Lynx brutality
Re: Lynx brutality
Ja shvaćam da je Jolly odgovorio na post o kačenju "ratničkih" simbola oko IPSC odnosno o spominjanju u istom kontekstu. Entuzijazam i želja je jedno, ali ako se želi nešto novo progurati, to se treba shvatiti kao ozbiljan projekt i cijelu priču postaviti da bude bullet proof i sa strane zakona i sa strane raznih asocijacija (IPSC/IDPA/HSS) na koje se misli pozivati.To nije bas tako bezazleno, pogotovo kod IPSC/IDPA,
A to ne ide prije svega bez ozbiljnih ulaganja i lobiranja pri HSS, lokalnoj zajednici, u općoj javnosti, nadležnim ministarstvima, i sl. A to sve to skupa ne ide bez ozbiljnih novaca i vremena i truda.
O prijetnjama, zluradosti, zadrtosti "ne dihaj" pucača, lovaca i tko zna koga, ne želim komentirati. Mogu se kladiti, da krovni savez neće financirati tako nešto u dogledno vrijeme, ali ako se u to krene tuđim novcem (privatni investitori), ne vidim načina kako bi itko mogao prijetiti i prijavljivati. Pitanje je da li se kod nas mogu naći takvi investitiori ili grupa njih, s obzirom da povratak investicije i ne izgleda tako sjajno.
A to ne ide prije svega bez ozbiljnih ulaganja i lobiranja pri HSS, lokalnoj zajednici, u općoj javnosti, nadležnim ministarstvima, i sl. A to sve to skupa ne ide bez ozbiljnih novaca i vremena i truda.
O prijetnjama, zluradosti, zadrtosti "ne dihaj" pucača, lovaca i tko zna koga, ne želim komentirati. Mogu se kladiti, da krovni savez neće financirati tako nešto u dogledno vrijeme, ali ako se u to krene tuđim novcem (privatni investitori), ne vidim načina kako bi itko mogao prijetiti i prijavljivati. Pitanje je da li se kod nas mogu naći takvi investitiori ili grupa njih, s obzirom da povratak investicije i ne izgleda tako sjajno.
μολὼν λαβέ
Eva ja ću vam malo pomoći. Vaš problem nisu ni HLS ni HSS ni bilo koji drugi savez. Vaš problem su obični ljudi koje vidite svaki dan. Ti ljudi su odlučili živjeti u civilnom društvu. Znači u društvu koje ne želi ratničku i vojnu ikonografiju u svojoj blizini. Osim ako su u pitanju neophodni manevri vojske, to otrpe.
Iz toga razloga. U lovu i na sportskim događajima vojna ikonografija nije dozvoljena. Oružje nije dozvoljeno transportirati na vidljivi način itd. itd. Ne uklapa se u civilno društvo u kojemu ljudi žele živjeti. I za koje su se borili.
Savezi su se tome prilagodili.
Ovaj vam forum prati i MUP i ljudi iz vrha saveza. Mišljenja sam vas nitko nije prijavio, vi ste se sami prijavili, sami sebe. Ovo će biti teško shvatiti, ali je tako.
Što se prije prilagodite civilnom društvu, biti će vam lakše.
Naravno, u privatnoj organizaciji možete što želite dok je sigurno i u okvirima zakona. Ali za aktivnosti sa vojnom ikonografijom i temama ne očekujte pljesak i crveni tepih. Niti od trenutnih saveza, pogotovo ne od običnih ljudi. Neće ga biti. Samo traženje dlake u jajetu i načina kako vam zabraniti daljne aktivnosti. Pogotovo od strane udruga lijevog političkog spektra.
To vam je stanje stvari.
Nije vam ni u Finskoj, Sloveniji i Poljskoj drugačije. Sve je to u privatnoj izvedbi i kod njih.
Zašto ste vi kod nas zapeli na civilne streljane i lovišta to nikako ne razumijem. Privlačite pažnju na skroz krivim mjestima. Na mjestima gdje jedva preživljavaju i bez vas, još im samo fali prijava iz okoline za ugrožavanje životinja, militarističke aktivnosti i nesnosnu buku i eto instant zatvaranja. Naravno da će izmisliti bilo što samo da vas potjeraju. IPSC nastoji postati olimpijski sport, na olimpijadi nema vojnih uniformi. Ne žele uniforme i vojnu ikonografiju.
