Optike manje poznatih proizvođača!
-
PUNISHER1987
- Nadnarednik

Optike manje poznatih proizvođača!
Vrijedi li kupiti optiku nekog manje poznatog proizvođača, te da li ima netko iskustva sa optikama marke Vector Optics, Falke Germany i da ne nabrajam!
LP
LP
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.
Re: Optike manje poznatih proizvođača!
Nemam iskustva s njima.PUNISHER1987 wrote:Vrijedi li kupiti optiku nekog manje poznatog proizvođača, te da li ima netko iskustva sa optikama marke Vector Optics, Falke Germany i da ne nabrajam!
LP
Ali mogu reci da cijene po kojima Vortex i Holosun prodaju je tesko pobjedit, a za te dvije firme garantiram da imaju odlicne budget optike.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Nacelno sam protiv tog.PUNISHER1987 wrote:Vrijedi li kupiti optiku nekog manje poznatog proizvođača,
LP
Ja za lov uglavnom trazim poznati brend optike. Za sport, zadovoljit cu se sa srednjom klasom optike, poznatog proizvodjaca.
Za lov mi treba kvalitetno staklo, za sport mi trebaju pouzdani klikovi.
Kvalitetno staklo je najskuplji dio kvalitetne optike, to je ono po cemu se optike razlikuju. A staklo je prozirno, pa mnogi u pocetku ne razumiju razliku jer "ne vide" kvalitetu, gledaju "staklo ko staklo, sta tu ima filozofije"
Imao sam prilike isprobati kombinacije lovackih karabina sa jeftinijim optikama.
Puska jest upucana, ali nije to to.
S druge strane, u lovu sam imao nekoliko situacija odstrela koji pamtim u zadnjim trenutcima sumraka gdje mi je hitac omogucilo samo vrhunsko staklo.
Srnjak i divlja svinja su najpopularnija visoka divljac u hrvatskoj za lov.
Dok se divlja svinja sve cesce lovi nocu s ceke, to pita nocnu optiku.
Srnjak u pirsu ili ceki lovi se ujutro i predvecer, i pucanje u sumrak je dio tog lova. A zbog tog treba i optika dobrih svjetlosnih karakteristika.
Kvalitetno staklo je prvi dio price, a drugi dio price su premazi stakla.
Premazi mogu biti:
"Coated" staklo, samo neke lece i prizme premazane
"Fully coated" sve lece i prizme premazane, jednim premazom
"Multi coated" lece i prizme namazane sa vise premaza
"Fully multi coated" vise premaza na svim lecama i prizmama.
Kvaliteta stakla, poput shott stakla, je prvi dio cijene
Premazi za propusnost svjetla su drugi dio cijene, a obicno dolaze iz patentiranih razvojnih programa koji dosta kostaju.
Jeftina optika je gotovo garacancija da staklo nije vrhunsko. Ako je cijena jeftina, onda se treba zamislit na cemu su stedjeli?
Konacna varijabla je vrijeme provedeno u lovu. To niko ne racuna, ali je realnost.
Ako se nema vrhunsko staklo, mozda taj stari zreli srnjak, u dva izalska, izadje prekasno. I prilika je propustena.
S druge strane, ako je lovac sa slabijom optikom svaki dan u lovu, mozda istog tog srnjaka, jednom na srecu iznenandi u po bijela dana.
Ko ne ide cesto u lov, savjet je da ima cim bolju optiku, da ako se ukaze prilika bude u mogucnosti da je iskoristi.
Osim sto nije po zakonu, smatram da je loviti visoku divljac nocnom optikom duboko ne-eticki, dakle kompenzirati dnevnu optiku slabije kvalitete nocnom optikom za lov srnece ili jelenske divljaci nije u redu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Pozdrav,
Sve zavisi za sta ti treba i da li mislis biti profesionalac ili ces se baviti lovom/sportom onako amaterski.
Za razliku od Jollija, ja jesam za budget optike jer nemaju svi love za kupit nightforce ili neki šmit and bender.
Na svojoj .22 puski sam imao Discovery optiku 8-32 za natjecanja i kostala je 200 eura. Ja nisam nesto izbirljiv da moram vidjet na 100 metara mrava kako nosi grancicu i meni je bila ok. Klikovi su drzali, slika ok. Jedini minus joj je bio jaki mali eye relief i jako mi se oko umaralo bez obzira zmirio na jedno oko ili imao otvorene oci.
Naravno, uvijek je bolje imat nesto kvalitetno i skuplje i za optike vrijedi ono pravilo "buy once, cry once".
Ja sam trenutno u procesu trazenja optike za svoju FTR pusku i takodjer me niska cijena nekad privuce da pogledam te Vectore. S obzirom koliko natjecanja imamo, mislim da bi odradio posao.
Ali nemoj srljat i uzimat odmah nesto takvo. Probaj sta vise love ustedit i sta god skuplje i kvalitetnije uzmes, vjerojatno ces u konacnici biti zadovoljniji.
Sve zavisi za sta ti treba i da li mislis biti profesionalac ili ces se baviti lovom/sportom onako amaterski.
Za razliku od Jollija, ja jesam za budget optike jer nemaju svi love za kupit nightforce ili neki šmit and bender.
Na svojoj .22 puski sam imao Discovery optiku 8-32 za natjecanja i kostala je 200 eura. Ja nisam nesto izbirljiv da moram vidjet na 100 metara mrava kako nosi grancicu i meni je bila ok. Klikovi su drzali, slika ok. Jedini minus joj je bio jaki mali eye relief i jako mi se oko umaralo bez obzira zmirio na jedno oko ili imao otvorene oci.
Naravno, uvijek je bolje imat nesto kvalitetno i skuplje i za optike vrijedi ono pravilo "buy once, cry once".
Ja sam trenutno u procesu trazenja optike za svoju FTR pusku i takodjer me niska cijena nekad privuce da pogledam te Vectore. S obzirom koliko natjecanja imamo, mislim da bi odradio posao.
Ali nemoj srljat i uzimat odmah nesto takvo. Probaj sta vise love ustedit i sta god skuplje i kvalitetnije uzmes, vjerojatno ces u konacnici biti zadovoljniji.
-
Marko2Marko
- Desetnik

Najprije treba znati ko proizvodi optike i ko samo prodaje kinesko optiko. Vector je proizvajalec , falke ne.
Vector u skupim modelima je vrlo dobar, i puno ljudi u sloveniji ga koristi.
Tako kad he pitanja za kinesku optiku i Vector, odgovor po meni je DA.
Falke ne bi ni štapom dirao, jer imaš pouzdanije prodajalce kineske i japanske OEM optike.
Vector u skupim modelima je vrlo dobar, i puno ljudi u sloveniji ga koristi.
Tako kad he pitanja za kinesku optiku i Vector, odgovor po meni je DA.
Falke ne bi ni štapom dirao, jer imaš pouzdanije prodajalce kineske i japanske OEM optike.
Ja na MK imam Vector Sentinel 10-40x50 sto je neki ajmo rec pocetni model od 200-injak € i ja ssm prezadovoljan s njom. To je firma koja se probija i imaju svakavih modela. Moja preporuka.