Pištolj u kalibru 10 mm Auto

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Pištolj u kalibru 10 mm Auto

Post by Mirok » 03 Jan 2024, 13:35

Ovdje se miješa samilosni hitac i samoobrana od ranjene opasne divljači.
Samilosni je iz blizine,u određenu točku,da divljač skonča i ne muči se.
A kada je ranjena divljač još dovoljno jaka da juri(pa i na lovca),to nije samilosni hitac.
To je još uvijek odstrijel ,odn dostrijel.
To se radi karabinom(ili kuglom) ,da se divljač zaustavi i usmrti.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 03 Jan 2024, 14:37

Mirok wrote:Ovdje se miješa samilosni hitac i samoobrana od ranjene opasne divljači.
Samilosni je iz blizine,u određenu točku,da divljač skonča i ne muči se.
A kada je ranjena divljač još dovoljno jaka da juri(pa i na lovca),to nije samilosni hitac.
To je još uvijek odstrijel ,odn dostrijel.
To se radi karabinom(ili kuglom) ,da se divljač zaustavi i usmrti.
Tako, je ovo je cesta greska, kako u pisanju, tako i u koristenju.
Za krupnu tesku divljac zaustaviti, samo karabin je relativno pouzdan uz uvjet kolko tolko zadovoljavajuceg pogotka.
Pogorsavajuci faktor, koji se cesto zaboravlja je povisen adrenalin kod divljaci u napadu, sto smanjuje efektivnost pogotka.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 03 Jan 2024, 15:36

jolly wrote:Za ilustraciju.
Harry Selby, poznati Africki profesionalni lovac (mozete ga izguglati), cijelu svoju karijeru 50 godina nosio je colt woodsman 22LR kao pistolj za samilosni.
Jer u uvjetima kad se moze prici blizu, doovoljan je 22lr za hitac u CNS, kroz uho, za samilosni
Kod nas je propis 300 joula energije, sto je jos bolje.
Ali poanta je pogoditi CNS, ako se to ne moze pogoditi, sigurno koristi se puska. Sto Harry Selby jest i cinio.
Nisu samilosni hitci, već lovački:

1. Poznat je jedan Eskim na sjeveru Kanade koji je lovio polarnog medvjeda s 22 Hornet. Kad bi ga pogodio, životinja bi se najčešće samo blago trznula i mirno produžila. Lovac bi pričekao nekoliko sati, i našao mdvjeda mrtva, unutrašnje krvarenje bi obavilo svoje.

2. U Kaliforniji, u davna vremena, kad je puma bilo dosta, profesionalni lovac je dao da mu naprave Colt SA revolver u 218 Bee, s dugom cijevi. Budući da je lovio u gustom šipražju, bez dobrih pasa nije mogao ništa. Psi bi nanjušili pumu, potjerali ju i ona bi obično pobjegla na drvo. Psi bi opkolili drvo i lajanjem upozorili lovca. On bi prišao i sa zemlje ispalio hitac u pumu. Ona ne bi previše reagirala, ostala bi na drvetu. Nakon par sati bi mrtva tresnula na tlo. Kad su ga pitali zašto ne koristi pušku jačeg kalibar, odgovorio je puška puno teža, i nezgodna u šikari, a i ako pogodi pumu, velika je vjerojatnost da će ranjena pasti na tlo. U tom slučaju, naravno, psi bi pojurili, a puma ako ima još malo snage. bi ih razderala u tren oka, pa bi ubrzo ostao bez dragocijenih pasa.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Jan 2024, 21:36

Onty wrote:
1. Poznat je jedan Eskim na sjeveru Kanade koji je lovio polarnog medvjeda s 22 Hornet. Kad bi ga pogodio, životinja bi se najčešće samo blago trznula i mirno produžila. Lovac bi pričekao nekoliko sati, i našao mdvjeda mrtva, unutrašnje krvarenje bi obavilo svoje.
.
Da, ali to nije poanta. Treba drugacije to reci, da ljudi znaju sto citaju. ovako ispada da to moze svako, samo ako pogodi precizno.

Kad smo vec u tolikom (uobicajenom offtopicu, za ovaj forum), daj da ti kazem svoje vidjenje za ovo, uz malo iskustva, s lovcima iz "plemena" na drugom kontinentu.

Svaki put u Africi, moji trackeri su iz Damara plemena.
Na pocetku je uvijek tamo sve novo, a kasnije se covjek pocinje fokusirati na detalje i zapazati sitnice.

Ti ljudi rodjeni su tamo u bushu, i vjerojatno u seoskim kolibama bez struje. Prije dolaska u loviste, prosli smo skoro 200 km prasnjavog puta.
Tamo nema asfaltirane ceste.