Nije vaš problem neuklapanje u saveze. Nego u društvo u kojemu živite.
Iz toga razloga. U lovu i na sportskim događajima vojna ikonografija nije dozvoljena. Oružje nije dozvoljeno transportirati na vidljivi način itd. itd. Ne uklapa se u civilno društvo u kojemu ljudi žele živjeti. I za koje su se borili.
Savezi su se tome prilagodili.
Ovaj vam forum prati i MUP i ljudi iz vrha saveza. Mišljenja sam vas nitko nije prijavio, vi ste se sami prijavili, sami sebe. Ovo će biti teško shvatiti, ali je tako.
Što se prije prilagodite civilnom društvu, biti će vam lakše.
Naravno, u privatnoj organizaciji možete što želite dok je sigurno i u okvirima zakona. Ali za aktivnosti sa vojnom ikonografijom i temama ne očekujte pljesak i crveni tepih. Niti od trenutnih saveza, pogotovo ne od običnih ljudi. Neće ga biti. Samo traženje dlake u jajetu i načina kako vam zabraniti daljne aktivnosti. Pogotovo od strane udruga lijevog političkog spektra.
To vam je stanje stvari.
Nije vam ni u Finskoj, Sloveniji i Poljskoj drugačije. Sve je to u privatnoj izvedbi i kod njih.
Zašto ste vi kod nas zapeli na civilne streljane i lovišta to nikako ne razumijem. Privlačite pažnju na skroz krivim mjestima. Na mjestima gdje jedva preživljavaju i bez vas, još im samo fali prijava iz okoline za ugrožavanje životinja, militarističke aktivnosti i nesnosnu buku i eto instant zatvaranja. Naravno da će izmisliti bilo što samo da vas potjeraju. IPSC nastoji postati olimpijski sport, na olimpijadi nema vojnih uniformi. Ne žele uniforme i vojnu ikonografiju.
Nije vaš problem neuklapanje u saveze. Nego u društvo u kojemu živite.
Kako dobar post. Sve je rečeno. Nisam inače u temi. Tj, nemam ništa s temom, ali ovo je točno tako kako si opisao u postu.jolly wrote: ne tvrdim da znam problematiku, ali nastojim je razumijeti. Ovo je kako ja vidim, svakako se moze diskutirati.
Streljastvo (svi oblici), nije popularan sport, a razlozi s mnogi.
Recimo, ja gledam mladje clanove kluba koji se bavi sa raznim VK disciplinama (cak i kad klub ima uvjete rada), prvi problem mladom covjeku su financije. Klasicino VK oruzje ako je bolje kosta, a ako govorimo o IPSC, ispucati svaki put 100 - 200 metaka na treningu, kosta.
(Ista stvar je i mladoj generaciji lovaca, a za lov je potrebna i veca pocetna investicija u opremu).
Druga, jako vazna stvar, streljastvo u velikoj vecini slucajeva nije televizican sport da zainteresira siroke mase, gledati natjecanje i pogadjanje mete na TV, je tesko prikazati atraktivno, a samim time rijetko se prikazuje. TV ima jako velikog utjecaja na popularnost bilo cega, streljastvo je rijetko na programu, obicno usputno uz druge sportove na olimpijadi.
Treca stvar: slab internet otisak vecine klubova, svih saveza. Onaj ko ne zna nista o necemu, prvo trazi informacije na internetu.
O streljastvu i dostupnim loklanim klubovima skoro da ne mozes naci nista na hrvatskom inernetu
I sad, sociologija mladje generacije.
Gledam generaciju svoje djece (generacija brucosa na faksu), i promatram afinitete. Prakticki niko nema afiniteta za streljastvom ni za lovom. Njihova grupa prijatelja, cesto dolazi kod mene doma, druze se, nikad niko da pita barem kako se uclaniti u streljacki klub, niti kako postati lovac. Imaju potpuno druge interese. Uglavnom nemaju interesa za nikakvim outdoor aktivnostima. U grupi mojih obiteljskih prijatelja, pa onda njihova djeca slicna generacija ko i moja djeca, takodjer nije mi poznato da se iko bavi streljastvom, i nije mi poznato da se iko bavi bilo kakvim outdoor aktivnostima. (Pod time mislim: ribolov, ronjenje, podvodni ribolov, padobranstvo, jedrenje, hiking, planinanrenje, automobilizam, motociklizam, i tome slicno)
Ako gledamo klasicno streljastvo, mladi koji ostanu u sportu ostaju dok postizu uspjehe u disciplinama MK i zrak, nacelno u medjunarodnoim natjecanjima.
