Povjerenje i Sigurnost
Re: Povjerenje i Sigurnost
Ako imaš sportsko oružje to bi ti trebao znati.
Ja kao lovac znam(za lov oružje) da tu tematiku regulira Pravilnik o upotrebi lovačkoga oružja i naboja.
Ono što sam siguran da nema mogućnosti da se dozvoli da je sportsko oružje puno u stanu i da se može držati bilo gdje,jer je već Zakon dovoljno jasan da mora biti zaključano u sefu,bez obzira jesi ti doma ili ne.
A Zakon je veće pravne snage i svi propisi moraju biti u skladu sa njime.
Kolege strijelci će ti znati reći točan propis(Pravilnik) za sportaše strijelce.
Ja kao lovac znam(za lov oružje) da tu tematiku regulira Pravilnik o upotrebi lovačkoga oružja i naboja.
Ono što sam siguran da nema mogućnosti da se dozvoli da je sportsko oružje puno u stanu i da se može držati bilo gdje,jer je već Zakon dovoljno jasan da mora biti zaključano u sefu,bez obzira jesi ti doma ili ne.
A Zakon je veće pravne snage i svi propisi moraju biti u skladu sa njime.
Kolege strijelci će ti znati reći točan propis(Pravilnik) za sportaše strijelce.
Kako da ocistim oruzje ako doma mora bit iskljucivo u sefu ? Onds se i ciscenje radi u sefu il ?
Mislim da ti jednostavno ne želiš shvatiti odgovor.
Odgovorio sam ti i na to pitanje.
Sada ćeš reći....dobro,onda ako smijem čistiti,tako mogu i uvijek reći eto pištolj mi je bio u ruci jer sam ga baš čistio.
I to bi ti trebalo biti opravdanje da nije u sefu,nego visi na lusteru...!? Napunjen !?
Uostalom vidjeti ćeš što će ti kolege strijelci ujutro napisati...
Odgovorio sam ti i na to pitanje.
Sada ćeš reći....dobro,onda ako smijem čistiti,tako mogu i uvijek reći eto pištolj mi je bio u ruci jer sam ga baš čistio.
I to bi ti trebalo biti opravdanje da nije u sefu,nego visi na lusteru...!? Napunjen !?
Uostalom vidjeti ćeš što će ti kolege strijelci ujutro napisati...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 17 times
To su teme oko kojih uvjek zapnemo.
S jedne strane zakoni su prestrogi pa svi zelimo liberalizaciju, a s druge strane hvatamo se stalno onoga pitanja a gdje to pise jer nam fali detaljnih instrukcija za svaku dlaku.
Ako se u ovoj diskusiji trazi zakon ili clanak, sve je sadrzano u slijedecem.
V. POSTUPANJE S ORUŽJEM I STRELJIVOM
Članak 28.
(1) S oružjem i streljivom mora se postupati s osobitom pažnjom.
(2) Osobita pažnja u postupanju s oružjem i streljivom pokazuje se u njegovom
pravilnom čuvanju, pravilnoj i stručnoj uporabi, nošenju, prenošenju i držanju u ispravnom
stanju.
Sad cekamo da neko pita, a sto je to "osobita paznja" i gdje je to definirano?
Osobno mislim da je takvo pitanje vec indikacija za izvanredni lijecnicki pregled.
Sto se sigurnosti tice, i ponasanja s oruzjem, svi pravilnici meni poznati su manjkavi (ali samo zato jer podrazumijevaju i malo zdravog razuma), ali mozda je najbolja skola sigurosti sadrzana u pravinicima IDPA i IPSC.
S jedne strane zakoni su prestrogi pa svi zelimo liberalizaciju, a s druge strane hvatamo se stalno onoga pitanja a gdje to pise jer nam fali detaljnih instrukcija za svaku dlaku.
Ako se u ovoj diskusiji trazi zakon ili clanak, sve je sadrzano u slijedecem.
V. POSTUPANJE S ORUŽJEM I STRELJIVOM
Članak 28.
(1) S oružjem i streljivom mora se postupati s osobitom pažnjom.
(2) Osobita pažnja u postupanju s oružjem i streljivom pokazuje se u njegovom
pravilnom čuvanju, pravilnoj i stručnoj uporabi, nošenju, prenošenju i držanju u ispravnom
stanju.
Sad cekamo da neko pita, a sto je to "osobita paznja" i gdje je to definirano?
Osobno mislim da je takvo pitanje vec indikacija za izvanredni lijecnicki pregled.
