POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Post by andrej » 14 Dec 2023, 09:13

Mirok wrote:Nije dobro da opet netko propisuje tko treba ili ne treba ,i zašto,imati oružje.
Zašto bi netko morao na takmičenje ,ako se ne osjeća spremnim za to ?
Ako ga to ne zanima ?
Ako mu nije važan rezultat?
Ako misli da nije u rangu sa natjecateljima?
Ako ne želi,kao obavezu,dva puta godišnje na liječnički pregled ?
Ako ne želi ulaziti u tematiku pravila /ponašanja na takmičenjima?
I puno još toga...?
Pa ako takva osoba ne želi nikakve obaveze u vezi oružja neka ode na streljanu gdje može uzeti iznajmiti oružje i neka se ispuca.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 14 Dec 2023, 09:14

Da, postoji mogucnost! :A25:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 14 Dec 2023, 09:18

jolly wrote:
IB43 wrote:Ono što oni imaju je privatni centar za obuku zaštitara i vojnih jedinica. Uredno registriran sa dozvolom za rad i provjerom kandidata.

https://en.wikipedia.org/wiki/European_ ... prov=sfla1

A što je kod nas militarizacija (koju si editom uklonio iz posta) i tko se tu obučava, i za što, to provjerava SOA.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... j-15335025
Molim te da na temi koji sam ja otvorio o potvrdi HSS ne uvlacis temu o militarizaciji?
Zasto to stalno ponavljas?

Imas temu o militarizaciji pa se tamo prebaci.
Na ovakav nacin ode svaka tema u kupus.
Ova tema je u teškom offtopicu tamo negdje od stranice 9. Znači već polovina od ukupno napisanog. Sve bi to trebalo prebaciti u zasebnu temu npr:

"Kako dobiti oružje ako se ne bavim lovom, sportom, kolekcionarstvom i ne treba mi za samoobranu. Koristio bih za zabavu i/ili vojnu obuku."

Jer to je ono o čemu ova tema jest već 50% ukupno napisanog teksta.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Dec 2023, 09:35

No dobro, kad si to lijepo objasnio, pa da se vratimo sad na potvrdu. :A25:
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 14 Dec 2023, 10:44

IB43 wrote:
jolly wrote:
IB43 wrote:Ono što oni imaju je privatni centar za obuku zaštitara i vojnih jedinica. Uredno registriran sa dozvolom za rad i provjerom kandidata.

https://en.wikipedia.org/wiki/European_ ... prov=sfla1

A što je kod nas militarizacija (koju si editom uklonio iz posta) i tko se tu obučava, i za što, to provjerava SOA.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... j-15335025
Molim te da na temi koji sam ja otvorio o potvrdi HSS ne uvlacis temu o militarizaciji?
Zasto to stalno ponavljas?

Imas temu o militarizaciji pa se tamo prebaci.
Na ovakav nacin ode svaka tema u kupus.
Ova tema je u teškom offtopicu tamo negdje od stranice 9. Znači već polovina od ukupno napisanog. Sve bi to trebalo prebaciti u zasebnu temu npr:

"Kako dobiti oružje ako se ne bavim lovom, sportom, kolekcionarstvom i ne treba mi za samoobranu. Koristio bih za zabavu i/ili vojnu obuku."

Jer to je ono o čemu ova tema jest već 50% ukupno napisanog teksta.
Ispravak netocnog navoda. Vi tvrdite da je offtopic jer nemate protuargumente.

Ono o cemu ja cijelo vrijeme pricam je to, da se oruzje moze nabavit mimo saveza, savez bi izumro. Ovdje se vec spominjalo da je oko 90-95% strijelaca u savezu rekreativno tamo. Sad zamislimo da im savez i bilten vise nisu potrebni da imaju oruzje, zasto bi ostali i placali clanarinu savezu ako ne moraju.