Nakon tog u vecini slucajeva odustaju kad dodju godine. Ovo mi je tesko protumaciti, osim sto mi djeluje kao kad neko u mladosti postigne vrhunski rezultat, cini mi se ko da ga u srednjim godinama vise ne zanima osrednjost u rekreaciji. Ne znam kako drugo to opisati.
Onda u vecini slucajeva imas slijedecu generaciju koja se u 30tim godinama uclanjuje prvi put u klubove i obicno aktivira u VK streljastvu, a motivi su najcesce rekreacija. U modernim disciplinama dinamickih sportova, upravo je ta generacija 30+ koja ulazi u sport. Ako postoje 18 godisnjaci koji u to udju, nisu mi poznati. Ali moze biti ponegdje da otac povuce sina, i to je to. Ali 18 godisnjaci ne ulaze ni u dinamicke sportove bas cesto.
Medjutim postoji ista generacijska grupa (30+ ili 40+) koja se sa iskustvom klasicnog VK streljastva preorijentirala na dinamicko streljastvo.
Nedostatak strelista po pojedinim zupanijama ne pomaze situaciji, ali kroz prethodno nastojao sam dati jos jedan aspekt problematici.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Dugo sam u lovu i streljastvu, i za mene su to aktivnosti kojima prirodno inkliniram.Human wrote:
Kako dobar post. Sve je rečeno. Nisam inače u temi. Tj, nemam ništa s temom, ali ovo je točno tako kako si opisao u postu.
Ali ne samo to. Od ostalog, ribolov, ronjenje, jedrenje, barka... Cijeli zivot sam u outdoor aktivnostima.
Kad sam skuzio da lov / ili / streljastvo zapravo nije popularno, nastojao sam shvatiti koji su razlozi nepopularnosti ovih aktivnosti.
Moglo bi se navesti jos nekih faktora.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Stargazer,Stargazer wrote:Evo jos jednom dokazujete da ne znate problematiku.jolly wrote:Pa doduse prosle godine je bilo natjecanje u PCC, ove godine nije.
Za IPSC pusku, jos je veci problem zbog prakticki potpunog nedostatka streljana, koje zadovoljavaju propisane uvjete natjecanja za IPSC pusku.
Uzgred budi receno, dva nova saveza postoje sa svojim aktivnostima.
Nas kolega zdebat uvrstio je novu disciplinu u program HSS. zracni pistolj za veterane. (Svaka cast)
Dakle, nije nemoguce.
I slazemo se da nije lako.
Mladi ljudi ne ulaze u sport je im staticko pucanje nije zanimljivo. A da ne pricamo putovat satima da se ispuca 25 metaka i ides doma. Mlade ljude to ne zanima.
Al eto, mi imamo zracni pistolj (vec postojecu disciplinu u hrvatskoj) ali sada samo za seniore. To ce sigurno spasiti streljastvo kod nas.
lupaš gluposti. Da si se imalo potrudio pogledati kalendar natjecanja, pozive za natjecanja i biltene natjecanja, tada bi vidio da zračni pištolj itekako egzistira u RH. I tko si ti da si uzimaš za pravo govoriti što je mladim ljudima u streljačkom sportu zanimljivo a što ne? Razumio bih da si streljački trener, sudac ili najmanje aktivni natjecatelj.
Hajd` razmisli, na koju dozvolu su kupili tu pušku?Stargazer wrote:jolly wrote:ne tvrdim da znam problematiku, ali nastojim je razumijeti. Ovo je kako ja vidim, svakako se moze diskutirati.Stargazer wrote:
Evo jos jednom dokazujete da ne znate problematiku.
Mladi ljudi ne ulaze u sport je im staticko pucanje nije zanimljivo. A da ne pricamo putovat satima da se ispuca 25 metaka i ides doma. Mlade ljude to ne zanima.
Streljastvo (svi oblici), nije popularan sport, a razlozi s mnogi.
Recimo, ja gledam mladje clanove kluba koji se bavi sa raznim VK disciplinama (cak i kad klub ima uvjete rada), prvi problem mladom covjeku su financije. Klasicino VK oruzje ako je bolje kosta, a ako govorimo o IPSC, ispucati svaki put 100 - 200 metaka na treningu, kosta.
