"VOJNI" I "LOVACKI" KALIBRI U LOVU
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Re: "VOJNI" I "LOVACKI" KALIBRI U LOVU
Ni za mene,nikako korozivna streljivo.jolly wrote:Ti vojni ako su ex YU, za mene nisu. (cak i kad bih imao 8x57) Hvala lijepa.Onty wrote: U tom slučaju imati kod nas 8x57 nije nikakav hendikep za onog tko ne puni. Tih vojnih 7,9 za strelište se uvijek nađe, i nisu skupe. .
A kad realno gledas i unistili su VK streljastvo sa upotrebom korozivne municije, i losim ili nikavim ciscenjem. Pa su brojne puske propale.
Sve je teze naci ocuvanu pusku u tom kalibru. (osobno mislim da je to i jedna refleksija kulture oruzja kod nas, oko odrzavanja oruzja)
Sve iz razloga jer je "dzabe" ili "jeftino".
Novi FMJ 8x57 dodje oko 1 eur u trgovini. Radije bih ispalio 10 takvih, nego 50 korozivnih po dzabe komad.
A sad, u osobne afinitete ne ulazim.
Ko ima motiva za ovako ili onako, svak je slobodan raditi po volji. Ali ja nisam odusevljen tom opcijom. Ne nalazim joj prednosti
Ali puno smo o tome pisali....
Re: "VOJNI" I "LOVACKI" KALIBRI U LOVU
Budimo realni, ako su korizivne kapisle uništile VK streljaštvo u 7,9, isto tako će uništiti i PA u 7,62x39, pa se opet puca. Naravno, osim ako je u pitanju kromirana cijev. Dakako da je DOBRO čišćenje ključ svega, tu si 1000% u pravu.jolly wrote:Onty wrote:Ti vojni ako su ex YU, za mene nisu. (cak i kad bih imao 8x57) Hvala lijepa.
A kad realno gledas i unistili su VK streljastvo sa upotrebom korozivne municije, i losim ili nikavim ciscenjem. Pa su brojne puske propale.
Sve je teze naci ocuvanu pusku u tom kalibru. (osobno mislim da je to i jedna refleksija kulture oruzja kod nas, oko odrzavanja oruzja)
Sve iz razloga jer je "dzabe" ili "jeftino".
Novi FMJ 8x57 dodje oko 1 eur u trgovini. Radije bih ispalio 10 takvih, nego 50 korozivnih po dzabe komad.
A sad, u osobne afinitete ne ulazim.
Ko ima motiva za ovako ili onako, svak je slobodan raditi po volji. Ali ja nisam odusevljen tom opcijom. Ne nalazim joj prednosti
Kad sam se raspitivao o zamjeni cijevi na mojoj M67, zvao sam neke puškare u Sloveniji i pitao za cijev 8x57 u inoxu. Dakako, srebrenasta cijev na crnoj pušci bi za mene bila ko šaka na oko, ali zato ima Cerakote. To je bilo prije par godina, i navodno se moglo napraviti za nekih 5000 kuna. Odustao sam ponajviše radi svih tih komplikacija i papirologije koje ide uz to, mada sad mislim da sam pogriješio. Ako kojim slučajem naletim na Brno 21H i treba joj zamjeniti cijev, tu bih se zaletio, bez obzira, bila 8x57 ili 30-06. Inox cijev jednostavno nema premca, barem s mojeg gledišta na lovačko oružje.