"VOJNI" I "LOVACKI" KALIBRI U LOVU
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
"VOJNI" I "LOVACKI" KALIBRI U LOVU
Onty wrote:Kad smo već kod 10 mm Auto, jedno jako dobro oružje je revolver S&W 610. Dakako, novi su papreno skupi, ko i svako novo oružje u EU, ali sam ih vidio rabljene ispod 1000 eura
Časna pijonirska, još samo jedna i ne ću više. U SAD je normalna stvar pucati čak i u goleme divljake (feralne svinje) iz 223 i to mislim SS109 ili slično. Hitac iza uha i kraj priče. Pa u Švedskoj jedan od popularnijih kalibara je njihov 6,5x55, i oni odstrele godišnje blizu 100000 losova, a to je povelika životinja. S Norma stranice o 6,5x55 SE https://www.norma-ammunition.com/en-gb/ ... --20165420 :"More than a hundred years after its introduction it is still the standard round for competition shooting and one of the most popular hunting cartridges in all the three Scandinavian countries. Having downed a dozen moose, more than 50 caribou and three times as many roe deer with the 6,5x55 it remains my all time favorite choice for mixed European hunting." .jolly wrote:Svaki nam ode u off topic... ali jace je od mene, kad pocnu price sta se sve moze sa malim kalibrom. Dize mi se kosa na glavi.
Sad se mozemo vratiti na temu.
Što se mene tiče, ne volim vidjeti kad netko u lovu na krupnu divljač koristi manje kalibre, makar bi trebali biti u redu. A gnušam se kad netko koristi vojne naboje, bili oni 7,62 ili 8mm. Osobno, budući da me zanimaju samo divlje svinje, ništa ispod 308 W, 30-06 ili 8x57, iako se neki kunu u 7x64 i 270 W.
kopiram ovo s druge teme, da ne idemo u off topic.
od navedenih, 308 win, i 30-06 i 8x57 su vojni.
premda mislim da pod "vojni naboji" mozda milsis na FMJ streljivo?
Inace, ako ja mogu birati, onda bih preferirao lovacki kalibar za lov, iz tradicionalnih razloga.
Ali poneki put, ovo nije moguce radi ponude oruzja u trgovinama. Sve cesce je 30-06 i 308 win u ponudi.
Sta se tice efektivnosti na divljac sa lovackim zrnom odgovarajuce kvalitete nema ama bas nikakvih problema, ako zadovoljavaju uvjete o propisanoj energiji.
Cak i razlike u putanji, vanjske balistike, su zanemraljive na lovackim udaljenostima izmedju razlicitih lovnih kalibara bez obzira na vojno ili civilno porijkelo Do 150, 200 m, razlike su zanemarljive.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Re: "VOJNI" I "LOVACKI" KALIBRI U LOVU
Dobro si radio, čak sam i ja razmišljao da baš to napravim. Uz napomenu da diskusiju držimo na kulturnoj razini, bez dociranja, uvažavajući tuđa mišljenja i iskustva, makar imali svoja, suprotna. Jer, nikad ne znaš s kim imaš posla. Ja sam tu školu prošao kad sam jednom na strelištu vidio stariju, sitnu ženu, pa sam skoro pitao što ona radi tu. Poslije sam saznao da je ona vrhunski strijelac s pištoljem, iz Istre, mislim Pule.jolly wrote:...
Dok sam kao klinac išao s ocem po Bosni negdje krajem 60-tih, Grahovo i okolica, tamo tada nitko nije ni imao ništa drugo nego 8x57, bolje rečeno 7,9. Lovačkih naboja nisam vidio, samo vojne, "šiljani" kako su ih zvali. I padale su i svinje i srne. Doduše dobar broj je otišao ranjen, ali to nije nikog previše uzbuđivalo, "loša sreća". U međuvremenu sam saznao za "križance". To se radilo tako da se uzme vojni "šiljan", turpijom samo malo skine vrh dok se ne dođe do olova, i onda trokutastom turpijom napravi križić na vrhu. Turpija je morala biti jako mala tako da bi imala što oštrije bridove. U ta doba, ja mlad i nadobudan, napravim par "križanaca" i odem ih probati, nekih 250 metara, u zemlju. Mogu reći da su se lijepo otvorili, skoro dvostruki promjer. Poslije su mi stariji, iskusniji lovci natrljali nos da se okanem gluposti ako ne želim napraviti "cvjetaču" od puške, ako ne i što gore. Navodno je bio slučaj da je jedan malo previše revno skidao vrh, pa je pritisak barutnih plinova istjerao olovo a ostala košuljica u cijevi. Daljnje pojedinosti ne znam, ali po pričanju, srećom, samo je puška "platila" eksperiment.
Vodim da si stavio da na svinje ideš s 9,3, a na srnjaka 30-06. Moj naklon za 9,3. Nedavno sam naletio oglas iz komšiluka, tip prodaje Brno Super, onu s H&H "vatrama", 9,3x74R / 9,3x74R i 12 / 12. Ono što me iznenadilo je da ekspresica ima razdvojene cijevi koje se mogu podešavati. Prvi put to vidim na Brno Super. Nikad nisam vidio ljepše drvo na toj pušci, i što je meni drago, bez onih "Weatherby" bijelih pločica, umetaka, na kraju rukohvata i naslona na rame. Ništa mi drugo ne bi trebalo! Tko god ju je naručio znao je što hoće i ima dobar ukus. Međutim, budući da je iz komšiluka, nisam ni pomislio na kupovinu.
O 9,3x74R nisam prije razmišljao. Nisam ju imao priliku probati ali nekoliko hitaca iz 338 WM, 250 graina, za koji kažu da je po trzaju otprilike kao i 9,3x74R s teškom kuglom, me "oladilo". Ne da nisam mogao pucati i pogoditi metu, ali ipak trzaj je nešto više nego bih želio. Međutim, vidim da RWS ima naboj s lakšom kuglom, 11,9 grama, i solidnih 885 m/s, to je već nešto što bi mi bilo prihvatljivo. Da ju punim, volio bih da je nekih 13-14 grama solidna od bakra, ako se takva kugla može naći. Baš zbog toga, ako ikad 9,3x74R ekspresica, onda samo s podesivim cijevima.