(Ista stvar je i mladoj generaciji lovaca, a za lov je potrebna i veca pocetna investicija u opremu).
Druga, jako vazna stvar, streljastvo u velikoj vecini slucajeva nije televizican sport da zainteresira siroke mase, gledati natjecanje i pogadjanje mete na TV, je tesko prikazati atraktivno, a samim time rijetko se prikazuje. TV ima jako velikog utjecaja na popularnost bilo cega, streljastvo je rijetko na programu, obicno usputno uz druge sportove na olimpijadi.
Treca stvar: slab internet otisak vecine klubova, svih saveza. Onaj ko ne zna nista o necemu, prvo trazi informacije na internetu.
O streljastvu i dostupnim loklanim klubovima skoro da ne mozes naci nista na hrvatskom inernetu
I sad, sociologija mladje generacije.
Gledam generaciju svoje djece (generacija brucosa na faksu), i promatram afinitete. Prakticki niko nema afiniteta za streljastvom ni za lovom. Njihova grupa prijatelja, cesto dolazi kod mene doma, druze se, nikad niko da pita barem kako se uclaniti u streljacki klub, niti kako postati lovac. Imaju potpuno druge interese. Uglavnom nemaju interesa za nikakvim outdoor aktivnostima. U grupi mojih obiteljskih prijatelja, pa onda njihova djeca slicna generacija ko i moja djeca, takodjer nije mi poznato da se iko bavi streljastvom, i nije mi poznato da se iko bavi bilo kakvim outdoor aktivnostima. (Pod time mislim: ribolov, ronjenje, podvodni ribolov, padobranstvo, jedrenje, hiking, planinanrenje, automobilizam, motociklizam, i tome slicno)
Ako gledamo klasicno streljastvo, mladi koji ostanu u sportu ostaju dok postizu uspjehe u disciplinama MK i zrak, nacelno u medjunarodnoim natjecanjima.
Nakon tog u vecini slucajeva odustaju kad dodju godine. Ovo mi je tesko protumaciti, osim sto mi djeluje kao kad neko u mladosti postigne vrhunski rezultat, cini mi se ko da ga u srednjim godinama vise ne zanima osrednjost u rekreaciji. Ne znam kako drugo to opisati.
Onda u vecini slucajeva imas slijedecu generaciju koja se u 30tim godinama uclanjuje prvi put u klubove i obicno aktivira u VK streljastvu, a motivi su najcesce rekreacija. U modernim disciplinama dinamickih sportova, upravo je ta generacija 30+ koja ulazi u sport. Ako postoje 18 godisnjaci koji u to udju, nisu mi poznati. Ali moze biti ponegdje da otac povuce sina, i to je to. Ali 18 godisnjaci ne ulaze ni u dinamicke sportove bas cesto.
Medjutim postoji ista generacijska grupa (30+ ili 40+) koja se sa iskustvom klasicnog VK streljastva preorijentirala na dinamicko streljastvo.
Nedostatak strelista po pojedinim zupanijama ne pomaze situaciji, ali kroz prethodno nastojao sam dati jos jedan aspekt problematici.
Mlade ne zanima disciplina ko zracni pistolj, a kod nas IPSC i nikako dinamicko pucanje jednostavno nije razvijeno.
Znam jako puno mladih koji si kupe AR15 pa ga nigdje ne mogu pucat.
A i kad klubovi imaju internet stranice i prisutni su online, ljudi to koriste da seru po njima.
Samo mi ova logika nije jasnoa.
"Streljastvo u Hrvatskoj propada vec 20 godina, ajmo posrat sve nove ideje i nastaviti raditi kako ide, mozda se nesto promjeni"
Imaju li ti mladi ljudi neki temelj (kroz streljaštvo, lovstvo) gdje bi uvidjeli situaciju što se može pucati i gdje? Mnogo ljudi dođe kod mene u klub sa istom idejom i onda im ja objasnim što i gdje mogu pucati kojom puškom. Bolje i to nego da potroše novac na oružje za koje, da bi ga legalno koristili moraju prevaliti xy kilometara.
- jolly
- Cinker - bojna

Ja mogu dodati:
Ekonomija igra nevjerojatno visoku ulogu u popularnosti.
