22LR mjerenje ruba cahure
Re: 22LR mjerenje ruba cahure
Nije ovo puno, budes vidio kad Aguilu premjerim.
Sa Lapua Midas+ se vecinom pucaju natjecanja na 100m i slovi za ponajbolji metak u 22LR.
Sa Lapua Midas+ se vecinom pucaju natjecanja na 100m i slovi za ponajbolji metak u 22LR.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Znam.Mario_Zg wrote:Nije ovo puno, budes vidio kad Aguilu premjerim.![]()
Jesi li probao ovaj lot ?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Eley tenex 22LR je 0.40 eur komad.Mirok wrote:Siguran si za cijenu?
To je preko tri kune/kom
Takodjer vrhunski metak, olimpijski.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Marko2Marko
- Desetnik

A nego po cemu bi ih ti sortirao?Marko2Marko wrote:Zašto misliš da če rub čahure bilošta promjeniti?
Je, iz moje puske duplo veca grupa (58mm) na 100m nego sa Normom.jolly wrote:Eley tenex 22LR je 0.40 eur komad.Mirok wrote:Siguran si za cijenu?
To je preko tri kune/kom
Takodjer vrhunski metak, olimpijski.
- jolly
- Cinker - bojna

@Marko2marko:Mario_Zg wrote:A nego po cemu bi ih ti sortirao?Marko2Marko wrote:Zašto misliš da če rub čahure bilošta promjeniti?
objasnio je to u jednom od prethodnih postova. Radi utjecaja moguce razlike headspace od metka do metka.
@Mario_Zg:
Svi kriteriji sortiranja su moguci, a nakon tog provjeriti na meti, sa bencha.
1. debljina ruba cahure, prema prethodnom
2. ukupna druzina metka
3. Ukupna tezina metka
Metke sortirati po jednom od ovih kriterija, u biti trebale bi 3 kutije istog lota.
Nakon tog isprobati sa bencha.
Iz tog ce se vidjeti koja je varijabla najutjecajnija.
Kad se to ustanovi, sortirati po toj varijabli.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

ma miroku sam dao primjer cijene vrhunskog metka.Mario_Zg wrote:
Je, iz moje puske duplo veca grupa (58mm) na 100m nego sa Normom.
Preciznost ovisi uvijek o puski da joj metak legne a nema pravila. Ako ne ide, ne ide, pa taman da metak kosta ko zlato.
MK je posebno delikatan, i na istom metku drugog lota osjete se razlike.
Malokalibarska puska znaci nikad biti na miru, i stalno raditi experimentiranje.
Turn better into best!
1. debljina ruba cahure, prema prethodnom - po meni jedino konkretno sto mozes izmjeriti.
2. ukupna druzina metka -kod 22LR po mom iskustvu su svi iste duljine posto samo zrno ima rub i ne moze uci u cahuru nego do ruba.
3. Ukupna tezina metka - ako i variraju kako znati dali je do tezine zrna, cahure, prajmera, baruta?
Vidjet cete u narednim postovima npr. Aguilu koja iz iste kutije varira i po 0,10mm. Ne moze mi nitko tvrditi da je isti onaj od 0,93 i onaj od 1,03mm. Pitanje je koliko je uopce i pametno pucat takav metak zbog ceonog zazora.
2. ukupna druzina metka -kod 22LR po mom iskustvu su svi iste duljine posto samo zrno ima rub i ne moze uci u cahuru nego do ruba.
3. Ukupna tezina metka - ako i variraju kako znati dali je do tezine zrna, cahure, prajmera, baruta?
Vidjet cete u narednim postovima npr. Aguilu koja iz iste kutije varira i po 0,10mm. Ne moze mi nitko tvrditi da je isti onaj od 0,93 i onaj od 1,03mm. Pitanje je koliko je uopce i pametno pucat takav metak zbog ceonog zazora.
- jolly
- Cinker - bojna