Glede 30-06 na srnjaka, ne lovim srne pa ne mogu komentirati tvoj izbor, očito imaš razlog za to. Iako vidim da po našem zakonu 223 je u redu, osobno bih koristio barem 243 W. Imam potpuno novu ČZ 527 Lux u 223, ovo su zadnja dva hitca kod upucavanja na 100 mm, jedan je prijateljev, drugi je moj:

Bilo je malo vjetra, i kao što se vidi, razlika po visini je nekih 7mm. Da li je to slučajnost, ili što sam morao podesiti (znatno) dipotriju, ili što je on znatno veći i teži od mene, ne znam. Uglavnom, kako je, za sad ju ne diram više, jedino ako promijenim naboje. Osnovna namjena je bila loviti s njom lisice i čagljeve. Ipak, možda ju prodam pa uzmem lakšu 243W. Ako ikad budem išao na srnjaka, ipak je po mojem mišljenju bolja je od 223.
Usput, bio sam radio tri godine u Hornell, NY, oko uru i kvarat južno od Rochester. To je u tzv. Steuben County. Kažu mi da je to područje s najviše srna po jedinici površine u SAD. Ima ih doslovno posvuda. I znatno su teže i veće od naših, idu i preko 100 kg za snjaka. U razgovoru s lovcima sam saznao da se najviše koriste puške u 243W (druga je 30-30). S dobrom, kvalitetnom kuglom, i solidnim pogotkom padaju bez problema.
Skužajte što sam se raspisao. Uhvatila me neka viroza, ne mrdam vani još koji dan dok me ne prođe, pa ovako ubijam vrijeme.
- jolly
- Cinker - bojna

30-06, nije mi prvi izbor.
Zapravo sam tradicionalista, i trazio sam pusku u 7x64 za lov. U tom kalibru nije bilo na trzistu, i uzeo sam 30-06.Nikakve iskustvene ili znalacke razloge nisam imao
Nista mu ne fali, ali ja bih i dalje mozda radije 7x64, jer je pravi lovacki. Ali 30 06 - To je bilo odluka pod pritiskom trzista.
Lovci imaju taj luksuz da si mogu dati malo vise slobode kod izbora oruzja ili kalibra bez da trpi efektivnost u lovu.
Mislim da metak koji odgovara po energiji propisima zadovoljit ce opce lovne potrebe. I sto se tice efekta na divljac svi su tu negjde.
Razlike su vise na papiru, nego u realnosti. 308 win, 7x64, 3006, 8x57, 270 win i tome slicno to je ista klasa.
A da bih isao prodavati 30-06 da bih kupio 7x64, toliki tradicionalista nisam.
Kod izbora oruzja ili kalibra za streljastvo, e tu se vec gleda potpuna specijalizacija. I vrlo je suzen izbor, za poneku disciplinu.
Kad spminjes srne u Hornellu, pretpostavljam da mislis na white tail deer?
Zapravo sam tradicionalista, i trazio sam pusku u 7x64 za lov. U tom kalibru nije bilo na trzistu, i uzeo sam 30-06.Nikakve iskustvene ili znalacke razloge nisam imao
Nista mu ne fali, ali ja bih i dalje mozda radije 7x64, jer je pravi lovacki. Ali 30 06 - To je bilo odluka pod pritiskom trzista.
Lovci imaju taj luksuz da si mogu dati malo vise slobode kod izbora oruzja ili kalibra bez da trpi efektivnost u lovu.
Mislim da metak koji odgovara po energiji propisima zadovoljit ce opce lovne potrebe. I sto se tice efekta na divljac svi su tu negjde.
Razlike su vise na papiru, nego u realnosti. 308 win, 7x64, 3006, 8x57, 270 win i tome slicno to je ista klasa.
A da bih isao prodavati 30-06 da bih kupio 7x64, toliki tradicionalista nisam.
Kod izbora oruzja ili kalibra za streljastvo, e tu se vec gleda potpuna specijalizacija. I vrlo je suzen izbor, za poneku disciplinu.
Kad spminjes srne u Hornellu, pretpostavljam da mislis na white tail deer?
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Vjerojatno su to bijelorepani.
A ono sa eksperimentiranjem sa vojnim zrnom je istina.
Može se desiti da se svuče bakrena košuljica i da cijela ili dio ,ostane u cijevi.
A ono sa eksperimentiranjem sa vojnim zrnom je istina.
Može se desiti da se svuče bakrena košuljica i da cijela ili dio ,ostane u cijevi.
Da, to su tamo white tail, bjelorepi. Inače, vikendom mi je bilo dosadno, Hornell je malo mjesto, ni 10 000 duša, nema ništa osim Walmart i jedne ulica u kojoj je barem 1/3 lokala prazna, ko sad Vlaška u Zagrebu, pa mi je omiljena zabava bila skitnja okolo. Benzin samo $2.40 gallon, minivan nije loš glede potrošnje, bilo je normalno napraviti vikendom 600-700 km i više, kad je lijepo vrijeme. To je relativno slabo naseljen kraj, puno šume, bujna vegetacija posvuda pa je srna ko u priči. Nije bilo vikenda da nisam naletio na barem 3-4 pored ceste, usmrćene vozilima. Jednom sam i sam naletio na cijelo krdo, bilo ih je barem 8-10, jednu sam čak i lagano udario, srećom bez šete jer sam na vrijeme počeo kočiti. Inače, srne su toliki problem da jedan od inženjera, koji uzgaja goveda, zbog veličine zemljišta dobije kartice (tag) za odstrijel 25 godišnje, ali samo ženke, ne mužjake. Srnjaci su bili samo za lovce, iako su i oni mogli odstrijeliti ženke.
Usput, u nekim dijelovima SAD srne se može loviti samo s tzv. "ravnim" nabojima, doduše, neki i malo konusnima, ali bez grla; 375 W, 444 Marlin, 45-70, 40-65, 405 W i sličnima, i još nekim drugima koji su išli u AR platforme. Htjelo se izbjeći naboje velikih početnih brzina koji idu jako daleko. I naravno, sačmarice, posebno one s ožlijebljenim cijevima. Tko nije vidio, teško može vjerovati da s dobrim nabojima sačmarica može bez problema napraviti na 100 m grupu 5-6 cm, pa i bolju. Naročito ako je puška Itacha Model 37, jer ta ima fiksnu cijev na kućištu, pa je rasipanje manje nego kod ostalih. Sad mi je jako žao što nisam donio Model 37 u 20 Magnum.
