PUŠKARSKE RADNJE!
PUŠKARSKE RADNJE!
Kojim puškarskim radnjama dati dobru ocjenu, koje izbjegavati? Tko je u Hr najbolji za smontirati montazu i upucati karabin?
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: PUŠKARSKE RADNJE!
Mislim da je svakom puskaru osnovni posao montirati optiku i upucati, to moze svaki. Pogotovo ako je rijec o modernim montazama, i modernom oruzju s pripremom za montazu.
Stvar se komplicira sa klasicnim montazama na klasicnom i starijem oruzju a pogotovu oruzju koje tvornica nije predvidjela za montazu..
Kvaliteta puskara po meni najvise lezi u drugim stvarima: izrada kundaka, izrada pojedinih dijelova, bruniranje, checkering, vruce bruniranje spojenih cijevi na visecjevnom oruzju, reguliranje cijevi na visecjevnom oruzju i tome slicno.
Umjetnicko-puskarska skola: graviranje.
(ovaj dio, zanat je koji izumire na nasom prostorima)
Zatim, jedna od osnovnih kvaliteta puskara, je da se drzi rokova:
kako ste se dogovorili, tako da posao bude gotov u zadanom terminu.
Ostalo na pm.
Stvar se komplicira sa klasicnim montazama na klasicnom i starijem oruzju a pogotovu oruzju koje tvornica nije predvidjela za montazu..
Kvaliteta puskara po meni najvise lezi u drugim stvarima: izrada kundaka, izrada pojedinih dijelova, bruniranje, checkering, vruce bruniranje spojenih cijevi na visecjevnom oruzju, reguliranje cijevi na visecjevnom oruzju i tome slicno.
Umjetnicko-puskarska skola: graviranje.
(ovaj dio, zanat je koji izumire na nasom prostorima)
Zatim, jedna od osnovnih kvaliteta puskara, je da se drzi rokova:
kako ste se dogovorili, tako da posao bude gotov u zadanom terminu.
Ostalo na pm.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Već sam opisao kako ja radim sa Rusanom,ali evo.....RANGER94 wrote:Kojim puškarskim radnjama dati dobru ocjenu, koje izbjegavati? Tko je u Hr najbolji za smontirati montazu i upucati karabin?
Dogovoriš mailom,telefonom što trebaš.
G Željko prema optici i karabinu napravi montažu(ako ju nema na lageru).
Dogovoriš termin kada ti mogu odmah i napraviti traženo.
Dođeš u zakazano vrijeme,predaš ,odeš na dva sata na kavicu u kafić u Bistrici.
Vratiš se i čeka te montirana i upucana optika na pušci.
Da ,optika je odmah upucana,jer g Željko ima podzemni tunel/streljanu (do 100m)za potrebe svoga servisa.
Hvale vrijedno, i hvala tebi za ovu informaciju!Mirok wrote: Već sam opisao kako ja radim sa Rusanom,ali evo.....
Da ,optika je odmah upucana,jer g Željko ima podzemni tunel/streljanu (do 100m)za potrebe svoga servisa.
-
Mirok
- Brigadni General

Nema na čemu prijatelju.Onty wrote:Hvale vrijedno, i hvala tebi za ovu informaciju!Mirok wrote: Već sam opisao kako ja radim sa Rusanom,ali evo.....
Ako treba još kakva konkretna informacija,tu sam.
Može ovako na forumu ili na PM.
-
Mirok
- Brigadni General

Nije nikakav problem.Human wrote:Na forumu, naravno. Kvalitetne informacije svi vole čuti.Mirok wrote: Nema na čemu prijatelju.
Samo želim da se krivo ne protumači ono što napišem.
I to u smislu da reklamiram nekoga.
Mislim da je dobro navesti pozitivna iskustva,pa i pohvalu,kada je nešto stvarno dobro.
- jolly
- Cinker - bojna

Da, pikanterija svak voli cuti, skriven iza anonimnog nicka.
A s druge strane, negativnu reklamu oni o kojima je rijec, ne vole cuti.
Ono sto sam primijetio, struka (sluzbena struka, da se tako izrazim, ne mora biti iskljucivo puskarstvo), zato nije nikad zazivjela na raznim forumima, jer kad se desi negativni komentar o usluzi, to ih negativno eksponira u javnosti, pogotovu ako onda reagiraju da zastite svoj renome, pa se pokrene rasprava.
I zbog tog po meni, puskarska struka (ili bilo koja druga struka pod punim imenom i prezimenom) izbjegava ovakve portale.
Iako onaj ko trazi preporuku za majstora, pozeljno je da stekne neki uvid u potencijalnu kvalitetu usluge, s druge strane komentator dobar ili los, je uvijek u prednosti jer je pod anonimnim nickom, dok su podaci o pravnoj osobi javni, i zna se ko je.
Trece, sto treba uzeti u obzir je da ima zlobnih ljudi, koji mogu opanjkavati i najboljeg majstora iz bilo kojeg privatnog razloga, a zapravo bez argumenta.
