POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ
Operator wrote:Drugi nedostatak:
Poluatomatska lovacka puska, mora biti sa spremnikom dva metka, + jedan za cijev.
(za razliku od sportske, koje moze 10+1)
E sad mene tu zanima jedna stvar. Dali se prilikom nabavke odnosno registracije poluautomata tipa AR/AK na lovacku mora imati da tako kazem vec ogranicen spremnik na 2 komada ili je to obaveza samo pri odlasku u lov? Kakva je situacija vezano za streljanu po pitanju kapaciteta spremnika?
Nedavno sam nanovo registrirao oruzje radi produzenja oruznog lista.
Lovacki poluautomat (doduse ne ar15/ak47), spremnik oruzar nije niti pogledao.
A i da jest, opet je na dva.
Na streljani, nikad niko nije pitao o spremniku.
Ali zakon je jasan.
Posljedica ovog prekrsaja, ako sluzbena osoba to zapita i trazi oruzje na uvid je slijedeca:
U lovistu gdje povremeno lovim, u skupni lov dosao drzavni lovni inspektor, tokom organiziranog skupnog lova.
Pregledao svima puske.
Nasao vise primjeraka poluautomata sa spremnikom vise od dva.
Sve sto nije po propisu je zaplijenio, uz zapisnik i prijavu.
Ako dobro proucis zakon o oruzju, ne postoji ni jedan prekrsaj zakona o oruzju pa cak ni administrativni, koji ne rezultira oduzimanjem oruzja, makar privremenim do okoncanja sudskog postupka. A sudovi traju.
Druga prica, sa terena.
Nedavno sam bio u lovu u gostima, prica mi lovnik slijedece, dok mi je radio papire:
Kaze, sad se skupni lovovi prijavljuju unaprijed, mjesto i vrijeme. Da bi lovni inspektor znao unaprijed gdje je skupni lov, i mogao planirati eventualni dolazak i inspekciju.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
U ovome primjeru,mislim da inspektor ne može plijeniti oružje.
Może zabraniti dalji lov,podnijeti prijavu,načiniti zapisnik......
- jolly
- Cinker - bojna

Moglo je biti oduzeto po prijavi. U svakom slucaju, otislo... sve drugo su nijanseMirok wrote:U ovome primjeru,mislim da inspektor ne može plijeniti oružje.
Turn better into best!
MatijaX wrote:Nekoliko prethodnih postova, ljudi su sve lijepo rekli. Hvala svima!
![]()
Za streljanu me i prvenstveno zanima, za kratko vatreno oružje. Lovište i učenje lovu da, al' mi ne pada napamet pucati na životinje.
To me osobno ne privlači. Nemam niš protiv lova kao takvoga, al' pucati u živa bića, fala ne.
Lovstvo treba više gledati kao outdoor aktivnost, te se tu apsolutno nalazim.
Da se nadovezem na ovaj post sa pitanjem.
Takodjer sam i ja jedan kojeg lov nimalo ne privlaci, ali volim boraviti u sumi. Ove godine sam napravio puno kilometara beruci gljive ili samo istrazujuci nove sume, i tu je sad pitanje: smije li se nositi lovacko oruzje u sumi koja je drzavno loviste ako nisi u organiziranom lovu?
- jolly
- Cinker - bojna

Ne.file wrote: Da se nadovezem na ovaj post sa pitanjem.
Takodjer sam i ja jedan kojeg lov nimalo ne privlaci, ali volim boraviti u sumi. Ove godine sam napravio puno kilometara beruci gljive ili samo istrazujuci nove sume, i tu je sad pitanje: smije li se nositi lovacko oruzje u sumi koja je drzavno loviste ako nisi u organiziranom lovu?
Lovac smije nositi lovacko oruzje, samo u lovistu u kojem mu je lovoovlastenik izdao dozvolu za lov, gdje je upisano divljac koja se lovi, i trajanje lovne dozvole.
Ukratko, zbirka dokumenata da bi u odredjeno loviste (ne bilo koje, i ne svako, vec tocno odredjeno loviste), nosio oruzje je slijedece:
- osobna iskaznica
- lovacka iskaznica sa markicom za tekucu lovnu godinu
- oruzni list za drzanje i nosenje lovackog oruzja
- dopustenje za obavljanje lova sa rokom trajanja, i pojedinacno upisanom divljaci koju lovis. (obrazac u privitku) koju izdaje lovoovlastenik za to loviste
"nako usput" nositi oruzje po sumi, iz gusta ili da nam ne naleti kakva opasna zivotinja, ne moze se.
