Invazija Ukrajine
Re: Invazija Ukrajine
Zadnje sto sam cuo od njega rekao da je bio u nekoj akciji u kod Donjecka.
Bas tuzno.
Bas tuzno.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Objavljeno je samo na Facebooku. Na web stranici, iste te FB stranice, ga nema.
https://memorialildu.com/
Ostale objave se pozivaju na tu stranicu. A on uopće nije izlistan na njoj.
Ni FB ni web stranica nisu službeni, nego su rad volontera okupljenih u neprofitnu organizaciju.
Službene vijesti da je poginuo, nema. Vodi se kao nestali.
Ne pokopajte možda živog čovjeka.
https://memorialildu.com/
Ostale objave se pozivaju na tu stranicu. A on uopće nije izlistan na njoj.
Ni FB ni web stranica nisu službeni, nego su rad volontera okupljenih u neprofitnu organizaciju.
Službene vijesti da je poginuo, nema. Vodi se kao nestali.
Ne pokopajte možda živog čovjeka.
da tako je, zna se samo da je nestao:IB43 wrote: Vodi se kao nestali. Ne pokopajte možda živog čovjeka.
"Hrvatski državljanin nestao je prije otprilike dva tjedna na području Ukrajine gdje se, kako se nagađa, borio na ukrajinskoj strani.
Jutarnji doznaje da je nestao 34-godišnji Tomislav Tkalac iz Duge Rese, a informaciju su potvrdili iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova."
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Vjerojatno je zabranjeno imati mobitel na frontu.Stargazer wrote:Poslao sam mu poruku na whatsapp, nadajmo se da ce odgovorit.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
To je abeceda postupanja.jolly wrote:Vjerojatno je zabranjeno imati mobitel na frontu.Stargazer wrote:Poslao sam mu poruku na whatsapp, nadajmo se da ce odgovorit.
Bio mi je poslao par slika prije odlaska u misiju, tipa puske koju su mu dali itd.jolly wrote:Vjerojatno je zabranjeno imati mobitel na frontu.Stargazer wrote:Poslao sam mu poruku na whatsapp, nadajmo se da ce odgovorit.
Ima li smisla reći da je baš ovih dana rat prelomljen? Ne nekim dominantnim događajem, već zaboravom i zamrzavanjem stanja.
Ukrajinska protuofenziva nije napravila ništa bitno, čak Rusi kontroliraju više teritorija nego početkom godine. Fokus Zapada već je tjednima na Izraelu i teško da će se vratiti na Ukrajinu bez da se dogodi nešto spektakularno. Garniture vlasti na Zapadu uskoro čekaju izbori, utrošili su desetke milijardi dolara šaljući novac i oružje jednoj korumpiranoj zemlji koja njime nije napravila gotovo ništa od najavljivanog. Ukrajina je gospodarski mrtvac kojeg na životu održava kolektivni Zapad i koja će se urušiti kao i Afganistan čim presuši pipa.
Rusija ovdje može nastaviti gušiti Ukrajinu polako, pustivši da Zapad i dalje troši ogroman novac za nikakav rezultat, polako osiromašujući sam sebe i gubeći podršku vlastitih birača. A Kina se nije još ni aktivirala, nekako sam uvjeren da bi i ona voljela dodatno iscrpljen Zapad (i Rusiju).
Ukrajinska protuofenziva nije napravila ništa bitno, čak Rusi kontroliraju više teritorija nego početkom godine. Fokus Zapada već je tjednima na Izraelu i teško da će se vratiti na Ukrajinu bez da se dogodi nešto spektakularno. Garniture vlasti na Zapadu uskoro čekaju izbori, utrošili su desetke milijardi dolara šaljući novac i oružje jednoj korumpiranoj zemlji koja njime nije napravila gotovo ništa od najavljivanog. Ukrajina je gospodarski mrtvac kojeg na životu održava kolektivni Zapad i koja će se urušiti kao i Afganistan čim presuši pipa.
Rusija ovdje može nastaviti gušiti Ukrajinu polako, pustivši da Zapad i dalje troši ogroman novac za nikakav rezultat, polako osiromašujući sam sebe i gubeći podršku vlastitih birača. A Kina se nije još ni aktivirala, nekako sam uvjeren da bi i ona voljela dodatno iscrpljen Zapad (i Rusiju).
- jolly
- Cinker - bojna

Dok je vrijeme potroseno na ofenzivu u Bahmutu koja nije uspjela, Rusi su se ukopavali, u tri linije obrane, u granicama koje su prakticki zaokruzile ruske proxy republike.Ariel wrote:Ima li smisla reći da je baš ovih dana rat prelomljen? Ne nekim dominantnim događajem, već zaboravom i zamrzavanjem stanja.