provjeri duzinu, iskreno ja nisam gledao.Mario_Zg wrote:1. debljina ruba cahure, prema prethodnom - po meni jedino konkretno sto mozes izmjeriti.
tezina metka, ne mozes znati gdje je razlika, cahura, zrno ili punjenje. Ali mozes probrati one koji su unutar iste tezine i nadati se najboljem, a nakon tog provjeriti na meti.
Po mojoj zdravo seljackoj logici, ako metci variraju u tezini to nije dobro, bez ozira na razlog.
kad sam zadni put mijerio iz istog paketa 168 grain hpbt, variralo je, variralo. zaboravio sam razrede po tezini, ali sam selektirao.
dijaboli za zracnicu, osjeti se razlika kad gurnes u cijev, neki ide lako neki malo teze (razlika u promjeru). Nisu zrna ista.
itd itd.
Ako imas ispaljene cahure nekog proizvodjaca izmjeri tezinu, dobices neku ideju (bilo bi ih dobro isprati prije tog) koje su kvalitete cahure i raspon tezina
Turn better into best!
Čudi me da nitko nije spomenuo promjer kugle za kriterij pri odabiru. I mjeriti kugle mikrometrom ili boljim šublerom na barem 2 mjesta, pa će te vidjeti razliku. Nisam u 22LR, ali dok sam još bio s one strane velike slane bare, razmišljao sam o malo solidnijoj pušci u 22LR, pa sam dao napraviti ovaj alat https://i.imgur.com/POG3aBS.jpg za prešanje cijelog naboja kako bi se dobilo ujednačene promjere i sve potpuno okruglo. Prva slika je da se vide dijelovi, druga alat kad se sabije naboj, i treća kad se naboj izbaci. Počelo je nakon što sam pročitao o tzv. Paco Kelly Acu'rzr alatu https://www.google.com/search?client=fi ... ly+acurzzi , pa sam zamolio prijatelja da mi napravi nešto po mojoj zamisli. Kao što vidite, moj alat ima ograničenje tako bez obzira koliko se jako udari, bude uvijek ista visina sabijanja naboja. Čovjek s kojim sam alat probao nije bio baš raspoložen za malo ozbiljnije testiranje (poslije sam saznao da je upravo bio dobio vijest o bolesti supruge) pa su rezultati neodređeni. To je bilo taj jedini put, tako da ozbiljnijeg testiranja nikad nije ni bilo. Možda jednog dana ako se netko od mojih pajdaša zagrije pa to napravimo onako udarnički, s barem nekoliko različitih naboja.
Pa da, selektiram pa cz vidjeti ima li neke razlike. Posto imam Norme TAC 3000 kom. slozit cu si jednake po kutijama.
Sto se tice promjera Lapua sva ide lagano u ovaj mjerac, Norma onako isto ok al zna koji zapet, Aguila sub SP pola iz kutije uopce ne ide. Rupa na mjeracu je 5,72mm.
Sto se tice promjera Lapua sva ide lagano u ovaj mjerac, Norma onako isto ok al zna koji zapet, Aguila sub SP pola iz kutije uopce ne ide. Rupa na mjeracu je 5,72mm.
Nismo se u potpunosti razumjeli. Osim o samom najvećem promjeru, govorim i o barem dva mjerenja iste kugle pod 90 stgupnjeva, to će pokazati da li je kugla ujednačenog promjera, odnosno, da li je ovalna. Nemoj se iznenaditi ako nađeš razliku 0,05-0,07 mm, pa i više.Mario_Zg wrote:Pa da, selektiram pa cz vidjeti ima li neke razlike. Posto imam Norme TAC 3000 kom. slozit cu si jednake po kutijama.
Kuzim ja sto pises. Nisam na to mislio al nije ni to problem premjerit.
Evo i 4 kutije Norma TAC. Vide se i kolicine koliko je kojih.
Probat cemo na streljani imai ikakvog smisla.