(osim ako oruzni list nije na drzanje i nosenje, u svrhu osobne zastite, ili ako si sluzbena osoba ovlastena za nosenje oruzja)
Pogledaj sto se sve upisuje u obrazac dozvole za lov. u privitku
Ako se obavi odstrel, lovac mora ishodovati:
- potvrdu o porijeklu divljaci,
- potvrdu o obavljenom lovu,
- i ako je divljac trofjena, jos i trofejni ist koji se izdaje nakon ocjenjivanja
Turn better into best!
Da, to sam i pretpostavljao...
Mozda jednom bude postojala DiN za nosenje u nenaseljenim podrucjima, meni bi ta bila super, ha ha ha
Hvala @jolly na brzom odgovoru
Mozda jednom bude postojala DiN za nosenje u nenaseljenim podrucjima, meni bi ta bila super, ha ha ha
Hvala @jolly na brzom odgovoru
- jolly
- Cinker - bojna

Zvuci komplicirano i birokratski, ali realno nije.
Nigdje u svijetu ne smijes se setati s oruzjem po tudjem lovistu.
U mnogim anglosaksonskim zemljama, lovna prava nosi vlasnik zemljista, i tamo nositi oruzje se smije samo uz njegovo dopustenje.
U zemljama poput holandije ili engleske, cak ni nabavnu dozvolu za lovacko oruzje ne mozes dobiti, ako unaprijed ne pribavis pismeno odobrenje ili suglasnot iz lovista gdje planiras loviti. Ne kazem da podrzavam takav rigorozni odnos, samo podvlacim da se drzi jaka kontrola nad nosenjem oruzja po lovistu u vecini zemalja.
Uzgred budi receno:
Znam za par slucajeva gdje je neki lovac "zalutao"u susjedno loviste drugog drustva noseci pusku. Dzaba im bilo kojekakvih isprika.
Na prijavu, oruzje se oduzimalo za takav prekrsaj. I ne samo oruzje koje je tad nosio, nego sve sto je imao registrirano.
Izuzetak su mi poznati slucajevi kad je kapitalna ranjena divlac prelazila u drugo loviste, onda se potraga radila u dogovoru sa drugim drustvom, njihovim lovnikom.
Svojervremno sam negdje napisao:
Nije mi poznat prekrsaj s oruzjem, makar i administrativni (dakle, bezazleni), a da kazna ne ukljucuje oduzimanje oruzja.
Sa autom, krivo parkiras, i platis kaznu, i vozis dalje, niko ti ne uzima auto, i slicno... takvih primjera kod primjene zakona o oruzju, lovu itd... takvih primjera nema.
Prvo je oduzimanje oruzja, trajno ili do okoncanja postupka, ili zastare, plus naplata kazne. to je minimum.
Zato treba zaista poznavati pravnu regulativu.
Nigdje u svijetu ne smijes se setati s oruzjem po tudjem lovistu.
U mnogim anglosaksonskim zemljama, lovna prava nosi vlasnik zemljista, i tamo nositi oruzje se smije samo uz njegovo dopustenje.
U zemljama poput holandije ili engleske, cak ni nabavnu dozvolu za lovacko oruzje ne mozes dobiti, ako unaprijed ne pribavis pismeno odobrenje ili suglasnot iz lovista gdje planiras loviti. Ne kazem da podrzavam takav rigorozni odnos, samo podvlacim da se drzi jaka kontrola nad nosenjem oruzja po lovistu u vecini zemalja.
Uzgred budi receno:
Znam za par slucajeva gdje je neki lovac "zalutao"u susjedno loviste drugog drustva noseci pusku. Dzaba im bilo kojekakvih isprika.
Na prijavu, oruzje se oduzimalo za takav prekrsaj. I ne samo oruzje koje je tad nosio, nego sve sto je imao registrirano.
Izuzetak su mi poznati slucajevi kad je kapitalna ranjena divlac prelazila u drugo loviste, onda se potraga radila u dogovoru sa drugim drustvom, njihovim lovnikom.
Svojervremno sam negdje napisao:
Nije mi poznat prekrsaj s oruzjem, makar i administrativni (dakle, bezazleni), a da kazna ne ukljucuje oduzimanje oruzja.
Sa autom, krivo parkiras, i platis kaznu, i vozis dalje, niko ti ne uzima auto, i slicno... takvih primjera kod primjene zakona o oruzju, lovu itd... takvih primjera nema.
Prvo je oduzimanje oruzja, trajno ili do okoncanja postupka, ili zastare, plus naplata kazne. to je minimum.
Zato treba zaista poznavati pravnu regulativu.
Turn better into best!
Odvojivi ili integrirani spremnici?jolly wrote:Operator wrote:
Pregledao svima puske.