Za proboj na utvrdjene pozicije, omjer je vjerojatno 1:3 gdje su gubici napadaca ovi veci.
Zato gubici moraju biti stravicni u opremi i ljudsvu. Tocne gubitke ne znamo
Od pocetka nove ofenzive, nije napravljen znacajniji pomak, jedini relevantni izvor informacija su one interaktivne karte, gdje se moze vidjeti linija fronte. Koja se ne pomice.
Na obje strane, vlada ozbiljna cenzura, i novinare se prakticki ne pusta na liniju fronte. Ni s ruske strane, niti s ukrajinske. Dakle jedina indikacija stanja je zapravo interaktivna karta. Ne novine.
https://theintercept.com/2023/06/22/ukr ... edentials/
Sa situacijom u Izraelu, dio vojne pomoci za Ukrainu, vec je usmjeren prema izraelu, a novi izbori u Americi 2024, mogu znaciti i preokret u politici oko podrske u Ukrajini.
Turn better into best!
Rusija više ni ne treba žuriti, zapravo joj odgovara ovakvo stanje. Gubici nisu veliki kao kad bi krenula u ofenzivu, pažnja zapadne javnosti je sve manja, Ukrajinci postaju razočarani u zapad i svoje vodstvo (što zbog situacije na bojištu, što zbog gospodarskog propadanja). Moguće je da u nekom scenariju Ukrajinci budu toliko revoltirani da smijene vodstvo a neki od njih se okrenu Rusiji.
Kini također odgovara čekanje. Zapad je sve demotiviraniji još od neuspjeha u Afganistanu, a ako se to dogodi u Ukrajini, Kina bi mogla imati lak posao s Tajvanom.
Izrael je izveo jedino logičnu i očekivanu akciju. Što drugo napraviti kad ti teroristi iz Gaze ubiju 1400 ljudi u jednom danu? No nasjeo je na unaprijed režiranu igru u kojoj Arapi ne žale živote civila. Imam dojam da je cijela Gaza jedan veliki ljudski štit. Palestinci ni ostali Arapi vojno ne mogu poraziti Izrael, ali su ga odavno pobijedili ulogom žrtve podmetanjem ljudskog štita. Ne znam kakve koristi bi Iran imao od svega toga, ali očito je upleten i stalo mu je do ovakvog ishoda.
Kini također odgovara čekanje. Zapad je sve demotiviraniji još od neuspjeha u Afganistanu, a ako se to dogodi u Ukrajini, Kina bi mogla imati lak posao s Tajvanom.
Izrael je izveo jedino logičnu i očekivanu akciju. Što drugo napraviti kad ti teroristi iz Gaze ubiju 1400 ljudi u jednom danu? No nasjeo je na unaprijed režiranu igru u kojoj Arapi ne žale živote civila. Imam dojam da je cijela Gaza jedan veliki ljudski štit. Palestinci ni ostali Arapi vojno ne mogu poraziti Izrael, ali su ga odavno pobijedili ulogom žrtve podmetanjem ljudskog štita. Ne znam kakve koristi bi Iran imao od svega toga, ali očito je upleten i stalo mu je do ovakvog ishoda.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
U ovome trenutko dotok oružja u Ukrajinu je veći nego ikada.
Kažem u ovome trenutku....
Nekakav zamor na zapadu možda i postoji,ali po meni dostupnim podacima odlučnost nije poljuljana.
Radi se i na nekim odlukama da se pojača ofanzivna komponenta Ukrajine dalekometnim oružjem.
U Palestini neće biti mira dok svi ne zaključe da treba živjeti i pustiti druge da žive.
Ovako,dok drugoga držiš u kavezu,ne možeš očekivati mir.
Tako će radikalizam i mržnja samo rasti.
Kažem u ovome trenutku....
Nekakav zamor na zapadu možda i postoji,ali po meni dostupnim podacima odlučnost nije poljuljana.
Radi se i na nekim odlukama da se pojača ofanzivna komponenta Ukrajine dalekometnim oružjem.
U Palestini neće biti mira dok svi ne zaključe da treba živjeti i pustiti druge da žive.
Ovako,dok drugoga držiš u kavezu,ne možeš očekivati mir.
Tako će radikalizam i mržnja samo rasti.
Gotovo da i nema medija koji ne izvještava o sumornoj klimi u Kijevu. Kako stvari stoje, Ukrajina bi sve dala da se može vratiti u poziciju pregovora iz ožujka 2022. Jasno, Zelenski to neće nikad izjaviti, ali njegovi trbuhozborci to već rade. Samo je pitanje što Putin na to kaže.