U streljastvu, konkretno - sto je metak jeftiniji, popularnost je veca. ne govorim iskljucivo o natejcateljstvu, nego najvise o rekreaciji.
Najpopularniji kalibar NA SVIJETU: 22lr, cija potrosnja u civilnom drustvu i u sportu nadmasuje sve ostale kalibre zajedno.
A sasvim sigurno, zracno oruzje ne zaostaje puno, ako uopce zaostaje, lako je moguce da je ponegdje i popularnije od MK. (za sport, rekreaciju i natjecanja)
Inace, ja se sjecam da sam ko klinac, kukao i plakao da mi nabave zracnu pusku. Religiozno sam gledao dedinu lovacku zastavu 8mm, ali za sebe sam htio zracnicu.
Ekonomija igra nevjerojatno visoku ulogu u popularnosti.
U streljastvu, konkretno - sto je metak jeftiniji, popularnost je veca. ne govorim iskljucivo o natejcateljstvu, nego najvise o rekreaciji.
Najpopularniji kalibar NA SVIJETU: 22lr, cija potrosnja u civilnom drustvu i u sportu nadmasuje sve ostale kalibre zajedno.
A sasvim sigurno, zracno oruzje ne zaostaje puno, ako uopce zaostaje, lako je moguce da je ponegdje i popularnije od MK. (za sport, rekreaciju i natjecanja)
Inace, ja se sjecam da sam ko klinac, kukao i plakao da mi nabave zracnu pusku. Religiozno sam gledao dedinu lovacku zastavu 8mm, ali za sebe sam htio zracnicu.
Turn better into best!
Strelišta jednako presudnu. Ja poznajem dosta ljudi (mladih i starih) koji bi se rekreativno bavili lovom i/ili streljaštvom odmah sutra. Ali kada im objasnim situaciju i gdje je najbliže strelište, brzo se ohlade.
Ni lov ni streljaštvo ne moraju biti skupe aktivnosti. Oboje je skupo onoliko koliko osoba želi da bude i do koje razine želi otići. Sa ribolovom je slično.
Ali kada se spomenu radne akcije, članarine u lovačkim društvima, udaljenosti strelišta. Usljedi hladan tuš.
Najmanje poznajem ljudi koje zanima vojna tematika. To je nula. O tome me nitko nikada ništa nije pitao. Pogotovo ne mladi. Više sam toga pročitao na ovome forumu, nego čuo u stvarnom životu zadnjih 30ak godina.
Što se tiče militarije i Lynx brutality. Ni to dvoje nije vezano jedno uz drugo. Više je oko ekstremnih fizičkih izazova.
Spomenut je i netko iz Osijeka. Nije baš da na Pampas dolaze desetorica pripremiti se za Lynx brutality. Ali jedan zaista dođe. Čovjek je totalno na svome mjestu, nikakva militarija i proizvodnja buke. Bavi se i reloadingom. Češće se vidimo i popričamo. Ja mu od srca želim da se i ove godine vrati doma sa medaljom.
Ni lov ni streljaštvo ne moraju biti skupe aktivnosti. Oboje je skupo onoliko koliko osoba želi da bude i do koje razine želi otići. Sa ribolovom je slično.
Ali kada se spomenu radne akcije, članarine u lovačkim društvima, udaljenosti strelišta. Usljedi hladan tuš.
Najmanje poznajem ljudi koje zanima vojna tematika. To je nula. O tome me nitko nikada ništa nije pitao. Pogotovo ne mladi. Više sam toga pročitao na ovome forumu, nego čuo u stvarnom životu zadnjih 30ak godina.
Što se tiče militarije i Lynx brutality. Ni to dvoje nije vezano jedno uz drugo. Više je oko ekstremnih fizičkih izazova.
Spomenut je i netko iz Osijeka. Nije baš da na Pampas dolaze desetorica pripremiti se za Lynx brutality. Ali jedan zaista dođe. Čovjek je totalno na svome mjestu, nikakva militarija i proizvodnja buke. Bavi se i reloadingom. Češće se vidimo i popričamo. Ja mu od srca želim da se i ove godine vrati doma sa medaljom.
Više ljudi su mi spomenuli zašto su prešli u praktično, razlog: daleko je zanimljivije,
a i svoje oružje si lakše nabaviš, ubrzo po učlanjenju u klub pa od početka treniraš s onim što ti se sviđa.