Cijeli zivot odrasli su i proveli u bushu Africke subsaharske savane, na granici sa Kalaharijem medju divljaci koja se broji u desetinama vrsta i stotinama grla, svakodnevno.

I sad dodjem ja iz evrope, i gledam sta oni rade, malo pricaju, engleski imaju los do prolazan. "To have, to be", sto bi se reklo, pa treba malo posmatrati da covjek koji zeli nesto vidjeti dodje do zakljucka.

O, large track see this? Prosao je stari eland!
Di, majke ti, veliki trag? a ono eland stao na kamen, i vidi se komadic predjeng dijela papka. i malo poremecen obrub pijeska uz kamen
Vrh papka od elanda valjda se to moze razaznati, ali gdje mu pise starost?

Ajmo dalje.
Idemo mi za elandom, trag se kubi u kamenitom terenu, tarcker pocne hodati u lepezi, s vremenom sve sirom lepezom, strpljivo, a vrijeme ide, i onda nadje nako 300 metara , opet nesto, u drugom smjeru kretanja.
Mozda par dlaka na grmu od trnja. A od jednog do drugog traga, prodje dva sata dok mi stigenom do tog grma,
pokazuje mi prstam ja ne vidim. meni grm ko grm, onda on uzme par dlaka, jer ja sam za njega corav, pa mi hoce poakzati, i pokaze mi ih na ruci. Onda vidim. 2-3 dlake
i to tako ide.
KAd je vjetar promjenio smjer ta potraga bila je gotova. Eland nas je osjetio

Imao sam ranjenog orixa.
Dodjemo na mjesto nastrela, on kaze vidi krv.
gdje krv majke ti?
Ma vidi kolko ima? Upro prstom, ja ne vidim, on se sagne skoro da takne "krvni trag".
Ja vidim okruglastu neravninu na crvenom pijesku.

Ono kapljica krvi, uvaljala se u crvenoj finoj prasini, ne odskace bojom uopce od pjeska. Kapljica. Razbio je stapom pjescanu grudvicu, i onda se vidjelo pola kapi krvi.
To je "krvni trag"?
Malo trag, pa se malo gubi, pa nema traga opet 300 metara, kamen sve okolo, on opet nadje trazeci u lepezi lijevo i desno, malo od papka, na mrvici pjeska, kap krvi, nakon 150 metara, i tako cijelo jutro, dok ga nismo nasli, oko rucka.

Gledam, kasnije uz malo vise iskustva u narendim izletima, po kampu sta se desava, i neki put budem sa drugim lovcem u autu, cujem price kad rani, ili sudjelujem u potrazi ako je neko ranio.
(Ja nisam nikad tamo izgubio divljac, ali imao sam 2-3 traganja na krvnom tragu, uz pomoc trackera)
I mogu reci da lokalni Damara tracker cesce nadje divljac nego krvosljednik, pas.

Ovo je nevjerojatno, ali istinito.
I Damara nisu tradicionalni lovci, lovacka plemena su bushmani i pigmeyi, i onda se mislim, ako su Damara ovakvi, kakvi su tek ovi drugi? (odgovor slijedi pri kraju)

I sad, imas slicnu stvar.
Eskima, koji je odrastao na sjeveru, sa nekom "djecjom" puskicom. Koji kad pukne, ne odustaje od pracenja tragova dok ne nadje sta trazi. S malo suhog mesa u ruksaku ako treba i danima

I onda mozes usporediti, sa nama, prosjecnim urbanim gradjanima, sa topovima od pusaka (poput 30-06). koje rade velike rane, modernim ekspanzionim zrnom, koji smo lijeni sami traziti ranjenu divljac u prosjeku vise od pola sata (cast iznimkama kojih znam nekoliko), koji u lovackom drustvu rijetko zovemo pomoc krvosljednika (opet, cast izuzecima), i koji u prosjeku nemamo pojma o tragovima zivotinja. (opet cast iznimkama, da se ne uvrijedi niko)
Daj boze da znamo razlikovati trag srne od traga jelena ako ga vidimo punom tezinom otisnutog u blatu. (U vecini slucaja)

Dakle, ne mogu se uspredjivati dvije kulture i koristenje oruzja, puno je vise kulturoloskih razlika za tako nesto, a mozda i genetske predispozicije za izvornog lovca koji je navikao danima biti na tragu divljaci, jer su mu preci pred 100 godina, lovili sa lukom i strijelom i bili stalno na tragu divljaci, i tako zadnjih 2000 godina

PERSISTENCE HUNTING (izguglati)
Ovo je dobro za ilustraciju
Imas i drugi nacin tradicionlanog lova, persistance hunting, tradicionalnih plemena, uzgred zadrzalo se jos u Kalahariju, jedno od plemena koji ovako love su Bushmani (San people)
Lagano trce za zivotinjom, ne daju da se odmori, ne daju da pije vode, lagano kaskaju za njom, divljac drzi distancu, ne piju vodu ni oni, ili imaju litru sa sobomm, ali jednom od umora ili dehidracije divljac padne. Ovo zna trajati danima. Znaju biti 2 lovca tako da jedan drzi malo jaci tempo, dok drugi malo zaostaje dok se kao odmara laganijim trkom. Divljac padne od umora i iscrpljenosti prije ili poslije.
Samo treba dovoljno lovista, da to traje desecima kilometara. Kalahari je prostran.