Savez ni onda imao 2 izbora.
1.Cekat da odumre jer nema priljeva novih clanova jer 95% populacije ne pruzaju vise nista natrag.
2.Prilagodit se, izmjenit statut, i raditi na razvoju kulture oruzja, obuciti instruktore, otvoriti streljane itd.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 14 Dec 2023, 10:44

andrej wrote:
Mirok wrote:Nije dobro da opet netko propisuje tko treba ili ne treba ,i zašto,imati oružje.
Zašto bi netko morao na takmičenje ,ako se ne osjeća spremnim za to ?
Ako ga to ne zanima ?
Ako mu nije važan rezultat?
Ako misli da nije u rangu sa natjecateljima?
Ako ne želi,kao obavezu,dva puta godišnje na liječnički pregled ?
Ako ne želi ulaziti u tematiku pravila /ponašanja na takmičenjima?
I puno još toga...?
Pa ako takva osoba ne želi nikakve obaveze u vezi oružja neka ode na streljanu gdje može uzeti iznajmiti oružje i neka se ispuca.
Zasto?

Zelim svoje oruzje. Trebao bi imati pravo legalno ga posjedovati.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 14 Dec 2023, 10:46

andrej wrote:
jolly wrote:Uzgred budi receno u poljskoj ko nema oruzje, moze doci na streliste i iznajmiti oruzje i pucati pod nadzorom.
Moje je misljenje da bi ovo bilo dobrodoslo kod nas zakonski regulitrati (najam oruzja na streljani pod nadzorom odgovorne osobe), jer bi dalo motivacije investitorima za gradnju strelista. Strelista nam nedostaje, a nedostaje i investitora za ovo jer je tesko naci financijsku isplativost
Pa zar nije to kod nas već zakonski regulirano. Npr. na streljanam LAS i Ritoša?
2 streljane u cijeloj hrvatskoj koje iznajmljuju oruzje i nije nesto cime bi se hvalili.

Plus izbor oruzja im je jako mal.

odite recimo na streljane u sloveniji, svaki grad ih ima i mozete iznajmit oruzje. Ljubljana,Maribor,Postojna,Novo mjesto itd.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Dec 2023, 11:10

Iz prethodno recenog, da sumiram.
U mnogim zemljama moze se na strelistu iznjamiti oruzje, legalno.

U HR. treba imati svoje oruzje, za bavljenje sportskim streljastvom, kao natjecatelj ili rekreativac, i za to nam treba potvrda - sto je tema ovdje.
Nastojim se drzati teme.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 14 Dec 2023, 11:12

jolly wrote:Iz prethodno recenog, da sumiram.

U HR. treba imati svoje oruzje, za bavljenje sportskim streljastvom, kao natjecatelj ili rekreativac, i za to nam treba potvrda - sto je tema ovdje.
Nastojim se drzati teme.
Ovo je utvrdjeno u prvih par postova.

Mozemo to ponovit jos jednom.

I sto smo sada postigli?

Ja dajem alternative i primjere kako se to moze rjesit.

Isto tako smo utvrdili da je HSS izgubio 70 posto clanova i razloge za to.

Potvrde, bilten itd. Tako da ne vidim koja je poanta da to ponavljamo po xyz+1 put.

Trebamo pricati o tome kako to popraviti, koje su alternative itd.

Ako savez nije briga, onda i nas ne treba bit briga za savez i trebamo traziti druge opcije. Kada ekipi koja tamo radi ponestane novaca radi manjka clanova mozda se trgnu.

Inace u Hrvatskoj ako imate klub, mozete dobiti nabavnu za oruzje i otvoriti streljanu bez da morate biti clan saveza ili lovac.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 14 Dec 2023, 11:28

"Trebamo pricati o tome kako to popraviti, koje su alternative itd."

Mislim da je to smjer u kojem treba nastavit, jer ako ćemo se držat striktno samo potvrda od HSS-a, onda nemamo više o čemu pričat, sve se zna, probleme smo ustanovili i složili se oko toga. Sad riješenja.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Dec 2023, 11:48

Stargazer wrote:

Inace u Hrvatskoj ako imate klub, mozete dobiti nabavnu za oruzje i otvoriti streljanu bez da morate biti clan saveza ili lovac.
Ovo mislim da je nacelno tocno.
Ali nedostaje nam motiviranih investitora.

Klub, streljana, prostorije, oruzje, kadrovi.
Moja procjena investicije, za pocetak 500.000 Eur.
Mozemo razraditi u vise detalja, ali mislim da ne grijesim puno.
Turn better into best!

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time

Post by andrej » 14 Dec 2023, 12:03

Stargazer wrote:2 streljane u cijeloj hrvatskoj koje iznajmljuju oruzje i nije nesto cime bi se hvalili.