- jolly
- Cinker - bojna

Retorika medija se promijenila sa dva izuzetno utjecajna clanka, u izuzetno utjecajnim portalima Time i The Economist.Ariel wrote:Gotovo da i nema medija koji ne izvještava o sumornoj klimi u Kijevu. Kako stvari stoje, Ukrajina bi sve dala da se može vratiti u poziciju pregovora iz ožujka 2022. Jasno, Zelenski to neće nikad izjaviti, ali njegovi trbuhozborci to već rade. Samo je pitanje što Putin na to kaže.
A tome je prethodia javna predizborna kampanja republikanaca u sjedinjenim drzavama, koja se protivi daljnjem financiranju rata.
Tko je zaista zainteresiran za pratiti ovaj rat, bilo bi dobro da procita s razumijevanjem oba clanka.
Ako je problem engleski jezik moze se korititi google translator
Prvi clanak je u Time magazine, koji je ocrtao ne bas idilicnu atmosferu u vladi ukrajine. (nobody beleives in victory, like I do)
https://time.com/6171277/volodymyr-zele ... raine-war/
Drugi je clanak u magazinu The Economist, intervju sa generalom Zaluzhnym, glavnokomadujucim casnikom OSU, koji daje jednu drugu perpsektivu o ratu u Ukrajini, i koja se razlikuje od sluzbene verzije ili sluzbene verzije Ukrajinske vlade.
Mozda prvi koji je javno rekao da se kontra ofenziva ne odvija po planu, suprotno dosadasnjoj retorici.
U osnovi pojavio se diskurs u hijerarhiji strukture ratne vlade i javne retorike vojnih struktura. Treba napomenuti, da se i za manje istupe toga tipa vrlo lako zavrsavala karijera visokih casnika i u drugim zemljama. Dakle, ovaj intervju generala Zaluzhnog ima svoju tezinu.
Za intervju u economistu, casopis je zasticen pay wallom, medjutim, evo prijepis u The Hill, koji nema paywall:
https://thehill.com/policy/internationa ... stalemate/
Turn better into best!
Ono što Zelenski sad pokušava reći je da ih je Zapad odgovorio od pregovora, a sad, nakon toliko rata i mrtvih, tjera na pregovore. Pod lošijim uvjetima.
Rusi su se jako osramotili, ali su naučili iz grešaka i sad ih se ne može poraziti. Pomalo podsjeća i na neke prošle ratove kad su trebali vremena da se dovedu u red.
Rusi su se jako osramotili, ali su naučili iz grešaka i sad ih se ne može poraziti. Pomalo podsjeća i na neke prošle ratove kad su trebali vremena da se dovedu u red.
Javno ne. Niti sam Zelenski o tome priča. Za te zadatke postoje trbuhozborci. Nije lako priznati da su deseci milijardi dolara profućkani, kao ni mnogi životi (istina, tuđih državljana). Ali i to će doći, nema baš nikakve šanse da Ukrajina ovaj rat dobije i to je sad sasvim očito. Samo je pitanje hoće li si to vlastodršci priznati sad ili kasnije. Treba izgraditi odstupnicu, jer se postavlja i pitanja odgovornosti za trošenje tolikog novca na nikakav rezultat.
Ono što me ljuti su naslovi tipa: "S obzirom da ukrajinska protuofenziva baš i ne ide po planu..." ili "Ukraine summer offensive has lost its momentum...". Ispada da su nešto osvojili ali eto, nije baš idealno i malo se usporilo. Pa osvojili su kokošinjac i livadu. A Rusi im uzeli još više od toga.
Kruna je ova rečenica "Svi vojni stručnjaci slažu se da ukrajinska protuofenziva nije onoliko uspješna koliko su se svi nadali i da je napredak bio mnogo sporiji od očekivanog." Pa majku vam jebem
, riječima Ilije Čvorovića.
Ono što me ljuti su naslovi tipa: "S obzirom da ukrajinska protuofenziva baš i ne ide po planu..." ili "Ukraine summer offensive has lost its momentum...". Ispada da su nešto osvojili ali eto, nije baš idealno i malo se usporilo. Pa osvojili su kokošinjac i livadu. A Rusi im uzeli još više od toga.
Kruna je ova rečenica "Svi vojni stručnjaci slažu se da ukrajinska protuofenziva nije onoliko uspješna koliko su se svi nadali i da je napredak bio mnogo sporiji od očekivanog." Pa majku vam jebem