I sad daj takvome jednom, malokalibarsku pusku. Ni eskimu nije problem ovo da shvati
Skratice mu visednevni maraton, na dva dana. Dovoljno da pogodi hartebeesta u trbuh. (ili eskim polarnog medvjeda)

Da ne pricam bezveze, stavio sam na temu o lovu u Africi, clanak, gdje postoje sudski spisi, kad su na osnovu dokaza osudili crnca iz juzne afrike radi krivolova u keniji, koji je krivolovio slonovacu sa maloklaibarskom puskom. Pucao u mekano u slonovski pazuh izbliza, poluatomat 22, vjerojatno vise hitaca I onda bi pratio dok slon ne bi pao.

Ali to nije nas nacin lova.
Mi smo drugaciji, kulturoloski, po mentalitetu, i po sposobnostima, po mogucnostima, i lijeni smo (u usporedbi sa ovima).
Usliejd tog, u lovnoj kulturi koju smo stvorili, u vecini zemalja u svijetu, definira se minimum energije za lovacko oruzje za odredjenu divljac.

A sad, onaj ko je u stanju zaista bit na tragu divljaci, 10 dana u sumi bez prestanka, ja mu skidam kapu. Pa nek lovi s cim hoce.
Ja ne mogu, pa biram kalibar koji je jaci od minimuma zakonskih propisa. (Drzim se one "bring enough gun", sto rece Robert Ruark).
Za svinju mi je 9.3, za srnjaka 30-06.
A malokalibarka za papir. Imam je registriranu kao lovacku ,ja znam da s njom na lisicu ne bih pucao. Zato je ni ne nosim u sumu.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 04 Jan 2024, 14:20

Fascinantan tekst.

Poki
Pozornik
Pozornik

Post by Poki » 04 Jan 2024, 17:12

Super ali pitanje se odnosilo na pištolj u kalibru 10 mm auto i na iskustva s pištoljima u navedenom kalibrua ne na lov.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Stargazer » 04 Jan 2024, 17:23

Poki wrote:Super ali pitanje se odnosilo na pištolj u kalibru 10 mm auto i na iskustva s pištoljima u navedenom kalibrua ne na lov.
Da,sva sreca da nismo otisli u offtopic, jer bi vec par dezurnih redara vikalo da smo u offtopicu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Jan 2024, 18:55

Stargazer wrote:
Poki wrote:Super ali pitanje se odnosilo na pištolj u kalibru 10 mm auto i na iskustva s pištoljima u navedenom kalibrua ne na lov.
Da,sva sreca da nismo otisli u offtopic, jer bi vec par dezurnih redara vikalo da smo u offtopicu.
Svaki nam ode u off topic... ali jace je od mene, kad pocnu price sta se sve moze sa malim kalibrom. Dize mi se kosa na glavi.
Sad se mozemo vratiti na temu.
Turn better into best!

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 07 Jan 2024, 23:01

Kad smo već kod 10 mm Auto, jedno jako dobro oružje je revolver S&W 610. Dakako, novi su papreno skupi, ko i svako novo oružje u EU, ali sam ih vidio rabljene ispod 1000 eura
jolly wrote:Svaki nam ode u off topic... ali jace je od mene, kad pocnu price sta se sve moze sa malim kalibrom. Dize mi se kosa na glavi.
Časna pijonirska, još samo jedna i ne ću više. U SAD je normalna stvar pucati čak i u goleme divljake (feralne svinje) iz 223 i to mislim SS109 ili slično. Hitac iza uha i kraj priče. Pa u Švedskoj jedan od popularnijih kalibara je njihov 6,5x55, i oni odstrele godišnje blizu 100000 losova, a to je povelika životinja. S Norma stranice o 6,5x55 SE https://www.norma-ammunition.com/en-gb/ ... --20165420 :"More than a hundred years after its introduction it is still the standard round for competition shooting and one of the most popular hunting cartridges in all the three Scandinavian countries. Having downed a dozen moose, more than 50 caribou and three times as many roe deer with the 6,5x55 it remains my all time favorite choice for mixed European hunting." .