Sto se sigurnosti tice, i ponasanja s oruzjem, svi pravilnici meni poznati su manjkavi (ali samo zato jer podrazumijevaju i malo zdravog razuma), ali mozda je najbolja skola sigurosti sadrzana u pravinicima IDPA i IPSC.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Izvukao se kazne za upotrebu oružja u kontekstu nužne obrane.Human wrote: A kako se ovaj izvukao od kazne s obzirom da nije imao oružje zaključano u sefu, a streljivo zaključano odvojeno od oružja?
On je imao napunjeno oružje na noćnom ormariću.
Po kojoj zakonskoj osnovi je imao oružje, dal je uopće imao to oružje zakonski, to ne bih znao.
I što je bilo dalje....Ne znam.
--------------------------------------------
Bojim se aktivnije uključiti u raspravu, jer sve što napišem zvuči kao da trollam, te da sam provokator, itd.
Ljudi me ignoriraju.
Najbolje bi bilo da odem....
Ne znam kako to preko interneta postajem persona non grata.
Uživo je totalno drugačije. Mislim, i uživo ljude pitam za sve i svašta. I svašta me zanima. Na streljani ima baš lijepa iskustva sa ljudima koji znaju više od mene.
dzg
- jolly
- Cinker - bojna

U real life: ukljuci se u rad renomiranog streljackog kluba ili dobrog lovackog drustva, imaj mentora, dok ne steknes iskustvo i znanje.
Na forumu:nemoj generalizirati na osnovu stereotipskog misljenja bez ikakvog iskustva ili znanja, nemoj trollati, i nemoj spamati. To znaci nemoj opterecivati forumski prostor bez ikakve relevantne informacije.
Na primjer, ovdje nisi nista rekao:
Kad napises nesto, to mora imati cinjenicnu podlogu, iz nekog izvora ili iskustva. Za pocetnika u lovu ili streljastvu (jos niko ne zna jesi li ti lovac ili sportski strijelac, ili to tek zelis postati), vaznije je da citas teme koje su ti od interesa, nego da takve teme opterecujes stereotipnim misljenjima bez iskustva i znanja. Razumna pitanja pocetnika su dobro dosla, to niko ne zamjera i vecina ce rado pomoci.
Ljudi - clanovi foruma, nisu bedasti, i vrlo brzo steknu dojam o tezini ili kvaliteti postova nekog forumasa ili spammera. Do sad se nisi bas proslavio sa svojom forumskoj aktivnosti, i u forumskom CV vec imas jedan zasluzeni ban. (a to ne pamtim kad se zadnji put desilo, mozda ima 10 godina od zadnjeg bana kojeg pamtim)
Kako ces se ponasati, ili postaviti ovisi o tebi, takvu ces povratnu informaciju dobiti.
To je otprilike to s moje strane, za prethodne zalbe koje si naveo.
Dobar tek!
Na forumu:nemoj generalizirati na osnovu stereotipskog misljenja bez ikakvog iskustva ili znanja, nemoj trollati, i nemoj spamati. To znaci nemoj opterecivati forumski prostor bez ikakve relevantne informacije.
Na primjer, ovdje nisi nista rekao:
MatijaX wrote: Mnogi ljudi su jalni, pa traže dlake u jajetu.
Kompleksaši se uvijek predstavljaju kao ljudi kojima je do općeg dobra i zakona, al zbog svojih niskih strasti su najobični mrzitelji i cinkeri.
Drznici.
Izmišljaju nadrealne situacije, metak može ovamo, metak može tamo....
Kad napises nesto, to mora imati cinjenicnu podlogu, iz nekog izvora ili iskustva. Za pocetnika u lovu ili streljastvu (jos niko ne zna jesi li ti lovac ili sportski strijelac, ili to tek zelis postati), vaznije je da citas teme koje su ti od interesa, nego da takve teme opterecujes stereotipnim misljenjima bez iskustva i znanja. Razumna pitanja pocetnika su dobro dosla, to niko ne zamjera i vecina ce rado pomoci.
Ljudi - clanovi foruma, nisu bedasti, i vrlo brzo steknu dojam o tezini ili kvaliteti postova nekog forumasa ili spammera. Do sad se nisi bas proslavio sa svojom forumskoj aktivnosti, i u forumskom CV vec imas jedan zasluzeni ban. (a to ne pamtim kad se zadnji put desilo, mozda ima 10 godina od zadnjeg bana kojeg pamtim)
Kako ces se ponasati, ili postaviti ovisi o tebi, takvu ces povratnu informaciju dobiti.