Plus izbor oruzja im je jako mal.

odite recimo na streljane u sloveniji, svaki grad ih ima i mozete iznajmit oruzje. Ljubljana,Maribor,Postojna,Novo mjesto itd.
Posto sam novi u tome mislio sam da je to normalna stvar za klubove i streljane a ne da postoje samo dvije u cijeloj hrvatskoj. Nije ni čudo da su rekreacija tj. amaterizam tako malo zastupljeni.
U tom slučaju nije jednostavno doći do nabavne dozvole na osnovi sportskog streljaštva.

Kako se kaže, pretpostavka je majka svih zajeba :D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Dec 2023, 12:28

Stargazer wrote: Savez ni onda imao 2 izbora.
1.Cekat da odumre jer nema priljeva novih clanova jer 95% populacije ne pruzaju vise nista natrag.
2.Prilagodit se, izmjenit statut, i raditi na razvoju kulture oruzja, obuciti instruktore, otvoriti streljane itd.
Sa ovim se nacelno slazem. ALi bih razradio u vise detalja

Osobno ne vejrujem da ce sportski savez odumrijeti radi ne podrzavanja 95% populacije. Upravo radi "umjetno" stvorene podrske sustava (populacije) ne moze propasti. Sport se financira iz raznih javnih fondova, sa svrhom podrske u visokom sportu - u ovom slucaju olimpijskih igara. Financijska podrska dolazi iz drzave i olimpijskog odbora, i raznih sponzora (na pr HEP)

U brojkama to znaci, od sluzbeno objavljenih 6.500 clanova saveza fizickih osoba, imamo mozda 10-20 ljudi koji se vrte pri vrhu, i postizu rezultate natjecanja.
Sustav je drzavno financirani elitiziam, koji ce odrzati svaki sportski savez, zapravo neovisno o brojnosti clanstva.
medjutim ovo nije popularizacija sporta ni povecanje clanstva.
Ovo treba gledati kroz prizmu realnosti, a ne neke kritike. to je tako.

GENERACIJSKI GAP
Ali bih u diskusijI spoemenuo i nesto o cemu nismo prije pricali na forumu a to je generacijski gap. Mladi i stariji

Znanost, praksa i skola struke kaze slijedece.
Covjek sa 50 godina ili vise ne moze postici rezultat na natjecanjima visoke razine. Iz svih bioloskih razloga.
Sustav pocinje treniranjem djece kroz ISSF program, a dok se dodje do medjunarodnih rezultata to je zivotna dob izmedju 25-35 godina, nakon tog
sportasi vise nemaju dalje. Da li tad otpadaju, ili ostaju u sustavu?

Za par slucajeva koji su mi poznati, otpadaju i bave se necim posve drugim.
Vjerojatno poneko zavrsi trenersku skolu pa se bavi time, ili se bavi tajnistvom kluba, ili nadje neki drugi prostor za svoje aktivnosti.
Pa ispada da je sport samo za mlade i elitu. i takav je savez za mlade i elitu

Za starije i isluzene, mozda domaci program? (Rekreacija?)
S druge strane imamo zastarjeeli domaci program, koji vise nije atraktivan, (pap i m48) koji je u opadanju, i pistolj VK koji se kako tako drzi.

Drugim rjecima, za zainteresiranu generaciju starijih sportasa, ostaje domaci program, ali koji bi trebalo obnoviti i modernizirati.
Za sad, osim mlake ideje, nemamo pomaka u formiranju novih disciplina. (osim sto su se u tom vakuumu pojavila druga dva saveza, svaka im cast)

Drugi dio generacijskog gapa - nakon umirovljenih sportasa kojih je mali broj, javlja se iz druge populacije gradjanstva.
Ljudi koji se nisu nikad bavili oruzjem u svojoj mladosti.

Dakle, ljudi zavrse skolu, zavrse fakultet, formiraju obitelj, nadju posao, na kreditu kupe stan i auto, dignu djecu do skole, i sa 35-40 godina koliko toliko su situirani.
i onda im se zivotne mogucnosti poklope da nadju interesa i da se pocnu baviti sportom rekreacijski. Ne zanima ih natjecanje, nego kvalitetno provodjenje vremena u svojoj izabranoj aktivnosti.