Ili mogu preporuciti loseg majstora nekom s foruma iz ciste zlobe.
Nakon tog, imamo i treci interes: a to je interes vlasnika foruma, a pogotovo ako je pravna osoba o kojoj je rijec sponzor foruma. (to moze biti trgovina, puskarska radionica i sl)
tako da je sve skupa vrlo sklisko podrucje, a pravi input struke nam nedostaje.
Puskari koji su upucali stotine pusaka i optika, kojima su kroz ruke prosli svi stari ili novi modeli, koji su upucavali razne nocne optike, brunirali, popravljali, radili kundake, itd... Sigurno bi mogli dosta doprinjeti opcem kolektivnom znanju.
Ali kad je posao u pitanju, na skliskom smo terenu. Forum je za javnu osobu, kao hod po zici.
Pamtim dvije javne svadje izmedju puskara i klijenta, jednu na ovom forumu, a drugu na lovackom, u zadnjih 15 tak godina, oko (navodno) lose obavljenog posla.
nakon te dve svadje, ne pamtim da sam vidio javnu aktivnost puskara na ovim forumima.
takodjer pamtim jednu svadju jednog forumasa sa bivsim sponzorom ovog foruma (trgovac), oko formiranja maloprodajnih cijena.
nakon forumske svadje sponzor se vise nije javljao u diskusijama, a kasnije je i prestao biti sponzor.
Nema vise poveznice na njegovu trgovinu u zaglavlju korisnickog sucelja na ovom portalu.
O cijenama i maloprodajnim cijenama znamo sve, cemu svadja?
A steta je izgubiti sponzora, pogotovu vlasniku ovog potala gdje se svaki dan druzimo.
(sjecam se pred par godina vlasnik je htio zatvoriti ovaj forum radi godisnjig troskova pa smo mi clanovi foruma volonterski uplatili ponesto da forum nastavi s radom)
sponzori su uvijek dobrodosli. trebaju. forum kosta. hosting, domena, kosta.
Ono sto sam primijetio, struka (sluzbena struka, da se tako izrazim, ne mora biti iskljucivo puskarstvo), zato nije nikad zazivjela na raznim forumima, jer kad se desi negativni komentar o usluzi, to ih negativno eksponira u javnosti, pogotovu ako onda reagiraju da zastite svoj renome, pa se pokrene rasprava.
I zbog tog po meni, puskarska struka (ili bilo koja druga struka pod punim imenom i prezimenom) izbjegava ovakve portale.
Iako onaj ko trazi preporuku za majstora, pozeljno je da stekne neki uvid u potencijalnu kvalitetu usluge, s druge strane komentator dobar ili los, je uvijek u prednosti jer je pod anonimnim nickom, dok su podaci o pravnoj osobi javni, i zna se ko je.
Trece, sto treba uzeti u obzir je da ima zlobnih ljudi, koji mogu opanjkavati i najboljeg majstora iz bilo kojeg privatnog razloga, a zapravo bez argumenta.
Nakon tog, imamo i treci interes: a to je interes vlasnika foruma, a pogotovo ako je pravna osoba o kojoj je rijec sponzor foruma. (to moze biti trgovina, puskarska radionica i sl)
Puskari koji su upucali stotine pusaka i optika, kojima su kroz ruke prosli svi stari ili novi modeli, koji su upucavali razne nocne optike, brunirali, popravljali, radili kundake, itd... Sigurno bi mogli dosta doprinjeti opcem kolektivnom znanju.
Ali kad je posao u pitanju, na skliskom smo terenu. Forum je za javnu osobu, kao hod po zici.
Pamtim dvije javne svadje izmedju puskara i klijenta, jednu na ovom forumu, a drugu na lovackom, u zadnjih 15 tak godina, oko (navodno) lose obavljenog posla.
nakon te dve svadje, ne pamtim da sam vidio javnu aktivnost puskara na ovim forumima.
takodjer pamtim jednu svadju jednog forumasa sa bivsim sponzorom ovog foruma (trgovac), oko formiranja maloprodajnih cijena.
nakon forumske svadje sponzor se vise nije javljao u diskusijama, a kasnije je i prestao biti sponzor.
Nema vise poveznice na njegovu trgovinu u zaglavlju korisnickog sucelja na ovom portalu.
A steta je izgubiti sponzora, pogotovu vlasniku ovog potala gdje se svaki dan druzimo.
(sjecam se pred par godina vlasnik je htio zatvoriti ovaj forum radi godisnjig troskova pa smo mi clanovi foruma volonterski uplatili ponesto da forum nastavi s radom)
Turn better into best!
Svađa jednog puškara i jednog klijenta ne znači ništa. Tu se ništa ne može znati. No kad pored te svađe imaš 100 pozitivnih recenzija tog puškara, onda znaš tko je u pravu i da ne gledaš svađu. Isto vrijedi i obratno. Kad pored svađe imaš 100 negativnih recenzija, također znaš tko je u pravu.jolly wrote:Da, pikanterija svak voli cuti, skriven iza anonimnog nicka.![]()
Primjer je booking. Kad imaš 3 recenzije jednog iznajmljivača, ne možeš ništa konkretno zaključiti. Ali kad imaš 300 recenzija, tada već možeš.