Jolly, koju pušku imaš u 30-06, koja dužina cijevi? Mislim da ima špagu za jednu češku 7x64, kasniji model.
Usput, ovo je ta Brno Super https://www.halooglasi.com/sport-i-rekr ... 5636086799 .
Usput, u nekim dijelovima SAD srne se može loviti samo s tzv. "ravnim" nabojima, doduše, neki i malo konusnima, ali bez grla; 375 W, 444 Marlin, 45-70, 40-65, 405 W i sličnima, i još nekim drugima koji su išli u AR platforme. Htjelo se izbjeći naboje velikih početnih brzina koji idu jako daleko. I naravno, sačmarice, posebno one s ožlijebljenim cijevima. Tko nije vidio, teško može vjerovati da s dobrim nabojima sačmarica može bez problema napraviti na 100 m grupu 5-6 cm, pa i bolju. Naročito ako je puška Itacha Model 37, jer ta ima fiksnu cijev na kućištu, pa je rasipanje manje nego kod ostalih. Sad mi je jako žao što nisam donio Model 37 u 20 Magnum.
Jolly, koju pušku imaš u 30-06, koja dužina cijevi? Mislim da ima špagu za jednu češku 7x64, kasniji model.
Usput, ovo je ta Brno Super https://www.halooglasi.com/sport-i-rekr ... 5636086799 .
- jolly
- Cinker - bojna

Da, po americi ces imati cesto 243 win. Izmisljen je za white tail deer, sa teskim zrnom, odnosno sa lakim zrnom za lov na varminte. Recimo, pokusaj da stvori univerzalni klaibar za americko trziste.
Moj 30-06 je sako 85, duzina cijevi 56 cm.
Puska je modernog koncepta, i rekao bih kvalitete klasicnih vremena.
Moderni koncept znaci, malo kraca cijev (prije je standard bio 60 cm), uplivana cijev. (prije niko nije uplivavao cijevi).
Ima lastin rep (dove tail) za montazu optike. Lastin rep takodjer smatram trzajem proslih vremena, disuktabilno najbolje centriranje montaze, i najcvrsci prihvat. Na sako 85 napravljen je konusno, siri kraj prema naprijed. Mislim da je to pokusaj proizvodjaca da se svakim hicem pritegne spoj, ali ovo zahtjeva ujeno i originalnu montazu i nisam time odusevljen. Ali drzi i funkcionalno je. Sakova skidajuca montraza (optilock) trpi skidanje i stavljanje i drzi tocku pogotka.
Ubrzica (single set trigger) je najbolja koju sam do sad probao na tvornickoj puski.
Prednje bravljenje, tri brijega, 60 stupnjava rotcija zatvaraca.
Kundak nauljen, checkiring fin i detaljan. (milsim 24 LPI)
Three position safety. Dvoredni metalni spremnik, flush sa kundakom. Punjenje se moze izvesti punjenjem odozgora, ili zamjenom sprmenika.
Preciznost mi je MOA ili sub MOA.
Sako 85. Ima sve opcije kundaka i cijevi, stainless steel ili polymer stock.
Za puske srednjih kalibara, Sako 85 je dobar. I slazem se generalnim koncesusom. Radio se u 6 duzina akcije. od 22 centralnog paljenja do najvecih africkih kalibara.
Nije mi poznat tvornicki proizvodjac kojio ovo nudi u serijskoj tvornickoj puski danas. Izuzetno sirok raspon kalibara.
Kod pusaka africkih kalibara - Sako 85 , pojedinci se zale (ima po YT) da cahura kod izbacivanja zna udariti u desnu kupolu optike, i upasti nazad u mehanizam, sto moze uzrokovati opasnu situaciju u lovu na DG. Ali ne svaka puska, nego tek pojedini slucaj. Rijese tako da okrenu optiku za 90 stupnjeva, pa im elevacije dodje lijevo, a windage dodje gore (i onda svaka kupola promjeni funkciju), pa onda tako klikaju. ja nisam imao takvih problema.
Sako 85 se prestao proizvoditi, a krenuli su sa Sako 90. (milsim da oznaka "90", pretstavlja 90 godina postojanja tvornice.
I vidim da na prostoru za izbacivanje cahure novog modela imaju uzduzni most sa lijeve strane. nesto se mislim da su mozda na taj nacin, prevenirali da cahure udaraju u kupolu optike? Medjutim od kalibara za DG za sad sako 90 ima samo 375 HH. Za potrebe domaceg lova, ovi komentari su posve nevazni.
Moj 30-06 je sako 85, duzina cijevi 56 cm.
Puska je modernog koncepta, i rekao bih kvalitete klasicnih vremena.
Moderni koncept znaci, malo kraca cijev (prije je standard bio 60 cm), uplivana cijev. (prije niko nije uplivavao cijevi).
Ima lastin rep (dove tail) za montazu optike. Lastin rep takodjer smatram trzajem proslih vremena, disuktabilno najbolje centriranje montaze, i najcvrsci prihvat. Na sako 85 napravljen je konusno, siri kraj prema naprijed. Mislim da je to pokusaj proizvodjaca da se svakim hicem pritegne spoj, ali ovo zahtjeva ujeno i originalnu montazu i nisam time odusevljen. Ali drzi i funkcionalno je. Sakova skidajuca montraza (optilock) trpi skidanje i stavljanje i drzi tocku pogotka.
Ubrzica (single set trigger) je najbolja koju sam do sad probao na tvornickoj puski.
Prednje bravljenje, tri brijega, 60 stupnjava rotcija zatvaraca.
Kundak nauljen, checkiring fin i detaljan. (milsim 24 LPI)
Three position safety. Dvoredni metalni spremnik, flush sa kundakom. Punjenje se moze izvesti punjenjem odozgora, ili zamjenom sprmenika.
Preciznost mi je MOA ili sub MOA.
Sako 85. Ima sve opcije kundaka i cijevi, stainless steel ili polymer stock.
Za puske srednjih kalibara, Sako 85 je dobar. I slazem se generalnim koncesusom. Radio se u 6 duzina akcije. od 22 centralnog paljenja do najvecih africkih kalibara.
Nije mi poznat tvornicki proizvodjac kojio ovo nudi u serijskoj tvornickoj puski danas. Izuzetno sirok raspon kalibara.