Nasao vise primjeraka poluautomata sa spremnikom vise od dva.
Sve sto nije po propisu je zaplijenio, uz zapisnik i prijavu.
Oduzeti spremnici ili oružje?
- jolly
- Cinker - bojna

Sacmarice. Poluatomatske.
Kakve spremnike mogu imati?
Integrirani spremnici.
Oduzeto oruzje.
Nema sale.
PS: jesi ti cuo za pojam "oduzimanje spremnika"? nema tog. Ide sve.
Integrirani spremnici.
Oduzeto oruzje.
Nema sale.
Turn better into best!
Nisam pitao radi sebe. Imam ovdje puno ljudi koji ne vjeruju što se piše.jolly wrote:Sacmarice. Poluatomatske.
Integrirani spremnici.
Oduzeto oruzje.
Nema sale.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Oružje u ovome slučaju bi svakako bilo oduzeto.
Ali to ne može inspektor na licu mjesta,već po prijavi inspektora bi to oduzeo MUP.
I potpuno je nebitno je li spremnik odvojiv ili ne.
Gleda se što je u tome trenutku(lovu) bilo u oružju.
Bio spremnik odvojiv ili fiksan ako u njega ide više od dva metka,to više NIJE lovačka puška u tome momentu.
Oružje se oduzima,plus sudski postupak.
Ali to ne može inspektor na licu mjesta,već po prijavi inspektora bi to oduzeo MUP.
I potpuno je nebitno je li spremnik odvojiv ili ne.
Gleda se što je u tome trenutku(lovu) bilo u oružju.
Bio spremnik odvojiv ili fiksan ako u njega ide više od dva metka,to više NIJE lovačka puška u tome momentu.
Oružje se oduzima,plus sudski postupak.
-
Paraglajder
- Civil

Da li se sta mjenjalo u vezi potvrde? Da li se moze do potvrde od saveza bez da si clan nekog kluba a izisao sam u biltenu?
Nebi reko, savez će ti izdat jedino ako si član kluba koji je u tom savezu.Paraglajder wrote:Da li se sta mjenjalo u vezi potvrde? Da li se moze do potvrde od saveza bez da si clan nekog kluba a izisao sam u biltenu?
- jolly
- Cinker - bojna

Procitati u privitku.Paraglajder wrote:Da li se sta mjenjalo u vezi potvrde? Da li se moze do potvrde od saveza bez da si clan nekog kluba a izisao sam u biltenu?
Ne moze.
Zakonska pretpostavka za sportskog strijelca je monopol savaza, odnosno kluba.
Medjutim, izdavanje potvrde, ili nacin izdavanja je razlicit za svaki savez (ima ih 3)
- Attachments
-
- 20211108_203014.pdf
- (227.63 KiB) Downloaded 19 times
Turn better into best!
Koliko bi bilo realno za ocekivat da se taj dio zakona izmjeni na prijedlog pa da bude npr: opravdani razlog za sportsko oruzje dokazuje se samim clanstvom u streljackom klubu.
Jedino bi onda malo visilo pod upitnikom: kako dokazat da si osposobljen za oruzje, sto je isto uvijet koji treba dokazat.
Pokusavam nac neku verziju izmjene koja bi bila bolja, a opet imala sanse da bude prihvacena.
Jedino bi onda malo visilo pod upitnikom: kako dokazat da si osposobljen za oruzje, sto je isto uvijet koji treba dokazat.
Pokusavam nac neku verziju izmjene koja bi bila bolja, a opet imala sanse da bude prihvacena.
Marin223 wrote:Koliko bi bilo realno za ocekivat da se taj dio zakona izmjeni na prijedlog pa da bude npr: opravdani razlog za sportsko oruzje dokazuje se samim clanstvom u streljackom klubu.
Nije do zakona nego do statuta saveza.
Za IPSC ne trebas imat natjecanje svake godine, to ima HSS kao uvijet kod sebe.
HSS promjene cine da je sve teze sudjelovati na natjecanjima i dobiti oruzje preko njih.
- jolly
- Cinker - bojna

Misllim da sam vec prije ovo negdje napisao.Marin223 wrote:Koliko bi bilo realno za ocekivat da se taj dio zakona izmjeni na prijedlog pa da bude npr: opravdani razlog za sportsko oruzje dokazuje se samim clanstvom u streljackom klubu.
Zakon trazi potvrdu o aktivnom bavljenjem streljastvom.
ALi izdavanje potvrde i nacin izdavanja stvar je interne odluke saveza kako ce se ta potvrda i pod kojim uvjetima izdavati.
