjavu na slovenskom koju sam potpisao i morao ovjeriti kod javnog biljeznika.
Dakle, ovisi o trgovu kako ce rjesavati.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 08 Oct 2023, 20:55

Koliko različitosti i neujednačenosti... :A00: :mrgreen:

hjurko
Civil
Civil

Post by hjurko » 27 Dec 2023, 18:13

Stranci
Proces nabave oružja (streljiva, baruta i kapisla) u Republici Sloveniji se izvodi na sljedeči način:

Prva stvar je, da stupite u kontakt sa prodavačem i provjerite da li je oružje u trgovini
Na stranu, vam se daje (čuva se) određeno oružje, sa kojega vam treba serijski broj i model oružja
Stupate u kontakt sa vašim MUP RH, gdje na osnovu nabavne dozvole, tražite uvoznu dozvolu, "PREDHODNA SUGLASNOST ZA UNOS ORUŽJA ILI STRELJIVA U RH" (Obrazac 2a) na tom obrazcu moraju biti navedeni podaci o oružju
Dogovorite se sa prodavačem kada bi došli u Sloveniju, da vam se najavi termin na našoj "UPRAVNOJ ENOTI", tamo se izdaju potrebni papiri za kupnju oružja na podlozi hrvatske nabavne dozvole i predhodne suglasnosti. Taj postupak traje oko 2 sata i plača se taksa u eurima, navodi se granični prijelaz
Poslje dobijene dozvole za nabavu oružja u Sloveniji, dolazite u trgovinu, gdje napravite kupovinu vašega oružja
Postupak nabave streljiva, baruta i kapisli je isti. Potrebni su vam dokumenti koje posjedujete za kupnju u Hrvatskoj i na osnovu tih idete na Upravnu jedinicu kod nas gdje vam naprave nabavne dozvole za Sloveniju. Te dozvole traju 6 mjeseci i ograničene su na neku količinu, nije potrebno iskoristiti sve odjednom, tako da možete kupovati postepeno u roku od 6 mijeseci. Oružje i strijelivo se može slati poštom, kapisle i barut je zabranjeno.

sa stranice : https://www.proarmis.si/stranci-foreigners-auslander

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 10 Jan 2024, 23:47

Streljivo se nemože slati poštom u RH to je zabranjeno .

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Jan 2024, 19:12

matezg1 wrote:Streljivo se nemože slati poštom u RH to je zabranjeno .
Moze clanak koji kaze da je ilegalno.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 12 Jan 2024, 19:26

Mislim da ne postoji akt koji bi to zabranjivao.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Jan 2024, 19:45

https://www.posta.hr/posiljke-sa-zabranjenom-robom/1398
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _3069.html

Ds li je municija "eksplozivna"? Ako jest, onda je zabranjeno.

Članak 34.

(1) Zabranjeno je slanje poštanskih pošiljaka koje sadrže:

1. eksplozivne i lako zapaljive predmete ili predmete kojih je prijam povezan s opasnosti za druge pošiljke, poštanske objekte, opremu i prijevozna sredstva, ili za život i zdravlje ljudi,

2. predmete kojih je promet zabranjen posebnim zakonskim ili drugim propisima,

3. droge, osim ako su pošiljatelj i primatelj posebnim zakonom ovlašteni za promet ili uporabu droga,

4. žive životinje, osim ako aktima Svjetske poštanske unije nije drukčije određeno.

(2) Ako postoji dvojba da poštanska pošiljka sadrži kakav sadržaj kojeg je prijenos zabranjen u skladu sa stavkom 1. ovoga članka, radnik davatelja poštanskih usluga može od osobe, koja predaje pošiljku zahtijevati otvaranje pošiljke radi uvida u sadržaj i dokazivanje identiteta. Nakon obavljenog uvida radnik davatelja poštanskih usluga zatvorit će pošiljku u nazočnosti osobe koja predaje pošiljku.

(3) Ako se u skladu s odredbom stavka 2. ovoga članka ili na bilo koji drugi način utvrdi da pošiljka sadrži zabranjene sadržaje, davatelj poštanskih usluga obvezan je postupiti na sljedeći način:

1. pošiljke iz stavka 1. točke 1., 2. i 3. ovoga članka predati, uz zapisnik, nadležnom tijelu koje potvrđuje primitak pošiljke na drugom primjerku zapisnika,

2. pošiljke iz stavka 1. točke 4. ovoga članka bez odgode uz zapisnik vratiti pošiljatelju.
Turn better into best!

Mudri
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mudri » 13 Jan 2024, 08:50

Jel zna neko dali se na europsku dozvolu koju izvadiš kod nas u mup-u može kupovati streljivo vani,ili moraš imati još nekakav papir,kolegi u Frankoniji u Štutgartu švaba nije htijeo prodati čeličnu sačmu za 16 kalibara kod nas je nema ni za lijeka...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 13 Jan 2024, 11:06

Mudri wrote:Jel zna neko dali se na europsku dozvolu koju izvadiš kod nas u mup-u može kupovati streljivo vani,ili moraš imati još nekakav papir,kolegi u Frankoniji u Štutgartu švaba nije htijeo prodati čeličnu sačmu za 16 kalibara kod nas je nema ni za lijeka...
Trebalo bi biti dovoljno.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Jan 2024, 12:11

Mudri wrote:Jel zna neko dali se na europsku dozvolu koju izvadiš kod nas u mup-u može kupovati streljivo vani,ili moraš imati još nekakav papir,kolegi u Frankoniji u Štutgartu švaba nije htijeo prodati čeličnu sačmu za 16 kalibara kod nas je nema ni za lijeka...
Provjereno - u Austriji.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Jan 2024, 12:12

Mirok wrote:
Trebalo bi biti dovoljno.
Nije. prvi primjer Slovenija.
Ako si kupio negdje s Eu propusnicom, gdje si kupio?
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 13 Jan 2024, 23:01

Trenutno sam u austriji, tu karabinsko lovacko streljivo prodaju bez dozvole, i karabini se prodaju bez dozvole.

FMJ dugo i skoro svo kratko smiju prodavati ako imas taj kalibar u europasu. Sacmu NE SMIJU prodavati strancima.

Barut i ostalo se prodaje svakom tko moze dokazati da je punoljetan.

Mudri
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mudri » 15 Jan 2024, 07:37

Bože sačuvaj,kako su sad to izmislili,sačmu ne a karabinsko i ostalo streljivo da,nemogu vjerovati...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 15 Jan 2024, 11:10

Mudri wrote:Bože sačuvaj,kako su sad to izmislili,sačmu ne a karabinsko i ostalo streljivo da,nemogu vjerovati...
A politika i tu kroji praksu.
Nekada je bilo liberalnije za sačmenu municiju....
Ko zna što će sutra..... :roll:

Post Reply