Kod pusaka africkih kalibara - Sako 85 , pojedinci se zale (ima po YT) da cahura kod izbacivanja zna udariti u desnu kupolu optike, i upasti nazad u mehanizam, sto moze uzrokovati opasnu situaciju u lovu na DG. Ali ne svaka puska, nego tek pojedini slucaj. Rijese tako da okrenu optiku za 90 stupnjeva, pa im elevacije dodje lijevo, a windage dodje gore (i onda svaka kupola promjeni funkciju), pa onda tako klikaju. ja nisam imao takvih problema.
Sako 85 se prestao proizvoditi, a krenuli su sa Sako 90. (milsim da oznaka "90", pretstavlja 90 godina postojanja tvornice.
I vidim da na prostoru za izbacivanje cahure novog modela imaju uzduzni most sa lijeve strane. nesto se mislim da su mozda na taj nacin, prevenirali da cahure udaraju u kupolu optike? Medjutim od kalibara za DG za sad sako 90 ima samo 375 HH. Za potrebe domaceg lova, ovi komentari su posve nevazni.
Turn better into best!
Čestitam na izboru SAKO pušaka. Rekao bih i danas su možda najkvalitetnije od serijskih. I to što si rekao za postolja za optiku, lastin rep, mislim da je čak i pod kutem tako da nosači zaglave. Uz to, vidio sam njihove nosače sa sferičnim plastičnim uloškom, tako da ne treba ništa honovati da bi nosači bili u pravcu. Odlična riješenja, po mojem mišljenju jednostavnija, čvršća i stabilnije nego bilo koja druga.
Jednom sam vidio na sajmu (gun show) istočno od Toronta prelijepu SAKO, stariji model, mislim da je bila u 30-06. Osobno ne volim laminirani usadnik s onim bezveznim bojama, neke su sive ko kamen ili metal, a neke šarene ko romska košulja. Ali ova je imala tako lijep laminirani usadnik, tople boje drveta. I što je bilo privlačno, cijena nije bila visoka. Oči mi već zaiskrile, uzeh pušku u ruke i hladan tuš: lijeva izvedba. Mislim da se i prodavač potiho nasmija kad je vidio da sam ostao ko pokisla kokoš. Vjerojatni nisam bio ni prvi ni zadnji.
Glede dužine cijevi, ne bih uzeo ništa kraće od 60 cm, to mi je nekako optimalna dužina. Posebno jer lovim po brdima, pa kratka cijev, pogodna za šumu, meni ne igra ulogu. A ni ušteda na težini onih kraćih meni nije spomena vrijedna. Neki kažu da kraće cijevi imaju manje rasipanje pogodaka. To mi ne igra ulogu, i grupe sa cijevima od 60 cm na pristojnoj pušci su mi više nego dovoljne. Ona moja stara M67 u 8x57, prije DR, dok joj je cijev bila pristojna, pravila je bez problema 3-4 cm na 100 m. I lagana za vući po brdima. Eh, da mi je kojim slučajem naći lijepo sačuvanu Brno 21H https://www.google.com/search?client=fi ... 1047&dpr=1 . Ili još bolje, da je izvana u dobrom stanju, makar i cijev bila "dimnjak", ne bih žalio potrošiti za novu inox cijev i onda sve presvući s onim crnim keramičkim premazom. Jedino što bih na njoj izmjenio je okidač, izbacio bih klasičnu ubrzicu i stavio ovaj novi koji ima ČZ. Puška za idućih 10 generacija!
Jednom sam vidio na sajmu (gun show) istočno od Toronta prelijepu SAKO, stariji model, mislim da je bila u 30-06. Osobno ne volim laminirani usadnik s onim bezveznim bojama, neke su sive ko kamen ili metal, a neke šarene ko romska košulja. Ali ova je imala tako lijep laminirani usadnik, tople boje drveta. I što je bilo privlačno, cijena nije bila visoka. Oči mi već zaiskrile, uzeh pušku u ruke i hladan tuš: lijeva izvedba. Mislim da se i prodavač potiho nasmija kad je vidio da sam ostao ko pokisla kokoš. Vjerojatni nisam bio ni prvi ni zadnji.
Glede dužine cijevi, ne bih uzeo ništa kraće od 60 cm, to mi je nekako optimalna dužina. Posebno jer lovim po brdima, pa kratka cijev, pogodna za šumu, meni ne igra ulogu. A ni ušteda na težini onih kraćih meni nije spomena vrijedna. Neki kažu da kraće cijevi imaju manje rasipanje pogodaka. To mi ne igra ulogu, i grupe sa cijevima od 60 cm na pristojnoj pušci su mi više nego dovoljne. Ona moja stara M67 u 8x57, prije DR, dok joj je cijev bila pristojna, pravila je bez problema 3-4 cm na 100 m. I lagana za vući po brdima. Eh, da mi je kojim slučajem naći lijepo sačuvanu Brno 21H https://www.google.com/search?client=fi ... 1047&dpr=1 . Ili još bolje, da je izvana u dobrom stanju, makar i cijev bila "dimnjak", ne bih žalio potrošiti za novu inox cijev i onda sve presvući s onim crnim keramičkim premazom. Jedino što bih na njoj izmjenio je okidač, izbacio bih klasičnu ubrzicu i stavio ovaj novi koji ima ČZ. Puška za idućih 10 generacija!
- jolly
- Cinker - bojna

Za to ces se natraziti. A lako moguce i propustitiOnty wrote: Glede dužine cijevi, ne bih uzeo ništa kraće od 60 cm, to mi je nekako optimalna dužina.
Svi su skratili cijevi zbog potrebe trzista. Ovo je izrazeno pogotovo kod evropskih proizvodjaca, nova normala je 56 cm.
Cijevi od 60 cm su nekad bile standard, danas su 56 cm standard.
Imas ove opcije:
- varmint puska, tu su u nekim modelima morali zadrzati cijev 60 cm
- magnum, ko 300 wm, morali su zadrzati i preko 60, odnosno do 65 cm
- polovna puska starije proizvodnje, sa cijevi 60.
- lutrija ako pronadjes nesto sa 60 cm od novih modela, trenutno ne znam koji model, ne pada mi napamet.