To nema veze sa zakonom. Nego sa savezom i i nternim pravilima
HSS trazi bilten kao uvjet za potvrdu.
HSPS i HSAS imaju tecajeve plus clanstvo. za potvrdu.
HSS, na primjer, nema tecaj za osposobljavanje sportskog strijelca.
I sad, kako izdavati potvrdu kad nemas tecaj u sustavu saveza? Na osnovu cega?
Pa islo se na ideju da se na osnovu biltena, izdaje potvrda.
Pretpostavka je da onaj ko izadje na natjecanje, da je prosao obuku u klubu sa trenerom.
Jasno da takav strijelac ima placenu clanarinu u klubu kad je vec dogurao do natjecanja.
Pa se takvima izdaje potvrda.
Efekti ovoga nacina izdavanja potvrde su:
1. Sudac i trener, ne mogu ishodovati nabavnu dozvolu - jer u samom natjecanju imaju neku drugu funkciju pa ne mogu dobiti potvrdu da su natjecatelji.
Moraju se i sami prijaviti na neku tekmu. Nije to problem, ali je apsurd kakav ne mogu usporediti sa ni jednim drugim u realnom zivotu
2. Ova procedura "tjeranja ljudi na natjecanje radi biltena" odbija upliv novih clanova i popularizaciju ovog sporta, jer vecina novopridoslin sportskih strijelaca ne ulazi u streljastvo s namjerom da se bave vrhunskim sportom i idu na olimpijadu, nego se zele baviti rekreativno streljastvom, a natjecanje ih baca iz commfort zone, stavlja ih u stres i nerado tome pristupaju pogotovu na pocetku svog clanstva. ZBOG OVGA NAM PADA POPULARNOST.
Ovo drugo tvrdim odgovorno, jer kod zaprimanja molbi za clanstvo, mnogi ljudi traze tecaj (HSS to nema), i vecina ljudi daje motive bavljenja kao rekreaciju.
(Na primjer, postovani zanima me uclanjenje u vas klub, radi povremenog rekreativnog bavljenja streljastvom, zanima me tecaj streljastva i clanstva u klubu kako bih se rekreativno bavio streljastvom)
To su primjeri najcescih zahtjeva za clanstvo.
Sad treba takvom novom clanu objasniti, da ce kroz clanstvo proci obuku s odgvoronom osobom, a nakon tog ce izaci na natjecanje.
Kad kazes "natjecanje", hladan tus. Momentalni turn off.
I veliki broj upita za clanstvo zavrsava neuspjesno upravo zbog toga.
Na takav nacin, sport ne moze postati popularan jer maltretiramo ljude s natjecnjima.
U zakljucku, na tvoje pitanje imas dva pristupa.
1. Izmjene pravilnika saveza o izdavanju potvrde.
2. Ili jednostavno da se u zakon upise kao uvjet tecaj + clanstvo, uvjet za nabavnu.
S time da ova druga izmjena ce dovesti HSS u gabulu, jer moraju hitno napraviti i formirati tecaj u tom slucaju.
A vec deset godina bez rezultata pricamo o novim disciplinama bez uspjeha, kako ocekivati izradu tecaja, sa svim potrebnim didaktickim materijalima.\?
Treba i brosuru napisati. Iako zvuci jednostavno, nije. Jer vec sada ima veci broj disciplina koje bi morale biti pokrivene u takvoj brosuri. Ili bi se moralo ici na specijalizaciju po tecajeivma. Mk - jedan tecaj, VK puska drugi tecaj, VK pistolj - treci tecaj, letece mete = cetvrti tecaj. Zrak, peti tecaj, itd.
Ko ce to napisati? A o tome se niti ne razmislja, dok stvari funkcioniraju na osnovu bilten-potvrde.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo sto si napisao je velika istina, ali bi trebalo elaborirati, jer onak ko ovo cita a ne poznaje sustav, iz tvojeg posta ne moze nista shvatiti.Stargazer wrote: Nije do zakona nego do statuta saveza.
Za IPSC ne trebas imat natjecanje svake godine, to ima HSS kao uvijet kod sebe.
HSS promjene cine da je sve teze sudjelovati na natjecanjima i dobiti oruzje preko njih.
Uvjete i razloge za bilten-potvrdu pri HSS sam prethodno napisao.
Inace ne znam kako je bas u svim drugim nacionalnim ISSF savezima u EU, ali konkretno znam da je u Njemackoj sportskim strijelcima vrlo tesko ako ne i teze nego kod nas.
Ako pucas MK, dobit ces dozvolu samo za MK. To je njemacki sistem. Iste poteskoce ima Njemacki IPSC savez.