Što se mene tiče, ne volim vidjeti kad netko u lovu na krupnu divljač koristi manje kalibre, makar bi trebali biti u redu. A gnušam se kad netko koristi vojne naboje, bili oni 7,62 ili 8mm. Osobno, budući da me zanimaju samo divlje svinje, ništa ispod 308 W, 30-06 ili 8x57, iako se neki kunu u 7x64 i 270 W.
Last edited by Onty on 07 Jan 2024, 23:12, edited 1 time in total.

ralf
Razvodnik
Razvodnik

Post by ralf » 07 Jan 2024, 23:08

Onty wrote:Kad smo već kod 10 mm Auto, jedno jako dobro oružje je revolver S&W 610. Dakako, novi su papreno skupi, ko i svako novo oružje u EU, ali sam ih vidio rabljene ispod 1000 eura
jolly wrote:Svaki nam ode u off topic... ali jace je od mene, kad pocnu price sta se sve moze sa malim kalibrom. Dize mi se kosa na glavi.
Časna pijonirska, još samo jedna i ne ću više. U SAD je normalna stvar pucati čak i u goleme divljake (feralne) iz 223 i to mislim SS109 ili slično. Hitac iza uha i kraj priče. Pa u Švedskoj jedan od popularnijih kalibara je njihov 6,5x55, i oni odstrele godišnje blizu 100000 losova, a to je povelika životinja. S Norma stranice o 6,5x55 SE https://www.norma-ammunition.com/en-gb/ ... --20165420 :"More than a hundred years after its introduction it is still the standard round for competition shooting and one of the most popular hunting cartridges in all the three Scandinavian countries. Having downed a dozen moose, more than 50 caribou and three times as many roe deer with the 6,5x55 it remains my all time favorite choice for mixed European hunting." .

Što se mene tiče, ne volim vidjeti kad netko u lovu na krupnu divljač koristi manje kalibre, makar bi trebali biti u redu. A gnušam se kad netko koristi vojne naboje, bili oni 7,62 ili 8mm. Osobno, budući da me zanimaju samo divlje svinje, ništa ispod 308 W, 30-06 ili 8x57, iako se neki kunu u 7x64 i 270 W.
Daj se zbroji malo, naj pisati nekaj kaj ne razmes.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 07 Jan 2024, 23:24

ralf wrote:Daj se zbroji malo, naj pisati nekaj kaj ne razmes.
Pa ako nisi još skužio, poanta je što sve neki rade. Etičnost je nešto sasvim 10-to, tu se nema što dalje raspravljati. A kad smo već kod kratkog oruža za u lovu, pristaša sam većih kalibara, vidi i zašto:

https://www.thehighroad.org/index.php?t ... ew.903836/

https://www.thehighroad.org/index.php?t ... t-12801334 upis #60

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 10 Jan 2024, 23:45

Colt Delta elite 10 mm auto ,pištolj u tom kalibru treba biti težak
odnoso napravljen od čelika problem je kod polimerskih pištolja u tom kalibru da ćeš uspjeti teško iskontrolirati
pogotke da budu precizni a onda sve to gubi smisao .
Probao sam i hs i glock u 10 auto i jednostavno to je prejak kalibar da bi se moglo kvaliteno
pogoditi sa tim.
Colt delta elite ili neki drugi steel frame pištolj koji ima dovoljno veliku težinu da kompenzira taj trzaj je dobar u tom kalibru ostalo je za šminku.
kad dođeš na pola spremnika na HS-u ili Glocku taj pištolj leti na sve strane jer nema težinu.
Bolje dobra 9tka i plastična pa da pogodci budu precizni nego plastični 10 auto .
Kalibar je dobar zaustavna moć odlična samo je pitanje tko to može iskoristiti u polimerskom pištolju.
Za ovakav kalibar mora biti čelika da kompenzira trzaj .

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 22 Jan 2024, 14:21

matezg1 wrote:...................Probao sam i hs i glock u 10 auto i jednostavno to je prejak kalibar da bi se moglo kvaliteno pogoditi sa tim.
..............

DA budem iskren ne kuzim ! Ako je u pitanju "rapid fire" mogu se sloziti sa time sto si napisao, no ako je u pitanju LOV ili PRECIZA vazan je samo PRVI metak, sve ostalo je vrlo malo bitno. Preciznost je jedno a ugodnost pri pucanju je nesto sasvim drugo. Osnovni problem je u "glavi" onoga koji puca, ako je u podsvjesti ostalo neugodno iskustvo sa jakim kalibrima cak ni prvi metak nece biti dobar jer strah radi svoje... Tko ne vjeruje neka proba, ali stvarno muski kalibar, npr. 0.44 magnum iz revolvera od 2.5", 4", 6" i 8+3/8" duzina cijevi... Sve ce se SAMO KAZATI !!!
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply