Knjige o streljaštvu i radnjama vezanim za preciznost

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

Post Reply
IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Knjige o streljaštvu i radnjama vezanim za preciznost

Post by IB43 » 22 Nov 2023, 23:40

Ne nalazim baš da se puno pisalo o knjigama. A u knjigama je znanje. Na lovačkom forumu o lovu ima. Pa da ima tema i na tu temu. Stavite koju dobru knjigu ako znate.

Evo od mene par knjiga za long range discipline. Definitivno vrijedno imati u kolekciji.

- Applied ballistics for long range shooting. - Bryan Litz
- Modern advancements in long range shooting 1,2,3. - Bryan Litz
- Accuracy and precision for long range shooting - Bryan Litz
- Ballistic performance of rifle bullets - Bryan Litz
- Ammunition demystified - Jeff Siewart
- Secrets of mental marksmanship - Linda K. Miller and Keith A Cunningham.
- The wind book for rifle shooters - Linda K. Miller and Keith A Cunningham.
- Long range shooting handbook -Ryan M. Cleckner
- With winning in mind - Lanny R. Basham
- Lyman reloading handbook
- Berger reloading manual
- Somchem reloading manual
- Handloading for competition - Glen D. Zediker
- ISSF National Coach course. Rifle shooting, shooting positions - Goran Maksimović
- Rifle marksmanship - US Marine corps (samo poglavlja o streljačkim tehnikama).
- The ultimate sniper - John L. Plaster (samo poglavlja o streljačkim tehnikama)
- F-Class target shooting training course

Za one koji žele baš u detalje.
- Ballistics. Theory and design of guns and ammunition. - Donald E. Carlucci, Sidney S. Jacobson
- Modern exterior ballistics - Robert L. McCoy

On line resursi.
https://thescienceofaccuracy.com/
https://youtube.com/@hornady?feature=shared

Sretno čitanje. :)

zdebat
Poručnik
Poručnik

Re: Knjige o streljaštvu i radnjama vezanim za preciznost

Post by zdebat » 23 Nov 2023, 07:50

Hvala! :A25: :A25: :A25:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 23 Nov 2023, 08:13

IB43 wrote:

- Ballistics. Theory and design of guns and ammunition. - Donald E. Carlucci, Sidney S. Jacobson
Vezano za knjigu "Ballistics, itd" dozlaboga teska knjiga za svariti, jedva sam je sazvakao. Konstrukcija oruzja, kalkulacije oko potrosnje cijevi, debljine materijala itd.
To je visi stupanj razumijevanja gradiva, za pojedince koji su vec na visokoj razini izobrazbe, a ja bih rekao i s visokom strucnom spremom tehnicke struke.
Engleski jezik citaoca mora biti na izrazito visokom strucnom nivou. (u realnom opisu, to je knjiga za inzenjere u HS produktu, da se tako izrazim)

Vezano za F-class target training course. Mozes li dati autore, ili gdje se moze naruciti?

Vezano za preporuku literature, budem malo pogledao sta bi za temu bilo zanimljivo od onog sta mi je doma, pa cu staviti za koji dan. S time da je moja biblioteka sarolika, lov, streljastvo,africki safari, povijest oruzja, sportsko oruzje, lovaco oruzje, biografije i autobiografije poznatih ljudi u ovim strukama....
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 23 Nov 2023, 08:58

Evo ovako, neki su naslovi vezani za lov, long range strelajstvo, mali kalibar, poznavanje oruzja ili koncepcija preciznsoti ovo sve moze biti zanimlvjio strijelcima.
iako neki naslovi dolaze iz svijeta lovackog oruzja, bave se pouzdanoscu ili preciznoscu puske, i takodjer moze biti zanimljivo strijelacima.
(meni izuzetno zanimljivo a bavim se i lovom i streljastvom, meni dakle iz obje perspektive), pa je naredna selekcija moja osobna:.

African Rifles and Cartridges: The Experiences and Opinions of a Professional Ivory Hunter
Taylor, John
(zanimljivo svakom ko razmatra lovacke kalibre ili puske, legendarna knjiga, u originalu skupa - kolektibilna, ali pristupacna u reprintu, aspekt je na pouzdanosti pojedinog oruzja, i efektivnosti pojedingo kalibra)

Safari Rifles II: Doubles, Magazine Rifles, and Cartridges for African Hunting
Boddington, Colonel Craig T
(moderni sazetak o lovackim puskama svih kalibara, s aspektom na afriku, ko se zanima u sustav rada ili mehaniku puske i balistiku ovo je za njega - medjutim treba reci da i Boddingtron ali i Wiealand vrlo cesto citiraju Taylora - prva knjiga gore)

The Shotgun Handbook
George, Mike
(ko misli pucati sacmaricu bilo za sport, ili za lov, ovo je obavezna prica o kundaku)

Cartridges of the World: A Complete and Illustrated Reference for Over 1500 Cartridges
Richard Mann
(moramo znati sve kalibre, zar ne?)