Natjecanje u klasičnom (uvijet za oružje):
VK pištolj: potrošiš cijeli dan da bi ispucao 20 metaka za ocjenu, a većinu ostalog vremena se dosađuješ.
Zračna puška: malo više pucaš, ali doma dođeš potrgan, a i mrzovoljan ako si fulo koju devetku/osmicu...
(to su mi ljudi rekli koji su se natjecali, ja osobno ne znam)
Natjecanje u praktičnom: dođeš negdje i pucaš pola dana, ako ne i cijeli dan...
nećeš doć doma potrgan jer si se pokočio pucajući sat vremena u istom položaju.
Također, jel ima neki novonastali streljački klub za zračnu pušku koji može u god dana privuč 80 novih članova ?
U zadnje vrijeme se bilježi porast klubova za praktično streljaštvo i upravo oni su počeli otvarat mjesta za vježbe gađanja.
Cilj ovoga nije pljuvanje po nekoj disciplini, ja sa puškom pucam isključivo klasično streljaštvo, svaki tjedan jer drugo nemam di.
Samo hoću reć kakav je trend i razvoj. Ne vidim otvaranje novih klubova za klasično streljaštvo, a niti reklamaciju kroz društvene mreže,
sve šta postoji ima već dulju tradiciju. Pa zaključujem da praktično streljaštvo postaje sve popularnije.
a i svoje oružje si lakše nabaviš, ubrzo po učlanjenju u klub pa od početka treniraš s onim što ti se sviđa.
Natjecanje u klasičnom (uvijet za oružje):
VK pištolj: potrošiš cijeli dan da bi ispucao 20 metaka za ocjenu, a većinu ostalog vremena se dosađuješ.
Zračna puška: malo više pucaš, ali doma dođeš potrgan, a i mrzovoljan ako si fulo koju devetku/osmicu...
(to su mi ljudi rekli koji su se natjecali, ja osobno ne znam)
Natjecanje u praktičnom: dođeš negdje i pucaš pola dana, ako ne i cijeli dan...
nećeš doć doma potrgan jer si se pokočio pucajući sat vremena u istom položaju.
Također, jel ima neki novonastali streljački klub za zračnu pušku koji može u god dana privuč 80 novih članova ?
U zadnje vrijeme se bilježi porast klubova za praktično streljaštvo i upravo oni su počeli otvarat mjesta za vježbe gađanja.
Cilj ovoga nije pljuvanje po nekoj disciplini, ja sa puškom pucam isključivo klasično streljaštvo, svaki tjedan jer drugo nemam di.
Samo hoću reć kakav je trend i razvoj. Ne vidim otvaranje novih klubova za klasično streljaštvo, a niti reklamaciju kroz društvene mreže,
sve šta postoji ima već dulju tradiciju. Pa zaključujem da praktično streljaštvo postaje sve popularnije.
Što HSS ne otvori kakva strelišta i mjesta za vježbe gađanja, kolko para uberu na potvrdama, ne znam di se to spali...IB43 wrote:Strelišta jednako presudnu. Ja poznajem dosta ljudi (mladih i starih) koji bi se rekreativno bavili lovom i/ili streljaštvom odmah sutra. Ali kada im objasnim situaciju i gdje je najbliže strelište, brzo se ohlade.
"Najmanje poznajem ljudi koje zanima vojna tematika", a ja ih poznam najviše, a ne znam nikog zainteresiranog za klasično, eto, šta ćemo sad ?
Evo ja mogu navest zašto sam ja izbjegavao klub za zračno streljaštvo kad sam pucao samo sa zračnom puškom.jolly wrote:Human wrote:
Kad sam skuzio da lov / ili / streljastvo zapravo nije popularno, nastojao sam shvatiti koji su razlozi nepopularnosti ovih aktivnosti.
Prvo sam nabavio zračnu pušku, s njom pucao negdje na polju izvan naselja.
Nije mi padalo na pamet da se učlanjujem u klub jer mi je bilo bezveze pucat u zatvorenom skućenom prostoru na 10m, i to ne sa puškom koja se meni sviđa nego ona koju mi oni daju, natjecanja me nisu zanimala, moj predmet interesa je bio: oružje.