To je otprilike to s moje strane, za prethodne zalbe koje si naveo.
Dobar tek!
- Attachments
-
- Ham_Sandwich_011-1-49227336bc074513aaf8fdbde440eafe.jpg (35.71 KiB) Viewed 9270 times
Turn better into best!
Slazem seMatijaX wrote:Human wrote: Ljudi me ignoriraju.
DaStargazer wrote:Slazem seMatijaX wrote:Human wrote: Ljudi me ignoriraju.
Ja bi se složio s ovim što je jolly napiso. Kad kažem da nešto nije definirano, barem ja osobno, ne mislim da je to nešto loše.
Meni su puno bolje općenitije definicije nego striktne, jer kod općenitijih vlasnik ima više slobode, ali i odgovornosti (što ne smatram lošim).
Npr ja bi odredbu za čuvanje oružja napisao još "slobodnije" pa bi umjesto:
oružje se mora čuvat u sefu na mjestu prebivališta, ona glasila:
oružje se ne smije učiniti dostupnim neovlaštenim osobama.
A onda ako vlasnik misli da mu je vikendica sigurnija od stana u prizemlju neka ga drži u vikendici.
Ako vlasnik misli da je oružje sigurnije u nekom posebnom prostoru u zidu zaključano (a koji nije sef) neka ga drži tamo.
Sad da se vratim na pojam napunjenog oružja u kući. Ako neka stvar nije dovoljno definirana (što nije nužno loše), ali nekome nija jasna,
ja bi preporučio da onda ne gleda zakonske članke, nego neka pogleda prekršajne odredbe, da li može dobiti kaznu za to nešto.
Prekršajne odredbe koje bi se mogle odnosit na postupanjem s oružjem u kući/stanu (dakle to više nije prenošenje, a niti korištenje (bar dok slučajno ne opališ metak)):
Dakle ubacio sam u svojoj sobi pun spremnik u pištolj, što sam prekršio ?
Prekršajne odredbe:
3. ne postupa s oružjem i streljivom s osobitom pažnjom.
(ako nisam pod utjecajem alkohola ili droga i znam šta radim, mislim da mi nitko ne može reć da kršim ovo jer sam ubacio pun spremnik,
isto kao što ti nitko ne može reć da nisi oprezan jer nosiš napunjeno oružje vani, a imaš DiN za samoobranu)
14. oružje kategorije B i C ne prenosi izvan lovišta odnosno strelišta u odgovarajućim navlakama
ili kovčezima i nenapunjeno, ili ako oružje koje se nosi radi osobne sigurnosti
nosi na način da je vidljivo.
(ovo se odnosi na prenošenje, a prenošenje završava onog trenutka kada uđem u streljanu ili kada uđem u svoj stan)
11. oružje i streljivo ne čuva u stambenom ili drugom prostoru koji se nalazi u mjestu njezina prebivališta
ili boravišta zaključane u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene
osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe.
(ubacivanjem punog spremnika u pištolj, u svom stanu, ne vidim da ovo kršim.
"ali što ako s oružjem ne radim ništa, a nije u sefu, nego npr u mom holsteru ?"
Oružje je u tom slučaju pod mojim nadzorom, incident se ne može desit jer je nedostupno drugima (sve dok je pod mojim nadzorom),
a ja kao vlasnik imam pravo rukovat oružjem u svom stanu, na siguran način, dok znam šta radim, dok ga čistim,
dok treniram na suho, dok provjeravan ispravnost dijelova itd.
Ako ja ostavim to oružje u ladici pa odem van iz stana, onda definitivno kršim ovu odredbu,
jer oružje više nije pod mojim nadzorom, a dostupno je svakom tko uđe u stan.
Pravilnici o sportu uglavnom definiraju ponašanje na sportskim događajima (natjecanjima).
Kućni red streljane definira ponašanje i rukovanje oružjem u streljani (na treningu), a to može bit dopunjeno i pravilnikom o sportu.
Izvan tih objekata, ostaje samo zakon o oružju (za građane).
Tako nekako ja gledam na stvari, a svaka PU naravno ima svog šefa koji to sve na drugačiji način gleda...
Meni su puno bolje općenitije definicije nego striktne, jer kod općenitijih vlasnik ima više slobode, ali i odgovornosti (što ne smatram lošim).