Make It Accurate: Get the Maximum Performance from Your Hunting Rifle
Boddington, Craig
(povecanje preciznosti puske, upotrebljivo i za sportske, opca kultura)

Standard Catalogue of FIREARMS The Collector's Price & Reference Guide (Your All-In-One Reference to Firearms Facts and Prices)
Dan Shideler
(kad prodajemo ili kupujemo polovno oruzje, dobro je imati nekog uvida u cijenu - katalog svega! izdaje se periodicno. Cjenik baziran na americkom trzistu, ali daje ideju djelomice i za kretanje cijena po evropskom trzistu)

Gun Craft: Fine Guns and Gunmakers in the 21st Century
Vic Venters
(luksuzno oruzje)

John Nosler: Going Ballistic
Eastman, Chub
(terminalna balistika, pocetak povijesti premium lovacke municije, ujedno i John Nosler, biograffija)

Dangerous-Game Rifles
Terry Wieland
(Africki aspekt pusaka, isklucivo repetirajuceg karabina ili ekspresice, u kalibrima od najvecih do najmanjih)

Lovacko oruzje
Cvetkovic, Miloje
(Evropska perspetiva lovacke puske)

ZASTAVA ORUZJE - 145 GODINA ZASTAVA ORUZJA KRAGUJEVAC
Branko Bogdanovic Gordana Totic Zoran Susic
(O zastavi)

GUN DIGEST - godisnja izdanja of 1944 do 2024 (postoje i na CD)
(Napomena: Gun digest pokriva sve teme od sporta, lova, kolekcije, reloadinga, cjenika, kataloga - To je magazin koji je formirao americku kulturu oruzja, od drugog sv rata do danas. Smatra se da autor koji objavi clanak u GD-annual edition, time postaje priznat od strane industrije.
GD u industriji oruzja, predstavlja ono sta je Forbes ili Times u ekonomskom ili politickom svijetu)

Shooter's Bible Guide to Firearms Assembly, Disassembly, and Cleaning
Sadowski, Robert
(za kucne majstore)

Understanding Ballistics: Complete Guide to Bullet Selection
Massaro, Philip P.
(balistika, vrlo zanimljivo)

Field Tests
Ryan, Robert
(balistika, vrlo zanimljivo)

Gun Digest Shooter's Guide to Shotguns
Wieland, Terry
(must read, za svakog shotgunnera)

The Shooting Man's Bedside Book
Denys Watkins-Pitchford
(lektira za prije spavanja, i popdnevni odmor)

Smith & Wesson Hand Guns
McHenry, Roy C.
(O legendi razvoja modela S&W, za strijelce s afinetetom ka povijesti)

Accurate Handgun (Gun Digest Presents)
Robert Campbell
(Precizni modeli)

The ABCs of Reloading by James, C. Rodney ( 2011 )
James, C. Rodney
(o reloadingu of kors)

Modern Reloading
Richard Lee
(o reloadingu of kors)

Gun Digest Shooter's Guide to Rifle Marksmanship
Lessler, Peter
(o preciznosti s puskom)

Ammo & Ballistics 4--For Hunters, Shooters, and Collectors: Ballistic Data Out to 1,000 Yards for Over 169 Calibers and Over 2,400 Different Loads--In
Forker, Bob
(pusti brojevi, ali quick reference kad nekom zatreba, ja poglerdam kad razmtram neki novi kalibar)

Smallbore Rifle Shooting: A Practical Guide
Fenning, Christopher
(Obavezna literatura za strijelce MK, obavezna literatura principa streljastva za Vk - long range, itd)

The Hunter's Guide to Ballistics: Practical Advice on How to Choose Guns and Loads, and Use Them Carefully
Van Zwoll, Wayne
(opca kultura!!!!)

Shooter's Bible Guide to Optics: A Complete Guide to Riflescopes, Binoculars, Spotting Scopes, Rangefinders and More
McIntyre, Thomas
(O optikama ne znamo nista, pa eto malo nesto o tome)

Practical Ballistics: An Introductory Guide for Rifle and Shotgun Shooters
Potter, Lewis
(Balistika, procitati, lovci strijelci)

Mastering the Art of Long-Range Shooting: Shooting Tactics and Tools that go the Distance
van Zwoll, Wayne
(za long rangere, preporuceno stivo)

Fundamentals of Long Distance Shooting II: History, Techniques and Technology
Hicks, Ralph Troy
(takodjer, preporuka za long rangere)

Reading the Wind and Coaching Techniques
Owens, Jim
(Obavezna lektira za long rangere!)