Kasnije sam se učlanio u streljački klub za VK pištolj, jer mi je to bio jedini način da probam takvo oružje...
interes je nakon 30 treninga počeo padat jer nisam mogao kupit svoje oružje, srećom pa sam onda skužio da je lovački ispit 60 eura, tad je sve počelo...
HSS nije nikakav Bog, a ni humanitarna organizacija. Nego je savez streljačkih sportova, prvenstveno olimpijskih.
Npr. Dalekometno streljaštvo se trenutno (jedino kod nas) smatra rekreacijom. Ima svoj savez HSDS i član je međunarodnog ICFRA saveza.
IPSC je zasebni savez također.
Svi su se oni izborili za svoje mjesto uz puno truda i odricanja. Nitko nije čekao da im HSS bilo što servira, niti je HSS to dužan napraviti. Nije ni realno očekivanje.
HSS nema šanse da pogleda išta u uniformi a kamoli da se time bavi. To je nespojivo sa njihovom primarnom djelatnosti: olimpijski sportovi.
Vi se trebate malo više informirati o tome tko se čime bavi, koja pravila ima.... Pa će vam biti jasnije kakve nebuloze pišete.
Može biti da sam ja u krivome društvu. Eto, poznajem i aktivne pripadnike vojske. Ni njih nitko ništa ne pita. Niti primjećujem da to mlade uopće zanima.
Npr. Dalekometno streljaštvo se trenutno (jedino kod nas) smatra rekreacijom. Ima svoj savez HSDS i član je međunarodnog ICFRA saveza.
IPSC je zasebni savez također.
Svi su se oni izborili za svoje mjesto uz puno truda i odricanja. Nitko nije čekao da im HSS bilo što servira, niti je HSS to dužan napraviti. Nije ni realno očekivanje.
HSS nema šanse da pogleda išta u uniformi a kamoli da se time bavi. To je nespojivo sa njihovom primarnom djelatnosti: olimpijski sportovi.
Vi se trebate malo više informirati o tome tko se čime bavi, koja pravila ima.... Pa će vam biti jasnije kakve nebuloze pišete.
Može biti da sam ja u krivome društvu. Eto, poznajem i aktivne pripadnike vojske. Ni njih nitko ništa ne pita. Niti primjećujem da to mlade uopće zanima.
Ali oderat ljude na potvrdi za oružje bome znaju.
Zato i kažem, treba ukinut potvrde na razini zakona i omogućit ljudima da kupuju oružje, bave se streljaštvom bez saveza, pa i bez klubova, zašto ne.
Ja sam jedno vrijeme trenirao streljaštvo bez kluba, imo sam svoje oružje i dolazio u streljanu u termine... ali neda se svima prolazit obuku za lovca dok ne žele bit lovci.
Zato i kažem, treba ukinut potvrde na razini zakona i omogućit ljudima da kupuju oružje, bave se streljaštvom bez saveza, pa i bez klubova, zašto ne.
Ja sam jedno vrijeme trenirao streljaštvo bez kluba, imo sam svoje oružje i dolazio u streljanu u termine... ali neda se svima prolazit obuku za lovca dok ne žele bit lovci.
Da si ovo sve rekao na MUPu kada si tražio nabavnu dozvolu. Nikada ti je ne bi odobrili. Jer tebi oružje ne treba za niti jednu aktivnost koju zakon dozvoljava.Marin223 wrote:Evo ja mogu navest zašto sam ja izbjegavao klub za zračno streljaštvo kad sam pucao samo sa zračnom puškom.jolly wrote:Human wrote:
Prvo sam nabavio zračnu pušku, s njom pucao negdje na polju izvan naselja.
Nije mi padalo na pamet da se učlanjujem u klub jer mi je bilo bezveze pucat u zatvorenom skućenom prostoru na 10m, i to ne sa puškom koja se meni sviđa nego ona koju mi oni daju, natjecanja me nisu zanimala, moj predmet interesa je bio: oružje.
Kasnije sam se učlanio u streljački klub za VK pištolj, jer mi je to bio jedini način da probam takvo oružje...
interes je nakon 30 treninga počeo padat jer nisam mogao kupit svoje oružje, srećom pa sam onda skužio da je lovački ispit 60 eura, tad je sve počelo...
Promisli dobro.
Nisi ti ništa trenirao. Ti si rekreativno pucao.Marin223 wrote:Ali oderat ljude na potvrdi za oružje bome znaju.