Npr ja bi odredbu za čuvanje oružja napisao još "slobodnije" pa bi umjesto:
oružje se mora čuvat u sefu na mjestu prebivališta, ona glasila:
oružje se ne smije učiniti dostupnim neovlaštenim osobama.
A onda ako vlasnik misli da mu je vikendica sigurnija od stana u prizemlju neka ga drži u vikendici.
Ako vlasnik misli da je oružje sigurnije u nekom posebnom prostoru u zidu zaključano (a koji nije sef) neka ga drži tamo.
Sad da se vratim na pojam napunjenog oružja u kući. Ako neka stvar nije dovoljno definirana (što nije nužno loše), ali nekome nija jasna,
ja bi preporučio da onda ne gleda zakonske članke, nego neka pogleda prekršajne odredbe, da li može dobiti kaznu za to nešto.
Prekršajne odredbe koje bi se mogle odnosit na postupanjem s oružjem u kući/stanu (dakle to više nije prenošenje, a niti korištenje (bar dok slučajno ne opališ metak)):
Dakle ubacio sam u svojoj sobi pun spremnik u pištolj, što sam prekršio ?
Prekršajne odredbe:
3. ne postupa s oružjem i streljivom s osobitom pažnjom.
(ako nisam pod utjecajem alkohola ili droga i znam šta radim, mislim da mi nitko ne može reć da kršim ovo jer sam ubacio pun spremnik,
isto kao što ti nitko ne može reć da nisi oprezan jer nosiš napunjeno oružje vani, a imaš DiN za samoobranu)
14. oružje kategorije B i C ne prenosi izvan lovišta odnosno strelišta u odgovarajućim navlakama
ili kovčezima i nenapunjeno, ili ako oružje koje se nosi radi osobne sigurnosti
nosi na način da je vidljivo.
(ovo se odnosi na prenošenje, a prenošenje završava onog trenutka kada uđem u streljanu ili kada uđem u svoj stan)
11. oružje i streljivo ne čuva u stambenom ili drugom prostoru koji se nalazi u mjestu njezina prebivališta
ili boravišta zaključane u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene
osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe.
(ubacivanjem punog spremnika u pištolj, u svom stanu, ne vidim da ovo kršim.
"ali što ako s oružjem ne radim ništa, a nije u sefu, nego npr u mom holsteru ?"
Oružje je u tom slučaju pod mojim nadzorom, incident se ne može desit jer je nedostupno drugima (sve dok je pod mojim nadzorom),
a ja kao vlasnik imam pravo rukovat oružjem u svom stanu, na siguran način, dok znam šta radim, dok ga čistim,
dok treniram na suho, dok provjeravan ispravnost dijelova itd.
Ako ja ostavim to oružje u ladici pa odem van iz stana, onda definitivno kršim ovu odredbu,
jer oružje više nije pod mojim nadzorom, a dostupno je svakom tko uđe u stan.
Pravilnici o sportu uglavnom definiraju ponašanje na sportskim događajima (natjecanjima).
Kućni red streljane definira ponašanje i rukovanje oružjem u streljani (na treningu), a to može bit dopunjeno i pravilnikom o sportu.
Izvan tih objekata, ostaje samo zakon o oružju (za građane).
Tako nekako ja gledam na stvari, a svaka PU naravno ima svog šefa koji to sve na drugačiji način gleda...
- jolly
- Cinker - bojna

Povecao si rizik slucajnog opaljenja.Marin223 wrote: Dakle ubacio sam u svojoj sobi pun spremnik u pištolj, što sam prekršio ?
Kod analize nesretnih slucajeva, obicno se analizira lanac dogadjaja koji dovode do nesretnog slucaja.
Punjenje pistolja ili drugog oruzja u kuci, jest karika koja povecava rizik nesretnog slucaja.
Ako ne dodje do slucajnog opaljenja, vjerojatno nisi prekrsio ni jedan zakon.
Medjutim ako dodje do slucajnog opaljenja u kuci, to u tom trenutku postaje prima facie dokaz da si neoprezno rukovao oruzjem, clanak 28 ZONIPOG.
Interni pravilnici sportskih organizacija svi kazu da se oruzje puni iskljucivo na streljackoj liniji, prije samog treninga ili natjecanja.
Interni lovni pravilnici kazu da se lovacko oruzje puni iskljucivo prije samog lova, nakon dolaska na stand, ili zauzimanja pozicije na ceki, i prazni se odmah nakon tih aktivnosti.