Their Arrows Will Darken the Sun: The Evolution and Science of Ballistics
Mark Denny
(ovo je knjiga bez ikakvih formula, preporuka je za svakaog ko zeli upoznati problematiku moderne balistike)

Riflesmithing: A Comprehensive Guide
Potter, Lewis
(za kucne majstore)

Gunfitting: The Quest for Perfection
Yardley, Michael
(jos jedna prica o kundaku, obavezno za razvijanje ideje o kompleksnosti puske)

The Art of Gunsmithing: The Shotgun
Potter, Lewis
(kucni majstori)

Checkering and Carving of Gunstocks
Monty Kennedy
(malo o chekcireningu kojem ne znamo puno.)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 23 Nov 2023, 09:06

jolly wrote:
IB43 wrote:

Vezano za knjigu "Ballistics, itd" dozlaboga teska knjiga za svariti, jedva sam je sazvakao. Konstrukcija oruzja, kalkulacije oko potrosnje cijevi, debljine materijala itd.
To je visi stupanj razumijevanja gradiva, za pojedince koji su vec na visokoj razini izobrazbe, a ja bih rekao i s visokom strucnom spremom tehnicke struke.
Engleski jezik citaoca mora biti na izrazito visokom strucnom nivou. (u realnom opisu, to je knjiga za inzenjere u HS produktu, da se tako izrazim)

Vezano za F-class target training course. Mozes li dati autore, ili gdje se moze naruciti?

Vezano za preporuku literature, budem malo pogledao sta bi za temu bilo zanimljivo od onog sta mi je doma, pa cu staviti za koji dan. S time da je moja biblioteka sarolika, lov, streljastvo,africki safari, povijest oruzja, sportsko oruzje, lovaco oruzje, biografije i autobiografije poznatih ljudi u ovim strukama....
F- Class training course je pdf koj sam odavno skinuo sa lovačkog foruma. U pitanju je skripta sa tečaja. Autor Rod Dolman.

Sve skupa 30ak stranica, jako korisno za početnika. Datoteka je oko 1.3MB. Ne mogu staviti na forum.

Da. Zadnje dvije knjige sam izdvojio jer je to zaista viša razina. Baš samo za one koji žele detaljno znanje.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 23 Nov 2023, 11:14

Tu ima tečaj. Ovo je za početnike. Što je što i baš osnove.

https://www.scribd.com/document/1950853 ... ing-Course

Izdvojio bih i knjigu Ammunition demystified - Jeff Siewert. Knjiga je novijeg datuma 2022. Pokriva balistiku, osobito internu, razumljivim jezikom. Slično Litzovim knjigama. Namjenjeno reloaderima i inžinjerima.
Mene je knjiga oduševila, nešto što bi svaki reloader trebao pročitati. Npr. zašto se jave flyeri i kako ih eliminirati. Važnost ispravne selekcije komponenti itd. itd. Autor je umirovljeni balističar (vojska, proizvođači oružja i streljiva) i sam je reloader. Tako da se ima što pročitati, znanja i iskustva ne fali.

Dojam je da je knjiga nastala sa namjerom da jednostavnim jezikom objasni balistiku i sruši mitove nastale pseudoznanstvenim tezama (Optimum barrel time, Optimum charge weight, Satterlee i Audette ladderi, spavajuća zrna...) Kao i odgovor na bezbroj pitanja koja su potegli Hornady i Applied Ballistics.
Knjiga još nije razvikana i može se naći po normalnoj cijeni.
Ovo je stranica sa materijalima u pdf-u, pa procijenite isplati li se.
https://bulletology.com

Što se tiče pseudoznanosti, to će samo zbuniti. Ali tko je u stanju filtrirati informacije. Isplati se i to pročitati, jer onda postanu jasnije teme o load developementu koje i danas većina koristi i o kojima se često raspravlja i vidi ih se na streljani. Kao i pozadina pojedinih knjiga i lakše se shvati tema.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 11 Dec 2023, 22:59

Evo još jedna zanimljiva knjiga.

- Practical shooter's guide - Marcus Blanchard

Radi se o PRS-u (Precision rifle series).

https://en.wikipedia.org/wiki/Precision ... prov=sfla1

Obuhvaća nestandardne stavove i upotrebu pomagala: štap (tripod, bipod, monopod), remen, ruksak, vreće, bipod... u neergonomičnim stavovima (kosine, prepreke, ograde....).
Kod čitatelja podrazumijeva da standardne tehnike i stavove već dobro zna i njima dobro vlada.

Premda kod nas PRS ne postoji knjiga može biti zanimljiva lovcima, bilo u lovu, bilo na lovačkim natjecanjima.

Post Reply