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

danas kad biram kalibrove, gledam samo kako veliki volumen imaju i koliko možem pulfera staviti onutra, jer to mi nekako kaže koliko je snaga:jolly wrote:...308 win, 7x64, 3006, 8x57, 270 win...
7x64 ≈ 280rem ≈ 30-06sp sa 7mm kuglom, a 270win ≈ 30-06sp sa 6,9mm kuglom:
- jolly
- Cinker - bojna

Patuljak u prici je 308 win, koji se ugurao medju velike sa svojom kratkom cahuricom. Ali drzi trku. Inace je upravo 308 win, metak (onosno njegova cahura) koji definira "short action", a 30-06 sa svojom cahurom i ukupnom duzinom defnira "long action". Tako da su razlicite klase, ali 308 se lijepo drzi u toj grupi, sve odstreljuje u tom rangu visoke divljaci - zapravo 308 je pravo malo cudo kad vidis razliku volumena cahure jednog i drugogMarko2Marko wrote: danas kad biram kalibrove, gledam samo kako veliki volumen imaju i koliko možem pulfera staviti onutra, jer to mi nekako kaže koliko je snaga:
7x64 ≈ 280rem ≈ 30-06sp sa 7mm kuglom, a 270win ≈ 30-06sp sa 6,9mm kuglom:
Turn better into best!
Kad smo već kod 308 W i kalibre proizašle iz njega, gledajući podatke i komentar https://www.outdoorlife.com/story/hunti ... ver-tried/ 338 Federal, sa solidnom bakrenom kuglom od nekih 180 graina, mi izgleda fantastičan kalibar za naše uvjete, posebno na divlje svinje. S kuglom 180 graina, do nekih 200+ metara je veoma sličan 30-06, ali je veći kalibar pa je i učinak veći. Iako vjerovatno nikad neće dosegnuti popularnost 308 W i 243 W, ako vremenom 338 Federal i opadne popularnost, i streljivo bude teško dobiti, za onog koji puni najmanji problem; provučeš kroz matricu čahuru 308 W, i evo ga, čahura 338 Federal gotova za punjenje. I što je bitno, na C.I.P. je. Meni osobno bi bio još privlačniji 338-06. Čahura se oblikuje isto kao i 308 W u 338 Federal, čahura 30-06 samo se otvori u matrici na 338-06. Dovoljno je usporediti tablice 30-06/180 i 338-06/185, https://www.barnesbullets.com/load-data/ , pa da se vidi razlika. Plus veći kalibar. Na žalost, nije na C.I.P. popisu. Doduše, ima na popisu neki 8,5x63 https://bobp.cip-bobp.org/uploads/tdcc/ ... 205-en.pdf , ali je nevolja što prijelazni konus je čak 90 stupnjeva, tako da za oblikovati čahuru, treba 30-06 dignuti na 338 i onda ispaliti u ležištu za 8,5x63. Malo previše posla za moj ukus.
- jolly
- Cinker - bojna

Ja se drzim druge logike.
Prvo je da metak ima energije prema pravilniku ili preko. Ako je vise, jos bolje.
Drugi uvjet za mene je: da municije ima u ducanu.
Treci uvjet za mene je da je takva puska u tom kalibru dostupna na trzistu.
Ko se bavi reloadingom moze ici u siri izbor, ali sad je pitanje metka koji na primjer nije na popisu CIP ni SAAMi, kako bi to proslo na registraciji.
Dakle, americke izvedenice kalibara na bazi standardnih cahura me ne zanimaju.
Lov u Hrvatskoj nije balisticki zahtjevan ni po vanjskoj balistici (lovi se u pravilo do 200 m), nit je zahtjevan po ciljnoj balistici (U Hrvatskoj nema slonova) da mi treba nesto posebno.
Dakle, za mene je za lov dovoljan vanilija kalibar, zadovoljavajuce energije, dostupan na lokalnom trzistu.
Prvo je da metak ima energije prema pravilniku ili preko. Ako je vise, jos bolje.
Drugi uvjet za mene je: da municije ima u ducanu.
Treci uvjet za mene je da je takva puska u tom kalibru dostupna na trzistu.
Ko se bavi reloadingom moze ici u siri izbor, ali sad je pitanje metka koji na primjer nije na popisu CIP ni SAAMi, kako bi to proslo na registraciji.
Dakle, americke izvedenice kalibara na bazi standardnih cahura me ne zanimaju.
Lov u Hrvatskoj nije balisticki zahtjevan ni po vanjskoj balistici (lovi se u pravilo do 200 m), nit je zahtjevan po ciljnoj balistici (U Hrvatskoj nema slonova) da mi treba nesto posebno.
Dakle, za mene je za lov dovoljan vanilija kalibar, zadovoljavajuce energije, dostupan na lokalnom trzistu.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Kad spomenu, 338 - (priblizno 8.5 mm) u standardnim kalibrima.
prvo treba reci da je metak preko 8 mm, slijedeca klasa kalibra, koja se kupuje radi neke specijalizacije, a ne kao kalibar opce namjene.
Za mladje lovce, koji traze prvu mozda i jedinu pusku, za univerzalni lov,. onda su to kalibri u rasponu od 7 do 8 mm, uz uvjet zadovoljavajuce energije.
U standardnim kalibrima u vecoj klasi, i mislim dostupno na trzistu ima ovo
338 win mag
Osobno bih ga opisao kao kalibar za vrlo krupnu divljac, na vecoj udaljenosti.
U nasim uvjetima to je za nekog ko lovi jelena svake godine po slavonskim i baranjskim ravnicama.
U Americi je za lov na Elka (velikog jelena) po brdima. dalji hitac, izduzenija putanja i velika energija na udaljenom cilju.
Slijedeci korak je 9.3x62
Za kojeg "znalci" tvrde da ima pad "ko kamen".
Kome to pada ko kamen, njemu to ni ne treba. To je spor, probojan, uporan kalibar, napravljen za duzinu akcije standardne puske mauser98, za izrazito krupnu divljac, i na blizim udaljenostima. I za lov na africku krupnu divljac u doba kad je njmacka jos imala kolonije po africi.
najcesce zrno koje koristi 9.3x62 je 286 graina, koji imaju svi proizvodjaci u liniji proizvodnje, a zauzvrat tome tvornicke cijevi za te puske su zlijebom prilagodjene upravu metku 286 grain. hands in gloves, jedno s drugim. match made in heaven
Sirova snaga i probojnost.
