Airsoft
Airsoft
Bila je rasprava da bi airsoft mogao postati sport u Hrvatskoj, pa koga zanima može pogledat:
https://www.youtube.com/watch?v=ItP7Y7flLS8
Airsoft bi ušao u sport ne kao "originalna" aktivnost jurišanja po šumama protiv drugog tima, već kao zasebna disciplina ATSC/ANTP, nešto slično IPSCu. Dakle vjv bi došlo do razlučivanja airsofta kao hobi igre i natjecateljskog sporta. Također je bilo zanimljivo čuti kakve sve užasne i sulude regulative za airsoft replike imaju neke druge države... reko bi da smo mi tu supp sa zakonom po pitanju airsofta oružja.
Zanimljivo bi bilo vidjet kako stojimo sa brojem registriranih airsoft klubova, možda kasnije bacim pogled.
Smjer razvoja stvari izgleda dobar i svakako podržavam.
Airsoft bi ušao u sport ne kao "originalna" aktivnost jurišanja po šumama protiv drugog tima, već kao zasebna disciplina ATSC/ANTP, nešto slično IPSCu. Dakle vjv bi došlo do razlučivanja airsofta kao hobi igre i natjecateljskog sporta. Također je bilo zanimljivo čuti kakve sve užasne i sulude regulative za airsoft replike imaju neke druge države... reko bi da smo mi tu supp sa zakonom po pitanju airsofta oružja.
Zanimljivo bi bilo vidjet kako stojimo sa brojem registriranih airsoft klubova, možda kasnije bacim pogled.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Airsoft
Za sad cu reci, ovo nije jednostavno da aktivnost postane sport. O tome odlucuje Hrvatski olimpijski odbor.Marin223 wrote:Bila je rasprava da bi airsoft mogao postati sport u Hrvatskoj, pa koga zanima može pogledat:
Novi sport se mora upisati u nomenklaturu sportova, a sportovi se dijele na olimpijske i ne olimpijske.
Sportski savezi su clanice Hrvatskog olimpijskog odbora
I ne znam sto air soft savez postize priznavanjem aktivnosti kao sport?
Ako smatraju da imaju interesa, slobodno neka naprave, i ja osobno podrzavam inicijativu.
Sport nije alfa i omega svega. Sta fali hobiju ili rekreaciji?
Air soft savez trenutno je registriran kao hobisticki ili rekreacijski savez. I funkcionira sasvim solidno.
Medjutim, kad se aktvnost ili savez prizna kao sportski, onda moze sudjelovati u raznim godisnjnim javnim natjecajima za donacije u sportu, i pozadina price moze lezati upravo u tome
Kad je aktivnost definirana kao sport onda treba:
1) Imati periodicni lijecnicki pregled za sportasa za natjecatelje. (Meni u mojoj zivotnoj dobi, ovo nije atraktivno)
2) Klubovi moraju imati sportske trenera, a imamo opci deficit trenera u streljastvu.
Trenutna definicija trenera je da mora imati odredjenu sportsku skolsku izobrazbu, koja se zapravo upisuje u radnu knjizicu, i konacno treba trenera platiti.
To ce dovesti do odredjenog porasta troskova po klubovima
Odnosno u neprofitabilnim udrugama problem je financiranja profi trenera. (isto ko u klasicnom streljastvu)
Upisom u nomenklaturu sportova, samo slijede komplikacije lokalnim klubovima, i rekreativcima.
to je po meni.
Da li je air soft savez spreman za ovu tranziciju - ne znam.
Ali ako oni smatraju da imaju interesa i uvjete za to da ih se prizna ko sport, ja podrzavam.
Inace, ovo je uvjet iz statuta HOO.
1. Nacionalni športski savez:
- da je međunarodnu federaciju istog športa priznao MOO, odnosno da je učlanjena u Opće udruženje
međunarodnih športskih federacija (AGFIS - GAISF)
- da je osnovan sukladno zakonu i registriran kod nadležnog tijela državne uprave
- da je svrha osnivanja i djelovanja razvoj i unapređenje, širenje i promicanje športa u Republici Hrvatskoj
prema načelima športa i olimpizma
- da ima osigurane kadrovske i stručne te osnovne materijalne uvjete za rad i djelovanje
- da drugi nacionalni savez istog športa nije učlanjen u HOO
- da prihvaća Statut HOO-a.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Da, to je i meni na prvu palo na pamet te komplikacije i dodatne birokratske regulative. Ali mislim da to neće nanjet nikakvu štetu jer kao što sam naveo, radi se o razdvajanju. Klasični airsoft ostaje airsoft i netaknut. Dodatno se stvara nova natjecateljska disciplina i samo ta disciplina ulazi u sport, bar tako oni žele. Tako da klasični airsoft neće trpjet nikakve dodatne regulative.
Pretpostavljam da će airsoft klub biti podložan dodatnim regulativama koje si naveo isključivo ako se odluči za obavljanje te natjecateljske discipline i sudjelovanju u natjecanjima. Također su u videu spomenute te mane koje navodiš, posebno liječnički svakih 6 mj...
Pretpostavljam da će airsoft klub biti podložan dodatnim regulativama koje si naveo isključivo ako se odluči za obavljanje te natjecateljske discipline i sudjelovanju u natjecanjima. Također su u videu spomenute te mane koje navodiš, posebno liječnički svakih 6 mj...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Moraju tocno znati sto zele postici.
Samo "sport" za mene nije rjesenje za sve.
Kad udjes u sport, usao si u nezamislivu brokratizaciju, oko borbe za fondovima, i ne uvijek obavezno u interesu pojedinca
A ja im zelim svaki uspjeh u radu i da uspiju u svojim projektima.
Samo "sport" za mene nije rjesenje za sve.
Kad udjes u sport, usao si u nezamislivu brokratizaciju, oko borbe za fondovima, i ne uvijek obavezno u interesu pojedinca
A ja im zelim svaki uspjeh u radu i da uspiju u svojim projektima.
Turn better into best!