Tako da je veliki dio populacije koja ulazi u taj sport, upravo ovog tipa. i po meni velika vecina od onih 2400 dozvola za sportsko oruzje u RH
(bavio bih se rekreativno streljastvom, kako da se uclanim u klub, sto mi treba?)
Iako postoji teoretska mogucnost da bivsi olimpijac krene u VK pistolj, ili m48, nije mi poznat pojedinacni slucaj. Dakle, rekreativci su vjerojatno iz ove druge ciljane grupe

u toj situaciji imamo opet eltistiski ISSF program za mlade i elitu, starci nam ne trebaju, ali mozda se provuku kroz domaci program VK.

Tu dolazimo do problematike uclanjenja u klub, bilten-potvrde, i ostalog.

osobno mislim da je upravo druga grupa populacije najjaca i najbrojnija, ali uvjeti za bavljenje ovim oblikom rekreacije nisu atraktivni i ne dovode do popularizacije sportskog streljastva i brojnsoti clanstva.

iz ove populacije niko mene nikad nije pitao da puca zrak 10m, niti MK trostav.
U 100% slucajeva orjentirani su na VK pistolj, mozda puska, sa izuzetno velikim porastom interesa za pusku s optikom, i sa stalno prisutnim interesom ka prakticnom streljastvu, kao drugoj grupi disciplina.
Ovo su smjernice za eventualnu popularizaciju streljastva, za onog ko to zeli razumjeti

Ovo je davno prepoznato u svijetu, i bas radi zadrzavanja starije populacije u sportu i rekreativno, izmisljene su odredjene discipline.
na primjer strreljastvo s puskama opremljenih s optikom.
S 50 godina svi nose ocale. Ti definirivno nisu za olimpijadu.
Optika, kao opticko pomagalo daje ti bistru sliku mete, a svo prethodno isukustvo u streljastvu daje ti bazu za konkurentno bavljenje sportom.
F - class je izmisljen radi satrije generacije strijelaca, na primjer.
Naslo bi se jos primjera

U zakljucku:
Stargazer wrote: Savez ni onda imao 2 izbora.
1. Nece odumrijeti, jer je drzavno financiran, s cime zapravo nema problema, niti ja ne vidim problem da se drzavni team financira iz javnih fondova, ali to ne rjesava pitanje popularizacije sporta

2. Jedini zdravi put razvoja je taj koji si naveo, ali koji ne uvjetuje tocku 1, pa se time za sad niko ne bavi, Nema javnog otiska o tome. Mislim da ni ne postoji vizija razvoja ili neki dijalog ili okrugli stol o tome. Predsjedniku saveza je vazno "da se oruzje ne drzi iz sentimentalnih razloga", kako je navedeno u zapisniku IO.

Ne zaboravi da imamo i druga dva saveza koji se pomalo razvijaju, a mislim da je im je osnovni problem u razvoju nedostatak strelista, a ne atraktivnost disciplina. Kako se strelista budu razvijala // otvarala , pretpostavljam da ce i popularnost rasti u tom smjeru.
Kad nema strelista, nema nista. Kad ima strelista ima nesto. Pa i vise ot tog.
Svim savezima nedostaje prisustnost u medijima, takodjer, ali to je druga tema.

Osobno mi je zao sto glavni savez koji ima najjacu drustvenu platformu, potencijal i podrsku sustava nema politku razvoja, jer bi u tom slucaju i razvoj i popularizacija streljastva bio brzi.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 14 Dec 2023, 12:33

jolly wrote:
Stargazer wrote:

Ovo mislim da je nacelno tocno.
Ali nedostaje nam motiviranih investitora.

Klub, streljana, prostorije, oruzje, kadrovi.
Moja procjena investicije, za pocetak 500.000 Eur.
Mozemo razraditi u vise detalja, ali mislim da ne grijesim puno.
Kaka je to streljana?

Moze se odlicna streljana napraviti sa investicijom od 25-30000 eura.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 14 Dec 2023, 12:48

To bila streljana koja udovoljava pravilniku o civilnim strelištima i ima sve popratne prostorije i osoblje koje korisnicima omogućuju rad u sigurnom okruženju bez straha od ozljeđivanja. Poštujući pravila i zakone. Ima građevinsku i uporabnu dozvolu. Registrirana i upisana u zemljišne knjige.