Trening je nešto što se odrađiva u svrhu postizanja boljeg rezultata na natjecanju. Mimo toga nije trening nego rekreacija.
- jolly
- Cinker - bojna

S ovim se dljelomicno slazem. jer sam iz kalsicnog streljastva presao prvo u IDPA.Marin223 wrote:Više ljudi su mi spomenuli zašto su prešli u praktično, razlog: daleko je zanimljivije,
.
Medjuitim, nisam se prestao baviti VK streljastvom.
osobno mislim da mi se te dvije aktivnosti nadopounjuju.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Skupo je onoliko koliko se moze rastegnuti.IB43 wrote: Ni lov ni streljaštvo ne moraju biti skupe aktivnosti. Oboje je skupo onoliko koliko osoba želi da bude i do koje razine želi otići. Sa ribolovom je slično.
.
ALi inicijalna investicija, na primjer za lov, je znacajna. (procjenjivali smo pocetnu opremu, za lov na 30-40.000 kn)
Kasnije, kroz clasntvo u LD, moze se nekako kompenzirati.
U cijeloj prici lov, ili streljastvo i investiciji novaca, ili investiciji vremena, vazna je razina predanosti i motivacije i dugogodisnji kontinuitet bavljenja time
Ako je neko motiviran, taj ce odrediti prioritete i troskove kroz listu prioriteta.
Lovac skuplja opremu cijeli zivot.
Ako je neko onako, prolazno i neozbiljno usao u to, sve je skupo, tesko i nemoguce. I zamisli, ne moze preko noci.
Investicija u automobil je najbolja komparacija.
u prosjeku se na cesti voze vozila koja kostaju. Volimo i nove aute, radije nego polovne.
I onda kad neko kaze, nemam za lov, nemam za pusku, nemam za odlazak na natjecanje, kupio sam auto.
Sve u redu, ali onda si vjerojatno bolji sofer, nego lovac//strijelac.
Znam za dosta slucajeva, kad mi kolege strijelci kad idu na trening ili natjecanje, i stave svoju pusku ili pistolj u auto. To oruzje vrijedi vise nego taj auto.
To je odredjivanje prioriteta o kojem govorim.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Znas li ti sto je 80 AKTIVNIH clanova?Marin223 wrote: Također, jel ima neki novonastali streljački klub za zračnu pušku koji može u god dana privuč 80 novih članova ?
.
Sad govorimo o kadrovskim resursima.
Da ti dodje 80 ljudi na trening.
Da imas trenera ili voditelja gadjanja, koji to moze organizirati.
Da se odrade termini.
Mislim da ni jedan klub u HR, ne moze to odrzavati.
Ali u realnosti stvari, uz veci broj clanstva, mozda 10% clanstva je prosjecno relativno i redovno aktivno. Pa to nekako ide.
Turn better into best!
Ja nisam spomenuo aktivne članove, al da realan omjer je tu negdje 10-20% aktivnih od ukupnog.jolly wrote:Znas li ti sto je 80 AKTIVNIH clanova?Marin223 wrote: Također, jel ima neki novonastali streljački klub za zračnu pušku koji može u god dana privuč 80 novih članova ?
.
Sad govorimo o kadrovskim resursima.
Da ti dodje 80 ljudi na trening.
Da imas trenera ili voditelja gadjanja, koji to moze organizirati.
Da se odrade termini.
Mislim da ni jedan klub u HR, ne moze to odrzavati.
Ali u realnosti stvari, uz veci broj clanstva, mozda 10% clanstva je prosjecno relativno i redovno aktivno. Pa to nekako ide.
Nema puno koristi od pisanja ovdje, neće se strelište samo napraviti. A to je zapravo jedini problem. Potreban je investitor koji to može odraditi, uz osobu koja će broditi kroz propise i neće lutati odnosno gubiti vrijeme. Nakon što se strelište izgradi, može se osnovati udruga i tamo pucati. Pravila će ionako donositi organizator natjecanja i nikakvi savezi tu nisu važni. Bit će sasvim sigurno sabotaže, bilo bi čudno da je ne bude
.
Ali tko je dovoljno lud da uloži novac u Hrvatskoj u takvo nešto, kad je to isto u Sloveniji puno lakše i isplativije?
Ali tko je dovoljno lud da uloži novac u Hrvatskoj u takvo nešto, kad je to isto u Sloveniji puno lakše i isplativije?