Moja puska (PA
) 1 moa, koja mi je cak i nepotreban - za lov s ceke u prosjeku ispod 70 metara, i za pogonski lov, na manje od 50 metara u vecini slucajeva..
Komercijalna prednost metka 9.3x62 je da je spor, a samim time nije sklon fragmetiranju, zadrzava masu, pa uslijed tog obicni (jeftini) soft point metak, u vecini slucajeva pokriva sve potrebe, nema filozofije oko izbora municije. Takodjer ako proizvodjac municije ima samo jedan 9.3 u proizvodnji, to ce biti soft point 286 graina. A tek nakon tog, poneki ima i druge opcije zrna.
A sta cemo sa kalibrom 8.5x55?
jel ko cuo za to?
Evo ga lijepi primjer. za razmslit o potrebitosti rijetkog i egzoticnog.
Njajnovije rjesenje, a za koje skoro niko nije cuo, trazeci rjesenje kalibra za kratku puscanu cijev, (radi prigusivaca), manji trzaj radi njeznijih lovaca, koji otkrivaju svoju njeznu stranu osobnosti - i ujedno love krupnu divljac, i da se izbjegne sve ono sto se zamjera za 9.3 i 338 wm, pa i kalibru 30 - a to je problematika laksih monolitnih zrna, nedavno je Blaser predstavio 8.5x55. (nedavno znaci nekoliko godina dok vijest stigne do nas)
Lovacka zajednica sad moze odahnuti.
Ali i dalje je to u rubrici egzoticnog.
Dio prepoznativljosti tvrtke blaser je visoka kvaliteta, i inovativnost rjesenja, vidljivo u puski R8, ili expresici S2. medjutim, da bi neko uopce razmotrio kupovinu ovog kalibra, prvo treba postati iskustveno svjestan i temeljito educiran o eventualnim "nedostatacima", 9.3x62 i 338 wm. (a oboje su bili i ostali "wunderkindi" svojeg i danasnjeg doba, svaki za svoju namjenu. I vrlo je tesko traziti "nesto bolje".
Znaci 8.5x55 to je kalibar za pravog znalca sa iskustvom i nasusnom svakodnevnom potrebom da prevazidje uvjetne nedostatke ova dva, ili pak da je potpuna neznalica koja ce na savjet trgovca kupiti elitni fensi smensi kalibar kojim moze rijesiti sve od losa na sjeveru do seoske muhe u letu, i poslije muciti muku i trpiti nedostatak streljiva na trzistu.
Medjutim prednost ovog kalibra u odnosu na razne americke prosirene cahure od 30-06. jest da je 8.5x55 upisan u CIP nomenklaturu.
(ni ne moze drugacije kad temeljiti i pedantni Nijemci dizajniraju novi kalibar).
Evropski je kalibar.
I Postoji makar neka mogucnost da nadjes tvornicki metak, pa makar ga narucivao godinu dana unaprijed kod lokalnog trgovca, ako se neko ne bavi reloadingom.
Ali za cijelu tu muku, onaj ko to radi, mora znati zasto to radi, i zasto mu drugi kalibri ne odgovaraju, a to je vrlo tesko.
Uobcajeni tvornicki metak je postao vrlo kvalitetan u uobicajenim kalibrima, pogotovo sa opcijama modernih zrna, da se za ovakvim inovacijama jednostavno ne pojavljuje masovna potraznja na terenu.
Tako da je iz perpsketive ruralne hrvatske, ako se vec uzima nesto novo, inovativno i specijalizirano - bolje uzeti evropsko rjesenje nego americko.
A za lov opce prakse, kupovati uhodane vanilija kalibre, koji pokrivaju 99.9% lovnih uvjeta u Hrvatskoj
https://www.passion-magazin.de/en/85x55 ... dimension/
prvo treba reci da je metak preko 8 mm, slijedeca klasa kalibra, koja se kupuje radi neke specijalizacije, a ne kao kalibar opce namjene.
Za mladje lovce, koji traze prvu mozda i jedinu pusku, za univerzalni lov,. onda su to kalibri u rasponu od 7 do 8 mm, uz uvjet zadovoljavajuce energije.
U standardnim kalibrima u vecoj klasi, i mislim dostupno na trzistu ima ovo
338 win mag
Osobno bih ga opisao kao kalibar za vrlo krupnu divljac, na vecoj udaljenosti.
U nasim uvjetima to je za nekog ko lovi jelena svake godine po slavonskim i baranjskim ravnicama.
U Americi je za lov na Elka (velikog jelena) po brdima. dalji hitac, izduzenija putanja i velika energija na udaljenom cilju.
Slijedeci korak je 9.3x62
Za kojeg "znalci" tvrde da ima pad "ko kamen".
Kome to pada ko kamen, njemu to ni ne treba. To je spor, probojan, uporan kalibar, napravljen za duzinu akcije standardne puske mauser98, za izrazito krupnu divljac, i na blizim udaljenostima. I za lov na africku krupnu divljac u doba kad je njmacka jos imala kolonije po africi.
najcesce zrno koje koristi 9.3x62 je 286 graina, koji imaju svi proizvodjaci u liniji proizvodnje, a zauzvrat tome tvornicke cijevi za te puske su zlijebom prilagodjene upravu metku 286 grain. hands in gloves, jedno s drugim. match made in heaven
Sirova snaga i probojnost.
Moja puska (PA
Komercijalna prednost metka 9.3x62 je da je spor, a samim time nije sklon fragmetiranju, zadrzava masu, pa uslijed tog obicni (jeftini) soft point metak, u vecini slucajeva pokriva sve potrebe, nema filozofije oko izbora municije. Takodjer ako proizvodjac municije ima samo jedan 9.3 u proizvodnji, to ce biti soft point 286 graina. A tek nakon tog, poneki ima i druge opcije zrna.
A sta cemo sa kalibrom 8.5x55?
jel ko cuo za to?
Evo ga lijepi primjer. za razmslit o potrebitosti rijetkog i egzoticnog.