Po ZONIPOG, oruzje se koristi samo u lovistu (lovacko), streljani ili mjestu predvidjeno za gadjanje (lovacko i sportsko), a transportira se prazno i odvojeno od streljiva
Iz tog slijedi da za puniti lovacko ili sportsko oruzje u kuci ne postoji ni jedan razlog kao opravdanje.
"Napunio sam zato jer mogu", ne zvuci kao odgovorno ponasanje u toj fazi povecanja rizika.
A ako dodje do slucajnog opaljenja, nije argument.
Punjenje i praznjenje radi provjere funkcionalsnosti oruzja u kucnim uvjetima moze se raditi sa pufer patronama, ili skolskim metkom,
To nije nikakav zakonski propis, ali ja bih rekao da su pravila struke. Dakle za ovu svrhu ne treba zivi metak.
Ostaje pitanje kako u kuci tretirati oruzje za samoobranu (ili pak oruzje zaduzeno po sluzbenoj duznosti).
Po meni:
U skladu sa vlastitom savjesti ili pravilima sluzbe.
Ako dodje do slucajnog opaljenja u kucnim uvjetima, nesto je bilo vrlo krivo, i prekrseno je pravilo o duznoj paznji. (opet, tzv dokaz, prima facie)
Turn better into best!
Ako se desi slučajno opaljenje onda je vlasnik svakako kriv, bez obzira nas sve.
"napunio sam zato jer mogu", slažem se i da je to glupost, ja to nebi prakticirao.
"napunio sam jer su pustili iz zatvora susjeda koji je došao na vrata susjedi, razvalio ih i izbo ju nožem" smatram opravdanim (tvoja sigurnost je u tvojim rukama).
IPSC pravilnik kaže da se oružje donosi nenapunjeno (ali to opet ne difinira ponašanje u kući).
Također IPSC pravilnik daje opciju za one koji dođu sa napunjenim oružjem:
5.2.1.1
Competitors arriving at an IPSC match in possession of a loaded firearm must immediately report
to a Range Officer, who will supervise unloading of the firearm. Competitors failing to comply
may be subject to Rule 10.5.13.
"napunio sam zato jer mogu", slažem se i da je to glupost, ja to nebi prakticirao.
"napunio sam jer su pustili iz zatvora susjeda koji je došao na vrata susjedi, razvalio ih i izbo ju nožem" smatram opravdanim (tvoja sigurnost je u tvojim rukama).
IPSC pravilnik kaže da se oružje donosi nenapunjeno (ali to opet ne difinira ponašanje u kući).
Također IPSC pravilnik daje opciju za one koji dođu sa napunjenim oružjem:
5.2.1.1
Competitors arriving at an IPSC match in possession of a loaded firearm must immediately report
to a Range Officer, who will supervise unloading of the firearm. Competitors failing to comply
may be subject to Rule 10.5.13.
Povecao si rizik slucajnog opaljenja.jolly wrote:
[/quote]
Znate da imanje testisa znatno povecava sansu da dobijete rak testisa?
Davati argumente na temelju statisticke anomalije nije produktivno.
To je logika na razini ako ucinis oruzje ilegalnim, kriminalci ga vise nece ilegalno koristit.
Ovo ide daleko....
To bi bilo kao da netko pita: pošto Zakonom nije definirano,na vikendici mogu koristiti oružje kako hoću...!?
I stvarno,Zakon nigdje ne spominje vikendicu....
Tako možemo u nedogled....
To bi bilo kao da netko pita: pošto Zakonom nije definirano,na vikendici mogu koristiti oružje kako hoću...!?
I stvarno,Zakon nigdje ne spominje vikendicu....
Ne možeš jer zakon striktno i jasno regulira gdje se oružje može koristitMirok wrote:Ovo ide daleko....
I stvarno,Zakon nigdje ne spominje vikendicu....![]()
![]()
Da ,na lusteru,napunjeno....Marin223 wrote:Ne možeš jer zakon striktno i jasno regulira gdje se oružje može koristitMirok wrote:Ovo ide daleko....
I stvarno,Zakon nigdje ne spominje vikendicu....![]()
![]()
Idemo iz početka.....
Napunjeno oružje ne znači korištenje oružja, kao niti rastavljanje niti čišćenje.
Pa uputi svoje pitanje na MUP,pa ćeš dobiti odgovor.
A i pročitaj još jednom kako smo ti odgovorili Jolly i ja.
Dakle ,kada se sportsko/lovačko oružje puni.....?
A i pročitaj još jednom kako smo ti odgovorili Jolly i ja.
Dakle ,kada se sportsko/lovačko oružje puni.....?