Zato mislim da su i forumi kvalitetan izvor informacija. Pa svi smo tu radi informacija, nismo li?
Recimo, meni je primarna struka IT i puno kvalitetnih informacija sam i na forumima našao. Ako 100 ljudi hvali neku IT tvrtku, a njih 2-3 "opanjkava", kako kažeš, onda znam da ta trojica imaju neke svoje interese. Ali ako njih 100 "opanjkava", a 2-3 hvale u nebesa tu neku firmu, onda isto znam na čemu sam.
Isto je u poslovima s oružjem. Nema nikakve razlike.
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je (djelomicno) tocno, ali nije mi poznat izvor informacija, kao recimo na amazonu, da neko ocjenjuje puskarske usluge, sa zvjezdicama od 1 do 5.Human wrote: Svađa jednog puškara i jednog klijenta ne znači ništa. Tu se ništa ne može znati. No kad pored te svađe imaš 100 pozitivnih recenzija tog puškara, onda znaš tko je u pravu i da ne gledaš svađu. Isto vrijedi i obratno. Kad pored svađe imaš 100 negativnih recenzija, također znaš tko je u pravu.
Primjer je booking. Kad imaš 3 recenzije jednog iznajmljivača, ne možeš ništa konkretno zaključiti. Ali kad imaš 300 recenzija, tada već možeš.
Medjutim, ono sto htjedoh reci, tesko je on line pretragom doci da sasvim pouzdanih informacija, a neke od razloga sam naveo. Ljudi se cesto ustrucavaju, ili jednostavno ne pruzaju informacije.
Kod ovih stvari u meni uvjek postoji doza sumnje, iako sasvim sigurno cesto koristim internet kao izvor informacija.
Last edited by jolly on 04 Apr 2024, 20:59, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Znaš li gdje mogu nabaviti INOX sirovu cijev 8 mm, ili s već obrađenim ležištem za 8x57? Poželjno bi bilo da je hladno kovana. Išla bi na M67, to je ona s plosnatom ručicom zatvarača, lovačka izvedba M48. Gledao sam na Lothar Walter, ali ništa. Znaš li za još nekog u Europi tko bi mogao imati? Doznao sam da mi puškari u Sloveniji mogu sve srediti.Mirok wrote:Nije nikakav problem.Human wrote:Na forumu, naravno. Kvalitetne informacije svi vole čuti.Mirok wrote: Nema na čemu prijatelju.
Samo želim da se krivo ne protumači ono što napišem.
I to u smislu da reklamiram nekoga.
Mislim da je dobro navesti pozitivna iskustva,pa i pohvalu,kada je nešto stvarno dobro.
Hvala
Znaš li gdje mogu nabaviti INOX sirovu cijev 8 mm, ili s već obrađenim ležištem za 8x57? Poželjno bi bilo da je hladno kovana. Išla bi na M67, to je ona s plosnatom ručicom zatvarača, lovačka izvedba M48. Gledao sam na Lothar Walter, ali ništa. Znaš li za još nekog u Europi tko bi mogao imati? Doznao sam da mi puškari u Sloveniji mogu sve napraviti, samo trebam naći cijev koju želim.Mirok wrote:***
Istine radi, tražim karabin 30-06 ili 8x57, dao sam već oglas. Ova stara mi je od oca i želio bih je obnoviti. Stoga, kad ću već potrošiti nekolko stotina eura za zamjenu cijevi, nešto malo više za inox cijev mi se isplati.
Hvala
- jolly
- Cinker - bojna

Tvornice poput lothar walther ne prodaju cijevi u maloprodaji, niti civilima.
Prodaju firmama (registriranim puskarima) i tvornicama.
nazovi puskara kod kojeg mislis to raditi, reci kakvu cijev hoces, i on ce ti naruciti i montirati cijev.
Dogovori s njim i sto od papirologije treba, i tako napravi.
Prodaju firmama (registriranim puskarima) i tvornicama.
nazovi puskara kod kojeg mislis to raditi, reci kakvu cijev hoces, i on ce ti naruciti i montirati cijev.
Dogovori s njim i sto od papirologije treba, i tako napravi.
Turn better into best!
https://www.wojoczek.com/en/blank-barrel-8-mm--600-mm/
https://www.wojoczek.com/en/8-x-57-maus ... -reamer-2/
Sirova cijev bez ležišta, nije "inox".
Rajbere imaš u i Srbiji, al za 8x57 ima svaki ozbiljni puškar.
https://www.wojoczek.com/en/8-x-57-maus ... -reamer-2/
Sirova cijev bez ležišta, nije "inox".
Rajbere imaš u i Srbiji, al za 8x57 ima svaki ozbiljni puškar.
Put your money where your mouth is.