Kako je misliš izvesti za 30.000,00 EUR, ne znam. To budu cijene garaža bilzu centra.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Dec 2023, 12:48

Troskovi se mogu smanjiti. To je tocno, ali moze i mjesto za vjezbe gadjanja. to je najjeftinije

Mislio sama 100 metara streljana i zemljiste s gradjevinskom dozvolom. Svlacionica, ured, prijem, muski zenski wc, struja, komunalije, sve. prava streljana

Ali ajde, navedi cjene po stavkama, navedi inventar oruzja koje bi klub. streliste, mjesto za vjezbe trebalo da ima, minimum :?:
Povrsina, duzina?
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 14 Dec 2023, 12:51

Stargazer wrote:
Ono o cemu ja cijelo vrijeme pricam je to, da se oruzje moze nabavit mimo saveza, savez bi izumro. Ovdje se vec spominjalo da je oko 90-95% strijelaca u savezu rekreativno tamo. Sad zamislimo da im savez i bilten vise nisu potrebni da imaju oruzje, zasto bi ostali i placali clanarinu savezu ako ne moraju.

Pitanje 1.:
Što sa lovačkim savezom? Oni uzimaju puno veću pinku, polaganje ispita za koji su do prije par godina jedini imali legitimitet + bio je skuplji + lovačka markica svake godine (i dalje je jedini mogu izdati) da bi dobio nabavnu. Zašto ja kao lovac ne bi mogao doći u MUP i reći "ja sam lovac", dajte mi nabavnu?

Na potpuno istom principu funkcionira i HAK, polažeš vozački negdje, plaćaš njihovog ispitivača, plaćaš im svake godine neku kiriju kroz registraciju vjerojatno. Zašto ne bi došao netko i rekao: "ja znam voziti", zašto bi išao na ispit HAK-a, zašto bi im plaćao išta?

Pitanje 2.:
Što je točno kultura oružja, kakve veze ima s HSS, HSPS, HSAS, HLS i što bi konkretno ti savezi trebali raditi kad kažeš "razvoj kulture oružja"?
Put your money where your mouth is.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 14 Dec 2023, 12:59

"Zašto ja kao lovac ne bi mogao doći u MUP i reći "ja sam lovac", dajte mi nabavnu?"

Pa možeš, jedini uvijet je položen lovački. Ja sam oružje nabavio bez lovačke iskaznice.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 14 Dec 2023, 12:59

timmy75 wrote:
Stargazer wrote:

Pitanje 1.:
Što sa lovačkim savezom? Oni uzimaju puno veću pinku, polaganje ispita za koji su do prije par godina jedini imali legitimitet + bio je skuplji + lovačka markica svake godine (i dalje je jedini mogu izdati) da bi dobio nabavnu. Zašto ja kao lovac ne bi mogao doći u MUP i reći "ja sam lovac", dajte mi nabavnu?

Na potpuno istom principu funkcionira i HAK, polažeš vozački negdje, plaćaš njihovog ispitivača, plaćaš im svake godine neku kiriju kroz registraciju vjerojatno. Zašto ne bi došao netko i rekao: "ja znam voziti", zašto bi išao na ispit HAK-a, zašto bi im plaćao išta?

Pitanje 2.:
Što je točno kultura oružja, kakve veze ima s HSS, HSPS, HSAS, HLS i što bi konkretno ti savezi trebali raditi kad kažeš "razvoj kulture oružja"?
Pitanje 1

Zapravo lovacki savez je puno jeftiniji od HSSa, 500 kn za ispit koji se polaze online, plus 30 eura markica. Ne moras bit clan kluba, ne moras ic na natejcanje, lov, lovacko drustvo.

Tako da su oni poprilicno poboljsali stvari. Prilagodili su se.

Znaci trosak. 500 Kn jednokratno plus 200 kn godisnje za lovacki savez.

HSS clanarina za klub, koja se krece od 20 do 250 eura u nekim klubovima, plus obavezno natjecanje svake godine, kotizacija, troskovi puta itd.

Pitanje 2.

Kultura oruzja je sve vezano uz oruzje, od normalizacije oruzja u drustvu, do edukacije ljudi koji ne znaju nista o njemu o istom.
Last edited by Stargazer on 14 Dec 2023, 13:03, edited 1 time in total.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 14 Dec 2023, 13:01

Mjesto za vježbe gađanja (pištolj do 20 m) može ići reko bi i ispod 10 000 eura. Al to onda nebi mogao bit klasičan streljački klub sa svim mogućnostima.

Post Reply