Njajnovije rjesenje, a za koje skoro niko nije cuo, trazeci rjesenje kalibra za kratku puscanu cijev, (radi prigusivaca), manji trzaj radi njeznijih lovaca, koji otkrivaju svoju njeznu stranu osobnosti - i ujedno love krupnu divljac, i da se izbjegne sve ono sto se zamjera za 9.3 i 338 wm, pa i kalibru 30 - a to je problematika laksih monolitnih zrna, nedavno je Blaser predstavio 8.5x55. (nedavno znaci nekoliko godina dok vijest stigne do nas)
Lovacka zajednica sad moze odahnuti.
Ali i dalje je to u rubrici egzoticnog.
Dio prepoznativljosti tvrtke blaser je visoka kvaliteta, i inovativnost rjesenja, vidljivo u puski R8, ili expresici S2. medjutim, da bi neko uopce razmotrio kupovinu ovog kalibra, prvo treba postati iskustveno svjestan i temeljito educiran o eventualnim "nedostatacima", 9.3x62 i 338 wm. (a oboje su bili i ostali "wunderkindi" svojeg i danasnjeg doba, svaki za svoju namjenu. I vrlo je tesko traziti "nesto bolje".
Znaci 8.5x55 to je kalibar za pravog znalca sa iskustvom i nasusnom svakodnevnom potrebom da prevazidje uvjetne nedostatke ova dva, ili pak da je potpuna neznalica koja ce na savjet trgovca kupiti elitni fensi smensi kalibar kojim moze rijesiti sve od losa na sjeveru do seoske muhe u letu, i poslije muciti muku i trpiti nedostatak streljiva na trzistu.
Medjutim prednost ovog kalibra u odnosu na razne americke prosirene cahure od 30-06. jest da je 8.5x55 upisan u CIP nomenklaturu.
(ni ne moze drugacije kad temeljiti i pedantni Nijemci dizajniraju novi kalibar).
Evropski je kalibar.
I Postoji makar neka mogucnost da nadjes tvornicki metak, pa makar ga narucivao godinu dana unaprijed kod lokalnog trgovca, ako se neko ne bavi reloadingom.
Ali za cijelu tu muku, onaj ko to radi, mora znati zasto to radi, i zasto mu drugi kalibri ne odgovaraju, a to je vrlo tesko.
Uobcajeni tvornicki metak je postao vrlo kvalitetan u uobicajenim kalibrima, pogotovo sa opcijama modernih zrna, da se za ovakvim inovacijama jednostavno ne pojavljuje masovna potraznja na terenu.
Tako da je iz perpsketive ruralne hrvatske, ako se vec uzima nesto novo, inovativno i specijalizirano - bolje uzeti evropsko rjesenje nego americko.
A za lov opce prakse, kupovati uhodane vanilija kalibre, koji pokrivaju 99.9% lovnih uvjeta u Hrvatskoj
https://www.passion-magazin.de/en/85x55 ... dimension/
Turn better into best!
Prvo svega, ispravljam se; prijelazni konus na 8,5x63 nije 90 stupnjeva, nego 80°13'47". Međutim, i taj je prevelik za formiranje matricom u preši, mora se dobiti ispaljivanjem. Prema onom što znam (a moguće da su se stvari promijenile) najveći prijelazni konus koji se može dobiti u matrici na preši je ukupni 70°. Mislim da je 284 Winchester prvi to ima.
Glede 8,5x55 Blaser, čuo jesam, ali sam tek sad pogledao specifikaciju. Izgleda odlično! Ne štima mi jer je to Blaser napravio na osnovu njihovog 300 Blaser Magnum, koji su većeg promjera baze čahure nego 8x57 ili 30-06. A to vjerojatno znači u spremniku samo 3 naboja, ne 5 kao što obično ide u M98 i izvedbe. Velika prednost što je u C.I.P.
Meni se više sviđa 8.5x57, čahura 8x57 samo provučena kroz matricu 8.5x57. Jedino što bih možda promijenio je prijelazni konus na 60°. Taj se može dobiti otvaranjem čahure na veći promjer da se ukloni grlo (grlo najprvo omekšati grijanjem da ne pukne), i onda u matricu s čahurom. Istina, ima i tu posla, ali manje nego ispaljivanjem. No, za sad je ovaj samo "sanak pusti" u EU, osim ako ga netko ne stavi u C.I.P.
Sagledavajući sve to, ipak ću se držati 30-06 ili 8x57. Sa solidnim bakrenim kuglama 10,69-11,66 grama (165-180 graina) i oko 800-850 m/s, za moje potrebe pokriva sve što želim loviti kod nas. Osim medvjeda, a na njega i onako ni ne pomišljam.
Pogledao sam malo balistiku za RWS 9,3x74R i kuglu 11,9 grama https://rws-ammunition.com/en/products/ ... d96e2f0c25 . Impresivno, dosta i za medvjeda, barem teoretski. Ipak, dao bih prednost solidnoj kugli u bakru, ta bi otklonila sve nedoumice.
Jedno pitanje, jesi li si koristio što od Sellier & Bellot? Da li ostavljaju sitne čestice na dnu cijevi kod ispaljivanja? Zadnje njihove koje sam koristio su stare u očevoj 7x57R. Te su ostavljale sitna zrnca po cijeloj dužini cijevi.
Glede 8,5x55 Blaser, čuo jesam, ali sam tek sad pogledao specifikaciju. Izgleda odlično! Ne štima mi jer je to Blaser napravio na osnovu njihovog 300 Blaser Magnum, koji su većeg promjera baze čahure nego 8x57 ili 30-06. A to vjerojatno znači u spremniku samo 3 naboja, ne 5 kao što obično ide u M98 i izvedbe. Velika prednost što je u C.I.P.
Meni se više sviđa 8.5x57, čahura 8x57 samo provučena kroz matricu 8.5x57. Jedino što bih možda promijenio je prijelazni konus na 60°. Taj se može dobiti otvaranjem čahure na veći promjer da se ukloni grlo (grlo najprvo omekšati grijanjem da ne pukne), i onda u matricu s čahurom. Istina, ima i tu posla, ali manje nego ispaljivanjem. No, za sad je ovaj samo "sanak pusti" u EU, osim ako ga netko ne stavi u C.I.P.
Sagledavajući sve to, ipak ću se držati 30-06 ili 8x57. Sa solidnim bakrenim kuglama 10,69-11,66 grama (165-180 graina) i oko 800-850 m/s, za moje potrebe pokriva sve što želim loviti kod nas. Osim medvjeda, a na njega i onako ni ne pomišljam.