U osnovi, za svaku disciplinu kojom se bavis u Njmeackoj, moras imat odredjeni broj nastupa godisnje (treninga ili natjecanja) da bi imao pravo na dozvolu za specificno oruzje za tu disciplinu. To znaci na primjer, da u Njemackoj ako pucas VK pistolj, ne mozes samo tako nabaviti long range pusku za f class.
Kod nas je jos uvijek bolja situacija od ove.
S druge strane, HSS kod nas nije prosao proces tranzicije u moderni sustav, i rade mnoge stvari po starim navikama, po samoj inerciji. Prilagodbe se ne desavaju, odnosno, radi se samo zakonski minimum. Jedan primjer je nedostatak tecaja za sportskog strijelca, a za sto ocito postoji potreba
Drugi primjer je lijecnicki pregled za sportasa.
Zakon o sportu trazi lijecnicki za natjecatelja jednom u 2 godine, HSS inzistira i dalje na lijecnickom za natjecatelja svakih 6 mjeseci. Zasto?
Osobno mislim da treba korijenita promjena sustava natajecanja, gdje bi se unutar HSS jasno definirala podijela na sport i rekreaciju.
Sport su ISSF discipline - to nema dvojbe, a rekreacija je zapravo domaci program - VK.
Za rekreaciju ne treba lijecnicki po zakonu o sportu.
Ali kako rekoh, time se vjerojatno niko ne bavi. Pa sad za svako natjecanje, formalno treba i 6-mjesecni lijecnicki.
Nije bas poplarno.
Cesto puta na forumu raspravljamo o poplarsnoti sporta, ali nam nedostaju realni brojevi.
Ja sam ubijedjen da gubimo na clasntvu i na popularnosti.
Konacno je iscurio jedan sluzbeni dokument, koji ukazuje na trend i situaciju u ovom sportu.
Prema elaboratu o sustavu natjecanja, HSS, iz 2003 godine (pred 20 godina)
STANJE RAZVIJENOSTI STRELJAČKOG ŠPORTA
U Hrvatski streljački savez udruženo je 16 Županija i oko 170 streljačkih društava sa 22.000 članova.
Izvor dokumeta: stranice HSS, dokumentacija, natjecateljski akti, opci natjecateljski akti.
Prema pravilniku HSS o sustavu natjecanja 2023 - u materijalima za predstojecu skupstinu HSS
III.STANJE RAZVIJENOSTI STRELJAČKOG SPORTA
Članak 6.
U Hrvatski streljački savez udruženo je 15 županijskih saveza i oko 160 streljačkih društava sa oko 6.500 članova, od kojih je registrirano njih 2.300.
Izvor dokumenta, stranice HSS, vijesti, poziv na skusptinu 2023.
Iz ovoga slijedi da je iz sustava HSS, u 20 godina ispalo 22.000 - 6.500 clanova, ukupno otpalo 15.500 ljudi.
Ukupni gubitak 70% clanstva
Ne samo to, od ukupno 21 zupanije u HR, samo 15 ima formiran zupanijski streljacki savez.
Takodjer u 2023, imamo jedan zupanijski savez manje nego u 2003.
Ovo je dakle realni rezultat izrazen u brojkama, na osnovu sluzbenih publikacija HSS, u 20 godina
Rezultat (ne)rada saveza.
Nije "potvrda" ni nacin izdavanja potvrde jedini razlog gubitka popularnosti sporta i uslijed tog gubitka clanstva.
Ostali razlozi kako ih vidim su:
- Nema atraktivnog tecaja za sportstkog ili rekreacijskog strijelca (uzeti za uzor tecaj za lovca HLS - vrlo je popularan)
- Imamo jos - potpuni nedostatak javnog otiska klubova na internetu (nema web stranica, nema facebook stranica, nema javnog glasila, uz izuzetak desetak javno aktivnih klubova)
- Nedostatak i potpuna neaktivnost saveza kod uvodjenja novih atraktivnih disciplina koje bi pratile ponudu sportskog oruzja na trzistu i svjetske/evropske trendove.
- Nedostatak javnog glasila, ili casopisa sa tematikom streljastva. (HLS ima lovacki vjesnik i dobru kob, da uzmemo za primjer)
- Nedostatak strelista u Hrvatskoj, i nedostatak inicijative saveza oko otvaranja i problematike strelista.
- status trenera, nikad rjesen
Vjerojatno ima jos toga... ovo je na brzinu malo za razmisljanje.
I sad smo tu gdje jesmo sa padom od 22.000 clanova, na 6.500 clanova. Gubitak 70% clanstva u 20 godina.
Turn better into best!