Pogledao sam malo balistiku za RWS 9,3x74R i kuglu 11,9 grama https://rws-ammunition.com/en/products/ ... d96e2f0c25 . Impresivno, dosta i za medvjeda, barem teoretski. Ipak, dao bih prednost solidnoj kugli u bakru, ta bi otklonila sve nedoumice.
Jedno pitanje, jesi li si koristio što od Sellier & Bellot? Da li ostavljaju sitne čestice na dnu cijevi kod ispaljivanja? Zadnje njihove koje sam koristio su stare u očevoj 7x57R. Te su ostavljale sitna zrnca po cijeloj dužini cijevi.
- jolly
- Cinker - bojna

Da, za jeftino plinkanje na streljani. 308, i 30 06 fmj. Njihov HPBT dozla boga neprecizni obzirom zasta su namjenjni medjutim uvjek imam bulk fmj streljiva njihovog radi jetinog treninga, pogotovo kad treniram sa stapa gadjanje, stojeci stav.Onty wrote: Jedno pitanje, jesi li si koristio što od Sellier & Bellot? Da li ostavljaju sitne čestice na dnu cijevi kod ispaljivanja? Zadnje njihove koje sam koristio su stare u očevoj 7x57R. Te su ostavljale sitna zrnca po cijeloj dužini cijevi.
9.3x62 mi nije repoetirao PA.
22lr nista posebno po preciznosti.
Odmah nakon gadjanja ocistim cijev. Sad koliko ostavlja zrnca, ne mogu tocno tvrditi nisam isao za tim.
Jednu kutiju sam mjerio njihov HPBT sa sublerom, nema dva ista po ukupnoj duzini, Jumpa kolko hoces.
nekad su bili OK, ostali su mi u pozitivnom sjecanju, u zadnje vrijeme bas nisam impresioniran. Koristim samo za trening gdje apsoulutna preciznost nije potrebna, dakle za lovacki trening. A to samo radi cijene
Oni pune dva premium metka. exergy monolit i nosler partiton.
Ako bi se nasao precizni lot, vjerujem da bi bili ok. ALi nisam to korsitio, da kazem nesto vise
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

nije tako crno...jolly wrote:Znaci 8.5x55 to je kalibar za pravog znalca sa iskustvom i nasusnom svakodnevnom potrebom da prevazidje uvjetne nedostatke ova dva, ili pak da je potpuna neznalica koja ce na savjet trgovca kupiti elitni fensi smensi kalibar kojim moze rijesiti sve od losa na sjeveru do seoske muhe u letu, i poslije muciti muku i trpiti nedostatak streljiva na trzistu.
onaj ko kupuje Blaser R8 u ovom kalibru, čisto svejedno je ali bi ga kupio u 30-06. ili 9,3mm. kalibar je vjerovatno vrlo dobar i če dobro obaviti posao. i kupiti se ga može u dučanu. drugo vlastnika ne zanima.
ali če se nakon 20 godina ukinjati taj kalibar... niko neče trzati. ako je današnji vlastnik sposoban nabaviti blaserja u 8,5x55, može i novo cijev nakon 20 godina sa aktualnim kalibrom koji če biti na razpolago u dučanu...
- jolly
- Cinker - bojna

To ti je moj prijatelju, razlika Slovenija - Hrvatska.Marko2Marko wrote: nije tako crno...
onaj ko kupuje Blaser R8 u ovom kalibru, čisto svejedno je ali bi ga kupio u 30-06. ili 9,3mm. kalibar je vjerovatno vrlo dobar i če dobro obaviti posao. i kupiti se ga može u dučanu. drugo vlastnika ne zanima.
(Uvijek me osvjeze tvoji komentari jer me vrate u realnost gdje zivimo)
Nema te municije kod nas u ducanu. Ja je nisam nikad vidio.
Od ostalih misticnih kalibara, koji zapravo i nisu tako rijetki u svijetu, u hrvatskim trgovinama nisam vidio ni weatherby kalibre.
Takodjer neces naci, nesto poput 416 remington ni 375 ruger, niti 376 steyr.
To su sve kalibri za nekog ko si zeli zakomplicirati zivot u Hrvatskoj. (I ujedno su vrlo specijalizirani)
Of course, u Njemackoj, Austriji, Sloveniji, vjerojatno ce se naci, makar uz pomoc usluznih uvoznika, koji ce preuzati i realizirati narudzbu kupca-klijenta.
Turn better into best!
U tom slučaju imati kod nas 8x57 nije nikakav hendikep za onog tko ne puni. Tih vojnih 7,9 za strelište se uvijek nađe, i nisu skupe. Jedna me stvar iznenadila po povratku u Hrvatsku da se kod nas može kupiti Berdan kapisle. U tom slučaj nabaviti onaj izvlakač Berdan kapisli i puni opet 7,9.jolly wrote:Da, za jeftino plinkanje na streljani. 308, i 30 06 fmj. Njihov HPBT dozla boga neprecizni obzirom zasta su namjenjni medjutim uvjek imam bulk fmj streljiva njihovog radi jetinog treninga, pogotovo kad treniram sa stapa gadjanje, stojeci stav...
- jolly
- Cinker - bojna

Ti vojni ako su ex YU, za mene nisu. (cak i kad bih imao 8x57) Hvala lijepa.Onty wrote: U tom slučaju imati kod nas 8x57 nije nikakav hendikep za onog tko ne puni. Tih vojnih 7,9 za strelište se uvijek nađe, i nisu skupe. .
A kad realno gledas i unistili su VK streljastvo sa upotrebom korozivne municije, i losim ili nikavim ciscenjem. Pa su brojne puske propale.
Sve je teze naci ocuvanu pusku u tom kalibru. (osobno mislim da je to i jedna refleksija kulture oruzja kod nas, oko odrzavanja oruzja)
Sve iz razloga jer je "dzabe" ili "jeftino".
Novi FMJ 8x57 dodje oko 1 eur u trgovini. Radije bih ispalio 10 takvih, nego 50 korozivnih po dzabe komad.
A sad, u osobne afinitete ne ulazim.
Ko ima motiva za ovako ili onako, svak je slobodan raditi po volji. Ali ja nisam odusevljen tom opcijom. Ne nalazim joj prednosti
Turn better into best!